Halové setupy
- valajda
- Kontaktovat uživatele:
Re: Halové setupy
Hezký no, je to ke zvážení (a nejen hmotnostnímu). Taky si myslím, že se dnes 100g éro dá udělat "celkem" snadno. Je otázkou, kolik začínajících RCEA-B pilotů bude chtít (moci) hned vyjet za hranice 
Též se chystám na Clicka - bude se i řezat 
Valajda: Výlet za hranice mě vloni vyšel tuším kolem 4000kč. To mi nepřijde zas tak nepřekousnutelná částka, resp kdo chce, tak na to asi našetří. Já si každý rok říkám, že se mi ty peníze nechce dát... A cestou domů se hrozně těším na další ročník a přepočítávám zbylý euráčky
Kde jsou ty doby, kdy Češi lehčí sestavy v Německu vyhrávali...? PEVNĚ DOUFÁM ŽE ZPĚT!!!
Kde jsou ty doby, kdy Češi lehčí sestavy v Německu vyhrávali...? PEVNĚ DOUFÁM ŽE ZPĚT!!!
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
HonzaS píše:Myslím, že 110g hmotnostní minimum pro kategorii RCEA B je trochu nesmysl, protože i EPP letadla se dají bez problémů dostat na 100 (i pod 100) gramů. Takhle nesmyslně vysoký limit znevýhodní české piloty na zahraničních závodech. Například letos je na Mistrovství Německa přihlášeno z české B kategorie hned 5 pilotů a s těžkými 110g modely by byli proti mylarem potaženým německým letadlům hodně bez šance. Byl bych proto rád, kdyby trenér přehodnotil tento limit a snížil ho na rozumnější hranici někde mezi 90 a 100 gramy.
Ano, jsou prihlášeni do německé C Kategorie, a ano, nepochybuji ze proti nim budou létat prvotřídní F3P stroje s váhou kolem 70g a protiběžkami. Ale to je právě ta nesmyslnost které se u nás snažilo těmi omezeními předejít. Takže pokud naši piloti chtějí mít lehké letadlo, nezbývá než začít létat RCEA-A. kde myslím žádné váhové omezení nebude. A s tímto natrénovaným pak snadněji Němce vykostí v C kategorii, nebo ještě lépe, poletí německou B kategorii.
BTW s tim Clikem to je divný, myslim že jsi spíš v porovnání se zbytkem letadla dával hodne lepidla na ocas, proto máš baterku tam kde máš...
Vidíš, mě to s tím Clikem přijde naopak normální. I u Cliků EVO (i na frézovaném trupu) jsem vozil vždycky servo SOP vpředu. Se servem v poloze za těžištěm by baterka musela být na tyčce někde před vrtulí a to bych naopak řekl, že jsem spíš na čumáku váhou nešetřil

Tom
- valajda
- Kontaktovat uživatele:
Odfrézovanýho Clika EVO, s 2,9g servy vzaději než byli původní otvory jsem taktak dovážil. Baterka hned za motorem => krátké kabely. Ale mám vzadu 0,5mm uhlíky oproti 0,7 dodávaným ve stavebnici. Bylo to na hraně, ale vyšlo to i z toho důvodu, že jsem si nejprve udělal v excelu tabulku na výpočet těžiště a momentů podle použitých komponent. Celkem užitečná záležitost při rekonstrukcích.
JirkaSo píše:
BTW s tim Clikem to je divný, myslim že jsi spíš v porovnání se zbytkem letadla dával hodne lepidla na ocas, proto máš baterku tam kde máš...
Jirko já se spletl.
I s lehkou baterkou se clik dá v poho dovážit!!! Netřeba přesouvat servo sop. Já to asi blbě změřil nebo co, během záletu jsem posouval baterku dozadu. Lítá super, moc se mi letový projev líbí.
K té hmotnosti: Takže si někdo postaví normálně letadlo, a pak ho bude dovažovat na 110g? Není spíš tohle nesmysl? Neříkám povolte 70g speciál. Ale dnešní epp/depronový letadla kolem těch 100g vychází bez nějakých kompromisů s odolností. U toho clika jsem na EPP díly nesáhl (neodlehčoval je) a uhlík jsem přidával. 110g je IMHO opravdu hodně.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Rozvaha hmotnosti Clicka bílého - starší EPP verze:
Zváženo:
-díly EPP ..................................30,5g
-uhlíky ..................................10,5g
-bižuterie ................................... 6 g
---------------------------------------------------
celkem stavebnice....................... 47gramů
předpokládané vybavení .............. 53gramů
(15g ser,18g mot+vrt, 13accu,5g reg, 2g RX)
lepidlo 3g + barva 2g .................. 5 gramů
celkem celý model ........................105gramů - na seriovou stavebnici slušné - zřejmě použili lehké EPP
Zváženo:
-díly EPP ..................................30,5g
-uhlíky ..................................10,5g
-bižuterie ................................... 6 g
celkem stavebnice....................... 47gramů
předpokládané vybavení .............. 53gramů
(15g ser,18g mot+vrt, 13accu,5g reg, 2g RX)
lepidlo 3g + barva 2g .................. 5 gramů
celkem celý model ........................105gramů - na seriovou stavebnici slušné - zřejmě použili lehké EPP
HonzaS píše:K té hmotnosti: Takže si někdo postaví normálně letadlo, a pak ho bude dovažovat na 110g? Není spíš tohle nesmysl? Neříkám povolte 70g speciál. Ale dnešní epp/depronový letadla kolem těch 100g vychází bez nějakých kompromisů s odolností. U toho clika jsem na EPP díly nesáhl (neodlehčoval je) a uhlík jsem přidával. 110g je IMHO opravdu hodně.
Jasně, ale ty uz jsi nejakyho halaka nekdy taky asi postavil, takze narozdíl od začátečníka stavějícího první přesnolet asi víš kolik lepidla dávat, stejně tak jako začátečník spíš nepoužije přijímač do kterého musíš chtěnechtě pájet ale použije obyčejný na konektory,atd... domnívám se že nutnost dovažování 10g se dít v normální situaci nebude..
Hele Jirko já nevim... Do třebíče vezmu váhu, podívám se kolik gramů Bčkový letadla váží, a třeba vám dám za pravdu. Jenže na halový soutěže nechodí jen začátečníci, ale často i lidi, co roky v hale lítali, jen nepřišli na soutěž.
S těma konektorama - jasně, ale i s těma není problém se dostat pod 110g. Naopak si myslím, že pokud použiješ třeba levnější a lehčí Tgy 1290p, tak to vyjde váhově podobně jako 5035 se smaltama.
S lepidlem - tím jsem moc nešetřil, věděl jsem, že s tím bude lítat Anet. Používal jsem řídký, takže ho tam nejspíš proteklo o něco víc než bylo nutný. Proto i ten extra uhlík (tohle fórum snad ještě nesleduje
).
S těma konektorama - jasně, ale i s těma není problém se dostat pod 110g. Naopak si myslím, že pokud použiješ třeba levnější a lehčí Tgy 1290p, tak to vyjde váhově podobně jako 5035 se smaltama.
S lepidlem - tím jsem moc nešetřil, věděl jsem, že s tím bude lítat Anet. Používal jsem řídký, takže ho tam nejspíš proteklo o něco víc než bylo nutný. Proto i ten extra uhlík (tohle fórum snad ještě nesleduje
rozpis hmotností epp dílů Clika NG:
Tcan:1,4 [g]
Křídlo: 6; 6,4
Spodek trupu: 6
Páteř: 3,7; 1,3
vršek trupu (s přilepenou kabinou): 6,7
sop: 3,6
vop: 4,3
DFG: 2,4
suma:+- 42g
A teď Pavle, ty máš nějaký protekční kousek???
Tcan:1,4 [g]
Křídlo: 6; 6,4
Spodek trupu: 6
Páteř: 3,7; 1,3
vršek trupu (s přilepenou kabinou): 6,7
sop: 3,6
vop: 4,3
DFG: 2,4
suma:+- 42g
A teď Pavle, ty máš nějaký protekční kousek???
Na to by spíš odpověděl JirkaSo - myslím, že on nám Clickotoče před 14ti dny řezal - bílé.
Safra tak to by mi vyšel na 91g letovka - a 19g olova. Jupí. 
Dáš 800mAh batérečky a je to....
Teď vážně:
Ten názor Číftrenéra na jednoduché letadlo má samozřejmě svoje opodstatnění.
Zatím se v RCEA-b baví převážně méně zdatní veteráni (jako já
)
a začínajících mladých šikulků je pomálu.
Jestli to ale ovlivní váhový limit, to tedy nevím.
I proto začínám stavět EPP Clicka (doporučovaného trenérem),
ale jednoduše vyřezaného, vyuhlíkovaného a doplněného mylarem.
Cílem je jednoduchá domácí stavba, abych zjistil, zda i do 90gramů (a méně?)
lze postavit éro z běžně dostupné stavebnice - jednoduchou metodou, s dostupnými materiály a také s omezeným rozpočtem - tedy s vybavením běžně dostupným na domácím trhu.
Teď vážně:
Ten názor Číftrenéra na jednoduché letadlo má samozřejmě svoje opodstatnění.
Zatím se v RCEA-b baví převážně méně zdatní veteráni (jako já
a začínajících mladých šikulků je pomálu.
Jestli to ale ovlivní váhový limit, to tedy nevím.
I proto začínám stavět EPP Clicka (doporučovaného trenérem),
ale jednoduše vyřezaného, vyuhlíkovaného a doplněného mylarem.
Cílem je jednoduchá domácí stavba, abych zjistil, zda i do 90gramů (a méně?)
lze postavit éro z běžně dostupné stavebnice - jednoduchou metodou, s dostupnými materiály a také s omezeným rozpočtem - tedy s vybavením běžně dostupným na domácím trhu.
Pavle určitě dá
Dost ušetříš investicí
46 kč do dvou uhlíkový pásků http://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.a ... cislo=2097
gram sem, gram tam...
těch 10g originál uhlíků to chce trošku srazit 
gram sem, gram tam...