FrSky Taranis - druhé pokračování
-
anastazius
Re: FrSky Taranis - druhé pokračování
ještě jednou k S.Portu.
je mi jasný postup při programování. z hlediska logických úrovní signálu pracuje něco jako UART. logická 1 je min. úroveň napetí a obráceně. já mám v šuplíku několik převodníků z doby, kdy mikropočítače byly vybaveny pro komunikaci obvody, které pro možnost přenosu signálu na větší vzdálenosti měnily napěťovou úroveň pulzů na +- napájecí napětí. v té době +12, -12V. při nástupu USB u PC bylo nutné vyřešit problém propojení mikrokontrolérů s výstupem UART-RS232 na USB a zpět.
firma FTDI to vyřešila obvodem FT232BM na UART. já mám převodník s obvodem FT232BM a dalším obvodem, SP213EHCA, který má na jedné straně UART a na druhé RS232 s napěťovými úrovněmi +-9V, které přepínáním kondezátorů vyrábí z napájecího napětí 5V z USB. z hlediska zpracování signálu se chová naprosto stejně jako kabel Frsky. problém by mohl nastat s napěťovými úrovněmi signálu na straně S.Portu. původní napětí bylo zvoleno pro přenos signálu na větší vzdálenosti a celé to bylo tak, že zkrat na lince nezpůsobil zničení vysílačů signálu. postupem času došlo k tomu, že norma RS232 ze 60 let minulého století z původního +12 -12 V přešla na menší napětí. pro přenos signálu krátkým kabelem na stole by stačilo při vetším proudovém zatížení i napětí 3V.
na telemetry-convert/ wiki se uvádí
Protokol FrSky S.Port je 3,3 převrácený jednodrátový sériový protokol běžící na 57.600baud.
• sériový protokol, takže může být použit s UART
• Úroveň 3.3V
• obrácená, tj. Vysoká a nízká úroveň jsou prohozeny
• jediný drát, což znamená, že signál se vysílá a přijímaj s pomocí stejného drátu, takže nemohou hovořit současně (half duplex)
Takže pro správné čtení protokolu je třeba sériový port. Vezměte prosím na vědomí, že hardware UART Atmel používané v Arduino desek nemají obrácený režim
aadamson u měření napětí baterie přes S.Port a ATtiny 13 je na S.Portu zem, +5V napájení a signálový vodič. ten připojuje přímo na výstup mikroprocesoru. ten je napájen přes regulátor, který snižuje +5V z S.Portu na 3,3V. tudíž výstup z mikroprocesoru a signál S.Portu je na 0 - 3,3V
takže to co mám v šuplíku tam nechám. protože předělávka, případně přidávání dalšího modulu se nevyplatí. lepší bude zakoupit kabel ,až bude, za nabízených 290,- nebo 310,- Kč + poštovné.
je mi jasný postup při programování. z hlediska logických úrovní signálu pracuje něco jako UART. logická 1 je min. úroveň napetí a obráceně. já mám v šuplíku několik převodníků z doby, kdy mikropočítače byly vybaveny pro komunikaci obvody, které pro možnost přenosu signálu na větší vzdálenosti měnily napěťovou úroveň pulzů na +- napájecí napětí. v té době +12, -12V. při nástupu USB u PC bylo nutné vyřešit problém propojení mikrokontrolérů s výstupem UART-RS232 na USB a zpět.
firma FTDI to vyřešila obvodem FT232BM na UART. já mám převodník s obvodem FT232BM a dalším obvodem, SP213EHCA, který má na jedné straně UART a na druhé RS232 s napěťovými úrovněmi +-9V, které přepínáním kondezátorů vyrábí z napájecího napětí 5V z USB. z hlediska zpracování signálu se chová naprosto stejně jako kabel Frsky. problém by mohl nastat s napěťovými úrovněmi signálu na straně S.Portu. původní napětí bylo zvoleno pro přenos signálu na větší vzdálenosti a celé to bylo tak, že zkrat na lince nezpůsobil zničení vysílačů signálu. postupem času došlo k tomu, že norma RS232 ze 60 let minulého století z původního +12 -12 V přešla na menší napětí. pro přenos signálu krátkým kabelem na stole by stačilo při vetším proudovém zatížení i napětí 3V.
na telemetry-convert/ wiki se uvádí
Protokol FrSky S.Port je 3,3 převrácený jednodrátový sériový protokol běžící na 57.600baud.
• sériový protokol, takže může být použit s UART
• Úroveň 3.3V
• obrácená, tj. Vysoká a nízká úroveň jsou prohozeny
• jediný drát, což znamená, že signál se vysílá a přijímaj s pomocí stejného drátu, takže nemohou hovořit současně (half duplex)
Takže pro správné čtení protokolu je třeba sériový port. Vezměte prosím na vědomí, že hardware UART Atmel používané v Arduino desek nemají obrácený režim
aadamson u měření napětí baterie přes S.Port a ATtiny 13 je na S.Portu zem, +5V napájení a signálový vodič. ten připojuje přímo na výstup mikroprocesoru. ten je napájen přes regulátor, který snižuje +5V z S.Portu na 3,3V. tudíž výstup z mikroprocesoru a signál S.Portu je na 0 - 3,3V
takže to co mám v šuplíku tam nechám. protože předělávka, případně přidávání dalšího modulu se nevyplatí. lepší bude zakoupit kabel ,až bude, za nabízených 290,- nebo 310,- Kč + poštovné.
Naposledy upravil(a) anastazius dne čtv 14.05.2015 22:39, celkem upraveno 1 x.
V podstate ses trefil na, tech 3V a 0V. V techto levelch treba nefunguje max232 protoze tyto urovne jsou mimo ocekavani. Kabel FrUSB3 je skladem a prevodnik na Smartport je jedna 1N4007 si udelas sam...
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
anastazius píše:...chci si udělat s ATtiny13 bezkontaktní otáčkoměr do ARTURA s přenosem do taranisu přes S.Port. pokud by ste někde narazili na informaci o napěťových úrovních na S.Portu a chtěli se o ně podělit předem děkuji.
Len tak na okraj, ked vidim o com debatujete...
S.Port nemam, pozivam starsiu radu prijimacov, ale to, ze FrSky niekam napise RS232 este moc neznamena: ked som badal s RS232 na D8-ckovej rade, tak to bralo obycajne 5V urovne, s Arduinom to nebol problem rozbehat.
viewtopic.php?p=1171975#p1171975
Mozno by stalo za to skusit ten S.Port s Arduinom Mini Pro, robia aj 3,3V verzie, stoji to par korun a clovek nemusi bastli veci s Attiny. Tiez som dakedy robil nejake blikace s Attiny85, presiel som na Mini Pro...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
-
anastazius
ještě k S.Portu
pokud je správné zapojení na obrázku, tak informace Frsky o tom, že S.Port je RS232 je silně zavádějící.
podle jiných zdrojů by napětí +5V na obrázku mělo být +3,3V
pokud je správné zapojení na obrázku, tak informace Frsky o tom, že S.Port je RS232 je silně zavádějící.
podle jiných zdrojů by napětí +5V na obrázku mělo být +3,3V
Provedl jsem pruzkum situace kolem rezimu novych Taranisu. V podstate se jedna jen o zamek na urovni OpenTX ktery si FrSky udelal a nahrava je do Taranisu. Protoze do Taranisu nahravam vzdy aktualni verzi OpenTX jsou dostupne vsechny rezimy tzn D16, D8 a LR12. D8 jsem zkousel parovat s D8R2+ a bez problemu.
Pribyl nam ferit na kabelu kde vede i audio a jak jsem jiz psal ubyl antenni konektor.
Pribyl nam ferit na kabelu kde vede i audio a jak jsem jiz psal ubyl antenni konektor.
Jan Janekx Urbanek
anastazius píše:...chci si udělat s ATtiny13 bezkontaktní otáčkoměr do ARTURA s přenosem do taranisu přes S.Port. Pokud by ste někde narazili na informaci o napěťových úrovních na S.Portu a chtěli se o ně podělit předem děkuji.
Podobný senzor v podobě RPM senzoru již existuje i od Frsky i když v kontaktním provedení viz tento odkaz.
Pokud si chceš udělat vlastní senzor pak ti ani zdaleka nebude stačit zjistit jen napěťové úrovně na S.Portu a budeš muset znát i podrobnosti ohledně datového protokolu S.Portu což bude mnohem složitější. Na S.Portu je totiž specifický datový protokol a nelze přenášet jen tak cokoli. Přenášejí se pouze datové pakety, které splňují určitá pravidla a mají přiděleny určité tzv. identifikátory hodnot přičemž řada identifikátorů je pevně vyhrazena pro přenášená data konkrétních již existujících Frsky senzorů. Na straně Taranisu se v OpenTx již počítá s tím, že pro určitý senzor je vyhrazen určitý identifikátor.
Takže pokud budeš chtít v Taranisu zobrazovat data svého otáčkoměru tak bys měl nasimulovat datový paket přesně odpovídající tomu co posílá již existující výše odkazovaný RPM senzor. Taranis pak hodnoty pokytované tvým senzorem bude interpretovat jako by šlo o hodnoty z toho Frsky RPM senzoru.
Bohužel podrobný popis datového protokolu S.Portu od Frsky není volně dostupný. Datový protokol S.Portu je úplně jiný než byl starý datový protokol pro přenos telemetrických dat u přijímačů řady D8, který byl veřejný. Starý datový protokol řady D8 je pro tyto účely k ničemu, protože na S.Portu je jiný protokol a ten je neveřejný.
Nějaké informace ohledně Frsky S.Port protokolu jsou dostupné v rámci open source viz tento odkaz, ale není to žádná Frsky oficiální dokumentace toho protokolu a ani to z ní nevychází. Jsou to spíš jen informace získané tzv. reverzním inženýrstvím na základě vyhodnocení odchytávaných dat S.Portu.
Ale ten openxsensor funguje. Provozuji na něm Home made vario. Plánuji ještě dodělat napětí a proud.
vbalko píše:Ale ten openxsensor funguje. Provozuji na něm Home made vario. Plánuji ještě dodělat napětí a proud.
Samozřejmě funguje, ale vývojáři co ho programovali si holt museli zjistit různé záležitosti z hlediska datového protokolu S.Portu a použít vhodné předdefinované identifikátory pro přenos příslušných dat.
Anastazius se tedy může inspirovat ze zdrojáku open source projektu openxsensor, které jsou viz tento odkaz. Mají tam implementovánu i podporu pro otáčkoměr (viz RPM senzor).
janekx píše:Pribyl nam ferit na kabelu kde vede i audio a jak jsem jiz psal ubyl antenni konektor.
Ten ferit mám i ve vysílačce z března.
V cernem hranatem obalu ze?
Jan Janekx Urbanek
A pomáha to?
Existuje ulozeni kabelaze ktera snizuje pronikani ruseni do audia. Osvedcil se nam take prave ferit. Takze jsme ho v nekterych Taranisech pouzili. Info slo i na FrSky.
Jan Janekx Urbanek
Dobrý den, nemohu ve svém Taranisu plus zprovoznit diferenciaci křidélek. Ať zadám diferenciaci ve vstupech,strana 5 vysílače, nebo v mixeru ke každému kanálu křidélek. Stále křidélka chodí stejně. Múžete poradit
Ahoj , mám takovou hloupou otázku. Když do Taranise šoupnu DJT modul , nastavuje se pak něco? A má to vubec nějakej smysl. Ten modul mám v T9X. Takhle bych měl vše v jednom. Dík
Smysl to nema, v taranisu je rezim D8 coz je ten ktery uzova DJT modul. Protoze u kazdeho modelu jde nastavit individualni rezim interniho XJT i na D8 tak to neni potreba.
Jan Janekx Urbanek