Domácí CNC

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí CNC

#361 Příspěvek od František Koudelka »

Vyprovodil sem mach a mam ted Armote od Gravosu, vcetne CAD/CAM Gravostar, da se v tom hned kreslit a rovnou obrabet. Co se tyka stroje tak nic moc, jeste to chce vyztuzit, ale zelezo to dela uz prijatelne. Doplnil sem uz i referencni spinace, rucni kolecko pro rucni frezovani, system umi 4 osy

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NovOisqlEMc[/youtube]
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#362 Příspěvek od Curtiss »

Hmm, pěkný. Snad jen pár připomínek:
Příliš vysoké otáčky na tak pomalý posuv = životnost nástoje velmi malá.
Proč všechny kontury frézuješ nesousledně? Běžná praxe je, frézovat sousledně s vyjímkou velmi měkkých materiálů, jako např. mědi, kde je naopak lepší frézování na čisto nesousledné, navíc je podmínka absolutně ostrého nástroje. Při nesousledném frézování je problém s dodržením přesných rozměrů a s povrchem, obzvlášť na málo tuhém stroji.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#363 Příspěvek od František Koudelka »

Velmi dekuji za pripominky, nesousledne frezovani je proto, protoze mam ted uz doslova hovadske vule ve sroubech na X a Y a pri souslednem frezovani si freza natahuje material a nakopava to. Takhle je sice povrch spatny, rozmery taky spatny, ale vse co je na videu videt je ve velmi velkych prakticky milimetrovych tolerancich, takze ty obrobky jsou pouzitelne. Otacky jsem jeste stahnout mohl to je pravda, ale bylo to prvni frezovani s timhle pohonem a nemel jsem cas udelat snimaci krouzek pro otackomer, takze vlastne ani nevim kolik otacek tam mam. Frezoval sem vsechno postupne po 1mm. V listopadu se natrvalo vracim do CR, tak budu mit vice casu ten stroj jeste dotahnout, momentalne ted uz resim kulickove srouby 16mm pro X a Y, udelam stojan pod cely stroj a nejaky ovladaci panel...atd. Samozrejme zakrtuju pohon vretena.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#364 Příspěvek od Curtiss »

OK, tím je vše dostatečnš vysvětleno :wink: Ale s těmi otáčkami bych šel určitě níž, pokud je možnost :wink:
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#365 Příspěvek od František Koudelka »

Je, otacky by dle vypoctu mely jit nastavit od cca 250ti do asi 3200. Je tam plynula triakova regulace a zpetna vazba tachogeneratorem. Ale jak rikam chybi mi tam otackomer primo na vretenu, mam ho hotovy, i senzor, jen chybi udelat krouzek se zarezy ktery se bude tocit s vretenem a upevnit senzor a nejaka kabelaz. I tak od minule pokrok, tu placku se trema usima jsem uz delal(akorat ucho mela jen jedno) a frezoval sem to po 0.5mm asi 2.5hodiny, freza po jednom kusu nic moc. No a tady tu se trema usima sem delal ted, trikusy, freza byla po trech kusech rekl bych v lepsim stavu(v obou pripadech nova TK sestka) frezoval sem po milimetru a rychleji a cas asi 45minut. Nejvetsi problem jsou ted vule ve sroubech, to bude dalsi krok a pak jeste vyztuzit, minimalne drzak vretena a cely to Ztko asi nejaky vyztuhy ze stran.

Soustredil jsem se ted hlavne na ridici system, ma to cely novy, mach sem vyhodil protoze to nejezdilo podle programu ale podle nalady. Tady toto je uplne jina, sice asi mach umi vic, ale toto je spolehlivy, a je u toho rucni kolecko na rucni polohovani stroje, moznost rucniho frezovani...atd. Stroj jako takovy je vyroben vetsinou z toho co se doma naslo, ale system se da vzdy pouzit na neco lepsiho.
Lark

#366 Příspěvek od Lark »

Jako první bych se zaměřil na ty vůle a tuhost. Pro TK frézy je to bezpodmínečný základ.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#367 Příspěvek od František Koudelka »

Jo to urcite, srouby to je bez reci a vyztuzim urcite drzak vretene a cely to Zetko asi z boku, nejaky vzpery tam dam. Jinak to Zetko casem asi uplne predelam, ale ted jsou dulezitejsi ty srouby na X a Y. Tady jeste kousek frezovani vcetne hotoveho dilu na konci.

https://www.youtube.com/watch?v=jojQPjSW2yU
Amper

#368 Příspěvek od Amper »

Tak jsem projel tisknutou frezku - viewtopic.php?f=146&t=73663&start=15

Posuv 1200mm/minutu pri 15 tisicich otackach a 2mm zaberu do preklizky (asi smrkova, z bauxxx) s 3.17mm frezou bylo uz moc a zastavil se spindl (ale zdroj ma omezeni na 5A, nechtel jsem riskovat) a zacal tlacit material. Predpokladam ze odstipovani materialu je taky blbym posuvem.

Ale rozhodne to vypada pouzitelne na to co jsem chtel.

Nevi nekdo o nejakem webu kde by se dalo najit jak nastavit rychlosti ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#369 Příspěvek od Amper »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rHgU6R9-Z9I[/youtube]

Tak to frezkuje
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od jyrry »

Amper píše: Nevi nekdo o nejakem webu kde by se dalo najit jak nastavit rychlosti ?

To nevím ale můžu ti vypsat z programů jak to jedu já...
1200mm/min je tak rychloposuv (u těch našich domádo koťátek)...
Třeba topol 6mm jedu 780-820mm/min, břízu 3mm 640mm/min a tak... nástroj 1,4 nebo 1,6 mm
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#371 Příspěvek od jyrry »

Jo počkej.... teď jsem si teprve pustil to video... to od oka není 1200mm/min, spíš kolem 400 nebo tak nějak...
Odmačkává ti to vřeteno, to je vidět; dej klidně větší točky a hlavně přepočítej tu rychlost, to se mi vůbec nezdá...

edit ahaaaa... pardooon :-D Druhá půlka je 1200mm/min ... :mrgreen:
To jo, ale na tu smolnatou borovici to je myslím dost...
jyrry.webnode.cz
igorb

#372 Příspěvek od igorb »

ked da vecsie tocky, bude mat maly uber, ked zvecsi uber, bude sa mu ohybat rameno lebo na to treba vecsie sily ... podla mna pri tom priemere musi bouzit bud jednobritu frezu alebo este lepsie diamantovu a hlavne by som volil mensiu
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#373 Příspěvek od jyrry »

yo, 1.4 zubata je takovy univerzal skoro na vsechno drevene... 24.000 tocek taky neni od veci, topol s prebytkem lepidla (soucasny standard...) chce ale min, tak do 18.000...
jyrry.webnode.cz
Amper

#374 Příspěvek od Amper »

Jo, pri delani textu nejak zrychli :-) Musim jeste zkouknout CAM a nastaveni Marlina, nastavil jsem CAM ze interpoluje kruznice a prijde me ze to v tech kratkych krocich jede pomalejs nez by melo. Budu zpomalovat takze to nevadi ale spis je divne ze to jede jinak nez by melo. Frezu jsem tam mel (blbec) na testy na extrudaku a nejak me nedoslo ze bych ji mel vymenit kdyz tam naperu jinej material:-D Mam tu sadicku zubatych z ebaye (hadam ze to nejni diamant ale tvarove to vypada tak nejak lepe) takze zitra zkusim nejaky rozumnejsi prumer a mensi rychlost.

ad rychlost vretena - asi udelam par pokusu na 16.8V (4S, na tolik tam mam ted regler) coz je o neco vic (22K na prazdno)

Pro me je uspech ze to frezuje. Rozhodne to neni idealni ani to nevyuziva vsechny moznosti - napr. ho mam zvednuty dost vysoko, kdyz ho snizim v nohach tak to zvedne tuhost celku (priblizi se k desce a v ramci faze dve skonci nohy v objimkach na spodni desce zakladni desky ala Jyrryho cnc - torzni box z drevotrisky) a zkrati rameno (Z trubky se v mistech kde je uchycene vreteno budou prakticky opirat o pojezdova loziska) takze se to jeste vylepsi.

Premejslim na jedne veci - jak na scrapboard a uchyceni materialu ? Pro scrap jsem uvazoval o extrudaku nebo hobre (zelena podlahova) ale znamenalo by to ze by srouby pro uchyceni materialu museli jit skrz (do polyse a hobry riznu zavit tezko, do drevotrisky by to snad jit mohlo)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#375 Příspěvek od jyrry »

Amper píše:... jak na scrapboard a uchyceni materialu ? ...

Mám v laminu zavrtané v rastru 50x50 závitové vložky M5, podélně nalepené lišty 3x2 a na ně pokládám materiál, upínám lašnami z překližky, polyamidové šrouby, v případě potřeby (aby se to moc neprohýbalo) podložím odřezky balzy 2mm...
NCF_6.jpg
tady to je ještě bez těch závitových vložek
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“