Dobíjení aku NiMH

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Janek-cz

Dobíjení aku NiMH

#1 Příspěvek od Janek-cz »

Ahoj všem.
Kdo mě poradí jak se nabíjí tento pack : http://www.rcm.cz/produkt/4121-prijimac ... iMH-i31622
Jsem začátečník a nemám ve všem ještě jasno.
Díky za info.

Honza
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobíjení aku NiMH

#2 Příspěvek od jyrry »

Ahoj, nabíjel bych proudem 120-130mA 10-14 hodin, klidně přes noc. Jednoduché "trafíčko" do zásuvky, osvědčené a funkční. Žádné rocket-science bych nehledal.
jyrry.webnode.cz
Olin

#3 Příspěvek od Olin »

Janek-cz píše:Ahoj všem.
Kdo mě poradí jak se nabíjí tento pack : http://www.rcm.cz/produkt/4121-prijimac ... iMH-i31622
Díky za info.

Honza

Tyto packy se nabíjí jednou desetinou tj. 1300mAh jedna desetina 130mA na 12 a 14 hod. jak píše
jyrry.
JardaRůžička

#4 Příspěvek od JardaRůžička »

Janek-cz píše:jak se nabíjí tento pack

Režim, který Ti kolegové navrhli, je bezpečný tím, že se celkem nic nestane, když nabíjecí čas překročíš (to bude ostatně vždycky, protože na začátku nabíjení nevíš, jak moc je pack vybitý, ale nikdy nebude vybitý zcela).
Jestliže ale máš nějakou modelářskou nabíječku, což by bylo přinejmenším pro budoucnost vhodné, můžeš mu dopřát bez obav cca 0,5A s vypnutím na delta-peak.
coro

#5 Příspěvek od coro »

Janek-cz píše:Ahoj všem.
Díky za info.

Honza

Ahoj,
dovolím si len stručne podpichnúť a napísať odbočku od témy AKO to nabíjať, ktorá nie je nijak zložitá,
k témam "NiMH-riziká a problémy" prípadne až "NiMH-čím nahradiť aby to nepadalo".

NiMH boli tou najhoršou technológiou ktorú som v baterkách kedy zažil,
a to preto, že sa im starnutím či opotrebovaním alebo aj prehriatím,
zvyšuje vnútorný odpor.

Vnútorný odpor spôsobí že keď sa zopne motor nejakého serva, na odpore vznikne strata a na výstupe sady padne napätie. Ak beriem že servo (jedno) môže pulzne zobrať napríklad 1A, na 1Ohm odporu je to 1 volt straty. Z 5V máš zrazu 4V..
Pri 3,5V alebo lepšie pri 3,0V mnohé príjmače zdochnú, dnes je v každom počítač a ten potrebuje napätie. Ale ak nie príjmač, môže zblbnúť susedné servo lebo si pomyslí že ide o pulz z príjmača a zaberie tiež, ak to nastane to je koniec a model skončí v čomsi ako záchvat epilepsie.

Problém je zistiť, kedy sa vnútorný odpor NiMH sady dostane mimo použiteľných hodnôt. Dalo by sa to možno merať pred každým letom?
Nemám a ani neviem o takom meráku čo by to jednoducho zmeral. (Nie je to zas nič zložité, zaťažiť napríklad 1A a ukázať ako pokleslo napätie.. Ale NEJDE o hodnotu čo ukáže nabíjač pri nabíjaní, t.j. PRED úplným nabitím, ale o hodnotu ktorú sada má po nabití, pretože aj to posledné nabitie ju môže zničiť napríklad teplom...).

Nabíjaním 1/10C pri rozumných kapacitách AA článkov, t.j. tých 130-150mA, by sa ničomu ublížiť nemalo. To je jediná istota v svete NiMH..
Akékoľvek rýhlejšie nabíjanie sady ako celku, hrozí, že sa sada upečie, pretože NiMH majú vysoké samovybíjanie a každý článok ho má mierne odlišné, takže pri nabíjaní už len pár dní odležanej sady môže byť každý článok plne nabitý v inom čase a ten čo sa nabije prvý sa nutne prehreje. Niekedy (občas, zriedka ale predsa a ide o náhodu), nabíjač ani nemá podľa čoho nabíjanie ukončiť lebo pokles napätia jedného článku je prevýšený nárastom napätia ostatných ešte úplne nenabitých.
Ale aj keď bude sada používaná a nabíjaná perfektne, starne aj vekom, a časom ten odpor zvýši aj tak.

Pritom nie vždy aj klesne kapacita. A napätie bez záťaže je úplne rovnaké ako pri perfektnej sade.
Práve to je to nebezpečné, že sada sa (aspoň pri zbežnom pohľade na koncové hodnoty po nabití) javí úplne normálne, a pritom nebude schopná pár sekúnd, prípadne minút od štartu už uživiť servá.

Sú niektoré konkrétne typy AA NiMH bateriek ktoré sa osvedčili, ale v princípe to čo som napísal platí pre každú bez výnimky (vrátane Sanyo Eneloop 2000mAh, až na tú časť o samovybíjaní čo by nemalo platiť pre žiadne z "LSD" typov NiMH, ak naozaj nemajú to samovybíjanie vysoké..).
Len to pri tých lepších nastane po dlhšom čase.

Moja rada je, nahradiť NiMH, čím skorej, a čímkoľvek - iným spoľahlivejším.
(ak ide o rozbitné lietadlo, prípadne čokoľvek aj iné kde by strata riadenia bola nebezpečná, ).
NiCd už prakticky asi nie sú "k mání",
a lipol majú nevhodne vysoké napätie pre väčšinu klasických serv. Príjmače by mnohé aj vydržali na 2s lipo, ale nie každé servo.
LiFe príjmačovky sú na tom lepšie, majú cca také napätie ako 5-článok NiMH, len ho také trochu vyššie (cca 6,5V namiesto 6,0V) držia dlhšie než NiMH ktoré po zapnutí dosť rýcho klesnú - takže aj tu treba dať pozor či to servá zvládnu.

Najjednoduchší je BEC, t.j. zdroj 5,0V napätia. Dnes malé verzie (ktoré dajú výrzne lepší prúd než NiMH príjmačovky) váži asi toľko čo hrubšia poštová známka, a ak sa k tomu dá 2s LiPol je to dokopy aj pri rovnakej kapacite oveľa ľahšie než by vážili tie AA príjmačovky.
Treba povedať že ani použitie BEC nie je úplne bez problémov, ale v tejto téme o NiMH, sú zanedbateľné a ja ho považujem za "záchranu", a dovolím si poradiť aby si to nahradil..

Inak k nabíjaniu niet čo dodať, nabíjanie malým prúdom 1/10C je fakt ktorý platí.
Možno stojí za zmienku že sa až cca 50% kapacity pri nabíjaní stratí, a netrvá to teda 10hodín ale 15, a že energie sa zmení na teplo ešte viac percent (lebo plus rozdiel napätí) a pri nabíjaní by mali byť na vzduchu, nie niekde zabalené.
Lebo hlboko v nejakom EPP trupe sa môžu upiecť aj pri 1/10C keď sú dokonale tepelne izolované. Pri kapacite 2000mAh a viac, teda pri 200 a viac mAh prúde, sa dokonca dosť prehreje aj sada vnútri vysielača (meral som, nekecám len tak).
Janek-cz

#6 Příspěvek od Janek-cz »

Ahoj a díky všem za info!
Tak jak čtu vaše názory na baterie NiMH,tak to jako příjmačové aku do svahového samokřídla se dvěma servy nebude to pravé.
Může mě někdo poradit co mohu použít za baterii do mého samokřídla?
Díky.

Honza
coro

#7 Příspěvek od coro »

Do EPP svahovového?
Tam nemajú chybu, teda hlavne v samokrídle kde je potreba aj ich hmotnosti na dováženie.
Tam nič nerieš tam sú OK.. Teda ak sa nebudú moc samovybíjať, inak vymeň za "AA LSD NiMH" ktoré fungujú perfektne (ale tak ako každé NiMH, len do času...). http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... NiMH_.html
A aj keď ide o niečo rozbitnejšie, pri 2 servách by som povedal že nie je problém ani s NiMH.

Na začiatku nebolo jasné do čoho to je, teraz keď si upresnil tak to čo som popísal asi trochu vyznieva odveci... keby to bol model aspoň na 6,5ccm spalovák alebo nejaký brus za 100k kč, písal by som teraz úplne niečo iné..
Janek-cz

#8 Příspěvek od Janek-cz »

Ano do EPP svahového samokřídla.
Vůbec nemám představu jak dlouho mohu s"AA LSD NiMH" bateriemi lítat? Vydrží cca2hod?
Dík.

Honza
walter2

#9 Příspěvek od walter2 »

Pokud to je delta křídlo (předpokládám z EPP), tak se pro začátek nenech donutit do BEC jako do jediného řešení. (pokud ti tedy neprebyvaji peníze nebo za každou cenu netouzis po pokusech s novými vecmi).

NiMh je běžně řešení a pokud nemáš extra dráhy model (kde by třeba bylo daleko vhodnější řešit zálohování palubního napajeni), tak ti NiMh budou myslím sloužit déle než model rozbijes nebo neprejdes na pokracovaci pokročilejší letadlo.

Předchozí rada je dobře míněna, ale vrátíš se k ní třeba později, až budeš mít velké ero.
coro

#10 Příspěvek od coro »

Janek-cz píše:Ano do EPP svahového samokřídla.
Vůbec nemám představu jak dlouho mohu s"AA LSD NiMH" bateriemi lítat? Vydrží cca2hod?
Dík.
Honza

No mali by vydržať celý deň kým nepojdeš domov.. aspoň mne sa zdá že sa mi ešte nestalo že by nestačili, možno nemám zas tak moc praxe na svahu alebo som citlivka a na tom vetre na hrane nevydržím viac ako tie baterky :-)
Každopádne pri EPP to zistíš tak že model ZASE padne a prestane to fungovať.. nič vážne sa tým nestane..
Mám jeden prastarý "pípák" - sirénka na vyhľadávanie modelu, tuším bol od bel.cz - má takú vlastnosť že keď sa baterka už blíži k vybitiu a začne klesať na moment napätie tak začne vydávať také zvuky, no akože pískanie ale na 1-2 milisekundy či menej, čo servo stiahne napätie v momente ako zaberie - to by mohlo byť fajn.
Alebo mám zopár led stĺpčekov z hobbykingu ktoré sa snažia ukazovať napätie príjmačoviek.
Alebo mi môže čiste teoreticky napísať a zapípať telemetria jeti duplex...

Proste možností je veľa.
Ale pri EPP svaháku sú podľa mňa všetky zbytočné, lebo to že model padol a pred ďalším hodením nechce mávať elevonmi, to zistíš pohľadom a v tomto prípade to nie je žiaden problém.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

uvaha...
v 10kg elmotoraku s deviti silnymi servy vylitam za 6 minut cca 80mAh. Za hodinu by to bylo 800mAh.
Dve mala serva budou brat rekneme ctvrtinu. Tedy na hodinu sezerou cca 200mAh.
Staci?
jyrry.webnode.cz
automet

#12 Příspěvek od automet »

Po vyše hodine čistého svahovania so samokrídlom som do dvojčlánku Lipol dobíjal nejakých 150 mAh - poháňané 2 servá HXT900.
Janek-cz

#13 Příspěvek od Janek-cz »

Díky za vaše informace!
Už mám zase nějakou zkušenost.

Honza.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“