Motorový padák nad havířovem
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Motorový padák nad havířovem
Dobrý večer. Chtěl bych se zeptat, nevíte někdo prosím, proč už nelétají ty motorové padáky nad havířovem? Minulý rok bylo na Polaru, že se zabil nějaký típek v Petrovicích u karviné. To byl ten co létal i nad havířovem? Že by doletěl i tak daleko? Děkuji
- master_raa
- Kontaktovat uživatele:
Re: Motorový padák nad havířovem
Muj odhad je kvuli samolibosti a nizke inteligenci pilota...? Nevim jestli tento nebo minuly tyden Ostrava Proruba / Svinov taky lital jeden. Kazdopadne jsou tady na poli VVN stozary z Trebovic a cekal sem jak mu to podfoukne, tak bude toustak. Pak to vzal podobnym stylem jeste nad dalnici, kruhac RUDNA D1 - tam samozrejme taky plno VVN sloupu. Puvodne sem myslel ze to je jen pokus o nouzove pristani, ale pak tomu pritnul a zacal stoupat zpatky na Porubu. Beru ze je super mrknout se z ptaci perspektivy, ale loni tu jeden dosedl dost blbe a pokud to neni primo proti predpisum, tak minimalne zdravy usudek dostava na prdku..
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
to varok:
Vidim bydliste Havirov.... Neda mi to a musim poslat pekny pozdrav z irskeho stredozapadu. Havirov je mesto meho puvodu. Omlouvam se za offtopic.
Vidim bydliste Havirov.... Neda mi to a musim poslat pekny pozdrav z irskeho stredozapadu. Havirov je mesto meho puvodu. Omlouvam se za offtopic.
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
No jen jsem se tak ptal. Minulé roky létali skoro každý den, buď jeden nebo i někdy dva. Letos zatím nic. Nedávno jsem byl se známým na Hohenegeru a jeden se kousek od letiště chystal vzlétnout. Na poli dodávka, jeden už měl na zádech tu sedačku s motorem a druhý mu pomáhal. u nás jsem ho ale neviděl, tak možná letěl někde směrem na karvinou, orlovou nebo tak. Kdysy jsem někde četl, že létat s tímhle nad sídlištěm něsmí, tak létají asi načerno. U nás taký létali normálně nad barákama jen kousek, někdy nad lesem a kolem sloupů VN a nohama kolikrát skoro chytal o stromy. I když to byl možná jen optický klam. Tento rok jsem viděl jen párkrát rogalo, ale padák nee.
platí pro to klasické předpisy...
300m nad zastavěnou oblastí nebo komín, vysílač atd v okruhu 600m, jinak 150m AGL.
300m nad zastavěnou oblastí nebo komín, vysílač atd v okruhu 600m, jinak 150m AGL.
No 300m nad barákama určitě nelétá, i když takhle od oka se to špatně odhaduje. Můj typ je do 150m, ale i to se mi zdá moc. Náš barák má dohadem do 40m, ale myslím že kapánek méně a jednou jsem ho viděl přeletět nad našim barákem. No opět odhaduji tak max. 20m nad více to nebude. je to ale hrozná škoda, rád jsem je pozoroval, trošku mě tohle fascinuje a obdivuji je.
Taky jsem svého času lítal na padáku s motorem a taky jsem byl i nad Havířovem a přiznávám se bez mučení, občas jsem letovou hladinu nedodržoval. Lítání "pomalu a nízko" má svoje kouzlo... Je to potřeba dělat hlavně s rozumem a určitě nelítat pár metrů nad domy uprostřed města... Bohužel pak mi někdo motor ukradl a tak už zase jen plachtím... Jsem moc rád že létání má své příznivce a obdivovatele i na zemi. Bohužel občas se setkáváme s nepochopením (to je slabé slovo). Chápu že neustálé vrčení hlučného dvoutaktu nad hlavou nemusí být všem příjemné.
Jinak padáky někdy vymizí prostě proto, že lítají někde jinde... Já jsem zpočátku taky lítat okolo domu, pak jsem chtěl poznávat i jinou krajinu, hory, atd.
Jinak doletět z Petrovic do Havířova není žádný problém. Vzdušnou čarou je to kousek. V pohodě se dá zvládnout 100 km i více. Dnešní padáky lítají přes 50 km/h.
Jinak padáky někdy vymizí prostě proto, že lítají někde jinde... Já jsem zpočátku taky lítat okolo domu, pak jsem chtěl poznávat i jinou krajinu, hory, atd.
Jinak doletět z Petrovic do Havířova není žádný problém. Vzdušnou čarou je to kousek. V pohodě se dá zvládnout 100 km i více. Dnešní padáky lítají přes 50 km/h.
Heli: CopterX 450, HCP100S
Letadla: F3K Fenix, Super Zoom 4D, Discus 2,6m, Albatros 4,5m. T9x+FrSky
Aha, tak to doletí na jednu nádrž tak daleko?
Aby jsme si rozumněli, já proti těm padákům nic nemám, právě naopak. Moc se mi to líbí a rád na takové koukám. Jak jsem psal na začátku, je to velká škoda, že už se kolem havířova nepohybují.
Aby jsme si rozumněli, já proti těm padákům nic nemám, právě naopak. Moc se mi to líbí a rád na takové koukám. Jak jsem psal na začátku, je to velká škoda, že už se kolem havířova nepohybují.
- master_raa
- Kontaktovat uživatele:
Zalezi na okolnostech. Podle toho co ma za pohon a nadrz ma urcite motohodiny ktere je schopen letet. K tomu je treba pridat ze spotreba je dana od otacek/vykonu vrtule, takze pokud jen plachti, tak defakto prodluzuje cas. Dlasim parametrem je misto startu, smer letu a vitr. Pokud odstartuje ve Frydlantu a Bude mit spravny vitr, tak bude mit slsuny dolet. Prece jen clovek je zblby autem, kdy lezdi cik-cak jak zrovna je silnice. Vzdusnou carou to je podstatne kratsi.
Taranis X9D Plus
Tak že je to vzdušnou čarou kratší je samozřejmé. U té spotřeby vím že to nebude pevné, jednalo se mi spíše o průměru. Ten, nebo ti co létali nad havířovem nevím co měli za motor. Zvuk to mělo podobný jako bývají ty novější malé skůtry s dvoutaktem. A ta spotřeba vím že bude závislá na způsobu letu. Někdy létaly za úplného bezvětří a bylo slyšet že letí na nízké otáčky, jindy dost foukalo a otáčky musely jít hold nahoru. Při takovém letu bude asi spotřeba vyšší. To chápu. Nejčastěji tady létal takový pěkný světle modrý, ten se mi moc líbil.
Jednou jsem dokonce viděl, jak letěl ten modrý u nás nad lesem, hodně foukalo a i když měl dost vysoké otáčky a stál skoro na místě.

Jednou jsem dokonce viděl, jak letěl ten modrý u nás nad lesem, hodně foukalo a i když měl dost vysoké otáčky a stál skoro na místě.
Po delší době včera opět letěl nějaký padák. Bohužel jsem více slyšel než viděl. Letěl nějakým divným směrem, byl jsem v garáži a když jsem šel domů, tak jsem slyšel známý zvuk.
Viděl jsem ho ale jen v dálce a na chviličku, asi jen 5 sekund a pak se ztratil. Škoda. Byl asi býlý, nebo nějaký světlý.
Padák s motorem není letadlo. Motor s pilotem je zavěšen pod křídlem, takže funguje podobně jako kyvadlo. Přidání plynu automaticky neznamená zvýšení rychlosti (jako u letadla) ale jen zvýšení stoupání!
Zrychlení letu se dá docílit jen trimy nebo speed systémem (změna geometrie profilu - snížení náběhu) ovšem za cenu většího klesání a snížení stability křídla.
Já jsem nad obcema přelétával pokud možno v řežimu mírně zvýšeného volnoběhu, kdy je motor celkem tichý a padák jen mírně klesá. Výšku jsem nabral zase po přeletu obce nebo města. Hodně zálaží na tom jestli člověk letí s větrem v zádech (to přeletí město jako nic) nebo proti větru (to je rychlost vůči zemi malá)
Spotřeba dvoutaktů se pohybuje mezi 3-4 litry na hodinu. Jinak já jsem lítal s jedním válcem z Trabanta
a karburátorem z Jawy 350... Zvuk to mělo pěkný (žádný trabant drnc, drnc), výkon taky, jen celková hmotnost byla teda dost velká.
Zrychlení letu se dá docílit jen trimy nebo speed systémem (změna geometrie profilu - snížení náběhu) ovšem za cenu většího klesání a snížení stability křídla.
Já jsem nad obcema přelétával pokud možno v řežimu mírně zvýšeného volnoběhu, kdy je motor celkem tichý a padák jen mírně klesá. Výšku jsem nabral zase po přeletu obce nebo města. Hodně zálaží na tom jestli člověk letí s větrem v zádech (to přeletí město jako nic) nebo proti větru (to je rychlost vůči zemi malá)
Spotřeba dvoutaktů se pohybuje mezi 3-4 litry na hodinu. Jinak já jsem lítal s jedním válcem z Trabanta
Heli: CopterX 450, HCP100S
Vidím že jsme lítali podobně, taky jsem měl půl trabanta, mělo to snad 38kg?
Dobrý den, v neděli u nás létaly dva motorové padáky a dva horkovzdušné balony. Ty byly sice trošku dále, ale dalekohled vše napraví.
Padáky létaly ale i u našeho baráku, takže po dlouhé době šťastný. Tento rok asi poprvé zblízka, nebo alespoň co jsem zaznamenal. Jinak často létají motorové rogala, taky moc pěkné.
Padáky létaly ale i u našeho baráku, takže po dlouhé době šťastný. Tento rok asi poprvé zblízka, nebo alespoň co jsem zaznamenal. Jinak často létají motorové rogala, taky moc pěkné.
- Dalibor.Jilek
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím.
Lítám v Těrlicku a tady je vidím docela často kolem přehrady.
Jak padáky tak rogala.O víkendu se jede Těrlický okruh a tak se určitě ukážou.
Lítám v Těrlicku a tady je vidím docela často kolem přehrady.
Jak padáky tak rogala.O víkendu se jede Těrlický okruh a tak se určitě ukážou.