DJI - F300 Phantom 2 Vision
Re: DJI - F300 Phantom 2 Vision
Třeba je to blbost a vysvětlíte mi to. Phantom 3 má funkci Follow Me, na Training Day u Pelikána říkali, že nevylučují, že by tahle funkce mohla být předmětem některé aktualizace i u P2 Vision plus, protože jde o SW věc. A napadlo mne, jestli by nešla jako Follow Me použít i funkce Homelock ve spojení s dynamickým Homepointem. Tj. zapnu na mobilu GPS, aktivuji dynamický homepoint a přivolám Phantoma k sobě. Když se budu pohybovat, třeba na kole, bude mne Phantom následovat?
Nerekl bych ze to bude jen otázka firmware
Nevím, píšu co jsem slyšel, ale otázka zůstává - bude se podobně jako při Follow Me chovat P2 Vision+ s aktivací dynamického Homepointu a Homelocku?
IvanGS píše:Třeba je to blbost a vysvětlíte mi to. Phantom 3 má funkci Follow Me, na Training Day u Pelikána říkali, že nevylučují, že by tahle funkce mohla být předmětem některé aktualizace i u P2 Vision plus, protože jde o SW věc. A napadlo mne, jestli by nešla jako Follow Me použít i funkce Homelock ve spojení s dynamickým Homepointem. Tj. zapnu na mobilu GPS, aktivuji dynamický homepoint a přivolám Phantoma k sobě. Když se budu pohybovat, třeba na kole, bude mne Phantom následovat?
Už jsem to tu psal, Dynamic Home Point funguje, mám to vyzkoušené. Přepnu na Homelock, pravou páčku k sobě a Fantom letí pořád za mnou. Mobil posílá každé 2sec data z vlastní GPS do Fantoma, který si je ukládá jako nový Homepoint. Takže tam, kde je mobil nebo tablet, je i Homepoint. Samozřejmě pokud zajedu pod stromy a mobil ztratí signál ze satelitů, tak Fantom použije poslední zapsaný Homepoint.
jirne píše:Už jsem to tu psal, Dynamic Home Point funguje, mám to vyzkoušené. Přepnu na Homelock, pravou páčku k sobě a Fantom letí pořád za mnou. Mobil posílá každé 2sec data z vlastní GPS do Fantoma, který si je ukládá jako nový Homepoint. Takže tam, kde je mobil nebo tablet, je i Homepoint. Samozřejmě pokud zajedu pod stromy a mobil ztratí signál ze satelitů, tak Fantom použije poslední zapsaný Homepoint.
Jasně, takže když pojedu na motorce stejnou rychlostí jako Phantom, ten poletí stále za mnou. V čem to je jiné než Follow Me u Phantoma 3?
- gardenroute
Ivane, Phantom 3 NEMÁ funkci Follow Me, v tom smyslu, že by letadlo letělo automaticky za pilotem, rozhodně ne v tuto chvíli. Tato funkce je uvedena jako "možná" a budoucí funkce pro další aplikace 3. stran přes zveřejněné API. A to vůbec neznamená, že bude součástí základního FW Phantoma 3.IvanGS píše:...V čem to je jiné než Follow Me u Phantoma 3?
A funkce HomeLock (jeden z rozšířených IOC letových režimů) je přeci jen trochu něco jiného, než "Follow Me" pro trvalé sledování pilota... Mnohokráte zde, i v P1/2 i v NAZA vláknu popisováno jak funguje...
A neplést případně s FollowMe funkcí u konfigurace gimbalu, to je zcela něco jiného, a týká se to funkce gimbalu v YAW ose...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute - díky. Vím jak funguje Homelock, aspoň myslím. A vím (aspoň myslím), jak funguje dynamický Homepoint. Vím (aspoň myslím), k čemu obě funkce primárně slouží. Ale napadlo mne, že jejich spojením by mohl Vision plus sledovat např. motorku, pokud bych na ní měl vysílačku+mobil se zapnutým GPS. Ptal jsem se, zda to tak bude fungovat a jaký je funkční, nikoliv principiální nebo jak se aktivuje, rozdíl mezi tímto a funkcí Follow Me, kdy koptéra letí automaticky za pilotem. Napadá mne např., že v tom 2-sekundovém intervalu, kdy posílá mobil do koptéry inormace o poloze, následování rychleji jedoucího pilota, často měnícího směr, by bylo směrově cukavé, koptéra by měnila směr po 2 s. Ale třeba je to jinak...
.
- gardenroute
FollowMe vs IOC HL
Jenže skutečné FollowMe je zcela automatická funkce, která z nějaké vzdálenosti pilota sleduje, se stále zaměřenou kamerou na pilota atd. A mělo by to dělat s nějakou inteligencí, ideálně se i vyhýbat překážkám, takové projekty jsou v běhu...IvanGS píše:gardenroute - díky. Vím jak funguje Homelock, aspoň myslím. A vím (aspoň myslím), jak funguje dynamický Homepoint. Vím (aspoň myslím), k čemu obě funkce primárně slouží. Ale napadlo mne, že jejich spojením by mohl Vision plus sledovat např. motorku, pokud bych na ní měl vysílačku+mobil se zapnutým GPS. Ptal jsem se, zda to tak bude fungovat a jaký je funkční, nikoliv principiální nebo jak se aktivuje, rozdíl mezi tímto a funkcí Follow Me, kdy koptéra letí automaticky za pilotem. Napadá mne např., že v tom 2-sekundovém intervalu, kdy posílá mobil do koptéry inormace o poloze, následování rychleji jedoucího pilota, často měnícího směr, by bylo směrově cukavé, koptéra by měnila směr po 2 s. Ale třeba je to jinak....
Kdežto IOC HL je funkce, která využívá stáčení nosu koptéry k HomePointu např. pro natáčení videa (třeba automaticky v kruhu kolem sebe), příp. pro přitažení vzdáleného letadla zmateného pilota. Společný pro obě funkce je ten HomePoint, ať už ten standardní statický (s možností ruční aktualizace přes Tx), či dynamický, automaticky průběžně aktualizovaný na základě odesílaných dat z GroundStation (table, smartphone atd.). Pro FollowMe by to asi muselo mít asi rychlejší rate, než ty 2 sek. v případě dynamické aktualizace z GS u Vision či P3 (a Inspire 1)...
Funkce Follow Me bude určitě pro někoho přínosná, ačkoliv jsem dost skeptický k její "inteligenci" a hlavně bezpečnosti letu. Osobně bych takovou funkci přivítal, např. při natáčení z jedoucího auta (samozřejmě v zahraničí, kde to jde). Takto jsem několikrát natáčel např. při poslední expedici v Botswaně nebo Namibii, a pokud by mě FollowMe asistoval v podobě automatického řízení a mohl jsem se soustředit na záběr, nebylo by to asi špatné. Nicméně i v tomto případě ale potřebuji do letu koptéry zasahovat, abych mohl různě měnit kompozici záběru, to asi rané verze FM moc kreativně zvládat nebudou.
Funkce HomeLock společně s automaticky dynamicky aktualizovaným HomePointem by to taky asi zvládala, ale samozřejmě to je již pilotáž a není to automatické, jako v případě plného FollowMe.
Tady je ukázka toho, jak jsem takto z jedoucího auta natáčel (bohužel jsem po asi po 1,5-2 km narazil na svůj vlastní limit v GeoFence omezení, aktualizovat stále ručně HomePoint z jedoucího auta jsem již nezvládal)... Je to v čase 1:55.
Gardenroute - díky. Follow me mi nechybí, ale rád vím, jak věci fungují a napadla mne tahle "náhražka", i když mne také napadlo, že k filmování jen omezeně použitelná, už vzhledem k 2 s intervalu aktualizace Homepointu a podle toho, co píšeš, i mnoha dalším věcem.
Zdravím. Mam taky problém mám phantom 2 vision plus a kúpil som zenmuse H4-3D. Teraz mi povedali ze je to nekompatibilne. Vie mi niekto poradiť ako to môžem spolu rozchodit?
- gardenroute
Asi nijak, Vision ma svůj gimbal, a Zenmuse není pro Vision nej urceny. Ackoliv to samozrejme mozna nejak pujde (obvykle jde všechno), ale standardne rozhodne ne. Nechapu, proc si se poradne neinformoval, byt jen u prodejce ?xvydra píše:Zdravím. Mam taky problém mám phantom 2 vision plus a kúpil som zenmuse H4-3D. Teraz mi povedali ze je to nekompatibilne. Vie mi niekto poradiť ako to môžem spolu rozchodit?
gardenroute píše:Asi nijak, Vision ma svůj gimbal, a Zenmuse není pro Vision nej urceny. Ackoliv to samozrejme mozna nejak pujde (obvykle jde všechno), ale standardne rozhodne ne. Nechapu, proc si se poradne neinformoval, byt jen u prodejce ?
No, ale co je tedy tohle to ? http://www.rcpark.cz/prislusenstvi/7919 ... 13352.html
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Zdroj: viz tento odkaz (návod)
DJI píše:Zenmuse H4-3D
CROSS-PLATFORM COMPATIBILITY
The H4-3D is compatible with most DJI platforms, including the Phantom 2 and Flame Wheel systems with the A2, WooKong-M, or NAZA-M flight controllers.*
*The H4-3D gimbal comes customized for the DJI Phantom 2. If you want to use it with the DJI Flame Wheel or other platform with DJI flight controllers, the independent GCU module is required.
Note NAZA-M LITE is not supported, and a NAZA-M V2 PMU must be used if using a NAZA-M V1 flight controller.
- gardenroute
Pokud správně vidím, je to link na Zenmuse H4-3D, a u něj je jasně definováno, s čím je kompatibilní. Tzn. mimo jiné s P2 (a P2 není Vision Plus), kde je také mj. PMU v2 součástí základní desky. Takže té otázce nerozumím...DJIvison píše:No, ale co je tedy tohle to ? http://www.rcpark.cz/prislusenstvi/7919 ... 13352.html
PMU v2 samozřejmě není jediný problém (lze použít externí, jako na jiných NAZA systémech) - Vision totiž používá svou vlastní specifickou RC Tx (na 5.8 GHz) pro svůj otočený systém ovládání a přenosu videa, a bez originální Tx od P2, nebo jiné Tx, která má programovatelné výchylky na 3D Zenmuse gimbalu pravděpodobně nezprovozníš správné dojezdy a jeho rychlost, je to nepoužitelné.
Obdobný problém jsem svého času řešil u své P1ky, která mimoch. měla i PMU v2 také již integrovanou (upgrade základní desky), vč. rozšíření pro CANbus, nutné také pro instalaci.
A Vision, byť má NAZA M2, tak ji má dost silně modifikovanou, ještě více než P2, takže to vůbec nebude jednoduché. DJI to vůbec nepřipouští, jestli to někdo zflikuje s nějakou cizí 5.8 GHz Tx, tak bych to chtěl vidět.
Dost dobře nechápu, nákup Vision Plus se záměrem si později pořídit 3D Zenmuse...
Pěkně to mají napsané viz tento odkaz.
DJI - F320 Phantom 2 VISION+ pro fotografy a kameramany, otázky a odpovědi
Dotaz:
Budu moci někdy v budoucnu VISONA přestavět na kameru GoPro se stabilizovaným držákem?
Odpověď:
Ne, na první pohled se coptery zdají stejné, ale jejich "vnitřnosti" jsou zcela rozdílné. Jediným řešením je prodat a koupit.