Laserová hračkopopisovačka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

Re: Laserová hračkopopisovačka

#46 Příspěvek od Arcicorsa »

TO petrfm: To jsem rád že jsem tě inspiroval. Jsem to tak počítal a čisté náklady na stavbu jsou 400,- včetně Arduina a driverů, ostatní věci jsou recyklované z DVD mechanik.. Jinak ten laser nemusíš kupovat a můžeš použít celou jednotku z mechaniky (DVD palírny) jsou tam dvě laser led jedna Infra 808nm a jedna červená, obě mají výkon 200mW, vezmeš červenou a dobastliš k ni stabilizaci proudu pomocí LM317 a máš to za pár šprdlíků.. Jen je potřeba tu led chladit.. Pokud bych laser kupoval tak bych asi koupil nějaký výkonnější, myslím že 1W by byl na takovou hračku tak akorát. Zde jsem nahrál kompletní balík SW který je potřeba tak to třeba ulehčí práci :wink: http://ulozto.cz/x5K4dLpE/laserengraver-rar .
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
petrfm

#47 Příspěvek od petrfm »

Toho laseru se popravde trochu bojim, takze jsem chtel koupit hotovy. Jak je to vubec s ochranou zraku? Uz ted prd vidim, nerad bych nafasoval misto bryli slepeckou hul :-)

Mate nekdo odzkouseny nejaky zarucene vykonny laser z ciny? Na netu se da koupit cokoliv, cinani radi pridavaji jednu, i dve nuly, vice pruhu, vice adidas, nee? :lol:

Chci tim palit napisy do plastu, pokud by to slo, tak treba vypalovat z folie samolepky? Da se tim gravirovat napis i do eloxovaneho hliniku?

Diky za info,
P.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jyrry »

Arcicorsa píše:... dřevo to popíše, ....

jestli můžu otázečku - jakým největším fofrem by to umělo to dřevo popsat, jen tak aby to bylo čitelné, žádná tučná čára?
jyrry.webnode.cz
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Arcicorsa »

TO petrfm: no to je těžko říci ale z toho 200mW strach moc nemám, navíc je paprsek i celkem vidět tak si člověk dává bacha, do LED když je mimo optiku se snažím nedívat a snažím se ji mít stále od sebe.. Jak už je tam optika tak se dá dobře vyvarovat pohledu do laseru protože člověk ví kam míří, jen si musí dávat bacha na odrazy.. Jinak existují ochranné brýle http://www.ebay.com/itm/Safety-Glasses-190nm-540nm-Blue-Green-Laser-Ray-Eye-Protection-Goggles-New-/221644650287?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item339b0cf72f ale je problém že jsou potřeba na každou vlnovou délku jiné. Co se týče těch výkonných laserů tak pokud to chceš už hotové je to hodně drahé, je levnější pořídit diodu a "housing" s optikou zvlášť. Co se týče těch LED tak cena je daná vlnovou délkou a výkonem, nejlevnější jsou IR v pásmu 808nm ovšem ty jsou extrémně nebezpečné protože jejich svit není vidět a člověk vůbec netuší že se mu paprsek odráží přímo do oka a vesele mu vypaluje sítnici, ovšem na druhou stranu vycházejí v poměru výkon/cena nepřekonatelně, jeden solidní Watt se dá pořídit už kolem 500czk na Ebay. Pak jsou červené, modré a zelené (cenově vzestupně).. No a pokud jde o výkon tak v tom nemohu radit, sám po nějaké té výkonné LED pokukuji a nějakou teprve pořídím každopádně pod 2W nepůjdu.. Mám vyhlédnuto toto http://www.ebay.com/itm/2W-445nm-M-Type-M140-Blue-Laser-Diode-In-Copper-Module-W-Leads-/170955273487?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27cdba750f.. Jestli to bude stačit na popsání duralu netuším, ukážou teprve pokusy.. Možná by nám sem mohl napsat někdo kdo vlastní nějakou větší hračku s CO2 laserem kolik W je potřeba na to či ono :idea: .. Co se týče plastu tak přikládám foto jak pálí moje 200mW LED (posuv 25mm/min), plast musí být natřen lihovkou na černo jinak se paprsek "rozptýlí" v plastu a nic se neděje (málo výkonu), černý plast není problém (foto zítra), černou izolačku to prořeže tak myslím že by to fólii mohlo vyřezat ale spíš bych to viděl na 500mW to by byla jistota, na duralu i načerněném moje LED neudělá naprosto nic. Černý papír vyřezávám bez problémů hlemýždím tempem 30mm/min a na jemný brusný papír se dá pěkně kreslit stejným posuvem bez propalování..

TO jirry: abych se přiznal netuším, měl jsem jen kousíček balzy tak jsem jen zkusil rukou jestli to do toho bude pálit.. Zítra seženu nějaký větší kousek a dám test, pak poreferuji a přidám výsledek :wink:

EDIT: koukal jsem po internetu kolik výkonu je potřeba na popisování eloxovaného hliníku a začíná to na 10W, méně si ani nešktrne.. Tam už začínají CO2 a LED v závratných cenách končí..
Přílohy
brusný papír 30mm.min.JPG
Plast 25mm.min.JPG
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Arcicorsa »

jyrry píše:jestli můžu otázečku - jakým největším fofrem by to umělo to dřevo popsat, jen tak aby to bylo čitelné, žádná tučná čára?

50mm/min je dostačujících na dobré označení, 70mm/min je max.. Na fotce to vpravo (měl být Minion ale špatně jsem nastavil inkscape) je posuv 50mm/min a vlevo (měl být heliport ale už jsem tu měl tak zahuleno že jsem to vzdal :mrgreen: ) je posuv 70mm/min...
Přílohy
IMG_5200.JPG
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od jyrry »

Arcicorsa píše:... 50mm/min je dostačujících na dobré označení, 70mm/min je max...

Dík.
No, moc fofr to není :-)
Já že mám na cestě 200mW laseřík a chci si s tím hrát a případně i něco popisovat, ale k využití na frézce (k dodatečnému popisování vyfrézovanin) to asi moc nebude, to by děsně zdržovalo. Asi mně časem nemine 2W ...
jyrry.webnode.cz
petrfm

#52 Příspěvek od petrfm »

Tak ted vaham, jestli tu 200mW vubec brat, jestli nejit rovnou do 2W za usetrene penize, kdyz budu stavet masinu svepomoci :-)
Chci to taky na popisovani tam, kde by to zdrzovalo, cili cim rychleji bude behat, tim lepe.
Jinak na videich jsem si nejak nevsiml, ze by se z toho hulilo. Mam se pripravit na poradny kour, nebo to huli jenom pri paleni do papiru? Co plasty? A netavi to plasty okolo?
Rad bych psal do takovych tech plastu s povrchovkou. At uz pogumovanych, nebo lesklych. Asi to bude trochu alchymie :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jyrry »

petrfm píše:... cim rychleji bude behat, tim lepe ...

No, 720-820mm/min jako frézka to asi nebude ani s 2W ... :-(
jyrry.webnode.cz
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Arcicorsa »

petrfm píše:Tak ted vaham, jestli tu 200mW vubec brat, jestli nejit rovnou do 2W za usetrene penize, kdyz budu stavet masinu svepomoci :-)
Chci to taky na popisovani tam, kde by to zdrzovalo, cili cim rychleji bude behat, tim lepe.
Jinak na videich jsem si nejak nevsiml, ze by se z toho hulilo. Mam se pripravit na poradny kour, nebo to huli jenom pri paleni do papiru? Co plasty? A netavi to plasty okolo?
Rad bych psal do takovych tech plastu s povrchovkou. At uz pogumovanych, nebo lesklych. Asi to bude trochu alchymie :-)

Myslím že ten 200mW laser se vyplatí pouze když ho budeš mít zadarmo, tzn. z mechaniky jinak se to asi moc nevyplatí a hned bych šel do toho 2W.. Co se týče toho kouře tak do obýváku to není, na těch videích to není vidět ale hulí se z toho ať tam strčíš co tam strčíš ale to dřevo byl fakt zážitek, hodinu jsem měl otevřené okno abych vyvětral.. To aby ti to netavilo plast okolo se dá vyladit výkonem a také zaostřením paprsku, chce to opravdu dobré zaostření a a pak se to okolo netaví a taví se to opravdu jen tam kam to svítí, také na to bude mít vliv použitého plastu, v různých plastech vypadá stopa laseru různě, někde se okolí netaví vůbec a někde laser udělá 0,5mm linku seč je perfektně zaostřen.. Je to jak říkáš, prostě trocha alchymie..
petrfm

#55 Příspěvek od petrfm »

Diky za info, hele a ty lasery z USA, na ktere jsi posilal odkaz, to ma normalne nejaky ostrici krouzek, ostri se pomoci toho predniho dilu, nebo to je jenom sroubeni a je treba nastavit ohniskovou vzdalenost posunem - priblizenim, nebo oddalenim toho laseru od popisovane plochy v samotnem drzaku laseru?

Arcicorsa píše:
Myslím že ten 200mW laser se vyplatí pouze když ho budeš mít zadarmo, tzn. z mechaniky jinak se to asi moc nevyplatí a hned bych šel do toho 2W.. Co se týče toho kouře tak do obýváku to není, na těch videích to není vidět ale hulí se z toho ať tam strčíš co tam strčíš ale to dřevo byl fakt zážitek, hodinu jsem měl otevřené okno abych vyvětral.. To aby ti to netavilo plast okolo se dá vyladit výkonem a také zaostřením paprsku, chce to opravdu dobré zaostření a a pak se to okolo netaví a taví se to opravdu jen tam kam to svítí, také na to bude mít vliv použitého plastu, v různých plastech vypadá stopa laseru různě, někde se okolí netaví vůbec a někde laser udělá 0,5mm linku seč je perfektně zaostřen.. Je to jak říkáš, prostě trocha alchymie..
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Arcicorsa »

petrfm píše:Diky za info, hele a ty lasery z USA, na ktere jsi posilal odkaz, to ma normalne nejaky ostrici krouzek, ostri se pomoci toho predniho dilu, nebo to je jenom sroubeni a je treba nastavit ohniskovou vzdalenost posunem - priblizenim, nebo oddalenim toho laseru od popisovane plochy v samotnem drzaku laseru?

Je to jak píšeš, šroubuje se s tím kroužkem a pomocí toho se ostří. Jen bacha uvádí tam že je k tomu plastová optika, to je nevyhovující pro takový výkon a udává tam že je potřeba optika skleněná a má ji tam v aukcích.. Jinak co jsem vyčetl tak u 2W už není potřeba optika která zaostřuje do jednoho ohniska ale dá se použít optika která dělá souvislí zaostřený paprsek, tzn dá se s tím pak řezat (paprsek je zaostřen v jakékoliv vzdálenosti od zdroje a má všude stejnou tloušťku). Ovšem jsem ještě nevymyslel která ta optika to je..
Budajik
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Budajik »

CyCo
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od CyCo »

Ahoj,mám prosbu na uživatele GRBL.
Laserovou Gravírovačku jsem dodělal už před časem.Nejdříve byla konstrukce z DVD mechanik s pracovní plochou 40x40 mm a 500mW laserem.Pak sem postavil větší rám s plochou 380x270 mm.Hlavní účel je gravírovat si sám vlastní CWG (suky 35x7 mm pro geocaching s obrazcem na obouch stranách).Pro přesnější zaměření mě to donutilo zapojit limit spínače a tady mám problém.Na 3D tiskárně mám home pozici v nulách (Z0,X0,Y0) FW Marlin,ale GRBL , které mám u gravírky počítá s tím, že při poslání $H (homing cycle) jedou motory do kladna.Invertoval sem směr Homing ($23=3) takže nyní jedou motory k nulám, ale po dokončení homing cyklu má gravírka pozici -270 *-380 (max travel hodnoty).A samozřejmě po startu gravírování vyjede z home pozice do max kladných hodnot a začne své dílo, přitom při manuálním pojíždění mám dir motorů správně,Ono se v manuálu GRBL píše ,že pokud máte home switche v nulové pozici, tak invertujte dir motorů.To mi ale pak neseděj směry při manuálním ovládání.Co stím???

[album]5760[/album]
ross4435897

#59 Příspěvek od ross4435897 »

me jako doplnek CNC frezky zaujalo spis tohleto ...
HLA
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od HLA »

Máte už někdo typ na popisovací diodu, co pár hodin vydrží ?
Zatím, co jsem zkoušel po nějaké hodině, dvou ztratí schopnost pálit, jen svítí.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“