Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon

#226 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Naopak, je třeba přistoupit na jejich hru a posílat žádosti za všech koutů a na každou kravinu. Třeba ranní a odpolední trénink zvlášť. Když jim na každý den přijde dvě stě žádostí, velmi brzy zjistí, že tudy cesta nevede....

Bohužel vzhledem k správnímu poplatku 60€ tudy cesta nepovede, protože žádosti bez zaplacení budou moci házet rovnou do koše. :(
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
zdzd

#227 Příspěvek od zdzd »

VTjr píše:Bohužel vzhledem k správnímu poplatku 60€ tudy cesta nepovede, protože žádosti bez zaplacení budou moci házet rovnou do koše. :(

Není pravda. U každé extra budou muset zjistit, zda je zaplacena.
VTjr

#228 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Není pravda. U každé extra budou muset zjistit, zda je zaplacena.

Aha, Ty to máš na mysli jako něco na způsob DoS attacku na jejich vybavovací kapacitu. :mrgreen:
RCXXL

#229 Příspěvek od RCXXL »

VTjr dik za zhrnutie formalít ohľadom petície.
Ak to nezastreší ZMoS, tak to kľudne rozbehnem pod hlavičkou nášho klubu - sme o.z., máme IČO a teda právnu subjektivitu PO.
Dve verzie podpisových hárkov nebude treba, lebo sa dá dať do hlavičky čo uvádza pri podpise FO a čo PO.
Ale podľa mňa ak to má podpísať dajaký štatutár PO, tak to môže rovno podísať ako FO. Z pohľadu počtu podpisov to nič nemení na skutočnosti, že orgány neskúmaju skutočnosť, že koľko osôb sa skrýva za danou PO.

zdzd - nesúhlasím s Tebou - keď nebudú stíhať vybavovať na DÚ svoju agendu ohľadom povolovania neuhradených žiadostí, tak potom začnú presviedčať svoj nadriadený orgán (teda ministerstvo) o tom, aby im pridelili väčší budget zo štátneho rozpočtu na zvýšenie ich kapacít.
... na takom darebáctve sa ja podieľať nemienim, aj keď Švejkovi to pristalo. Dnes je však už iná doba! ... teda aspoň dúfam :roll:
Radšej budem dole a závidieť tým, čo sú hore, ako by som mal byť hore a závidieť tým, čo sú dole.
macetak

#230 Příspěvek od macetak »

Dobre pani, dakujem za reakcie. Co realne navrhujete? V tomto pripade mam 3 moznosti. Urobit autickarsku sutaz, staticke ukazky s prednaskou o F5J, alebo rebelovat...priznam, ze ta posledna mi sedi najviac...a to som chcel byt ten, ktory sa ohne...zial, som ten, ktory vytvara precedens. :(

Btw..suhlasim so spojenim sil a presadenia min. otvorenia diskusie na zmiernenie, upravu, presne definovanie znenia definicii aj pravidiel v Rozhodnuti ako takych.
Bolo spomenute vynatie modelarov z tohto Rozhodnutia..podla mna toto neprejde, a to s takou lahkostou ako vzniklo toto Rozhodnutie. Riesenim je prijatie rozumnych realnych limitov. Za VZOR moze sluzit kludne aj spomenuta ceska uprava. Nakolko nemam pravnicke vzdelanie, steerovanie ohladom tohto by som prenechal fundovanim, no velmi rad pomozem ak budem vediet. Ide nam predsa o spolocne.

@RCXXL: aj my sme obcianske zdruzenie s registraciou, sice nie s takou historiou a zakladnou, no pomoct si mozeme. Rad ponukam pomocnu ruku. A ked ma prestane bacit F5J, prechadzam na rcxxl. 4.5m Ventus je uz nachystany, 5m konstrukcny Orlik je v rekonstrukcii a 3.5m VSO10 caka ;). Tak isto aj 2.5m Cmeliak ako vlecna v Kosiciach sa uz trasie na zalet ;)...takze zaujmy su rovnake...
VTjr

#231 Příspěvek od VTjr »

macetak píše:Dobre pani, dakujem za reakcie. Co realne navrhujete? V tomto pripade mam 3 moznosti. Urobit autickarsku sutaz, staticke ukazky s prednaskou o F5J, alebo rebelovat...priznam, ze ta posledna mi sedi najviac...a to som chcel byt ten, ktory sa ohne...zial, som ten, ktory vytvara precedens. :(
...

Ak máš na krku dilemu či legálne zorganizovať súťaž, alebo rebelovať a organizovať ju buď nelegálne alebo ju neorganizovať vôbec, tak bohužiaľ si nútený postupovať podľa "Rozhodnutia" a nikto Ti nemôže mať za zlé, že vytvoríš precedens! 8)
Myslím, že tu všetci chápu do akej situácie si sa dostal nielen Ty, ale určite aj iní organizátori, ktorí ešte na jeseň nejaké podobné súťaže plánujú. :(

Ale ako som už napísal, bude to len taktický ústup, prehratá bitka, ale vojnu stále ešte budeme môcť vyhrať ak nezložíme zbrane. :!:

Takže toto nerieš a keď už si s DÚ začal komunikovať, tak to kľudne dotiahni do konca. Lebo ak by si teraz hodil spiatočku, urobil súťaž bez ich povolenia, tak možno by si bol práve Ty ten prvý, koho by navštívila nejaká inšpekcia, a tým by sme im len zbytočne dali tromfy do ruky, že akí sme to nezodpovední jedinci. :mrgreen: A to by bol oveľa horší precedens. :cry:
VTjr

#232 Příspěvek od VTjr »

macetak píše:Btw..suhlasim so spojenim sil a presadenia min. otvorenia diskusie na zmiernenie, upravu, presne definovanie znenia definicii aj pravidiel v Rozhodnuti ako takych....

Ale tú petíciu by si mohol popri tom pomôcť zorganizovať.
Teraz neviem čo je lepšie. Či jedna jediná centrálna celoslovenská petícia, alebo posielanie viacerých malých petícií za každý klub (lebo napríklad aj my v MOK Žilina sme Občianske združenie, ale ja som tam piate koleso u voza).

Chcelo by to mať medzi nami právnika, čo by sa do toho obul. :idea: Neviete o niekom takom? :?:
I keď modelár + právnik - to mi trochu nejde dokopy :roll: , ale možno sa taký nájde, nechcem nikoho podceňovať. :)
macetak

#233 Příspěvek od macetak »

Co sa tyka peticie, som za peticie po kluboch s jednotnym znenim. Zoznam klubov je k dispozicii v ZMOSe pripadne na http://aeromodelling.sk/index.php/kluby ... -modelarov co ale teraz potrebujeme je zostavit co najskor rozumny a jasny text peticie, rozposlat ho do jednotlivych klubov a dohodnut sa na termine, kedy sa na jednom mieste tieto peticie stretnu a spolocne sa odovzdaju vedeniu ZMOS. Teraz je ta chvila, ked sa ukaze ci vieme fungovat normalne, alebo sa to fragmentuje a kazdy pojde za seba. Tak to vyuzime a zabijeme dve muchy jednou ranou. Nema vyznam kydat dookola. Sme dospeli a chceme sa bavit, mat kona, vasen.
Existuje niekto v kluboch, kto by bol ochotny zostavit oficialny text peticie? No ma to aj dalsi uzol. Nesmie sa to robit ako slovenska politika. Treba to urobit ako to rozhodnutie no s rozmyslom.

Dakujem vsetkym za podporu a namety
milan
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#234 Příspěvek od ddano007 »

Chlapci, moja predstava je nasledovna:

1) staznost na Dopravny urad:

Mgr. Jožko Mrkvička, Karfiolová 123/32, 123 45 Kapustovo

Dopravný úrad
Letisko M.R. Štefánika
823 05 Bratislava

V Kapustove dňa 6.IX.2015

Vec: Sťažnosť proti Rozhodnutiu č. 1/2015 z 19.08.2015, ktorým sa určujú podmienky vykonania letu lietadlom spôsobilým lietať bez pilota vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky

Týmto podávam sťažnosť vo vyššieuvedenej veci a žiadam Dopravný úrad o pozastavenie platnosti Rozhodnutia č. 1/2015 z 19.08.2015. Súčasne žiadam, aby úrad o kategorizácii a podmienkach lietania s rádiom riadenými modelmi zahájil diskusiu s modelárskymi organizáciami ako aj s modelárskou komunitou.

Zdôvodnenie:
Zopar pripomienok tuna z fora, este nemam spisane...

Ak mate lepsiu formulaciu, sem s nou!
Poslat im to mailom + pisomne na letisko. Ak im to posle dost ludi, mozno im dojde, ze prestrelili...

2) Peticia na Dopravny urad.
Ak vieme dat dohromady nejaky text ( preklopit veci zo staznosti), urcite mame kazdy nejakych kamaratov, ci kolegov, co ju tiez podpisu. Nejdeme na Narodu radu, takze tych 20.000 podpisov, ci kolko je tam limit nas netrapi. Ked bude 50, dobre, ked bude 50 000 este lepsie 8) Akurat by to chcelo centralne zosumarizovat a osobne im to a letisko zaniest. Pripadne poinformovat media, ze by mali namet na reportaz.
Peticiu na ZMoS by som nepisal, od maja spia, ja by som ich nebudil... :mrgreen:
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
RCXXL

#235 Příspěvek od RCXXL »

ddano007 podanie sťažnosti síce nič nepokazí, ale je to skôr individualistický spôsob riešenia. Petícia ma väčšiu váhu, lebo je kolektívnym vyjadrením našich postojov a vážnosť súčasnej situácie si podľa mna vyžaduje náš jednotný postup.
No kto by chcel predsa len poslať sťažnosť a vie ju civilizovane naformulovať, tak nech tak urobí. Poslať ju môže priamo na adresu staznosti@nsat.sk a kópiu odporúčam poslať i predsedovi úradu na jan.breja@nsat.sk ako i riaditeľovi divízie civilného letectva na martin.nemecek@nsat.sk . Pochybujem však o dajakom úspechu, lebo ja som ešte nevidel zadnicu, ktorá by sa dokázala sama nakopať.

Preto by som naše úsilie zameral na petíciu, ktorá by bola adresovaná ministerstvu dopravy a všetkých tých vecí okolo, čo je vlastne nadriadeným orgánom DÚ. Odovzdanie by samozrejme mohlo prebehnúť za prítomnosti médii.

VTrj jednoznačne by mala byť petícia len jedna, so znením textu na ktorom sa spoločne zhodneme. Dajme však ZMoS-u šancu a uvidíme ako sa k tomu postaví - predsa len sme jeho členmi a mal by to byť práve Zväz, kto by mal komunikovať za nás s orgánmi štátnej správy.

macetak súhlasím s Tebou. Zohnať zoznam kontaktov na modelárov ako i na predsedov klubov by som mohol zvládnuť (na tom WEBe rady LM nie sú ani z ďaleka všetky kluby). Nemali by sme však zabudnúť ani na rakeťákov, ktorých sa vzdušný priestor tiež týka a ktorí by nám mohli prispieť tiež k petícii a zapojiť sa následne do verejnej diskusie pri tvorbe legislatívneho rámca.
Skúsim v priebehu víkendu naformulovať niečo konkrétne a hodiť to sem do pľacu.

No určite by sa mal na to mrknúť dajaký právnik - najlepšie odborníka na petíčné právo, ktorý by bol i z našich modelárskych radov. Keď len v našom klube máme od kuchára, špeditéra až po vysokoškolského profesora a špičkového neurochirurga, tak neverím, že sa taký medzi nami nenájde. Ak máte dajaké typy, tak sem s nimi.
Radšej budem dole a závidieť tým, čo sú hore, ako by som mal byť hore a závidieť tým, čo sú dole.
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od jofrey007 »

kedze prezident ZMoS Palo Barbaric zatial nema ucet na rcmanii poziadal ma aby som zverejnil stanovisko:

ZMoS pripravuje podklady na rokovanie s dopravnym uradom, na zaklade iformacii ziskanych z EASA, aby boli presne definovane rozdiely medzi modelmi a medzi komercnymi bezpilotnymi prostriedkami.
Mame k dispozicii kontakty na ludi, ktori maju na ministerstve dopravy, ako aj na dopravnom urade byvalych spoluziakov a kolegov z armady, ktori su v komisiach rozhodujucich a dolezitych prave pre tuto tematiku. Zvaz dostal doporucenie, na aku komisiu sa mame obratit vo veci rokovania.
Rokovanie bude iniciovane v dobe do 14 dni.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#237 Příspěvek od TomasC »

Nemáte v zákonech SK něco jako je v ČR ve správním řádu.
http://business.center.cz/business/prav ... st2h3.aspx

Kdo je účastníkem řízení:
(2) Účastníky jsou též další dotčené osoby, pokud mohou být rozhodnutím přímo dotčeny ve svých právech nebo povinnostech.

Pokud by se ukázalo, že máte. Tak je vhodné podat stížnost s nadpisem "Stížnost opominutého účastníka řízení".

To by mohlo zafungovat.

Petice:
Naformulujte. Zde dejte připomínky. Následně PDF kde na první straně je text a na dalších řádky na podpis. Následně roznést po SK a podepsané poslat zpět.
Doporučuji spěchat, "nasranost" vyprchávááááááá.
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#238 Příspěvek od jofrey007 »

TomasC píše:Nemáte v zákonech SK něco jako je v ČR ve správním řádu.
http://business.center.cz/business/prav ... st2h3.aspx

Kdo je účastníkem řízení:
(2) Účastníky jsou též další dotčené osoby, pokud mohou být rozhodnutím přímo dotčeny ve svých právech nebo povinnostech.

Pokud by se ukázalo, že máte. Tak je vhodné podat stížnost s nadpisem "Stížnost opominutého účastníka řízení".

To by mohlo zafungovat.

Petice:
Naformulujte. Zde dejte připomínky. Následně PDF kde na první straně je text a na dalších řádky na podpis. Následně roznést po SK a podepsané poslat zpět.
Doporučuji spěchat, "nasranost" vyprchávááááááá.

mame nieco tuto - http://www.zakonypreludi.sk/zz/1967-71
Oddiel 3
Účastník konania a zúčastnená osoba

otazka je ake prava nam boli porusene - ake su prava na vyuzivanie vzdusneho priestoru ? Nasiel som totiz v jednej diskusii toto:

Vzdusny priestor patri statu a nie jednotlivcovi. Pohyb v nom riadi na to urcena organizacia.
RCXXL

#239 Příspěvek od RCXXL »

TomasC vďaka za tip.
Trochu som si prešiel náš Zákon o správnom konaní č. 71/1967 Zb http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/spravny-poriadok/, kde sa v § 3 odst.2 uvádza:
Správne orgány sú povinné postupovať v konaní v úzkej súčinnosti s účastníkmi konania, zúčastnenými osobami a inými osobami, ktorých sa konanie týka, a dať im vždy príležitosť, aby mohli svoje práva a záujmy účinne obhajovať, najmä sa vyjadriť k podkladu rozhodnutia, a uplatniť svoje návrhy. Účastníkom konania, zúčastneným osobám a iným osobám, ktorých sa konanie týka, musia správne orgány poskytovať pomoc a poučenia, aby pre neznalosť právnych predpisov neutrpeli v konaní ujmu.
a ďalej v § 14 odst.1 stojí:
Účastníkom konania je ten, o koho právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach sa má konať alebo koho práva, právom chránené záujmy alebo povinnosti môžu byť rozhodnutím priamo dotknuté; účastníkom konania je aj ten, kto tvrdí, že môže byť rozhodnutím vo svojich právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach priamo dotknutý, a to až do času, kým sa preukáže opak.
Čiže ak tomu správne rozumiem, tak môžeme napadnúť to, že sme ako modelári (prostredníctvom Zväzu) boli vynechaní z účasti na konaní.
Treba to už len správne naformulovať a adresovať. Otazkou je, či formou podania na súde alebo len sťažnosťou - toto chce fakt právnika.
RCXXL

#240 Příspěvek od RCXXL »

jofrey007 podľa mňa nám tým boli odopreté práva pre výkon našich letecko-modelárskych aktivít, k výkonu ktorých pochopiteľne využívame vzdušný priestor štátu.
My predsa nejdeme odnímať právo štátu na vzdušný priestor, chceme len byť účastníkmi konania pri definovaní pravidiel jeho užívania.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“