Z vrtulníku na letadlo nebo obráceně??
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Z vrtulníku na letadlo nebo obráceně??
Dal jste někdo přednost letadlu před vrtulníkem a nebo naopak?? At už z důvodu finančního nebo třeba obtížnosti???
Re: Z vrtulníku na letadlo nebo obráceně??
tak trochu "srdíčkem" musíš sám cítit
co je ti bližší
základy létání s letadlem , polétání opatrně kolem sebe se dá naučit za den-dva
a každým letem nabíráš jistotu, setinka nepozornosti ještě nemusí znamenat katastrofu
létáním s heli je podstatně náročnější, je to správný adrenalin, než jsem udělal první kolečko trvalo mě to týden
a nervy byly na pochodu, ale je to obrovská výzva,spoustu pilotů v začátku dělá chybu a to že vyzkouší lety na něčem malým, čím menší, tím je model neposlušnější a živější. Dobré/vhodné začít od řady 450 a výš.
klasické heslo které si říkáme " kdo nelétá- nepadá
nepočítej s tím že nic nezničíš a nebudeš padat. A to stojí finance. Pokud se pustíš do letadel, začni aspoň
materiálem EPP, na opravy stačí vteřinové lepidlo a aktivátor, na plácku opravíš a létáš dál
Přeji hodně štěstí a radosti z létání.
PS: nejsem z osobních důvodů zastáncem simulátoru a začal jsem hned natvrdo, ale spoustu rc pilotům pomohl
co je ti bližší
a každým letem nabíráš jistotu, setinka nepozornosti ještě nemusí znamenat katastrofu
létáním s heli je podstatně náročnější, je to správný adrenalin, než jsem udělal první kolečko trvalo mě to týden
a nervy byly na pochodu, ale je to obrovská výzva,spoustu pilotů v začátku dělá chybu a to že vyzkouší lety na něčem malým, čím menší, tím je model neposlušnější a živější. Dobré/vhodné začít od řady 450 a výš.
nepočítej s tím že nic nezničíš a nebudeš padat. A to stojí finance. Pokud se pustíš do letadel, začni aspoň
materiálem EPP, na opravy stačí vteřinové lepidlo a aktivátor, na plácku opravíš a létáš dál
PS: nejsem z osobních důvodů zastáncem simulátoru a začal jsem hned natvrdo, ale spoustu rc pilotům pomohl
...polepším se, beru toho už jen půlku :):):)
www.vzduchoplavci.rajce.idnes.cz
- MarthiR
Začal sem vrtulníkem a skončil u letadel, je to hold levnější
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Určitě levnější a mě přišlo i jednodušší začít letadlem. Ideálně EPP letadlo s tlacnym motorem.
Vrtulníky mě nějak nelakaly, tak to pro mě bylo jednoduché rozhodování.
Pro vrtulníky i letadla je dobře začít simulátorem (klidně free verze).
At to lita.
Vrtulníky mě nějak nelakaly, tak to pro mě bylo jednoduché rozhodování.
Pro vrtulníky i letadla je dobře začít simulátorem (klidně free verze).
At to lita.
Dřív jsem pokukoval po vrťasu, ale když jsem viděl jak s tím jen poletujou sem tam, nebavilo by mě to. Je to jako auta. Jen jezdíš sem tam atd. Nepočítám akrobatický. To musí bejt hodně drahý a náročný na čas.
Tím se nechci dotknout těch co je to baví. Každej svoje
.
Narozdíl letadla mě přijdou víc kreativní a různorodější. Od pomalých až po rychlý. Mám dost rozdílný typy letadel a s každým je to jiný.
Tak to vidím já.
Tím se nechci dotknout těch co je to baví. Každej svoje
Narozdíl letadla mě přijdou víc kreativní a různorodější. Od pomalých až po rychlý. Mám dost rozdílný typy letadel a s každým je to jiný.
Tak to vidím já.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
No mám helinu Mini titana a ted jsem byl u známýho a ukázal mi pár letadel. Řikal že taky přešel z heli na era, Lítá se s tím za mín peněz delší dobu a je to prý i snadnější. Hlavně heli musiš furt nabíjet a lítáš cca 6 minut. a letadlo, třeba větron když chytiš termiku, tak lítáš na jedno nabiti i celý den. Takže spíš heli spalováka. Tak si řikám jestli si nepořídím taky éro. Ale asi by bylo zajímavý něco většího na nitro.
vakaruru píše:Dal jste někdo přednost letadlu před vrtulníkem a nebo naopak?? At už z důvodu finančního nebo třeba obtížnosti???
pokud toužíš po helině a koupíš letadlo z důvodu financí, nebo jednoduššího učení, bude tě to mrzet
a po helinách stejně budeš pokukovat tak dlouho , až ji nakonec koupíš.
Abych řekl pravdu , nerozumím proč se ptáš.
Pokud uvažuješ co si přát od Ježíška, začni simulátorem
Létám i s helinama i s letadlama .
Vrtulnik jsem vyhodnotil jako neco co pro me neni protoze :
- naucit se aspon rozumne letat sezere vic casu a treninku nez letadlo (nebo copter
)
- ctvrt/polomaketa se u letadla udela jednoduseji nez u vrtase
- pro kameru je lepsi copter
- rozumne vybrane letadlo/copter ma lepsi opravitelnost nez vrtulnik (moc pohyblivych a jemnych soucasti)
je to hodne o casu. Mame v klubu borca co zacal s helinama v duchodu a po nekolika letech (jako ze rocich) dvoufazoveho treninku (v lete chodil rano , domu nabit a odpoledne na druhou sichtu) leta uz dooost dobre. Akorat to nebylo levne a stejne je videt rozdil mezi tim kdyz prijde on a kdyz lita mladej borec kteremu helinu zafinancoval (a dost casto i slozil) tatinek.
Ten strach o to kolik bude stat rana to proste hodne ovlivnuje - a to nemluvim o sobe ktereho stve i kdyz praskne s EPPckem. Ale i to se da vylepsit treninkem, na konci letosni sezony jsem rozmaznul dva stroje a taky jsem to prezil
na druhou stranu - 90tkova polomaketa heliny na kazde akce vzbudi velkou pozornost protoze letadel je tam tri tuny, akrobatickych helin tuna ale o helinove makety/polomakety jen tak nezakopnes
- naucit se aspon rozumne letat sezere vic casu a treninku nez letadlo (nebo copter
- ctvrt/polomaketa se u letadla udela jednoduseji nez u vrtase
- pro kameru je lepsi copter
- rozumne vybrane letadlo/copter ma lepsi opravitelnost nez vrtulnik (moc pohyblivych a jemnych soucasti)
je to hodne o casu. Mame v klubu borca co zacal s helinama v duchodu a po nekolika letech (jako ze rocich) dvoufazoveho treninku (v lete chodil rano , domu nabit a odpoledne na druhou sichtu) leta uz dooost dobre. Akorat to nebylo levne a stejne je videt rozdil mezi tim kdyz prijde on a kdyz lita mladej borec kteremu helinu zafinancoval (a dost casto i slozil) tatinek.
Ten strach o to kolik bude stat rana to proste hodne ovlivnuje - a to nemluvim o sobe ktereho stve i kdyz praskne s EPPckem. Ale i to se da vylepsit treninkem, na konci letosni sezony jsem rozmaznul dva stroje a taky jsem to prezil
na druhou stranu - 90tkova polomaketa heliny na kazde akce vzbudi velkou pozornost protoze letadel je tam tri tuny, akrobatickych helin tuna ale o helinove makety/polomakety jen tak nezakopnes
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Jenom se ptám že mě zajímá jestli někdo začal s jedním a přešel na druhé. Jinak ja chci zůstat u heli, v tom mám jasno. Ale mít i letadlo by byla paráda. Ale je to samozřejmě o penězích.
zdenasu píše:tak trochu "srdíčkem" musíš sám cítit
co je ti bližší
Tak na tohle téma budou zajímavý názory. Osobně jsem začínal taktéž bez simu a navíc bez zkušeností, teda od dětství mám rád letadla i vrtulníky, takže teorie byla, několik pádů ze začátku taky, tomu se nevyhne asi nikdo, ale pořád říkám, že začít s modelařinou je snazší, když dotyčný ví, jak co funguje, má přehled, než pro toho, kdo neví vůbec nic. No a teď už pár týdnů, možná i měsíců stojím před otázkou, zda si nepořídit nějakou heli, prozatím jsem měl jen letadla, od hornoplošníku přes větroně až po akro. A vrtulník láká víc a víc, na druhou stranu si taky říkám, že za cenu jedný vrtule jsou min. 2 letadla s kterými už problém nemám. Takže jít do něčeho nového a učit se od znova nebo zůstat u křídel? Otázka pro každého, kdo nad tím začne přemýšlet.
- jaroslav.falcon
to je prostě individuální, někdo má rád blondýny jiný zase brunety.
Ja začal s heli , přes koptéry, stíhačky, akrobaty, větroně. Každý má své kouzlo, ale heli je prostě boží, dává ti daleko větší potenciál a pořád je se co učit. Na druhou stranu větroň, si sedneš do křesla do ruky pivko nebo kafíčko a jen se kocháš a páčky můžeš ovládat nohou. To samozřejmně neplatí pro hotlinera .
Pokud budeš mít bezpádlový vrtulník tak základní létání není až tak náročnější než letadlo. U letadla musíš třeba řešit rozpočet na přistání u heli sedneš kde chceš, takže přistání je s heli jednodušší.
Ja začal s heli , přes koptéry, stíhačky, akrobaty, větroně. Každý má své kouzlo, ale heli je prostě boží, dává ti daleko větší potenciál a pořád je se co učit. Na druhou stranu větroň, si sedneš do křesla do ruky pivko nebo kafíčko a jen se kocháš a páčky můžeš ovládat nohou. To samozřejmně neplatí pro hotlinera .
Pokud budeš mít bezpádlový vrtulník tak základní létání není až tak náročnější než letadlo. U letadla musíš třeba řešit rozpočet na přistání u heli sedneš kde chceš, takže přistání je s heli jednodušší.
nerad bych se teď někoho dotknul
berte to jako šprým
:)
Když se sejdeme na pivku nebo na letišti, vždycky si ze sebe
děláme srandu kdo do které kategorie patří
1 když umíš létat pořiď si vrtulník
2. kdo umí méně pořídí si letadlo
3. kdo neumí vůbec má větroňe
i když si ze sebe takto utahujeme.... přesto tyto tři body trochu vystihují
náročnost pilotáže....Přesto si děláme srandu, že patříme všichni do třetí kategorie.
------
Každý koníček je hodně o penězích, i u nás jsou kluci,
kteří mají 2-3 modely, přesto průměr, který jsme počítali tak většina má
11-13 modelů, někteří i více.(ale je to také z důvodu , že jezdíme po Moravě a děláme PA)
-----
pokud zmiňuješ finance a nemáš nazbyt, nezabývej se heli
když ji koupíš i na bazaru třeba za 6 tisíc nějakou 450-tku, nebo řadu 500
za rok ji v náhradních dílech zaplatíš ještě několikrát (zálež íovšem na množství letů)
berte to jako šprým
Když se sejdeme na pivku nebo na letišti, vždycky si ze sebe
děláme srandu kdo do které kategorie patří
1 když umíš létat pořiď si vrtulník
2. kdo umí méně pořídí si letadlo
3. kdo neumí vůbec má větroňe
i když si ze sebe takto utahujeme.... přesto tyto tři body trochu vystihují
náročnost pilotáže....Přesto si děláme srandu, že patříme všichni do třetí kategorie.
------
Každý koníček je hodně o penězích, i u nás jsou kluci,
kteří mají 2-3 modely, přesto průměr, který jsme počítali tak většina má
11-13 modelů, někteří i více.(ale je to také z důvodu , že jezdíme po Moravě a děláme PA)
-----
pokud zmiňuješ finance a nemáš nazbyt, nezabývej se heli
když ji koupíš i na bazaru třeba za 6 tisíc nějakou 450-tku, nebo řadu 500
za rok ji v náhradních dílech zaplatíš ještě několikrát (zálež íovšem na množství letů)
...polepším se, beru toho už jen půlku :):):)
Shorty píše:Dřív jsem pokukoval po vrťasu, ale když jsem viděl jak s tím jen poletujou sem tam, nebavilo by mě to. Je to jako auta. Jen jezdíš sem tam atd.
To je pohled lidí, co vrtulník nikdy neřídili. Viset s vrtulníkem na ploše 2x2 metry je daleko větší požitek, jako lítat s akrobatem výkruty do kruhu přes celý horizont. Jiné je to pro diváka, ano, pozorovat heli je docela nuda. Ale věř tomu, že pilotovi stříká adrenalin i z uší a o tom to je - aspon u mne.
Mám vrtulniky i EPP akrobata a mívám chuť tak nějak na střídačku. Někdy měsíc v kuse jen vrtulníky, pak prostě šílená touha dát si dvě baterky s akrobatem, nebo třeba samokřídlem. EPP se mi líbí, že se s tím vyblbnu, protože to umím, je to strašně jednoduché, nic to nestojí, takže se člověk nebojí, že s tím sekne o zem a dělá rychlé pokroky při učení, ale za měsíc se nemáš co učit. Ano, můžeš pilovat přesnost, ale mně to nebaví. Naproti tomu, vrtulník byl ještě před pár měsíci pro mně stres v každé zatáčce při blbé osmičce, adrenalin, prostě emoce. Mám odlítaných desítky a desítky hodin a neumím pořádně zaletět osmičku, z obratů jsem rád za výkrut a přemet, ale i tak mám pokaždé sevřený zadek. Každý nový obrat je šílený stres a pak ta euforie, že se to povedlo. Ale pořád se mám co učit. Roky a roky. A pořád nebudu spokojený, nebudu umět zlomek toho, co se s vrtulníkem dá zaletět. To se mi na nich líbí, že to prostě neomrzí za týden. S autíčkama, lodičkama, ani koptérama bych to fakt nesrovnával, to je dost hrubá urážka
Naposledy upravil(a) petrfm dne ned 08.11.2015 21:27, celkem upraveno 1 x.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
petrfm píše:
To je pohled lidí, co vrtulník nikdy neřídili. Viset s vrtulníkem na ploše 2x2 metry je daleko větší požitek, jako lítat s akrobatem výkruty do kruhu přes celý horizont. Jiné je to pro diváka, ano, pozorovat heli je docela nuda. Ale věř tomu, že pilotovi stříká adrenalin i z uší a o tom to je - aspon u mne.
Mám vrtulniky i EPP akrobata a mívá chuť na střídačku. EPP se mi líbí, že se s tím vyblbnu, protože to umím, je to strašně jednoduché, ale člověk se za měsíc nemá co učit. Ano, může pilovat přesnost, ale mně to nebaví. Naproti tomu, vrtulník byl ještě před pár měsíci pro mně stres, adrenalin, prostě emoce. Mám odlítaných desítky hodin a neumím pořádně zaletět osmičku. Každý nový obrat je šílený stres a pak ta euforie, že se to povedlo. Ale pořád se mám co učit. Roky. A pořád nebudu spokojený, nebudu umět zlomek toho, co se s vrtulníkem dá zaletět. To se mi na nich lídí, že to prostě neomrzí za týden. S autíčkama, lodičkama, ani koptérama bych to fakt nesrovnával, to je dost hrubá urážka
Odkud seš?? Kde lítáš??
Heli se mi hrozně libili, tak sem pořídil vysílačku a simulátor.Pak přišel trex 450 z bazaru.Zaletnuti a napipani zkušeným vrtulnikařem z fora(i s mnoha cennými radami).On s nim lit paradne. Pak nervy, trochu viseni a hlavně tvrdší přistání a výměna převodů,ocas trubky,kardanu.Pak i listy a hodně chyb.Prostě hodně nervu(peněz nemluvě) a hlavně žádná radost.Prostě na to nemám.Ale chuť s něčím poletovat mě nepustila.Tak mam quadropteru a naza mi pomaha litat.Proste ji vezmu,vylitam baterka a vcelku nesu domů.Pro někoho možná nuda, ale já sem z spokojený.