Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon

#421 Příspěvek od VTjr »

Tvoj príklad možno naozaj odporuje logike, ale nebudem sa tým zaoberať, lebo je to značne OT.
Nemyslím si, že je správne spoliehať na "nelogiku" aj v prípade Rozhodnutia DÚ.
Nakoniec podľa mojich zákulisných informácií je aj v súvislosti s tým v RC modeloch prezentovaným "Návrhom predpisov pre prevádzku Dronov v EÚ" postoj DÚ pomerne ústretový. Skôr mám informáciu, že čakajú kedy sa konečne rozhýbe ZMoS, lebo s nikým iným oni nie sú ochotní jednať (čo je celkom pochopiteľné). Ak sa vedenie ZMoSu nerozhýbe, tak potom asi budeme musieť zdola z klubov zatlačiť aby bolo vedenie vymenené. :x

Z celého textu "Návrhu predpisov pre prevádzku Dronov v EÚ" je zaujímavý a pre modelárov potešujúci odstavec týkajúci sa priamo "Modelov", kde sa píše, citujem:
- S modelmi lietadiel sa lieta niekoľko desaťročí s dobrou úrovňou bezpečnosti, pretože sa jedná o dobre štruktúrovanú aktivitu.
- Zámerom je vytvoriť pravidlá, ktoré neovplyvnia lietanie s modelmi lietadiel.
- Legislatíva, ktorá sa bude zaoberať lietaním s RC modelmi bude naďalej ponechaná na národnej úrovni.

Okrem uvedených pozitívnych konštatovaní návrh obsahuje aj požiadavku, aby modelári mali aspoň minimálne znalosti leteckých predpisov. Z tejto požiadavky vyplýva potreba vypracovania jednoduchého systému vzdelávania napr. prostredníctvom web-školení alebo školení podobným tým, ktoré poskytujú modelárske zväzy. Z návrhu taktiež vyplýva možnosť zvýšenia hranice obrích modelov z 20 na 25kg.

Ľubomír Krupár zo Zvolena, ktorý intenzívne komunikuje tak s DÚ ako aj s vedením ZMoSu má predstavu, že práve tohto by sme sa mali chytiť a s DÚ vyjednať ústupky, ktoré by Rozhodnutie dostali do súladu s medzinárodnými pravidlami FAI a so zdravým rozumom. Len pán Krupár nie je pre DÚ kompetentný partner, lebo nemá funkciu v ZMoS, robí to z vlastnej iniciatívy, lebo ako bývalý riaditeľ letiska osobne pozná mnohých úradníkov DÚ. Takže nastoľuje nápady, témy a snaží sa konečne "dokopať" vedenia ZMoS a DÚ k konštruktívnemu rokovaniu.
Ako vidno z citovaného textu Návrhu, modelári majú výhodu v tom, že boli vždy dobre organizovaní, znalí a disciplinovaní. Ak chceme týmto argumentovať, tak sa musíme vynasnažiť, aby toto naozaj platilo ako dnes, tak aj do budúcnosti. :!: Ja taktiež vidím ako problém to, že za posledných 25 rokov narástol počet nikde neorganizovaných "modelárov", za ktorých ZMoS a jeho kluby nemôžu niesť zodpovednosť a ktorí predovšetkým svojou nedisciplinovanosťou kazia dobré meno všetkým modelárom. Takže je asi treba sa zaoberať možno aj otázkou podmienenej "povinnej organizovanosti", ktorá by mohla zabezpečiť zvýšenie disciplinovanosti a znalostí písaných i nepísaných pravidiel prevádzky modelov lietadiel. Taktiež v oblasti zodpovednosti aj riešiť otázku poistenia s tým, že organizovaní by mohli mať na poistenia polovičnú zľavu (tak je to v mnohých krajinách).
Na Slovensku vo väčšine klubov však vznikla veľká generačná medzera, keď mnohé kluby sa premenili doslova na spolky dôchodcov. :cry: Musíme vymyslieť niečo, čo do klubov pritiahne mladú krv. A nie je to ľahké. Opatrenia ministra školstva Čaploviča v oblasti financovania centier voľného času (pod ne spadala väčšina mládežníckych modelárskych krúžkov) fakticky tieto centrá zdecimovala. :cry: Trochu nádeje sa vkladá do nového zákona o športe, ale ja som skôr skeptik. Takže v prvom rade je treba vymyslieť akými benefitmi by sa dali mladí do klubov prilákať.
Ak má niekto nejaký dobrý nápad, tak sem s ním.
Naposledy upravil(a) VTjr dne čtv 05.11.2015 17:41, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
ladous
Kontaktovat uživatele:

#422 Příspěvek od ladous »

VTjr píše:Takže v prvom rade je treba vymyslieť akými benefitmi by sa dali mladí do klubov prilákať.

Obávám se, že přes "povinnou organizovanost/členství" správná cesta nepůjde.

A i když mladí do těch klubů vstoupí, organizování soutěží zase zůstane z velké části na penzistech.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
VTjr

#423 Příspěvek od VTjr »

Aj preto som napísal "podmienenej", ale asi som to formuloval zle. V podstate som mal na mysli stanoviť také podmienky aby bolo členstvo v kluboch pre každého výhodné. Napríklad tým, že by umožňovalo mať polovičnú cenu poistky zodpovednosti za škodu spôsobenú modelom. Taktiež predplatený prístup na modelárske letisko. Tak je to napr. v Kanade, kde mimo mod. letísk síce môžeš lietať, ale hociktorý policajt si potom skontroluje či máš poistku, označený model, nejakú licenciu atď.

A čo sa týka organizácie - samozrejme, súhlasím, že spočiatku to budú robiť starší penzisti. Prečo nie, pokiaľ budú chcieť a vládať. Ale JE potom aspoň šanca, že sa postupom času bremeno organizácie presunie na tých mladších. Dnešný stav je totiž taký, že starí nezadržateľne odchádzajú (ak rovno neumierajú, tak už nevládzu kvôli veku a zdravotným problémom) ale žiadni noví neprichádzajú, lebo nemajú dôvod/motiváciu. Takže nemá ich kto nahradiť, a potom aj modelárskych akcií ubúda. :(
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#424 Příspěvek od jozefbb »

Skoda vyplakavat, vsetko je to len o peniazoch. Ked ich budete mat dostatok, tak budete mat aj miestnost, vercajch, mozno aj cas, mozno aj mladez. Len chcem vidiet toho odvazlivca, /nutka ma aj napisat somara/ ktory preberie zodpovednost za nu. Ked si niektory zadrie drevo do prsta a zacne mu hnisat, zistis , ze nie je ani ockovany proti tetanu, lebo mati to odmietne a bude ta este vlacit aj po sudoch. Ked ti tam bude robit blbosti, tak ho nemozes ani poslat domov, pretoze v tom case preberas zanho zodpovednost.
Inak, ludi , co v sucasnej dobe pracuju s mladezou, normalne obdivujem
VTjr

#425 Příspěvek od VTjr »

V tom máš bohužiaľ pravdu. :cry: Ja ich tiež obdivujem.
Je to aj jedna z príčin prečo za posledných 25 rokov na väčšine škôl zanikli dielne, chemické laboratóriá a kabinety, prečo na telesnej výchove polovica žiakov necvičí lebo má ospravedlnenku od lekára a pod. Opatrovateľský štát vylial z vaničkou dieťa a namiesto aktívnych, kreatívnych a asertívnych jedincov vychováva bojazlivé, neschopné stádo, ktoré nevie zatĺcť klinec, spraviť kotúľ a nenávidí napr. tu chémiu ako suchopárnu teoretickú disciplínu a ktorých jedinou zručnosťou je ťukanie do klávesnice a majstrovské ovládanie myši či joystickov hracej konzoly.
Aspoň to posledné sa dá v modelárstve pri riadení modelov využiť. Len ten model musí byť kúpený hotový pričom už len jeho osadenie súpravou a nastavovanie je pre nich životný výkon. :mrgreen:

Asi to s tým skepticizmom preháňam. :roll: Zase vyplakávam. Možno to v skutočnosti nie je až také zlé. :wink:
mmaki

#426 Příspěvek od mmaki »

V podstatne dnes 90% ludi co stretavam a pohybuju sa vo veku do 30 rokov nema znalosti ziadne. Nie len ze im chyba zrucnost ale aj prirodzena zvedavost, system a vytrvalost. A to sa tyka aj tych co vacsinu dna trieskaju iba do klavesnice ... nieco je niekde zle :)
VTjr

#427 Příspěvek od VTjr »

A keď sme u tej organizácie a peniazoch tak môžeme len nostalgicky spomínať na staré zlaté časy, keď organizované modelárstvo bolo jednou zo zložiek ZVÄZARMu. Ak si odmyslíme všadeprítomnú ideologickú obálku (väčšine modelárov však bolo aj tak jedno, že čelní predstavitelia Zväzarmu boli zároveň aj členmi UV KSČ), ktorá sa aj tak na činnosť klubov prakticky neprenášala, tak to fungovalo veľmi dobre. ZMoS to ani zďaleka nedokáže nahradiť a možno preto je aj taký aký je. Keď sa nad tým zamyslím, tak vo svetle súčasného stavu spoločnosti môžeme byť radi, že aspoň ten ZMoS tu vôbec máme. :)

A ešte poznámka. Keby dnes existoval reformovaný odpolitizovaný Zväzarm, tak by možno nemuseli vznikať pochybné polovojenské až extrémistické organizácie slovenských brancov a pod. Ficov štát, ktorý by najradšej mal všetko pod kontrolou, by to aspoň v tejto oblasti naozaj mal. Len je otázka, či by za Fica bol ten Zväzarm naozaj odpolitizovaný. :roll:
VTjr

#428 Příspěvek od VTjr »

mmaki píše:V podstatne dnes 90% ludi co stretavam a pohybuju sa vo veku do 30 rokov nema znalosti ziadne. Nie len ze im chyba zrucnost ale aj prirodzena zvedavost, system a vytrvalost. A to sa tyka aj tych co vacsinu dna trieskaju iba do klavesnice ... nieco je niekde zle :)

Veru je. :cry:
Občas pred správami RTVS si pozriem finále TV súťaže "5 proti 5-tim". Včera ma veľmi pobavilo, keď na otázku: "Z ktorého slovenského mesta je vidieť pohorie Malé Karpaty?", jedna mladá slečna odpovedala "Považská Bystrica" a mladý chalan zas odpovedal "Banská Bystrica". Samozrejme tieto dve nuly ich obrali o toľko bodov, že nielen že nevyhrali 200 bodovú prémiu 1500€ ale o 6 bodov nedosiahli ani 100 bodov, ktoré by im umožnili dostať to čo nahrali behom celej súťaže. Prvý raz som si povedal, že tentoraz si to naozaj zaslúžili nevyhrať nič. :mrgreen:
Pamätám si na gymnáziu nášho zemepisára - tak ten by nás za takéto niečo nechal bez milosti prepadnúť. :lol:
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#429 Příspěvek od Jameson »

Najskôr trošku k téme a potom trošku mimo. Skupina ľudí, ktorým to nie je jedno, rozpracovala nové pravidlá, ktoré sú výrazným spôsobom inšpirované českým Doplnkom X. Hlavne sú stavané tak, aby modelárov obmedzovali iba v prijateľnej miere, resp. v takom rozsahu, aby to modelári nepocítili. Návrh sa už len ladí a pripomienkuje s modelárskymi autoritami na Slovensku - a áno, patrí medzi ne aj prezident ZMOSu. Hotový návrh bude predložený na Dopravný úrad. Nejaké kontakty tam sú, tak uvidíme. Zákulisné info tvrdia, že už aj niektorým ľuďom na DÚ začína dochádzať, akú vtákovinu to vyprodukovali. Takže nespí sa, robí sa :-).

No a teraz k tej mládeži: problém s modelárčinou je úplne rovnaký, ako s inými, obdobnými hobby: akonáhle začne zaspávať v čase, začne hobby vymierať. Nie je to o tom, že mládež nemá vôbec záujem. Ide skôr o to, že starší modelári sú dosť skostnatení a nedokážu sa pružnejšie vyrovnávať s modernými trendami, ktoré by lákali aj mladú generáciu. Kanagom a mikalenta už dnes osloví skutočne málokoho. Sú aj mladí ľudia, ktorých baví stavať historické modely, ale ide o svetlé výnimky. EPP model je lepší, no väčšinou skončí rozmlátený po pár letoch. A predsa len na tom počítači to "Game over" bolí akosi menej.

Aktuálne najväčší potenciál osloviť mladých má práve FPV a drone racing. Už len preto, že je najviac podobný PC hrám, ktoré sú akosi mladej generácii bližšie. Navyše ide o krásnu ukážku "augumented reality". Žiaľ, ako všetko, čo je nové, sa aj tieto trendy stretávajú s nepochopením u starších modelárov a u úradov. Stačí si pozrieť niektoré diskusie tu, ako mnohí modelári nevedia prísť "dronistom" na meno a najradšej by ich zavreli do klietky a poslali ako spešninu niekde do južnej Afriky, len aby to bolo čo najďalej odtiaľto. Ide však o prirodzený vývoj a hoci stále bude miesto aj pre klasické modely, osobne si myslím, že mladí ľudia sa k nim dostanú práve skôr z radov "dronistov"...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
VTjr

#430 Příspěvek od VTjr »

Jameson píše:... Hotový návrh bude predložený na Dopravný úrad. Nejaké kontakty tam sú, tak uvidíme. Zákulisné info tvrdia, že už aj niektorým ľuďom na DÚ začína dochádzať, akú vtákovinu to vyprodukovali. Takže nespí sa, robí sa :-).

Tak to ma naozaj teší, že sa v tomto niečo hýbe. :D
Ak je to naozaj tak, tak členovia prezídia ZMoSu by mali o svojich aktivitách viac informovať verejnosť a komunikovať s radovými členmi (povedzme aj touto cestou) aby tí neprepadali beznádeji a skepse. :wink:
Toto tu naozaj chýba. Lebo diskusia beží, veci sa možno riešia, ale tieto dva okruhy sú od seba oddelené akousi informačnou blokádou.
Jameson píše:... No a teraz k tej mládeži...
...
Stačí si pozrieť niektoré diskusie tu, ako mnohí modelári nevedia prísť "dronistom" na meno a najradšej by ich zavreli do klietky a poslali ako spešninu niekde do južnej Afriky...

Ale no tak! :wink:
Ja nemám vôbec nič proti dronistom ktorí nelietajú nad centrami miest, davmi ľudí, kultúrnymi pamiatkami, atómovými elektrárňami, vojenskými objektmi, ... atď.
A takisto zastávam názor, že snímkovanie z modelov lietadiel by nemalo byť en bloc zakázané ani licenzované pokiaľ tým snímkovaním modelár neporušuje niečie súkromie. Ak k porušeniam dôjde, tak nech sa to rieši individuálne s konkrétnym vinníkom. Ale nech nikto nikomu nebráni aby si nasnímal z letiaceho modelu z veľkej výšky krajinu či z okolie modelárskeho letiska či dediny kde žije. :o Malo by sa tiež definovať a rozlíšiť kartografické snímkovanie od amatérskych videí a fotiek.
Viem však, že tento zákaz nie je celkom dielom DÚ, ale za to do značnej miery môžu zastarané vojenské zákony a predpisy.
EditorPO

#431 Příspěvek od EditorPO »

Jameson píše:No a teraz k tej mládeži: problém s modelárčinou je úplne rovnaký, ako s inými, obdobnými hobby: akonáhle začne zaspávať v čase, začne hobby vymierať. ......
..... Ide však o prirodzený vývoj a hoci stále bude miesto aj pre klasické modely, osobne si myslím, že mladí ľudia sa k nim dostanú práve skôr z radov "dronistov"...

Konečne názor, ktorý asi najviac korešponduje s realitou súčasnej modernej doby. Nie je to zbytočné vyplakávanie nad rozliatym mliekom.
Aj ja tu môžem nostalgicky spomínať na časy Zväzarmu, na majstra Gábriša, od ktorého som mal prvú raketu a ktorý ma k modelárčine pritiahol. Aj keď som neskôr prešiel k autodráhovým modelom. Zväzarm bol kolos a urobil veľa pre modelárov, boli časy, keď sme v modelárstve vynikali a mali sme svetové špičky. Vlastne netýkalo sa to len modelárov, mohol by som menovať veľa oblastí, kde mal Zväzarm svoju nezastupiteľnú úlohu a zvládal ju naozaj dobre. A to nehovorím len kvôli tomu, že môj otec bol v jednom období predsedom slovenského Zväzarmu.
Lenže ako je to na Slovensku zvykom, veľa dobrého sa po nežnej zničilo a rozkradlo.
K prežitiu je nutné prispôsobiť sa dobe a nežiť stále v časoch svojej mladosti. Dnešná mládež je iná. Klasické modelárstvo je pre nich nuda. Dnes čo nemá v sebe počítač, nedá sa programovať, prípadne nemá vlastnú AI, tak to nie je IN. Lenže ak bude stále taký odpor voči dronistom, aký tu momentálne prevláda, snaha o ich vyčlenenie mimo modelársku obec, mediálna hystéria a šírenie zmätočných informácií médiami a samotnými organizáciami, ktoré sa snažia byť akože zastrešujúcimi, tak mládež k modelárstvu vo väčšom rozsahu nepôjde. A už vôbec sa nebudú chcieť niekde registrovať a členským príspevkom kŕmiť funkcionárov organizácie, ktorá sa ich v konečnom dôsledku nevie razantne zastať.
DJI Phantom 3 Pro
VTjr

#432 Příspěvek od VTjr »

V prvom rade je tu zmätok a nepochopenie terminológie. :o

Multikoptéra s kamerou nie je synonymom dronu.
Modelári, ktorí s nimi lietajú preto nie sú dronisti.

Nad časmi Zväzarmu nostalgicky nevyplakávam ale skôr by som bol rád, keby sa konečne našiel spôsob ako jeho úlohu v dnešnej realite čo najlepšie nahradiť.

Nežijem ani v nostalgii mladosti, ale tým, že som medzi rokmi 1985 a 2010 aktívne nemodelárčil, nemôžem nevidieť ten priepastný rozdiel. 8O Tí čo svoju činnosť neprerušili sú ako tie žaby, ktoré sú pomaly zohrievané v hrnci a nevšimnú si okamih kedy sa uvaria, a preto z toho hrnca nevyskočia. :mrgreen:

Svetovú špičku stále máme (zhodou okolností práve v tej Gábrišovej kategórii) aj dnes. Lenže by ma zaujímalo do akej miery súčasné vedenie ZMoSu pomohlo úradujúcemu viacnásobnému majstrovi sveta, a do akej miery si to všetko vydrel a odfinancoval sám. Teraz, keď sa ďalšie majstrovstvá budú konať u protinožcov, tak nie je isté či bude mať vôbec šancu svoje prvenstvo obhájiť. To je realita. :(

S poslednou vetou sa plne stotožňujem. Starší modelári sú organizovaní zo zotrvačnosti ale mladí musia cítiť nejaké benefity! A nemusia to byť len financie. Organizácia, ktorá je však v kritickej chvíli nečinná, nekomunikuje s modelárskou verejnosťou a nedokáže sa nás leteckých modelárov účinne zastať, si nezaslúži naše príspevky. Potom naozaj treba vymeniť buď vedenie alebo organizáciu celú. :!:
VTjr

#433 Příspěvek od VTjr »

Jameson píše:... Skupina ľudí, ktorým to nie je jedno...

Rád by som vedel čo je to za skupina a ak naozaj existuje, prečo sa pred nami ostatnými zatajuje? :wink:
Veď možno aj my by sme k tomu ich návrhu mali čo povedať. Kde mám záruku, že o nás bez nás bude rozhodovať okrem DÚ, ktorý v oblasti modelárstva ukázal značnú mieru neinformovanosti a nekompetentnosti, niekto, kto je kompetentnejší? Nebolo by dobré, keby sme si tie ich návrhy mohli prečítať a prediskutovať? :?: :?: :?:
EditorPO

#434 Příspěvek od EditorPO »

DRON - je v súčasnosti verejnosťou vnímané všetko, čo má 4 a viac vrtulí na ramenách spojených v strede. Vďaka médiám a samotným "odborným" článkom. Zabúda sa na to, že sú tu tiež bezpilotné lietadlá, teda s krídlami. Osobne mi viac vyhovuje pomenovanie KOPTÉRA a nech sú kľudne v tejto kategórii všetky vrtuľové stroje s horizontálnym otáčaním vrtúľ, bez ohľadu na ich počet. Až potom nech sú podkategórie, asi podľa prítomnosti computera a AI. Možno aj podľa iných kritérií, vývoj ide rýchlo dopredu a nevieme čo nám prinesie možno už budúci rok.
DJI Phantom 3 Pro
VTjr

#435 Příspěvek od VTjr »

Áno je to tak. :(
Pritom skutočný "dron" je napríklad americké bezpilotné lietadlo Predátor a podobné, ktoré sa viac podobajú obriemu F3AXXL než koptére. :lol:

Lenže, ak sa raz nejaké označenie zaužíva, tak je priam nemožné to zmeniť. Dalo by sa uviesť mnoho príkladom, typickým je napr. kedysi používaný termín videomagnetofón, (čo je nezmysel, lebo -fón sa týka zvuku) a márne sa technici snažili presadiť termín magnetoskop - to sa neujalo. Nakoniec z toho našťastie zostalo len video a je to vyriešené.

Takže nezostáva nič iné len sa s pojmom dron zmieriť, ale aspoň sa snažiť aby sa to nemiešalo s bežnými leteckými modelmi. Respektíve keď už, tak aby stratil dron ten svoj medializovaný pejoratívny význam.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“