Autoelektrikář

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

Re: Autoelektrikář

#16 Příspěvek od pepin »

Lark píše:A očistil jsi a namazal ty kolíky baterky a svorky? Oxidace na olovu je svině. Po startování si osahej spoje, jestli není některý teplý.

to bylo čistý a namazaný. Možná by stálo za zkoušku při nastartovaném motoru zkusit tu baterku odpojit, jestli se zase stejně rozsvítí celá palubka, vypne rádio a zvýšej otáčky motoru, ale bojím se, abych tím něco nepodělal :oops:
Lark

#17 Příspěvek od Lark »

U motorů s řídicí jednotkou bych takové pokusy asi nedělal. :D
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od STROHUR »

Kdysi mi fabie r 2000 po šílené průtrži začala sama stírat ,blikat , svítit. Nedalo se s tím vůbec nic dělat , až mi poradili odpojit baterku a znovu připojit . Pomohlo to , vysvětloval jsem si to tak že někam zateklo. Po cca roce za ůplného sucha se to asi 2 krát opakovalo. Servis nic nezjistil......... v jednotce žádná chyba........
flubber
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od flubber »

"při pokusu o nastartování zhasly kontrolky a motor se nedokázal převalit" to znamená, že v palubní síti je nízké napětí. Na zkratovaný startér bych to neviděl - to by nezlobilo při běžném provozu. Neznám Mazdu, ale mínus z baterky jde většinou jedním kabelem přímo na kostru a plus se hned u svorky rozdělí na silovou část ke startéru a palubní část pro zbytek auta. Z toho mi vychází, že buď je v háji baterka a alternátor ji nestačí uživit - padá napětí v celé síti, nebo je špatná kostra - svorka na baterce nebo očko na karoserii a nebo samotná plus svorka na baterii. Kdyby byla špatná kostra na motoru, tak by nezlobila palubka - ta má kostru v kabině. Řídící jednotka motoru mívá kostru taky na jiném místě než motor. Kdyby bylo všechno toto v pořádku, tak bych to tipl na odvařený altík, třeba nějak blbě proražená dioda, která jde do zkratu. A nebo zůstává viset startér a má KO volnoběžku - to by ale vydávalo hrozné zvuky.
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

flubber píše:"------

kdyby odešel altík, svítila by kontrolka dobijení---já to od boku viděl na nějaký problém uvnitř konstrukce baterky--nebo problém s řídící jednotkou---nic o ní nevím, jen mě napadlo, jestli třeba nemuže rozhodovat o tom, kam a kolik pujde třeba proudu---pokud to tak není, bude to asi problém baterky---třeba jen na kontaktu svorek.

Ted mi nezbyde, než čekat, jestli to klekne definitivně, pak se dá něco dohledávat a odstranovat, když to ale ted na neštěstí :lol: zase funguje normálně, na nic nepřijdu.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Dejfak »

Nefunkční altík, nemusí vždy znamenat na 100% rozsvícenou kontrolku.
Jestli jsi prohléd ty tlusté dráty od baterie a jsou ok, tak s tím stejně nejspíš nic neuděláš.
Ale s tvých odpovědí mám pocit teoretika, než něco rozebrat a skontrolovat. Ale třeba se pletu.
Mě by to třeba nedalo, žít s tou myšlenkou že vím že v autě není něco zásadního v pořádku a čekat na den kdy to nepůjde vůbec.
Ale to bude nemoc z povolání. :-)
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
JosefSvejk

#22 Příspěvek od JosefSvejk »

Nevím, jak je to u té mazdy, ale starší vozy, třeba škodovky, měly přívod pro palubu až ze startéru - takže ještě omrknout kabel na něm.
Akumulátor se může rozsypat i vevnitř. Nevím, nač vozit náhradní akumulátor, rovnou bych ho vyměnil. A co ta horká pojistka? Tam bych to radši taky ještě pořádně zkontroloval.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

Dejfak píše:Mě by to třeba nedalo, žít s tou myšlenkou že vím že v autě není něco zásadního v pořádku a čekat na den kdy to nepůjde vůbec.
Ale to bude nemoc z povolání. :-)

taky z toho nejsem nadšenej, že nevím co a proč, ale opravovat něco co funguje a já se jen budu válet nebo špinit u všeho možného nemá podle mého absolutní smysl, v podstatě kdybych ted dal jinou autobaterii, nikdy nezjistím, že byl problém jen v autobaterii, jediný řešení je naložit do auta záložní baterku a čekat, jestli se to bude opakovat---třeba byl opravdu studenák pouze na svorce baterky, i když byl kontakt čistý a promazaný--oba poly jsem ale mohl sundat bez povolení šroubu, nebyli tam na krev, šlo to rukou sundat blbě, ale šlo.
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

JosefSvejk píše:Nevím, jak je to u té mazdy, ale starší vozy, třeba škodovky, měly přívod pro palubu až ze startéru - takže ještě omrknout kabel na něm.
Akumulátor se může rozsypat i vevnitř. Nevím, nač vozit náhradní akumulátor, rovnou bych ho vyměnil. A co ta horká pojistka? Tam bych to radši taky ještě pořádně zkontroloval.

Rovnou měnit baterku nechci, rád bych došel fáze, kdy bubu mít jistotu, že to kleklo opravdu na baterku, néé, že dám novou a stejně se budu klepat s tím jet někam dál už jednou pro vždy.

pojistka horká nebyla--zdálo se mi, že je trochu teplá---dnes jsem ji vyšrouboval a našrouboval znovu.

já si myslím, že se ten akumulátor právě rozsypal vevnitř--špatný kontakt něčeho s něčím, co se zase nějak spojilo--třeba zase speklo po připojení přez nabijecí kabely z druhého auta, páč co jsem dnes startoval, tak mi te zvuk přišel, jak kdyby ta baterka vedla proud kilometrovou dvoulinkou k lampičce, ještě včera ráno se starterem ta autobaterka cvičila uplně v pohodě a nikde jsem během dne nezapoměl v autě něco rozsvíceného--zapnutého, aby se ta baterie vybila--což by byl stejně problém pouze pro nastartování, ale né, že když auto jede, dojde štáva v autobaterii--respektive že po hodinové jízdě nejde auto nastartovat z duvodu vybité autobaterie.
Lark

#25 Příspěvek od Lark »

No jestli se daly svorky z baterky sundat rukou bez povolování, tak by to klidně mohla být příčina. Při otřesech a potřebě velkého proudu, se to na tom přechoďáku mohlo ztrácet. Proto jsem ti taky psal, aby si třeba po startování osahal všechny silové svorky (na baterce, na altíku, kostření atd.). Ta teplá pojistka je od čeho? Taky může být někde prodřený nějaký silnější kabel a dělat při otřesech zkrat na kostru. To by ti to auto taky mohlo shořet. Určitě bych se snažil tu příčinu zjistit, nebo servis. Nevěřím moc tomu, že to bude někde v elektronice.
Tu baterku si můžeš nechat otestovat. Mě jí kdysi testovali v Akumě. Zatěžuje se velkým proudem, a pokud by byl uklepaný článek, tak na to přijdou, protože při těch proudech by to uhořelo. Po testu mi jí vrátili docela teplou a skoro vybitou, takže se musela dobít. Myslím, že větší servisy na to vybavené budou.

Edit: U Škodovek třeba býval problém s kabeláží přívodu do 5.dveří. Izolace časem zvrdla a rozlámala se.
Naposledy upravil(a) Lark dne pát 06.02.2015 0:24, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#26 Příspěvek od JosefSvejk »

Při startování změř napětí multimetrem přímo na svorkách baterie.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
pepin

#27 Příspěvek od pepin »

JosefSvejk píše:Při startování změř napětí multimetrem přímo na svorkách baterie.

OK, to by mohlo mít smysl, zkusím v sobotu nebo neděli změřit, zítra jedu ráno pryč až do soboty, ale tím změřením by asi mohlo jít opravdu baterku prohlásit za viníka bez čekání až lehne znovu--pokud je chyba opravdu v ní .Díky za radu .
pepin

#28 Příspěvek od pepin »

Tak baterka změřena--dnes mi to ráno zase kleklo, tak jsem to s mladym změřil--při poklusu o nastartování padne napětí na baterce na 1,7v, ani ji nebudu zkoušet dobijet, koupim novou a pokud bude zakopaný pes jinde, budu hledat dál.Ale nejspíš to bude v baterce, kdyby to nedobijelo, tak bych to po prvnim kleknutí a nastartování přez kabely už podruhý nenastartoval zase pouze na tady tu baterku.
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Pokud jsi měřil přímo na kolíkách baterky, tak je to jasné. Nejspíš uklepaný (špatně zaletovaný) hřeben uvnitř článku, nebo můstek mezi články. Po ukončení startování napětí zase vyskočí nahoru?
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

Lark píše:Pokud jsi měřil přímo na kolíkách baterky, tak je to jasné. Nejspíš uklepaný (špatně zaletovaný) hřeben uvnitř článku, nebo můstek mezi články. Po ukončení startování napětí zase vyskočí nahoru?

na kolíkách, v klidu bez startování je na kolíkách zase 11,7v.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“