DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování
Re: DJI - F305, F306, F308 Phantom 2 pokračování
Tady máte klikací mapu která ukazuje magnetickou deklinaci, inklinaci a sílu pole. O potřebě kalibrace se rozhodněte sami.
http://www.magnetic-declination.com/
Deklinace se musí zadávat ručně, koptéra nemůže sama zjistit rozdíl zeměpisného a magnetického pólu. Pro nás je důležitá změna inklinace. Magnetické siločáry jsou horizontální na rovníku, vertikální na pólu, v ČR vycházejí ze země pod úhlem asi 65 stupňů. Právě toto se musí kalibrovat, horizontální vektor směru (heading) se vypočítává ze třech os. Rozdíl inklinace v ČR od severu k jihu dělá zanedbatelný rozdíl 1 stupeň. Kromě toho existuje geologická mapa magnetických anomálií způsobených krystalickými horninami. Anomálie se měří citlivými protonovými magnetometry. Anomálií se nemusíme bát, s kompasem nepohnou. Největší magnetická anomálie v ČR je stejnosměrná železniční trať Praha - Ostrava. U koptéry stačí občas udělat jednoduchou kontrolu. Při naklánění dopředu a dozadu se nesmí měnit údaj kompasu, ten se přetočí až po překročení 90 stupňů náklonu. Teprve kdyby toto nebylo v pořádku tak provedeme kalibraci.
http://www.magnetic-declination.com/
Deklinace se musí zadávat ručně, koptéra nemůže sama zjistit rozdíl zeměpisného a magnetického pólu. Pro nás je důležitá změna inklinace. Magnetické siločáry jsou horizontální na rovníku, vertikální na pólu, v ČR vycházejí ze země pod úhlem asi 65 stupňů. Právě toto se musí kalibrovat, horizontální vektor směru (heading) se vypočítává ze třech os. Rozdíl inklinace v ČR od severu k jihu dělá zanedbatelný rozdíl 1 stupeň. Kromě toho existuje geologická mapa magnetických anomálií způsobených krystalickými horninami. Anomálie se měří citlivými protonovými magnetometry. Anomálií se nemusíme bát, s kompasem nepohnou. Největší magnetická anomálie v ČR je stejnosměrná železniční trať Praha - Ostrava. U koptéry stačí občas udělat jednoduchou kontrolu. Při naklánění dopředu a dozadu se nesmí měnit údaj kompasu, ten se přetočí až po překročení 90 stupňů náklonu. Teprve kdyby toto nebylo v pořádku tak provedeme kalibraci.
dt píše:Co je proboha "stabilizace kompasu"?
Pardon, špatná formulace, možná jsem měl napsal "část stabilizace, kterou má na starosti kompas". Vím, že i gyro, popř. barometr jsou stabilizační prvky (mimo GPS) a chtěl jsem vědět, co která část toho předstartovního tanečku kalibruje. Vysvětlil jsi to srozumitelně, díky.
Dotaz z jiného soudku, ale jde také o stabilizaci - kdysi dávno jsem zkoušel RC vrtulníky a tam se používal i optický stabilizační systém, snad se tomu říkalo "Hall" nebo tak nějak. výčnělek pod trupem se 4 senzory do stran, které snímaly množství dopadajícího světla a pokud se to měnilo bez zásahu do řízení, srovnávaly to do původního stavu. To se už nepoužívá?
Kdo na P2 má H3-3D a používá 4GP je lepší gimbal dovážit aby s tím motory neměly tolik práce. Sice to zvládnou, ale ve větru nebo prudkém letu "se urvou" a už to nezvládnou - dojde k nebalancování. Pár fotek jak to řeší Jarda Řešátko v Telinku 2 samolepícimi závažími (a perfektně drží i na mé plastové rychlosponě ze Shapeways) Jedno je vedle motoru a jedno nahoře na sponě.
A ještě detail na sponě
Ještě k tomu, co tu bylo diskutováno ohledně GPS. Díky Gardenroute za vyčerpávající vysvětlení. Můj předchozí příspěvek popisoval, že jsem jeden let absolvoval bez GPS, pouze v ATTi. A mašinka byla klidná jak beránek. Při druhém letu na GPS ATTi, kdy jsem měl dostatek satelitů (tedy minimální akceptovatelný strojem) jsem to nechal na něm, protože přece jen pofukovalo a nechtělo se mi pořád dorovnávat snášení větrem včetně výšky. No a při přistání šikmým klouzáním dolů se najednou začal chovat divně, i když jsem s ním kniply nic dramatického nedělal. Začal driftovat doleva, doprava, prostě jako kdyby nevěděl, kde je. Vliv větru už nebyl tak velký, protože jsem klesal na zahradě mezi stromy. A naráz se rozhoupal, motory divně zavrčely a šel. Naštěstí už byl asi tak 3m nad zemí, takže to přežil vcelku dobře. Z toho mi přišlo, že když byl jak beránek při ATTi, a najednou při GPS ATTi se takhle zbláznil, že to může být se vší pravděpodobností korekce od GPS. Pokud máte někdo další zkušenosti, sem s nimi.
Apropos, po výměně vrtulí za nové 9450 je to jiný kafe, jelikož mašinka s nimi dokáže líp zvládat takovýhle kolíbání a nedostane se do podobných problémů. A dal jsem jí co proto nad měkkou loukou, snesla opravdu dost brutální zacházení s kniply.
Apropos, po výměně vrtulí za nové 9450 je to jiný kafe, jelikož mašinka s nimi dokáže líp zvládat takovýhle kolíbání a nedostane se do podobných problémů. A dal jsem jí co proto nad měkkou loukou, snesla opravdu dost brutální zacházení s kniply.
Petr Tišnov
Phantom 2, H3-2D, GP Hero 3+b, FPV, new props 9450, carbon guard arcs and landing gear
Phantom 2, H3-2D, GP Hero 3+b, FPV, new props 9450, carbon guard arcs and landing gear
myslel jsem že NAZA nedovolí vypnout motory za letu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ULKXst5pSYo[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ULKXst5pSYo[/youtube]
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
- gardenroute
Tomáši, nezastaví po pouhém stažení plynu, byť na "nulu". Pokud máš motory nastaveny v "Intelligent" režimu, tak se motory s vypnutím plynu zastaví jen (v ATTI/GPS stabilizaci) v těchto případech :
- po startu pokud do 3 vteřin neodstartuješ, tj. nepřidáš plyn
- plyn je pod 10% a je to nejméně 3 vteřiny po přistání
- úhel náklonu koptéry je přes 70° a plyn pod 10%
On udělal CSC, tak to je přeci samozřejmé, každý to ví, a netuším, proč by to někdo dělal za letu...... V každém návodu k NAZA či Phantomovi je jasné upozornění, že se nemá za letu nikdy dělat CSC bez důvodu !!! Taková funkce tam musí být, je to zaarmování motorů a je to běžné, proto se to dělá přes CSC...
Smysl toho videa je úplně mimo, ale jinak, Igor opět nezklamal
- po startu pokud do 3 vteřin neodstartuješ, tj. nepřidáš plyn
- plyn je pod 10% a je to nejméně 3 vteřiny po přistání
- úhel náklonu koptéry je přes 70° a plyn pod 10%
On udělal CSC, tak to je přeci samozřejmé, každý to ví, a netuším, proč by to někdo dělal za letu...... V každém návodu k NAZA či Phantomovi je jasné upozornění, že se nemá za letu nikdy dělat CSC bez důvodu !!! Taková funkce tam musí být, je to zaarmování motorů a je to běžné, proto se to dělá přes CSC...
Smysl toho videa je úplně mimo, ale jinak, Igor opět nezklamal
Naposledy upravil(a) gardenroute dne čtv 26.03.2015 22:41, celkem upraveno 2 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Igor je prostě démon. ..
spíš tak trochu blá z e n
... tichý....
jinak ten kousek už mu zase uletěl, tuším že už třetí, takže má po pokusech....
... tichý....
jinak ten kousek už mu zase uletěl, tuším že už třetí, takže má po pokusech....
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
Hiiiiiiii...

Vidíte to..ono to spadlo...

Ten fakt nezklame...kam se hrabe mr.Bean
Vidíte to..ono to spadlo...
Ten fakt nezklame...kam se hrabe mr.Bean
Jak toho docílil ze mu to zase uletělo? A našel to?
Já mám pocit že on je tester od DJI a zjišťuje kde udělali soudruzi chybu
Já chci být taky tester DJI.
Napálím to do stromu...a na videu bude.
Vidíte to..když páčku dáte dopředu ...ono to letí dopředu. A vidíte...napálilo to do stromu. Ono to samo neuhne. Tak ještě jednou z větší dálky...a vidíte,ono se to rozprsklo...
Napálím to do stromu...a na videu bude.
Vidíte to..když páčku dáte dopředu ...ono to letí dopředu. A vidíte...napálilo to do stromu. Ono to samo neuhne. Tak ještě jednou z větší dálky...a vidíte,ono se to rozprsklo...
Taky pokoukáníčko

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KHRkHBl9Hlg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KHRkHBl9Hlg[/youtube]
texmur píše:Jak toho docílil ze mu to zase uletělo? A našel to?
tak teď jsem se díval na jeho fb a nakonec ho našel, ale neví, prostě zmizel a zrovna mu nefungoval gps lokátor - nalezen po 14ti dnech (prý občas deštivých, občas trochu mrazivých).
používal vždy jen vižna, kde je 5,8 GHz ovládání, takže kdo ví....
http://www.droncentrum.cz/jak-mi-uletel-dron-phantom-2-oprava/
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
- gardenroute
K jeho nedavnemu uletu Visiona - pustit se do tzv. "testovani" s Visionem a jeho velmi omezenym 5.8 GHz RC ovladanim nekde mezi kopci a lesy s vysokymi stromy, asi nebude to prave orechove...
To vyse uvedene posledni video s "prekvapivym objevem" toho, ze se po CSC kupodivu zastavi motory (
) a ze by Phantom pote mohl spadnout z nebe a nekoho zranit, uz jen dokresluje ty jeho "testy". No, aspoň je trochu zabavy 
To vyse uvedene posledni video s "prekvapivym objevem" toho, ze se po CSC kupodivu zastavi motory (
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |