Starter do autoveterána

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Starter do autoveterána

#1 Příspěvek od Woita »

Ahoj všichni,
nevěděl byste někdo, jak se zapojuje tento startér (Bosch)?
Svorky jsou označené 30, 50, 37.

Když měřím všechny svorky vzájemně mezi sebou nebo proti kostře, všechny mají nekonečný odpor.

Tlustá svorka č. 30 je jasná, tam se připojuju silový přívod (+ baterky).
Kostra na mínus baterky, to je taky jasné.
Nejsou mi jasné ty svorky 50 a 37.
Do svorky 50 když pustím + z baterky, přitáhne elektromagnet, pastorek správně vyjede, ale nezačne se točit, nýbrž zase zajede a takto cykluje - pastorek lítá tam a zpět.

Děkuji za rady!
Screenshot_1.jpg

Screenshot_2.jpg

Screenshot_3.jpg

Screenshot_4.jpg
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
varok

Re: Starter do autoveterána

#2 Příspěvek od varok »

Dobrý den, ty dvě svorky máte správně. 30 je +12V trvale, tedy i bez zapnutí klíčku. 50 je proud po zapnití klíčku do polohy startování, tam tedy opět přivedete proud +12V. 37 nevím, ale nebude tak označený mínus? Vím že se dávají většinou na kostru, ale viděl jsem veterána, kde je kostra naopak na + polu, myslím nějaká stará octávka. Zkusil bych ten mínus odpojit od kostry a zapojit to na tu svorku 37. A na +12V tedy svorku 30 bych dal asi silnější káblík, alespoň 10mm2, ať vám neshoří v ruce, ale záleží jaký to má výkon.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Děkuji za reakci,
bude to určitě na delší laborování. Budu muset hlavně očistit kontakty u toho elektromagnetu (relé co je na tom) pro spínání hlavního proudu. Je to ale dost nepřehledné a nedokážu vysledovat co kam vede :(
Po tom vyčištění (to bude určitě základ) tedy zkusím tu 37 na kostru (již jsem zkoušel, ale chová se to tak jak jsem psal nahoře).

Kostru odpojit od mínusu nepůjde, je to pak přišroubované na motoru, takže ten mínus bude na kostře trvale.
Na kostře je u toho auta mínus, je to Tatra 30 :wink:
Startér je 6V, myslím že 400w.
Tento Bosch tam půjde pouze prozatím (tedy pokud ho vůbec zprovozním), potřebuji startovat. Jinak tam půjde úplně jiný startér zn. Scintilla, ale ten budu mít až tak za měsíc (je v opravě).
JosefSvejk

#4 Příspěvek od JosefSvejk »

A zkoušel jsi tu 37 nechat nezapojenou? Dej jen mínus na kostru a plus na 30 a poté propojit na 50, co to udělá.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

Jojo to byl úplně první pokus, a dělalo to že se pastorek vysunul, hned zase střelil zpět a zase vysunuil a tak pořád dokola. Nezůstal vysunutý a netočilo to.
Ale jak říkám, nejdříve musím dát do lepšího stavu ty kontakty, takhle kdoví co spíná a co nespíná.
varok

#6 Příspěvek od varok »

Aha, tak to pardon. Tak zapojit na 6V. Tak mě napadlo, čím to napájíte? Nebude třeba jen slabý zdroj proudu? Není to moc dobře vidět, ale hodila by se i fotka z druhé strany. Ty v detailu, jako je druhá a třetí. Tam jde vidět, že jde na svorku 37 nějaký silový měděný pásek.
Záleží jaký to má stator. Jestli vinutý, tak bude zapojený asi sériově nebo paralelně k uhlíkům rotoru. Ale jen tak bych zkusil nanečisto krátce přiložit na jeden uhlík +6V a na druhý kostru.
Rotor by se měl roztočit, i když možná jen na malé otáčky. Jestli se neroztočí, je někde chyba.
Mám zkušenosti z velkých startérů, že pokud mu nedáte dostatečný proud, tak se rotor neroztočí, jen cvaká cívka.
jag42

#7 Příspěvek od jag42 »

Není to způsobeno měkkým zdrojem?
Cívku přitáhne a jak se spojí kontakt na startér, napětí klesne a jádro cívky zase odskočí.
Nebo je tam zkrat, který zase sníží napětí ....
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

Varok a Jag42, bingo!!!
Ten měkký zdroj je velmi pravděpodobný, z nouze jsem použil starý a úplně vyčuchlý 12V akumulátor, říkal jsem si, že na tu vteřinu to těch 12V snese, ale proud tam asi nebyl. Může to být ono.
Děkuju za tipy, budu pokračovat a začnu tím, že (po vyčištění těch kontaktů) zkusím tvrdší zdroj.
Situace je poněkud složitější než jsem zde pro jednoduchost napsal, mám dva 6V startery a jeden 12V (ale zcela nefunční), potřebuji z nich dát dohromady (přehozením střev, hlavně kotvy a cívek + relé) jeden funkční 12V. Ach jo... Přitom ten origo 12V Scintilla je na cestě. Jen bych rád uryclil startování nově udělaného motoru a nechci čekat ten měsíc na Scintillu....

Pro představu, je to tátova Tatra, dělal na ní snad 10 let každý den, jeho životní dílo:
DSC03309.JPG

DSC03324.JPG
jag42

#9 Příspěvek od jag42 »

Nádherná Tatra a perfektní práce. Koukám, že už je těsně před cílem, tak ať přináší jen radost.
Hlavně nic neuspěchat, měsíc je proti 10 rokům nic. :D
Renovoval jsem (mimo motorek) dvě auta (do šroubku) a "výkaz práce" se zastavil na víc než 5000 hodinách :roll:
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od František Koudelka »

Moc pekna prace, ja sem taky renovoval, ale ne takhle poctive a hlavne uz novejsiho veterana, nebyl cas, misto kde to delat a hlavne trpelivost a penize. Ja tod al jen po mechanicke strance a nechal se komplet nalakovat a i tak to vypada slusne.

http://taklberycz.rajce.idnes.cz/Jaguar_XJS/

Ke starteru, 30 je urcite hlavni privod a 50 je urcite spinani od klicku. teh 37 nevim ale minus se znaci 1. Jinak urcite to ma minus na kostre? Starsi auta mivaly plus na kostre. Ale nemusi byt. Zaklad je poradna baterka u 6V mas jednou takovy proud.
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
Woita
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Woita »

Já to hrozně obdivuju kdo dá dohromady veterána, pro mě je to úplně jiná liga než třeba moje "modelaření". Naráží se na kopici problémů a řešení bývá obtížné, i náročné na peníze.

Každopádně děkuji všem za pomoc s tím startérem, budu zkoušet, ale 6V baterku nemám po ruce, tak jedině že bych přehodil ty střeva z 12V verze (rozbité mechanicky) do 6V (ta co se mi nepodařila roztočit). Ještě to zvážím, protože ten origo startér bude cca do měsíce , tak aby tohle prozatímní řešení nebylo mrháním časem. Už proto že tu 6V verzi nezkusím s mou slabou 12V baterkou, to bude ten problém přoč to jen cyklovalo ven-dovnitř. Nebyl proud.
varok

#12 Příspěvek od varok »

František Koudelka: Kostra se určitě neoznačuje jako 1. Tohle označení má, tedy alespoň u š120, Favorit, Felicie apod. impulsní proud, který jde od indukční cívky třeba do ETZ apod. Označení kostry na schématech jsem nikde nenašel, ale to možná proto, že se dnes dávají většinou rovnou na kostru - poly. Kdysy se možná spotřebiče s kostrou přímo nespojovaly, tak to je označené zvlášť. Nevím.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od František Koudelka »

Varok, jasne, mas pravdu, kostra je 31. Cisla 1 a 15 jsou konektory na inducce.
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“