Turnigy 9XR PRO

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
kozlik327

Re: Turnigy 9XR PRO

#91 Příspěvek od kozlik327 »

http://robodoupe.cz/2014/meze-pro-vybij ... umulatoru/ tady se to jasně uvádí hned v úvodu,ale asi to sem již nepatří.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od RCStudio »

Opet jsi to napsal tak nestastne, ze si z toho zacatecnik muze udelat posramoceny obraz o tom ze muze vybijet treba do 1V/cl.
Kazda technologie ma sve vlastnosti a definice, obecne lze povazovat 4.2V za nabity clanek a 3V za vybity s tim ze pod 3V muze dojit k jemu nevratnemu poskozeni. Toto muze upresnit vyrobce, ale neda se tvrdit ze "není nikde definováno napětí kdy se má ukončit vybíjení".
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
kozlik327

#93 Příspěvek od kozlik327 »

ale já ten článek přece nepsal, jak sám uvádíš tak vybití pod 3V "může" dojít k poškození, ale asi také nemusí?
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od RCStudio »

Vracim se k tematu 9XR Pro, tohle nikam nevede :roll:
Jan Janekx Urbanek
Drondys

#95 Příspěvek od Drondys »

namrug píše:tak ma napadla otazka trosku bokom ale s tymto suvisiaca :neda sa vo vseobecnosti povedat, ze trebars s takymto modelom /model vo vseobecnosti nie ako kategoria / trebars pri takom napapajani a takom vykone motora a ja neviem podla coho este by sa to mohlo urcit, mozes v pohode lietat tolko casu a neposkodis lipolky?

Ne ani takto to nelze paušalizovat. Je to opravdu hodně individuální a záleží třeba i na stylu létání atd.

Ani létat až do vypnutí regulátoru obvykle není vhodné. Regulátory mají úroveň vypínání obvykle nastavitelnou jen dost nízko okolo 3,2V na článek apod. což je použitelné spíš jako havarijní minimum, ale létat podle toho na čas tj. brát to jako běžné provozní minimum může mít za následek hluboké vybíjení lipolky zejména pokud se jedná o model s ne moc vysokým odběrem proudu. Pokud není tato mez v regulátoru nastavitelné na vyšší úroveň okolo 3,5 až 3,7V na článek (pozn. a až takto to má nastavitelné jen málokterý regulátor) pak při nižší úrovni třeba při již zmíněných 3,2V na článek a současně ne moc velkém odběru dojde k tomu, že když regulátor zareaguje vypnutím motoru tak už může být lipolka vybitá dost hluboce a pokud se opakované létá až do vypnutí při tak hlubokém vybití, tak může výrazně klesat životnost lipolky.

Takže pro méně zkušené, kteří nedokážou ještě tak dobře odhadnout vhodný čas letání na jedno nabití bez měření odběru může být opravdu vhodnější měřit v rámci telemetrie nejen napětí, ale současně i odebíraný proud a v čase v rámci telemetrie signalizovat dosažení určité hranice z hlediska odebraného náboje v mAh a zejména podle toho se pak řídit při létání.
tonic

#96 Příspěvek od tonic »

Zdravím všechny účastníky fóra Turnigy 9XR Pro.

Používám tento vysílač s modulem frsky DJT od října loňského roku bez jakýchkoliv problémů. Přijímače mám D8R2 plus a základní telemetrie – síla signálu a napětí baterie je OK. Používám firmware opentx-9xrpro-cz-2.0.15
Teď jsem připojil FrSky Variometer sensor High precision version.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... sion_.html

Rychlost stoupání a klesání v m/s ukazuje varimetr bez problémů. Při zapnutí přiřazeného vypínače je akustický signál OK.
Bohužel nemůžu zprovoznit nadmořskou výšku (ALT).
Nastavení :
Napájení variometru na volný kanál přijímače, žlutý vodič na Rx a hnědý na A2.

Hodnota A2
Rozsah 3,2 m/s
Ofset -1,6 m/s
Alarm ---- < -1,6 m/s
Alarm ---- < -1,6 m/s

UživData
Protokol Hub
ListyVrt 2
Napětí A1
Proud ----
FAS Ofs 1,0 0,0A

Vario
Zdroj Vario
Limit -10 -0,5 0,5 10

Panel 1 Hodnota
Alt ----

Hodnota ALT se na obrazovce telemetrie zobrazuje jako 0.

Nainstaloval jsem do vysílače původní firmware ersky9xr_rom_r204 a funkce ALT bez jakéhokoliv nastavení funguje.
Firmware OpenTx se mi líbí a nerad bych se vracel k anglické verzi. S googlem jsem strávil na internetu několik dní, ale nic jsem nenašel.
V telemetrii jsem úplný začátečník a předem děkuji za každou radu.
Drondys

#97 Příspěvek od Drondys »

Nejsem si tím sice úplně jist, ale mám pocit, že pro FrSky Vario ve verzi High precision má být v OpenTx jako zdroj varia (Vario Source/Zdroj) zvoleno Alt+ (nevím jak je to Alt+ přesně pojmenováno v české verzi, možná Vario+). Ta volba Vario Zdroj: Vario je zřejmě volba pro starou verzi varia, která měla jiný identifikátor dat a pokud to tam máš zvoleno tak se ti pak hodnota výšky z varia logicky na obrazovce telemetrie zobrazuje jako 0, protože High precision verze varia posílá data výšky s jiným identifikátorem, který by měl odpovídat jiné volbě pro zdroj varia, možná Vario+.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od RCStudio »

Nene alt+ je nejvyssi dosazena melo by to jet pres alt a jestli nejede zkusil bych starsi vezi opentx treba 2.0.9 jestli v tom sestaveni 2.0.15 neni chyba
Jan Janekx Urbanek
Drondys

#99 Příspěvek od Drondys »

janekx píše:Nene alt+ je nejvyssi dosazena melo by to jet pres alt

To si asi nerozumíme. V OpenTx pro Turnigy 9XR PRO jsou dvě volby pojmenované Alt+ a každá z nich má údajně jiný význam a vybírá se na jiném místě.

To co zmiňuješ ty tedy nejvyšší dosažená hodnota výšky je volba Alt+ v sekci Screen1 atd. pro zobrazování. Oproti tomu existuje v sekci Screen1 i možnost volby Alt- jako nejnižší dosažená hodnota výšky.

Nicméně to co jsem zmínil já je něco jiného, a to volba Alt+ nastavená nikoli v sekci Screen1, ale v položce Vario Source a tam jsou v OpenTx pro Turnigy 9XR PRO jen varianaty Alt, Alt+, VSpd, A1 a A2. nastavení Vario Source Alt+ se údajně používá v OpenTx pro Turnigy 9XR včetně PRO právě při variantě když je nové vario připojeno ke starému přijímači řady D8.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od RCStudio »

No jo ale nove vario komunikuje starym protokolem pres data out tak proc tak slozite?
Jan Janekx Urbanek
Drondys

#101 Příspěvek od Drondys »

janekx píše:No jo ale nove vario komunikuje starym protokolem pres data out tak proc tak slozite?

Protože v rámci starého protokolu byly myslím sice stejné identifikátory paketu pro telemetrická data starého i nového varia, ale obsah byl odlišný v tom smyslu, že v paketu od nového varia byla nějaká datová položka, která u starého varia nebyla využita a ignorovala se a tak se to muselo vyhodnocovat odlišně, a to se dělalo právě tou volbou Alt (pro staré vario) a Alt+ (pro nové vario).
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od RCStudio »

Spise tam nastavit A2 nez Alt+ se domnivam.
Koukal jsem do datasheetu smartport a nevypada to ze tam je neco navic spise to bude omezenim bitu pro vetu stareho varia a noveho, ale to se tohoto ani netyka kazdym vystupem by mel jit jiny datovy ramec.
A2 je totiz primo ten zdroj kam tecou u D8R2+ data takze tam A2 dat aby cetl primo data.
Jan Janekx Urbanek
tonic

#103 Příspěvek od tonic »

V nastavení modelu na str. 10/10 v sekci VARIO-ZDROJ jsem ráno vyzkoušel nastavení ALTI+ i všechny ostatní možnosti (ALTI, VARIO, A1, A2) a ve všech nastaveních výškoměr ukazuje 0.
Je zajímavé, že variometr ukazuje hodnoty ve všech nastaveních. Jen u A1 je poněkud jiná frekvence zvuku.

Mám zálohovanou jen verzi opentx 2.0.13. Ta byla nainstalovaná ve vysílači. Vyzkoušet starší verzi mně taky napadlo, ale stránky OpenTx nabízejí jen nejnovější verzi. Jsou tam starší verze companion, ale po jejich nainstalování nabídnou ke stažení jen verzi 2.0.15. Pokud máš verzi opentx 2.0.9 nebo nějakou starší zálohovanou, tak bych to zkusil.
a.hanes

T9xr pro a nastavenie pre fbl100

#104 Příspěvek od a.hanes »

Ahojte,zabezpecil som si novu t9-ku. Problem mam v tom, ze so starym flysky( turnigy t9x v2 ) neviem zbindovat v912

Treba nieco zmenit v nastaveniach?

Dakujem
hanzi
Drondys

Re: T9xr pro a nastavenie pre fbl100

#105 Příspěvek od Drondys »

a.hanes píše:...zabezpecil som si novu t9-ku... Problem mam v tom, ze so starym flysky( turnigy t9x v2 ) neviem zbindovat v912... Treba nieco zmenit v nastaveniach?

Ne. Nastavení parametrů v Turnigy 9X v2 by nemělo mít žádný vliv na párování.

Níže je videonávod nejen pro párování, ale i pro nastavení parametrů v Turnigy 9X v2 k ovládání V912.

Popis nastavení parametrů je pro originální firmware, se kterým je Turnigy 9X v2 původně dodána z Hobbykingu. Nastavení parametrů v Turnigy 9X se týká pouze ovládání V912, ale nesouvisí s postupem párování. Postup párování je zcela nazávislý na nastavení i na firmware v Turnigy 9X.

Postup párování platí obecně bez ohledu na verzi a typ firmware v Turnigy 9X a na tom videu je až ke konci v čase od cca 07:20 zpočátku toho videa. Podle popisu v tom videu si V912 párování po vypnutí svého napájení nepamatuje. Takže po každém zapnutí napájení V912 je potřeba znovu zopakovat postup párování.

Postup párování V912/Turnigy 9X v2

Začíná se s vypnutou Turnigy 9X v2 i s vypnutou V912.

1) Nejprve se zapne napájení V912 a položí se na rovnou plochu.

2) Poté se stiskne párovací tlačítko na zadním víčku VF modulu Flysky/Turnigy a za stálého držení párovacího tlačítka ve stisknutém stavu se zapne napájení Turnigy 9X.

3) Párovací tlačítko na VF modulu se stále drží ve stisknutém stavu ještě cca tří sekundy od zapnutí napájení Turnigy 9X a teprve po uplynutí tří sekund se párovací tlačítko na VF modulu uvolní.

4) Poté vizuálně zkontrolovat pohledem shora na LEDku za cockpitem jak ukazuje prst v čase cca 08:28 od počátku videa. LEDka by měla začít pomalu blikat což signalizuje úspěšné spárování.

5) Poté vypnout a znovu zapnout jen Turnigy 9X tentokrát bez mačkání párovacího tlačítka. Nevypínat ovšem napájení V912 tj. ta by měla zůstat zapnutá jelikož po vypnutí napájení by ztratila párování.

Nyní by již mělo fungovat ovládání V912 prostřednictvím Turnigy 9X. Jakmile se později vypne napájení V912 tak se informace o párování ztratí a po novém zapnutí napájení V912 se postup párování musí zopakovat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H2CzzwQWeJQ[/youtube]
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“