Palivo pre žhavík ASP S46

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
rcsteven

Palivo pre žhavík ASP S46

#1 Příspěvek od rcsteven »

Zdravím.Sorry za založenie tejto témy,žial sa mi to tu nepodarilo nikde nájsť.Potrebujem poradiť čo sa týka paliva pre tento žhavík.V nemenovanej predajni som si kúpil žhavík ASP S46 7,5 ccm a napriek tomu že výrobca motora odporúča (presnejšie prikazuje) palivo s obsahom 20% ricínu,som sa nechal zlomiť a po presviedčaní predajcom som kúpil palivo Rapicon F 15 FLIGHT 15%. http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=37826 Je to plne synetické palivo s 18% podielom synt.oleja.Údajne ho bežne berú do žhavíkov.Nerád by som ho zadrel. Ďakujem za odozvu...
hurykan
Kontaktovat uživatele:

Re: Palivo pre žhavík ASP S46

#2 Příspěvek od hurykan »

Stalo se mi naprosto to samé :D neznaje co motor potřebuje jsem dal na doporučení prodavače a koupil také syntetiku pro nový motor ASP 8,5. Potom jsem zjistil, že to chce 80/20 (viz. návod, rada kolegy modeláře a jiného prodavače v jiné prodejně). Po záběhu a vylétání 2,5 l paliva vydal jsem se dohodnout do prodejny výměnu syntetiky za 80/20. Ten samý prodavač co mi prodal syntetiku se mnou souhlasil, že to chce 80/20 a palivo mi vymění. Osobně bych motor zaběhl palivem 80/20 a pokud ti to bude dobře chodit, tak bych asi ani za syntetiku neměnil. Ale to jen můj názor :) Navrhuji vráti se tam a vyměnit. Alespoň poznáš přístup k zákazníkovi. :D
...každý jednou začínal... :-)
rcsteven

#3 Příspěvek od rcsteven »

táto syntetika má 18% oleja a 15% nitra.po zábehu sa toho nebojím.len nerád by som ho zatiahol pri zábehu.
možno je ale lepšie začať so syntetikou,kôli neskoršiemu prechodu z ricínu na syntetiku (uvoľnovanie karbónu atď).

Na tomto linku to chlapík celkom dobre popísal:
viewtopic.php?f=8&t=17127&start=15
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od HavelAircraft »

Jen pro info.
Zkoušeli jsme rozdíl paliva s ricínem 20% a syntetikou 18%. Na motoru MVVS 3,5 motor měl s ricínem o 500 otáček více než ze syntetikou při vyladění na maximální otáčky.
Měření probíhalo v jeden den na jednom motoru a ze stejnou vrtulí.
Takže ve výsledku lépe maže ricín. Už jsem i viděl vydřený výbrus po záběhu na syntetiku.
Navíc pokud výrobce něco předepisuje tak k tomu asi má nějaký důvod. Do auta si taky svévolně neliješ úplně jiný olej než který je předepsaný.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
rcsteven

#5 Příspěvek od rcsteven »

Ja to risknem,nastavím a budem postupovať podľa pokynov a keď ho zadriem pôjdem mu ho reklamovať,nakoľko mi toto palivo k nemu objednal.
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

rcsteven píše:Ja to risknem,nastavím a budem postupovať podľa pokynov a keď ho zadriem pôjdem mu ho reklamovať,nakoľko mi toto palivo k nemu objednal.

Já bych to nedělal, protože s tou případnou reklamací asi neuspěješ. Rozhodující je, jaké palivo doporučuje výrobce, a ne nějaký prodavač. Motor bych zaběhnul na palivo s ricinem 80/20, a po vyběhání 4l kanystru bych přešel na syntetiku třeba Rapikon, nebo Tornado 1 až 5% nitra (ona to stejně není čistá syntetika). Tomu motoru to po záběhu bohatě stačí.
rcsteven

#7 Příspěvek od rcsteven »

teraz mám dilemu...
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

Proč? Pokud budeš reklamovat zadřený, nebo vydřený motor, posuzovat to bude výrobce. Prodejce ho jen přepošle k reklamaci. Leda že by si nasypal popel na hlavu a rovnou ti dal nový. Takovýho prodejce bych rád poznal. :D Hlavně při záběhu nepospíchej, zabíhej na hodně bohatou směs a nesnaž se ho hned vytáčet do otáček. U ASP bývají velké rozdíly a záběh může trvat různě dlouho. Když jsem zabíhal tenhle motor synovi, tak ještě po asi 3 litrech byl festový a olej z výfuku ještě nebyl čistý. Doporučuju pročíst tyhle stránky:
http://www.kolmanl.info/index.php?show=sm_zabeh#sm_zabeh_uv
sopta
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od sopta »

Není nad čím špekulovat. Zaběhnout s ricínem 80/20 a pak třeba přejít na syntetiku. Ricín opravdu líp maže. Z výroby je motor jen poskládaný, má v sobě kde jaký "bordel" (otřepy, pilinky), potřebují se vymezit vůle, aby si vše sedlo. Proto je potřeba víc na začátku mazat a používá se palivo s 20% ricínem. Normální je s 15%
Se syntetikou se ti žhavík může klidně zadřít, protože tolik mazaný nebude. To ti pak nikdo reklamaci neuzná, protože to po rozdělání motoru to pozná..

Takže bych jen přikoupil kanystřík paliva s 20% ricínem.

Nejlíp zaběhnout ve stojanu. Je to ve stojanu praktické na seřízení, motor si tam na nízké otáčky vrčí a taky se nemusí čistit letadlo od spalin s ricínem... Se syntetikou je údržba modelu mnohem snažší.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od HavelAircraft »

rcsteven píše:Ja to risknem,nastavím a budem postupovať podľa pokynov a keď ho zadriem pôjdem mu ho reklamovať,nakoľko mi toto palivo k nemu objednal.

8O 8O 8O 8O to čumím v životě by mně nenapadlo reklamovat motor do kterého naleju něco úplně jiného než doporučuje výrobce. Myslíš tu reklamaci vážně?
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
kacer08
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kacer08 »

Tenhle motor jsem měl, vylital jsem s ním 40litrů tornáda 5%
Zajel jsem ho na 80/20 asi dvě nádrže na zemi a potom šel hned v excelu 2000 do vzduchu.
Rozhodně se není čeho bát kup 80/20 a potom klidně obě paliva slej dohromady vůbec nic se nestane , já lítám už jen na to co kolegové s brněnským motorem chtějí vyhodit neb jim na to motory nechodí :)
Všechno smíchám a lítám ve 4t 15 asp bez problémů .

Ještě důležitý info : pro bezproblémovej chod jedině asp svíčku!!!
Mistik 125- 2x ,panic biplane, F4u,p40
DX7
VTjr

#12 Příspěvek od VTjr »

Záběh určitě na 80% metylu /20% ricínu (tzv palivo FAI80/20). Aspoň hodinu-dvě chodu, nejlépe na prkně, nebo s modelem na zemi. I když škoda trápit drak zbytečnými vibracemi a spoustou oleje. Při záběhu se musí jet na bohatou směs, takže zaolejované bude všechno - to je taky jeden z důvodů proč to nikomu nedoporučuji v modelu. A rozhodně nedoporučuji zabíhat za letu, Motor při záběhu potřebuje něco úplně jiného než to co chce model aby dobře letěl. Zabíhání na desce navíc umožňuje se plně soustředit na motor, naučit se ho startovat, seřizovat bez stresu z pilotování. Taky nemá smysl při záběhu nitrovat. Vrtuli použij při záběhu o velikosti na horní hranici doporučeného rozsahu, pro tu 46tku bych dal asi 11x5. Na létání pak 10x6 nebo 10,5x5,5 (ale závisí to i od toho jak rychlý je model).

Po dobrém záběhu pak můžeš začít létat a postupně snižovat množství maziva a přidávat nitrometan. Já používám na dobře zaběhnutý motor MVVS 7,5 s ABC výbrusem vlastní palivo 80% metylu 10% syntetického oleje (Molsyn) 5% ricínu a 5% nitrometanu. Zjistil jsem, že víc než 5%nitra nemá smysl, když dám 7-10% tak nepoznám rozdíl. Rozdíl cítím když je nitra pod 3%. Taky občas používám i Rapicon Flight 10% nitra se stejným výsledkem (v zimě jsem ho používal, protože jsem nechtěl mít palivo s ricínem, kvůli delším odstávkám a Peryho pumpě aby nezaschla).

Po 50 hodinách provozu jsem v motoru měnil ložiska. Výbrus, oka ojnice, klikovka je naprosto v pořádku, nejsou vidět žádné známky opotřebení a i zakarbonování bylo zcela minimální (trochu bylo z vnější strany výfukového okna a malý černý flek ve spalovací komoře vedle svíčky směrem k výfuku. Dno pístu naprosto čisté a sukně taky. Přední ložisko jsem měnil jen z povinnosti, zadní však už mělo znatelnou vůli.

A neměj strach, kup si kanystr toho FAI 80/20. To palivo Rapicon co jsi koupil určitě časem vylétáš. Řekl bych, že ten Rapicon na záběh je nejen že nevhodný, ale je ho na to dokonce i škoda. :wink: A jak radil kope, po hodině záběhu si klidně smíchej FAI s Rapiconem 1:1 a budeš mít palivo s trochu nižším obsahem oleje (ovšem jak ricín tak syntetiku, co je dobré) a polovičním množstvím nitra, co bude stačit. Mnozí ta létají stále. Nakonec i to moje palivo má podobné vlastnosti.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
rcsteven

#13 Příspěvek od rcsteven »

Trošku som sa odmlčal (zábeh,povinnosti atď...)Vďaka za rady ale aj za kritiku.Takže k veci.motor napokon predsa len zabieham na tú syntetiku,beží mi 4-tá nádrž a motor ide krásne.Prvá nádrž ihla otvorená na tri otáčky (výrobca odporúča jeden a pól), motor v nízkych otáčkach,druhá nádrž 1,5 otáčky s postupným uzatváraním ihly a po cca 5-8 sec.opätovným otváraním (motor sa konečne uvoľnil).tretia a štvrtá nádrž 1 otáčka ihly a s občasným pridávaním plynu(len trošku).motor ide krásne kultivovane,prechody z nízkych do vyšších zvláda okamžite.Robím to samozrejme na stojane vo vetranej garáži s kartónmi na zemi (to je sajrajt) s pravidelným kontrolovaním teploty(nešla cez 50 stupňov).stále to pluje hrúzu oleja,takže si myslím že nie je sa čoho báť.plánujem tak 10 nádrží,kým ho hodím do éra.
Takže mýtus vyvrátený...
off topic...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

Nějak nechápu proč ses na to vůbec teda ptal - stejně sis to udělal po svým - Radek
ICQ 638556901
rcsteven

#15 Příspěvek od rcsteven »

to je síce pravda,ale chcel som vedieť názory.ale ako sa povie sto ľudí sto chutí.nakoniec som konatktoval pelikána a tu je citace:

Dobrý den,

Rapicon, Tornado a jiná paliva jsou již plně synthetická, a tak například přechod z rizinu je podstatně komplikovanější než opačně.
Pokud je motor nový lze používat bez jakýkoliv problému paliva synthetická. Pokud by motor již byl zaběhnut a přecházel byste na synthetická paliva, tak by synth. nanesený karbon tak roztáhla, že by se motor zničil.
Pro záběh se motor musí nastavit bohatě, aby si vše sedlo a postupně ubírat pro maximální výkon.

S pozdravem
Best Regards

Jiří Jarolímek

PS:Už vieš prečo ???
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“