Akrylová barva ve spreji vs. technický líh
Akrylová barva ve spreji vs. technický líh
Ahoj.
Mám problém s akrylovou barvou Motip (černá lesklá) ve spreji. Výborně se nanáší, výsledky jsou dokonce lepší než jsem čekal. Jde bezproblémově brousit a leštit.
Můj problém spočívá v nízské odolnosti vůči technickému lihu, který občas poučívám k čištění modelu od lepidla izolepy nebo maskovací pásky. Povrch se naleptá a zmatní. Lze to samozřejmě přebrousit a vyleštit. Ale i tak bych raději použil barvu, která je vůči lihu netečná. Ale musí být klasicky ve spreji a snadno aplikovatelná. Například plnič od stejné firmy s lihem problémy nemá.
Máte nějaké tipy?
Díky předem
Petr
Mám problém s akrylovou barvou Motip (černá lesklá) ve spreji. Výborně se nanáší, výsledky jsou dokonce lepší než jsem čekal. Jde bezproblémově brousit a leštit.
Můj problém spočívá v nízské odolnosti vůči technickému lihu, který občas poučívám k čištění modelu od lepidla izolepy nebo maskovací pásky. Povrch se naleptá a zmatní. Lze to samozřejmě přebrousit a vyleštit. Ale i tak bych raději použil barvu, která je vůči lihu netečná. Ale musí být klasicky ve spreji a snadno aplikovatelná. Například plnič od stejné firmy s lihem problémy nemá.
Máte nějaké tipy?
Díky předem
Petr
Re: Akrylová barva ve spreji vs. technický líh
To je divné. Já jsem takovými spreji kdysy opravoval drobnější závady na autech a líh s tím nic nedělal. Necháváte to dostatečně zavadnout, třeba pár dní? Někdy se může zdát, že je barva už suchá, ale to je jen suchá na tzv. pohmat prsty. Ve skutečnosti ještě pracuje. Zvlášť když se nanáší v chladnějším prostředí může schnout déle.
Ahoj,
Rovnaké skúsenosti mám aj ja s lesklou bielou farbou rovnakej značky aj po niekoľkých dňoch od jej nanesenia.
Rovnaké skúsenosti mám aj ja s lesklou bielou farbou rovnakej značky aj po niekoľkých dňoch od jej nanesenia.
Barva je samozřejmě více než týden uzrálá. Byla stříkána z nové plechovky při minimálně 25°C (nevyvětraný, přetopený panelákový sklep), usušená při 22-24°C. Jak jsem psal prve, např. s plničem stejné značky problém není.varok píše:To je divné. Já jsem takovými spreji kdysy opravoval drobnější závady na autech a líh s tím nic nedělal. Necháváte to dostatečně zavadnout, třeba pár dní? Někdy se může zdát, že je barva už suchá, ale to je jen suchá na tzv. pohmat prsty. Ve skutečnosti ještě pracuje. Zvlášť když se nanáší v chladnějším prostředí může schnout déle.
Naopak jiná akrylová barva v plechovce od jiného výrobce (z hlavy si ho nevybavím), kterou jsem pokusně zkoušel airbrushovou pistolí a kompresorem má co se týká odolnosti na líh totožné (tj. špatné) chování (rovněž lesklá černá). Ale nedá se brousit / leštit, zmatovatí.
Grugh píše:... Můj problém spočívá v nízské odolnosti vůči technickému lihu...
Technický, nebo také denaturovaný líh se dopuje lecčím - proto nevoní jako vodka a proto může barvy rozpouštět... Můj tip.
Zkusil bych izopropylalkohol...
edit: http://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturovan%C3%BD_ethanol
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Technický, nebo také denaturovaný líh se dopuje lecčím - proto nevoní jako vodka a proto může barvy rozpouštět... Můj tip.
Zkusil bych izopropylalkohol...
edit: http://cs.wikipedia.org/wiki/Denaturovan%C3%BD_ethanol
Jo, a nebo tech benzin ten barve taky neublizi.
Jo dřív to líh nedělal. Lihový čístící prostředek barvu rozpouští...
Nevím co je to konkretně za typ spreje ale je dobré dát si pozor na názvosloví.Ve sprejích se dnes objevuje kde co.Např. alkydový=běžná syntetika na železo a dřevo...alkyduretanový=syntetika modifikovaná většinou polyuretanovou pryskyřicí...no a snad nejhorší označení ala Horst Fuchs je "akrylátová kvalita"=nikdo neví co v tom spreji vlastně je.Bohužel ani označení akrylátový ještě neznamená že ta barva bude chemicky odolá rozpouštědlům protože jde o 1k/jednosložkové/ materiály.
Problem z syntetickýml lihem jde vyřešit přestříkáním 2K lakem. http://www.motipdupli.cz/dep/509-2k-ciry-lak-hi-speed/
Problem z syntetickýml lihem jde vyřešit přestříkáním 2K lakem. http://www.motipdupli.cz/dep/509-2k-ciry-lak-hi-speed/
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte,
jaký je vlastně rozdíl mezi "akrylovým" a "akrylátovým"? Víte to někdo?.
Díky
Pavel
jaký je vlastně rozdíl mezi "akrylovým" a "akrylátovým"? Víte to někdo?.
Díky
Pavel
Tak s timhle mam docela cerstvou zkusenost.
Pro svoje uplne prvni pokusniceni s vakuovanym kridlem jsem zvolil spreje od Motip/Duplicolor.
Barvy, ktere jsem pouzil najdete na fotce zde: http://inc.wz.cz/2014/12/2014-12-26-Kri ... folii.html
Folie byly strikane tak, ze jednotlive vrstvy mi mezi strikamim zaschly (casove duvody - obcas venku foukalo a obcas mi dosla barva
).
Po olaminovani ve vakuu jsem olepil nabezku izolepou (abych si brousenim nezhyzdil povrch). Po obrouseni jsem tu izolepu strhl a co cert nechtel - lepidlo zustalo castecne na kridle.
Na nekolika (malo) mistech jsem si ale tim sundavanim izolepy odtrhl vrstvu laku od vrstvy barvy (jen na spodku). V podstate bych si toho ani nevsiml, ale jak jsem Isopropylem sundaval to lepidlo, tak jsem mel papirovou uterku lehce namodralou - a tim jsem na to prisel.
Spis mi ale prijde, ze je to dane tim, ze ta barva je oproti laku podstatne min odolna na oter. Vrchni stranu kridla jsem delal naprosto stejne a tam k nicemu takovemu nedoslo.
M.
Pro svoje uplne prvni pokusniceni s vakuovanym kridlem jsem zvolil spreje od Motip/Duplicolor.
Barvy, ktere jsem pouzil najdete na fotce zde: http://inc.wz.cz/2014/12/2014-12-26-Kri ... folii.html
Folie byly strikane tak, ze jednotlive vrstvy mi mezi strikamim zaschly (casove duvody - obcas venku foukalo a obcas mi dosla barva
Po olaminovani ve vakuu jsem olepil nabezku izolepou (abych si brousenim nezhyzdil povrch). Po obrouseni jsem tu izolepu strhl a co cert nechtel - lepidlo zustalo castecne na kridle.
Na nekolika (malo) mistech jsem si ale tim sundavanim izolepy odtrhl vrstvu laku od vrstvy barvy (jen na spodku). V podstate bych si toho ani nevsiml, ale jak jsem Isopropylem sundaval to lepidlo, tak jsem mel papirovou uterku lehce namodralou - a tim jsem na to prisel.
Spis mi ale prijde, ze je to dane tim, ze ta barva je oproti laku podstatne min odolna na oter. Vrchni stranu kridla jsem delal naprosto stejne a tam k nicemu takovemu nedoslo.
M.
Tak to se potom omlouvám, já už spreje moc nepoužívám, jen stříkací pistoli. Předtím možná ještě dělali Technická líh trošku poctivěji a byl méně agresivní. Teď už šidí i ředidla, líh tedy asi taky. Když si čuchnete k ředidlu třeba C 6000 (né že bych byl feťák), tak smrdí úplně jinak než před pár lety. Dokonce se mi zdá, že už i nevyčistí toho tolik co dříve. Možná je to ale jen můj dojem a nebo se zelení činí ve velkém.
Není to jen dojem. Mám stejné zkušenosti. Čím novější, tím dražší sračka v menším balení a s nižší kvalitou. Spreje Motip se taky hodně pohoršily. Přichází zřejmě doba na airbrush pistole.
Moje zkušenost je taková že ať vezmu sprej jakékoliv značky tak to líh pěkně smejvá a může to bejt třeba dva roky starej nástřik .Platí to pro všechny jednosložkový spreje,protože si lze nechat namíchat 2k barvu do spreje,ale ta se musí použít do nějaké omezené doby.Takže mi pomohl přechod na 2k barvy podstatně dražší..Pak je ale problém s aplikací protože pod 2k barvu musí být dvousložkovej plnič. A taky mít tak čistej prostor aby se na výsledku něco nenašlo je problém.Myslím že se tady o tom už ledacos napsalo.
koksák
Rozdíl mezi akrylový a akrylátový není žádný.
Pod 2k barvu může být i 1k plnič.Podmínkou úspěchu je nastřik v několika tenkých vrstvách s dostatečným odvětráním.2k plnič je jistota.
Pod 2k barvu může být i 1k plnič.Podmínkou úspěchu je nastřik v několika tenkých vrstvách s dostatečným odvětráním.2k plnič je jistota.
A já si celou dobu myslel, že Akrylový je na vodní bázi a Akrylátový je ředidlem ředěná barva.