Drony porušují zákon
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Drony porušují zákon
Jsi druhý, prohráls... http://www.rc.hys.cz/
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
-
hashpi
- Kontaktovat uživatele:
Re: Drony porušují zákon
už jsem na to koukal dopoledne
Když jsem asi před rokem hledal něco co se týče oznámení a nebo povolení tak jsem akorát našel, že se to týká modelů myslím nad 20 kg
Když jsem asi před rokem hledal něco co se týče oznámení a nebo povolení tak jsem akorát našel, že se to týká modelů myslím nad 20 kg
Ahoj, vy dva (a ostatní samozřejmě také
), tohle video je tu dnes na smetišti již podruhé a na tomto webu již (minimálně potřetí - viewtopic.php?f=136&t=64523&start=390 . Jinak chvílemi mi ta debata připadala, jako když se baví hluchý s blbým.
Hitec Aurora 9X
- gardenroute
Řeší se to na Coptery v hledáčku ÚCL
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
-
hashpi
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem jen odpověděl na téma a nejsem tady vylepený 24 hodin denně jak někdo, abych sledoval co kdo napíše každou minutu. Tak to smažte a nebo přemístěte a bude klid. Už mne to tu někdy fakt se.. jak se každý povyšuje nad druhé a každého buzeruje. 
V té diskusi se snažil každý z obou účastníků mluvit o něčem jiném.
Zatímco moderátor pořadu Martin Veselovský se snažil mluvit o hračkách (pozn. rozuměj o modelech do 20 kg případně o bezpilotních letadlech do 20 kg používaných k rekreačnímu létání) tak Vítězslav Hezký, ředitel Sekce letových standardů na ÚCL mluvil hlavně jen o bezpilotních letadlech a navíc zejména těch, které se využívají jen pro komerční činnosti (viz letecké práce atd).
Rekreační létání a filmování ať už s modelem nebo i s bezpilotním letadlem do 20 kg rozhodně není provádění leteckých prácí ani činností pro vlastní potřebu jež definuje aktuálně platný zákon o civilním letectví.
Doplněk X je deklarován jako závazný i pro bezpilotní letadla do 20 kg. Pouze pro modely do 20 kg je Doplněk X jen doporučením, a to s výjimkou článku 7. Prostory, který je v článku 2. definován jako závazný i pro modely do 20 kg. Nicméně pro bezpilotní letadla do 20 kg pokud se s nimi provádějí činnosti jen pro rekreační nebo sportovní účely pak se nevyžaduje žádné individuální povolení ani evidence ani přezkoušení pilotů a Doplněk X, který je v takovém případě sice závazný nicméně současně plní i funkci generálního povolení užívání vzdušného prostoru ČR ve smyslu ust. § 52 leteckého zákona jak je uvedeno přímo na webu ÚCL viz tento odkaz a viz citace.
Pouze u bezpilotních letadel do 20 kg, které se využívají ke komerčním činnostem nebo pro jejich zabezpečení je požadováno individuální povolení k létání a licence na letecké práce případně na činnosti pro vlastní potřebu.
V rozporu s výše zmíněným ve videu zazněla následující informace v čase cca 01:27 od počátku toho videa:
Martin Veselovský, redaktor a moderátor pořadu:
Vítězslav Hezký, ředitel Sekce letových standardů na ÚCL
Odpověď však měla znít spíš takto.
Zatímco moderátor pořadu Martin Veselovský se snažil mluvit o hračkách (pozn. rozuměj o modelech do 20 kg případně o bezpilotních letadlech do 20 kg používaných k rekreačnímu létání) tak Vítězslav Hezký, ředitel Sekce letových standardů na ÚCL mluvil hlavně jen o bezpilotních letadlech a navíc zejména těch, které se využívají jen pro komerční činnosti (viz letecké práce atd).
Rekreační létání a filmování ať už s modelem nebo i s bezpilotním letadlem do 20 kg rozhodně není provádění leteckých prácí ani činností pro vlastní potřebu jež definuje aktuálně platný zákon o civilním letectví.
Doplněk X je deklarován jako závazný i pro bezpilotní letadla do 20 kg. Pouze pro modely do 20 kg je Doplněk X jen doporučením, a to s výjimkou článku 7. Prostory, který je v článku 2. definován jako závazný i pro modely do 20 kg. Nicméně pro bezpilotní letadla do 20 kg pokud se s nimi provádějí činnosti jen pro rekreační nebo sportovní účely pak se nevyžaduje žádné individuální povolení ani evidence ani přezkoušení pilotů a Doplněk X, který je v takovém případě sice závazný nicméně současně plní i funkci generálního povolení užívání vzdušného prostoru ČR ve smyslu ust. § 52 leteckého zákona jak je uvedeno přímo na webu ÚCL viz tento odkaz a viz citace.
ÚCL píše:Pro bezpilotní letadla do 20 kg určená k rekreačně sportovním účelům se povolení k létání dle § 52 leteckého zákona nevydává a podmínky Doplňku X lze považovat za generální povolení užívání vzdušného prostoru ČR ve smyslu ust. § 52 leteckého zákona.
Pouze u bezpilotních letadel do 20 kg, které se využívají ke komerčním činnostem nebo pro jejich zabezpečení je požadováno individuální povolení k létání a licence na letecké práce případně na činnosti pro vlastní potřebu.
V rozporu s výše zmíněným ve videu zazněla následující informace v čase cca 01:27 od počátku toho videa:
Martin Veselovský, redaktor a moderátor pořadu:
Jinými slovy já když si koupím na Internetu dron jako hračku a chtěl bych s ním lítat tak prostě musím jít k Vám pro povolení.
Vítězslav Hezký, ředitel Sekce letových standardů na ÚCL
Správně by to tak mělo být, ano.
Odpověď však měla znít spíš takto.
Pro povolení k nám byste měl jít pouze v případě, pokud byste s tou hračkou chtěl realizovat letecké práce nebo interní činnosti pro zabezpečení podnikání atd. Pokud byste s tou hračkou chtěl létat a fotit či filmovat pouze rekreačně pak k nám pro povolení jít nemusíte.
To on ví taky. Tohle mlžení má svůj účel. Polovinu to odradí od koupi a druhá poběží pro povolení
. No a oni budou náramně důležitý a bude vidět jak jsou potřeba. No a nebo.....je úplně blbej, neví o čem mluví a nemá tam co dělat 
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Shorty píše:To on ví taky. Tohle mlžení má svůj účel. Polovinu to odradí od koupi a druhá poběží pro povolení.
Aby to tak zafungovalo to by nesmělo být v Čechách. Tady to spíš zafunguje zcela opačně v tom smyslu, že spíš část z těch co o povolení vůbec uvažovala se na něj teď tuplem vykašle zejména díky tomu, že z další části té diskuse v podstatě vyplynulo, že u bezpilotních letadel do 20 kg to ÚCL nepovažuje za právně vymahatelné. Navíc spousta lidí co si různé podobné hračky kupuje ani netuší, že něco takového nějaký úřad vůbec řeší a sem do diskusí třeba ani vůbec nechodí. Aby si toho všimlo víc lidí v TV to by muselo být neustále na každém kanále a každou chvíli. Nějaký drobný pokec jednou za čas toho si skoro nikdo ani nevšimne až na pár lidí jako my tady v diskusích.
Ano...správně:-)

-
hashpi
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:V té diskusi se snažil každý z obou účastníků mluvit o něčem jiném.
Zatímco moderátor pořadu Martin Veselovský se snažil mluvit o hračkách (pozn. rozuměj o modelech do 20 kg případně o bezpilotních letadlech do 20 kg.....
Nádherně, srozumitelně a výstižně napsáno.
Pro kohokoliv kdo o tom nic netuší, byl ten rozhovor matoucí.
Bohužel takhle mluví všichni z UCL, asi nějaký jejich interní nešvar.
To by víc pilotovy dala tato jedna stránka co je tu napsaná.
Bohužel takhle mluví všichni z UCL, asi nějaký jejich interní nešvar.
To by víc pilotovy dala tato jedna stránka co je tu napsaná.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Z textu je cítit, že to nepsal redaktor, ale někdo kdo se v tom pohybuje.
Na jednu stranu to nejsou bláboly.
Druhá věc je, že si na tom bude dělat reklamu jmenovaná firma.
Tak se uvidí co budou psát a jakou to bude mít kulturu.
Na jednu stranu to nejsou bláboly.
Druhá věc je, že si na tom bude dělat reklamu jmenovaná firma.
Tak se uvidí co budou psát a jakou to bude mít kulturu.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....