PSS Větroně

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
svahak
Kontaktovat uživatele:

PSS Větroně

#1 Příspěvek od svahak »

Ahoj všichni, už dlouho mne zajímá jestli u nás někdo létá s uvedenými polomaketami na svahu. Chtěl bych se do něčeho podobného pustit a rád bych u toho nebyl sám. Je jasné, že nelétají tak dobře jako klasické větroně a že u nás běžně nejsou "silné" podmínky pro svahové létání mimo pár lokalit. Ale chtěl bych to zkusit např. pps potažený hnědou páskou do 2m rozpětí. Přidá se někdo ?? :D

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BrMkrPWwQJc[/youtube]
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: PSS Větroně

#2 Příspěvek od blesk »

mě se líbí toto :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fGEcIrl51DE[/youtube]
HONZIK 22

#3 Příspěvek od HONZIK 22 »

Mno já mít v dosahu takový kopec , tak se tam hned přestěhuju. :lol:
Koukal jsem na videa a je to silné kafe, prostě zájemci o tuto kategorii budou jen v okolí takového pahorku a nikde jinde. :lol:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Eqkb-wt7Wxs[/youtube]
svahak
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od svahak »

Myslím, že to právě nebude tak hrozný, vyřežu lehký jádro z pps a polepím papírem, předpokládám, že to nevyjde špatně. Kreslím BEa Hawk, 2m rozpětí profil SD 6060.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kocour »

Na RC Groups je těch fotek a videí s PSS spousta. Ale neunikne postřeh, že musejí lítat na pořádném kopci, jaký se u nás vyskytuje dost vzácně. Kdysi dávno jsem četl na číchsi stránkách o stavbě a lítání s PSS L39 Albatros. Mám dojem, že to byl Radek Skočdopole. Závěr článku byl, že si s ním moc nezalítal, chtělo to jiný kopec. Taky jsem někde viděl fotku, jak "veka1" hází PSS Mustanga na Rané. Ale nikde jsem o tom dál nečetl, asi to nebylo nic moc. Asi taky dost záleží na výběru předlohy. PSS
makety třeba dopravních letadel budou nejspíš lítat slušně, mívají klouzavost (originál) 1:20 (viz přistání na řece Hudson). U stihaček z II WW to bude o dost horší, první světovou bych ani nezkoušel, moderní tryskáče taky by lítaly u nás tak na Rané. Takže budu sledovat výsledky pokusů a třeba se přidám, ale moc tomu nevěřím.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
svahak
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od svahak »

Přesně, tu story s Albatrosem znám z netu, moc mu to nelétalo ale myslím, že hlavně kvůli váze a rozměrům. Když si vzpomenu, že jsem před lety létal s Prknem II od Ing. Heyera při velkým plošným zatížení (páč jsem to postavil těžký jako cihlu) s profilem poplatným tehdejší době (tuším E 182 a jak jsem si zalétal), tak myslím, že dneska cesta je protože jsou výkonnější profily, při rozpětí 2 m má ten Hawk hloubku křídla u kořene 330 mm a to křídlo má tím pádem slušnou plochu a hlavně ............ nestavím cihly, tak bych to zkusil. Hlavní důvod je, že bych chtěl na svah zkusit něco pěkného neokoukaného a už ne oštěp, retro macka nebo bublinky polepené izolepou, při vší úctě ke všem jmenovaným kategoriím samozřejmě :D . Chtěl bych to postavit maximálně do 2000 g (uhlík, polystyrén, balsa nebo lepenka). Až domaluju výkres dám ho sem k připomínkám :D
kocour
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kocour »

Jak jsem už napsal, když tobude lítat, taky to zkusím. Ale když chceš něco neokoukaného, já i mnozí jiní lítají s polomaketami historických větroňů. Ty srazy historiků se konají jak v cizině, tak v Česku i Slovensku.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od veka1 »

kocour píše: Taky jsem někde viděl fotku, jak "veka1" hází PSS Mustanga na Rané. Ale nikde jsem o tom dál nečetl, asi to nebylo nic moc.

.... to je pravda , cca po pul hodine letu me to prestalo bavit. Je to moc maly model a jeden musel byt furt ve strehu, aby si pamatoval polohu modelu.

Ale mit Ranou za humny , tak v okamziku kdy funi vic nez 6 m/s balim fidlatka a uz lezu na kopec. V Bohumilci muzu akorat vylezt na strechu dilny, abych koukl, zda nekdo neni na letisti v Rokytne ( cca 1500m za barakem).

Ale je fakt , ze na to chvilkove vyblbnuti na svahu staci i mala stihacka, viz spomenuty Mustang, Arzenal , Boeing , Me 109 ... jen musi byt dobry kopec a jeste lepsi vitr.

Ps. ta informace z Rane je tu: http://www.rcportal.sk/thunder-mustang- ... 291-1#post

Jste technicka... pro dany ucel se mi vhodnejsi nez Mustang jevi napr. Arzenal VB10 a podobne, vetsi combaty,tj modely v M1:12, predlohy kterych meli rozpeti cca 15-16m (vetsi stihlost, mensi prurezy trupu...) .

Vzhledem k relativnimu deficitu vhodnych svahu a pruvanu na nasem uzemi, vidim elektropohon se sklopkou ,k tomu pomerne rychly profil( lze i nalozit a zvysit pronikavost ),jako univeralini reseni.Navi,c mensi poletucha je provozne celkem odolna a nezabere moc mista pri preprave a skladovani.

Ty velke a lehke polystyrenove polomakety stihacek ve vzduchu klamou telem. To je pohyb, jako v mori jablecneho zele... :? .
A litat s velkou,tezkou kompozitovou polomaketou stihacky na svahu .... hmm videl jsem videa,ale eee tj. jsem celkem skromny, nemusim mit vse. 8)

Ilustracni video... sice natocene na rovine, ale na svahu by se ftak za sebe urcite nestydel:

https://www.youtube.com/watch?v=KrG5nCAgooI

nebo tohle: https://www.youtube.com/watch?v=y4g83OWbgSc

veka1
vetronar

#9 Příspěvek od vetronar »

Nooo, myslím že já bych to zkusit mohl :D
Přílohy
20150607_123850.jpg
20150408_143723.jpg
blesk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od blesk »

vetronar píše:Nooo, myslím že já bych to zkusit mohl :D

Neprovokuj... :-D :twisted:
Libor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Libor »

Měl jsem Bf-109 1.5 metru. PSS, křídlo potažené dýhou, trup balícím papírem. Lítal jsem s tím na Rané a na Kozlech. Chtělo to dost silný vítr, aby se to udrželo ve vzduchu (malý klouzák) a proti tomu větru to moc neletělo. Moc lehké, žádná dynamika. Výkrut šel udělat proti větru, podél kopce to nepřipadalo v úvahu, nestačila kinetická energie. Přemet s problémy. Žádná zábava.
FilipV
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od FilipV »

Nemohl, páč sedíš v jednom kuse u compa :lol:
mikel22

#13 Příspěvek od mikel22 »

Ahojte,
mě to občas chytne a něco "spáchám". nedělám si ale iluze o výkonosti takové makety tak ztenčuju trupy a protahuju křídla. Kdysi jsem měl 109e asi metr rozpětí. Vypadala na svahu v letu moc dobře.
letos jsem si nachystal maketu race mustanga 1200mm rozp. Vypálil a vybrousil jsem ho z XPS a potáhl izolepou. Ještě ale neletěl. M.
Přílohy
IMG_20150727_194056.jpg
vetronar

#14 Příspěvek od vetronar »

Tak já to snad někde tady hodím ;)
Přílohy
20150912_092152.jpg
FilipV
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od FilipV »