Existuje dvoumetrový větroň s křidélky v rozsypu

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Jenda_84

Existuje dvoumetrový větroň s křidélky v rozsypu

#1 Příspěvek od Jenda_84 »

Ahoj

Právě dokončuji kostru dvoumetrovky Tracy od Svoru a začínám uvažovat co dál. Vzhledem k rozměrům mé domácí dílny jsem se rozhodl, že další projekt nebude mít větší rozpětí než dva metry. Co bych ale vyžadoval jsou ovládaná křidélka.
Už nějakou dobu procházím nabídky stavebnic v rozsypu a bohužel mezi nimi moc větroňů není a když jsou, tak jsou to buď velké makety a nebo jen dvoukanálové cvičné stroje.
Tím se dostávám ke svému dotazu: Nevíte někdo o nějaké stavebnici větroně kolem dvou metrů s ovládanými křidélky?

Díky za odpovědi
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
romik

Re: Existuje dvoumetrový větroň s křidélky v rozsypu

#2 Příspěvek od romik »

mrkni na toto téma
kocour
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kocour »

viewtopic.php?f=23&t=68228 - vlákno tady na RC manii, http://kocour111.rajce.idnes.cz/Motyl_2200_a_1500/ - fotky stavebních výkresů. http://kocour111.rajce.idnes.cz/Motyl_2200_stavba/ seriál fotek ze stavby. Je to náš pokus ( s jyrrym na toto téma) Nakreslil jsem víc variant, pro jedny jyrry vyfrézoval díly a já teď stavím zkušební kus. Není to míněné jako stavebnice, jen něco jako "short kit" - frézované základní díly. Oba se tím neživíme, ani nehodláme živit. Já jsem důchodce, jyrry má své zaměstnání. Ale frézuje žebra, přepážky atd pro populární větroně z minulosti (Čížkův Admirál, Lion L. Haškovce). Já, když jsem na stará kolena trénoval kreslení v Cadu, tak jsem se s tím tady pochlubil a jyrry projevil zájem o spolupráci. Problém je, že když se spočítá celková pracnost, vyplatilo by se to při stovkách (nejmíň) prodaných sestav. Skutečnost (jen odhaduji, neznám) je daleko, daleko skromnější. Pár výrobců - frézařů v ČR existuje, ale pochybuji, že se tím živí. Nakonec si o tom můžeš na fóru něco přečíst - např, Flying Wood, Hiesbok atd. Pokud bys trval na rozpětí max 2 m, je možné verzi 1,5 m trochu natáhnout a upravit.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Jenda_84

#4 Příspěvek od Jenda_84 »

Díky za odpověď. Modely jsou to opravdu pěkné, ale nejsem si jistý jestli bych to při svých současných schopnostech zvládl. Nicméně mi to ukázalo cestu: sehnat si někde plánek, nakresli si alespoň část v CADu a nechat si vyřezat třeba žebra a trupové přepážky.
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
kocour
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kocour »

Pokud budeš mít zájem, můžu ti výkres poslat. Pokud to bude jen jako příloha k mailu (pdf, dwg, nebo obojí) a vytiskneš si to sám, tak za to nic nechci. Pokud to budu muset dát vytisknout (plotr doma nemám), budu pořebovat zaplatit náklady s tím spojené ) - planografie + pošta). Taky se můžeš domluvit s jyrrym (přes SZ)., který pro mne ta žebra a přepážky vyfrézoval a taky zajistil vytištění mnou stavěné verze - má někde v planografii protekci a má tam slevu. Tedy to co mám na fotkách na začátku seriálu na Rajčeti, ti může vyfrézovat (pokud na to bude mít čas). S tou myšlenkou něco sám nakreslit a nechat si to od někoho vyfrézovat, to není jednoduché. Kdfo v tom není zběhlý, má v Cadu spoustu chyb, které nejsou na pohled zřetelné. Frézaři na fóru psali, že obvykle museli předané výkresy předělávat nebo upravovat. Třeba vícenásobné překrývající se čáry, přerušení čar (stačí mikroskopické) atd.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od corsair »

Jenda_84 píše:nechat si vyřezat třeba žebra a trupové přepážky.
Přesně tak to praktikuju také v Corel udělat to nejpracnějčí a pak cnc nebo laser-viz můj Fokker E.V. na rcalbumu
Jenda_84

#7 Příspěvek od Jenda_84 »

S tím kreslením by neměl být problém. Jendak jsem v kreslení v CADu dost sběhlý a navíc mám kamaráda, který si nechává vyřezávat stavebnice, takže by mi s tím případně poradil.
Abych se ale vrátil k původnímu tématu: To opravdu neexistuje nějaký výrobce stavebnic větroňů? Jediné co jsem našel jsou Tracy, Riser od SIGu (dvě velikosti) a pak několik kousků o kterých se člověk skoro nemá šanci dovědět například Arcus Tallent od Robbe. Jinak kde nic tu nic.
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od rdubsik »

Jenda_84 píše:To opravdu neexistuje nějaký výrobce stavebnic větroňů? Jediné co jsem našel jsou Tracy, Riser od SIGu (dvě velikosti) a pak několik kousků o kterých se člověk skoro nemá šanci dovědět například Arcus Tallent od Robbe. Jinak kde nic tu nic.

http://www.hoelleinshop.com/Models-Heli ... 38&p=12438
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

Jenda_84 píše:... sehnat si někde plánek, nakresli si alespoň část v CADu a nechat si vyřezat třeba žebra a trupové přepážky.

memberlist.php?mode=viewprofile&u=12998 má téměř vše co vyšlo v řadě plánů Modelář + spoustu věcí navíc, napiš mu co chceš, třeba něco vyhrabe; tisk umí 20,-Kč za A1 a rozměry pak sedí - umí to naladit.
Samozřejmě má skeny, ty jsou pro kreslení vhodnější ale nevím jestli je poskytne.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

Jenda_84 píše:... To opravdu neexistuje nějaký výrobce stavebnic větroňů? ....

To myslím dost souvisí s poptávkou...Chtěné jsou kompozity, tak všichni valí kompozity. Dřevěné éro si většinou lidi ulepí sami, proto po nich poptávka chřadne. Ono jen překreslit plán pro frézování, osvědčený a vyzkoušený, to chvíli trvá, natož pak vývoj nového éra. Aby se pak prodalo pár kusů rozsypů, tak to kreslení (+vývoj) se buď do ceny promítne a dotyčný bude za magora kvůli vysoké ceně, nebo se to do ceny nezapočítá a dotyčný pak bude za magora že provozuje charitu :mrgreen:
Admirála jsem překreslil kvůlivá nostalgii (míval jsem ho), Liona pak ze setrvačnosti a s nadějí že se jich prodá víc než pár kusů.
Měl jsem jednu chvíli zálusk na větroně Tau, ale přešlo mně to, mám jiných (i frézovacích) aktivit dost.
jyrry.webnode.cz
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZIPP »

Tak to je škoda, model TAU mám v merku v budoucnu stavět a výřezy by se hodily. :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Adler
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Adler »

Zdravím Vás,
některé názory bych tady nebral vážně.Konstrukční modely jsou klasikou a i dnes je o ně zájem.
Jde o to si vybrat z nabídky plánků.A nebo si větroň navrhnout sám.
Takové modely jako je Lion a podobné si každý zručnější modelář doma postaví sám dle plánku za babku.
Pěkné větroně jsou od p.Čížka,plánky jsou k sehnání. V edici plánků modelář se také najdou pěkné větroně.
HLA
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od HLA »

Takové modely jako je Lion a podobné si každý zručnější modelář doma postaví sám dle plánku za babku.
Pěkné větroně jsou od p.Čížka,plánky jsou k sehnání. V edici plánků modelář se také najdou pěkné větroně.

Dvoumetrovek zase tolik nebylo :-)

http://www.outerzone.co.uk/search/resul ... mit=Search
Ale určitě by stálo za to namalovat v cadu sagittu - jako dvoumetrovku.

Pokud by jsi si chtěl upravit hotový plánek na ovládání křidélky, tak můžeš vyjít třeba z tohoto:
http://www.rckozmodrom.com/RcModely/Glouddancer.htm
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od STROHUR »

Před pár lety jsem taky hledal rozsyp větroně s křidélky a nenašel . Vyřešil jsem to tak že jsem postavil nová křídla na Tracy s jednoduchým V a křidélka odřízl a vyhobloval z balsy. Ovladatelnost výborná , skvěle jsem se s ní vyblbnul. Dnes bych pouze natáhnul křídlo o pár polí žeber na rozpětí cca 230cm a přední část profilu bych potáhl balsou / torzní skřín/. Křídlo bohužel vzalo za své při zimním přistání mezi dva krtince .
kocour
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od kocour »

Podobná debata se rozvinula ve chlívku inzerce, kde se objevil zájemce o výřezy na Amigo II (větroň) a Taxi (motorák), obojí bývalá produkce Graupnera. Myslím, že rozumný závěr je, že frézovat žebra atd pro jednoduchý model a 1 kus asi smysl nemá. Taky jsem si dřív myslel, že je to blbost. Pak jsem neměl doma do čeho píchnout a bavil jsem se kreslením ér, hlavně polomaket historických větroňů. Po dosažení určité zběhlosti si myslím, že u složitější konstrukce, se složitějším půdorysem křídla i tvarem trupu se to vyplatí i při jediném kusu. Ve svém věku jsem reltivně zdráv, mám počitač a Autocad LT a musím se nějak zabavit. Počítám tedy, že asi něco ještě nakreslím, i když by se to pro uživení nevyplatilo - já mám dobrou (?) penzi a ještě si něco dokážu přivydělat. Tak asi budu kreslit dál, raději vlastní výmysl než cizí.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“