ArduPilot - obecné informace

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
pavelxy

Re: Ardupilot (APM 2.6) problém první vzlétnutí

#76 Příspěvek od pavelxy »

Už si někdy s něčím lítal??
lahvacekCZ

#77 Příspěvek od lahvacekCZ »

ano s quadrocopterou a vrtulníkem
jaroslav.falcon

#78 Příspěvek od jaroslav.falcon »

udělal jsi 6 osou kalibraci ACC , ESC a kalibraci radia a kontrolu vsech kanalů v MP ?. Nastavit letove rezimy, v defaultu je vsude stabil - to je OK.
toto staci pro základni let, potom je třeba kalibrace magnetu a inteference mag. motoru, ale ta není až tak nutná.
zprábně nastavený typ rámu. Kontrola zapojení pořadí motorů a směr otáčení.

Pokud jsi vše udělal tak to musí chodit jako z praku.

Hodně štěstí.
Boky PV
Kontaktovat uživatele:

Ardupillot 2.5 servo foto spouště

#79 Příspěvek od Boky PV »

Ahoj
Nelaboroval někdo někdy u Ardupilota 2.5 s nastavením serva pro ovládání foto spouště?
už se stím nějakou dobu zabejvám pročneno návodů a servo ne a ne se hejbat.
zde je popis jak na to,ale nic.
http://copter.ardupilot.com/wiki/common-servo/

nebo jaký kdo používáte systém na focení ?
Dík Ondra
bukova

Ardupilot APM 2.5 - čeština a start systému

#80 Příspěvek od bukova »

Přátelé, nemá někdo češtinu do Mission Planner pro APM. Já to v té angličtině asi nedám. Nastavení je tam asi milión. Nebo alespoň nějaký český návod ohledně nastavení APM přes Mission Planner.

Druhá prosba kterou mám je.....jak to udělám, aby se mi na koptéře roztočili alespoň motory :-) Kanály z přijímače šlapou, regulátory a motory také. Vidím to na nějaké počáteční povolení přijímače v Mission Planeru.

Nevím, ale kalibraci RC vysílače jsem provedl ve wizardu, ale po startu Mission Planneru mi to píše PRE - ALARM RC calibration.

Možná zním jako "blbec", ale stavím první koptéru a APM mám také poprvé. Jinak létám s letadly.....

Děkuji předem především za češtinu a české návody k APM nastavení.
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

Re: Ardupilot APM 2.5 - čeština a start systému

#81 Příspěvek od vlkodlak »

Čeština s velkou pravděpodobností nebude. Na internetu je spousta video návodů, pro pochopení nastavení to myslím stači. Případně jdou texty "prohnat" překladačem.
Máš udělanou kalibraci regulátorů ? Ještě před připojením k APM ?
Kompas ? Baro ?
Odarmovat morory ?
RadiomasterTX16S, V 911, V 939, V912, Eachine E160
Woita
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Woita »

Taky to vidím na odarmování motorů. Knipl plynu dolů a současně směrovku doprava na několik vteřin. Motory se tím odarmují (povolíš jejich roztáčení. Toto budeš dělat před každým vzletem.
Podmínkou je, abys měl zkalibrované regly. To můžeš klidně po jednom, klasicky pákou vysílačky, každý motor postupně, připojená do přijímače na kanál plynu.

Staruj do vzduchu až ti bude svítit modrá LEDka (tj. máš 3D Fix GPSky). Bez toho by ti to mohlo v určitých případech frnknout :wink:
Důvodem je, že kdyby se to to fixlo až někde ve vzduchu, bude jednotka toto místo považovat za domovskou pozici.

P.S: Mimo téma: Zkus také místo "Mission Planneru" program "APM Planner". Někomu připaá přehlednější, funkce zhruba stejné. Já používám oba, v něčem se mi APM Planner zdá lepší (například na hlavní obrazovce ukazuje počet fixnutých satelitů).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
bukova

#83 Příspěvek od bukova »

vlkodlak píše:Čeština s velkou pravděpodobností nebude. Na internetu je spousta video návodů, pro pochopení nastavení to myslím stači. Případně jdou texty "prohnat" překladačem.
Máš udělanou kalibraci regulátorů ? Ještě před připojením k APM ?
Kompas ? Baro ?
Odarmovat morory ?

Přáté, děkuji za snahu poradit nováčkovi :P
Nyní otázky:

Jak zkalibruji BARO ? - to nikde ve wizard procesu v Mission Planneru nebylo. Tam byla kalibrace akcelerometru....otáčel jsem koptéru doleva, doprava, čumákem dolů atd.... Ale BARO, to je výškoměr pokud se nepletu. To zkalibruji jak ? Pojedu k moři na 0 výšku "nad mořem" :lol: ?

Jak zkalibruji Kompas ? - to ve wizardu je také. Prováděl jsem několikrát. Řekl bych, že neúspěšně. Červená linka na mapě mi pokaždé ukazuje kousek vedle než je dle mého realita.

Jak zkalibruji regulátory ? Dle návodu přímo k regulátoru ? Čili stejným způsobem jak se nastavuje brzda u regulátoru a pod ? To máte na mysli ? Nebo něco jiného ? Pracuji s letadly, ale koptéru stavím první..... U letadel jsem maximálně nastavoval brdu, kde byla podmínkou kalibrace regulátoru na pozici páčky plynu.

No a konečně vlastní zapojení motorů do výstupů APM. Nějak mi není jasné jak APM pozná jaký má motor na jakém výstupním kanálu APM. Aby pak věděl, čím točit více když chce jet dopředu a pod....

Děkuji za radu.
j.s

#84 Příspěvek od j.s »

baro se nekalibruje
zapojení najdeš tady
najdeš si, jakej typ coptéry máš, na obrázku vidíš očíslované motory a jejich rotace a vedle máš obrázek APM 2.5 a očíslované output piny..

kalibrace kompasu je krásně vidět tady samozřejmě musíš být připojen buď kabelem, bt modulem nebo telemetrií k mission planneru.

kalibrace regulátorů přes apm tady
podle mě to odpovídá tvému popisu "kalibrace regulátoru na pozici páčky plynu". Jelikož je to však metodou přes APM a kalibrují se všechny najednou je tam ještě navíc jedno odpojení a připojení napájení... Můžeš to však udělat i klasicky přes CH3 přijímače, jako v letadle.. jen nenastavuješ brzdu, ale pouze ten rozsah páčky plynu.

edit: pokud ti to nějak zásadně nepůjde, napiš odkud jsi, třeba máš někoho v okolí, kdo ti to nastaví během 5ti minut a ukáže ti základy
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
kraro

#85 Příspěvek od kraro »

Až si nakalibruješ regulátory, tak si dej test motorů.
INITIAL SETUP - Optional hardware - Motor test

Postupem času se do toho dostaneš, já byl z toho také z začátku zmatený, ale mnoho lidí mi tady poradilo.
bukova

#86 Příspěvek od bukova »

Děkuji přátelé za pomoc. Jdu si hrát a napíši jak jsem dopadl. Tedy pokud mi vrtule neuseknou ruce :-) Ozvu se s výsledky. Přeji krásný den. P.S. Jsem z Liberce, je tu nějaký dobrovolník s APM na instruktorske zaškolení?
bukova

#87 Příspěvek od bukova »

Samozřejmě, že vrtule mám sundane :lol:
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od ddano007 »

Woita píše:...Staruj do vzduchu až ti bude svítit modrá LEDka (tj. máš 3D Fix GPSky). Bez toho by ti to mohlo v určitých případech frnknout :wink:
Důvodem je, že kdyby se to to fixlo až někde ve vzduchu, bude jednotka toto místo považovat za domovskou pozici....

Pani, pridam sa tiez s otazkou: je vyssieuvedene od Woitu pravda? Ktoru poziciu povazuje APMko za home? Poziciu, kedy GPS zahlasi 3D fix, alebo poziciu, ked odarmujem motory?
Dovod mojej otazky je, ze ked som pozerar v APM planneri, tak aj ked GPS zahlasi 3D fix, este chvilu pozicia "putuje", kym to zodpoveda skutocnej polohe.
Ale je pravda, ze som to skusal v obyvacke, kde realne nelietam a uz vobec nie v RTL mode 8)
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
j.s

Re: ArduPilot - obecné informace

#89 Příspěvek od j.s »

No jestli jsi to zkoušel v domě a okolo jsou další baráky, tak to cestuje kvůli odrazum od střech.
Co se týče té domácí pozice, tak v případě, že máš 3D fix a zaarmuješ, tak se domácí pozice přepíše na tu, kde armuješ.
Jak to funguje v praxi musíš jedině vyzkoušet...
Osobně to vidím tak, že buď ti to tedy určí pozici za letu, protože chytneš 3D fix a coptéra bude "armed". Pak tedy při RTL coptéra poletí tam, kde chytla 3D fix a nepoletí tedy k tobě, ale někam jinam.
Druhá možnost je pak ta, že APM nedovolí nastavit domácí pozici když už je v letu a bude vyžadovat aby jsi provedl "arming" až po té, co máš 3D fix.. tzn. že pokud ho nemáš, tak sice odletíš, ale funkce jako RTL nebo auto použít nepůjdou a prostě tě to tam nepřepne.
Sázel bych spíše na tu první možnost, není to podle mě natolik blbuvzdorné.
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: ArduPilot - obecné informace

#90 Příspěvek od Woita »

j.s. má pravdu, je to ta jeho první možnost, jak typoval.

Ddano007, zde je odpověď od vývojáře:

"It's still set both on 3d gps lock and when you arm. So if you take-off without waiting for a GPS lock, the arducopter home will be where it first got lock."

Zdroj informace:
https://github.com/diydrones/ardupilot/issues/67
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“