Upevnění vrtulí

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
harvey

Upevnění vrtulí

#1 Příspěvek od harvey »

Zdravím,

stavím si quadrocopteru, už mám vše nakonfigurované, postavené i napsaný řídící algoritmus. Jediné co mi chybí je "upevnění vrtulí". Nejde mi totiž do hlavy, že motory se neprodávají s pravým nebo levým závitem- závitem myslím závit na hřídeli, kde se našroubuje "čepička", která drží vrtuli. A jelikož se jedna dvojice motorů naproti sobě točí např. po směru a druhá dvojice v protisměru hodinových ručiček, tak logicky se čepička bude u dvou motorů "vyšroubovávat" až úplně odletí a s ní i vrtule.
Takže bych se rád zeptal, jak se to řeší ? Motory mám Emax 2213/935KV.
Omlouvám se za své výrazy, ale jsem modelář-nováček :)))

Předem díky za jakékoli rady.
Přeji hezký den.
DJIvison

Re: Upevnění vrtulí

#2 Příspěvek od DJIvison »

Ale nemohu se zbavit dojmu, že se prodávají s pravým i levým závitem. Aspoň myslím, že Pecka je nabízí.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
jipav

#3 Příspěvek od jipav »

Samozřejmě, že se prodávají motory s pravým i levým závitem viz. třeba: http://www.rc-levneji.cz/elektromory/st ... -26--320w/ a http://www.rc-levneji.cz/elektromory/st ... -26--320w/ a pár dalších. Taky třeba zde: http://emotors.cz/72-multikoptery-a-prislusenstvi
macil

#4 Příspěvek od macil »

Síce sa predávajú, ale nie je to nutnosť. Pri správnom dotiahnutí sa nič neuvoľní.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Marena »

Ahoj, stačí koupit kvalitní unašeče. Zbavit se vibrací a nepoužívat ty čínské.
Pokud bys měl ale problém, dá se koupit zajišťovač šroubů Loctite. Ale chce to dát opravdu minikapiču. Jinak už unašeč nepovolíš, když zlomíš vrtuli.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

Nechápu co je na těch multirotorech jinak... Na dvoumotorácích od 2x10w po 2x1250W používám protiběžné vrtule a všude pravotočivé matice a nikdy se mi to nepovolilo...
jyrry.webnode.cz
DJIvison

#7 Příspěvek od DJIvison »

jyrry píše:Nechápu co je na těch multirotorech jinak... Na dvoumotorácích od 2x10w po 2x1250W používám protiběžné vrtule a všude pravotočivé matice a nikdy se mi to nepovolilo...

Je to takový "sichr". Já mám taky na autě na obou stranách stejný závit na kolech a nikdy za dvacet let se šrouby nepovolily, sousedovi už dvakrát :wink: Prostě někdo má dojem, že tomu tak má být, proč mu to vyvracet. :?
Třeba by chtěl použít samodotahovačky. 8)
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
qeex

#8 Příspěvek od qeex »

Pouzij samojistne matice a mas vyreseno za par korun. Loctite se hure povoluje. Jinak taky litam obyc matky na velke koptere a letadlech, vez poblemu. Na mini koptere kde jsou motory 2300kv uz mam samojistne, jelikoz pri ukazce maximalky jsem prisel za letu o jednu maticku.... Nasledne i o vrtulku a po dopadu i o rameno, zbytek vrtulek a iluze.

To jyrry: na kopterach se neustale meni otacky, u letadel je to plynulejsi, uz i nadtavenim regulatoru ktery nemeni otacky tak skokove jak s kopter firmwary simonk a bl heli.
Gándhí

#9 Příspěvek od Gándhí »

Ať nezakládám nové vlákno, zeptám se tady: může někdo napsat, jaké všechny typy upevnění vrtulí na motory se používají a jak se nazývají (znám jen označení T-style) Popř. jaké jsou nejlepší? Mám v tom zmatek, třeba na HK nabízejí nějaký motor a nenapíší odkaz na doporučené vrtule a není tam ani obrázek motoru zhora, takže není vidět, jestli má hřídel nebo jen díry se závity... Nejvíce se mi líbí výše uvedené uchycení vrtule T-style se třemi dírami na motor bez hřídele jako třeba tyto
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... duct=61440
a to hlavně proto, že jsou vrtule co nejblíž motoru, vypadá to lépe a mají asi i menší vibrace (?)
romanCM

#10 Příspěvek od romanCM »

Gándhí píše:Nejvíce se mi líbí výše uvedené uchycení vrtule T-style se třemi dírami na motor bez hřídele jako třeba tyto
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... duct=61440
a to hlavně proto, že jsou vrtule co nejblíž motoru, vypadá to lépe a mají asi i menší vibrace (?)

S tim bych souhlasil, taky se mi osvedcilo nejlip. Mam stejne vrtule, jen ve 13", a vibrace celkem zanedbatelne. Na velke coptere jsou daleko vetsi prenasene sily a mam takovy lepsi pocit nez kdyz jsou vrtule utazene jednou matici.
Tarot 680 Pro | Phantom 4 | 250 vlastní 3D tisk
j.s

#11 Příspěvek od j.s »

Mám všude stejný závit, vrtuli mám přitaženou obyč matičkou pomocí kleští a nikdy se mi to nepovolilo. Nepoužívám žádné lepidlo a že bych to dotahoval na krev se říct teda nedá. Pokud crashnu tak koptéru kontroluju včetně utažení vrtulí, zatím se mi to nikdy nepovolilo ani při crashi, ale je to asi jediná situace, kdy se to povolit může.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Kobras

#12 Příspěvek od Kobras »

Nějak jsem se naivně domníval, že samoutahovací vrtule se nemůžou povolit, než si to Phantom vzal střemhlav k zemi bez jedné vrtule. Byl trochu nárazový vítr a bylo slyšet, jak motory makají, ale že přibrzdí tak, aby upadla vrtule jsem nedoufal. Jak moc to dotahujete vy? Já teď už dost :)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“