Regulátor EMAX 20A - zpožděný rozběh motoru

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

Regulátor EMAX 20A - zpožděný rozběh motoru

#1 Příspěvek od m@rtin »

Ahoj,

pořídil jsem si do malého EPP akrobata motor a regulátor EMAX. Regulátor (20A) je sice označen jako HELI, ale dle specifikace má fungovat i pro letadla.

Start v pohodě, létání v různých režimech pod plynem v pohodě, ale jen do okamžiku, než třeba při nějakém sestupném manévru stáhnu úplně plyn (na nulu). Motor s vrtulí se protáčí naprázdno a problém přijde v okamžiku, kdy znovu přidám plyn. Je to tak 50 na 50, kdy se motor roztočí buď okamžitě nebo s 2-4 vteřinovým zpožděním. Když se to stalo poprvé při záletu, dost mě to vyděsilo, naštěstí jsem byl nad obilím, takže nouzové přistání bylo do měkkého.

Zkoušel jsem přeprogramovat vysílač (Hitec Optic 6 2,4 GHz + Optima 6 MINI), přesnatavit na regulátoru maximum a minimum plynu, ale nepomáhá to.

Ve vysílači to asi nebude, ostatní modely létají OK. Na problém s přehříváním to také nevypadá, pod plynem to nikdy nevysadí.

Než vezmu regulátor na reklamaci, chci se zeptat zkušenějších modelářů, jestli nemáte tušení, zda nemůže být problém ještě někde jinde. Může to být jen naprogramováním? Nebo je to nějaká vlastnost HELI regulátorů?

Díky za každý tip!
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
matyaso
Kontaktovat uživatele:

Re: Regulátor EMAX 20A - zpožděný rozběh motoru

#2 Příspěvek od matyaso »

Je možné, že při volném protáčení vrtule regulátoru déle trvá než zjistí polohu rotoru vůči statoru. Vyzkoušej na regulátoru nastavit brzdu, třeba to pomůže.
http://matyaso.cz
raptor181
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od raptor181 »

matyaso píše:Je možné, že při volném protáčení vrtule regulátoru déle trvá než zjistí polohu rotoru vůči statoru.

Regulátor by měl sledovat neustále polohu rotoru i při nulovém plynu, pokud se tedy rotor točí.
jaroslav.falcon

#4 Příspěvek od jaroslav.falcon »

To zpoždění by mohl dělat u heli governor mode.
Jestli máš možnost a ESC to podporuje flasni to na SimonK a budeš mít odezvu skvělou a před flasnutím jsi na stav zda chceš brzdu.
Sunn

#5 Příspěvek od Sunn »

Pokud je regl schopný spolupráce s touto kartou
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... mator-emax
můžu ti jí půjčit pro kontrolu nastavení.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“