Vytažení výstružníku

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Lark

Re: Vytažení výstružníku

#16 Příspěvek od Lark »

Tak jsem to zkoušel počítat, a jestli jsem se někde neseknul, tak mi vychází při ochlazení z +20°C na -10°C, což je asi reálný rozdíl, pokud nepoužiješ kapalný dusík. Takže pro rozdíl teplot o 30°C, se průměr toho pouzdra zmenší o necelých 0,005mm. Další otázka je, jak dlouho ten rozdíl udržíš? Já bych to zalapoval přímo na těch tyčích.
jakub37

#17 Příspěvek od jakub37 »

Jestli jsem to dobře pochopil, tak ty chceš znovu projet o jednu až dvě setiny hotový bronzový pouzdro o délce 15 mm a průměru 10/8 mm. Podle mě je jediná šance - bruska na díry. Při vystružování to buď nic neveme, nebo se to kousne, upnout to moc nemůžeš abys to nedeformoval a těma trnama z toho bude vždycky soudek. To jsou moje zkušenosti z 30 let obrábění. U tak malýho pouzdra se musí udělat nejdřív na hotovo díra, dokud je stěna silnější a pak opatrně venek.
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Celeron »

Tak futýrka hotový a parádní. Vzal jsem ruční výstružník 8H7, chytil ho za kousek válcový části do univerzálky soustruhu aby břity byly schovaný v univerzálce. Válcovou část jsem napatlal lapovací pastou a na malý otáčky v ruce rajbloval sem a tam, vlastně dělal osmičky. Kupodivu za chvíli se futýrko uvolnilo na "akorát". Pak jsem srazil hrany futýrka a znova vylapoval. Po vymytí a namazání řídkým olejem chodí bez vůle po tyči jen na gravitaci či fouknutí. Vozík jsem složil, futýrka zakápnul vteřiňákem. Nojo, tohle se povedlo. Jenže to nepomohlo vyřešit zásadní problém toho vozíku a to rozpadávání krokování motoru, který za vozík tahá. Původní futýrka měla šílenou vůli a já si myslel, že se vozík na tyči kříží. Bohužel závada je někde jinde, jen netuším kde, možná nemá krokový motor potřebný výkon.
Jirka
Lark

#19 Příspěvek od Lark »

Je ti ale jasný, že ten výstružník už je v prd...? Bude potřebovat nabrousit a navíc si mu nepatrně zmenšik průměr, takže už nebude dělat Háčkovou díru. To samý si moh udělat tou originální tyčí. Ta by tolik neubyla, protože ten otěr by se rozložil po celé délce a víc by ubývalo to pouzdro.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

A proč by měl být ruční výstružník v pr...? Rajbloval tou válcovou částí před čtyřhranem, na břity se pasta vůbec nedostala. Ta válcová část je jen trochu vyleštěná. Navíc má výstružník na obou stranách osový navrtání a tak proč by neměl jít na Kameníku znova nabrousit?
Jirka
Lark

#21 Příspěvek od Lark »

Nějak jsem si to špatně vyložil a myslel, že jsi pastu dával na válcovou část břitů, takže se omlouvám. Kdyby si napsal na stopce, bylo by to jasnější, ale hlavně že jsme se domluvili a futra jsou hotová. Horší je, že to problém nevyřešilo. Můžeš dát nějaké foto, nebo nákres, jak je ten vozík poháněný?
Odpovědět

Zpět na „Dílna“