benzín do dvoutaktního motoru
Re: benzín do dvoutaktního motoru
No, ten dotaz na začátku vlákna se určitě týkal modelu. Ale pak, když se začalo bavit o tom, co se tankuje na pumpách, tak se to už týkalo velkých aut. Jestli to je/není OT - nevím
Každopádně se to týká motorů obecně a omlouvám se, pokud má někdo dojem, že jsem odvedl diskusi mimo. 
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Myslím, že ta debata může fungovat i všeobecně, ale záleží na zakladateli, co chce, nebo nechce slyšet. 
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Myslím, že ta debata může fungovat i všeobecně, ale záleží na zakladateli, co chce, nebo nechce slyšet.
Nemá zmysel aby sa do modelov miešala "všeobecná" debata. Motory v autách sú štvortakty a 95% modelov lieta benzínové dvojtakty (v rámci benzínových motorov). Motory v autách nabehajú tisíce motohodín, motory v modeloch lietadiel desiatky vo výnimočných prípadoch pár stoviek...Tým pádom úplne iná konštrukcia, úplne odlišná prevádzka...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Já jsem měl moto Jawa 50 sport. Jel jsem do Rožnova a došel mi benzín. Benzinka v okoli nikde. V nějaké dědině jsem viděl prodejnu a tak jsem koupil čistič na oděvy a olej do fritovacího hrnce.Nalel jsem to do motorky a v pohodě jsem dojel k pumpě. Dvoutakt snese všechno.
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
No jo, ale jak dlouho 
Když má olej, tak snese dost. Do Pincků se lilo vše co hořelo, různé směsi ředidel, lihu, petroleje..... Nejlepší byla směs benzinu s nitroředidlem, poměr si už nepamatuji
a najelo se na to opravdu hromada kilometrů...
Pánové tak to jsou rady nad zlato.
Dnešní motory jsou ale trochu něco jiného, než nějaký pravěký pincek.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
jag42 píše:Když má olej, tak snese dost. Do Pincků se lilo vše co hořelo, různé směsi ředidel, lihu, petroleje..... Nejlepší byla směs benzinu s nitroředidlem, poměr si už nepamatuji [emoji14] a najelo se na to opravdu hromada kilometrů...
Len neviem aky to malo vlastne vyznam, ked benzin bol lacny. A ten olej do fritezy si kde zobral, ked u nas neboli v tej dobe fritezy
Som z tej doby, ale ani vo sne ma taka chujovina naliat do nadrze nieco ine ako benzin nenapadla
- JosefSvejk
jozefbb píše: Len neviem aky to malo vlastne vyznam, ked benzin bol lacny. A ten olej do fritezy si kde zobral, ked u nas neboli v tej dobe fritezy
Som z tej doby, ale ani vo sne ma taka chujovina naliat do nadrze nieco ine ako benzin nenapadla
Já zase nevím, kde jsi přišel (u jag42) na ten olej do fritézy?
U nás v baráku jsme měli taky takového magora, který lil do benzínu do pincka jedině stolní olej
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Přesně tak, chtěl jsem jen říci, že pokud má obyčejný dvoutakt, potřebné mazání (o oleji z fritézi, nebo stolním oleji nebyla řeč) , tak jako palivo, bez větší újmy sežere skoro vše a funguje. To nejsou moje zkušenosti - svého stroje jsem si vážil- ale mnoho kamarádů na různé směsi jezdili a nepamatuji, že by někdo motor zničil. Pokud v tom nejsou abraziva, tak to dvoutakt s větším, či menším výkonem skousne.
Dokonce si myslím, že proti tomu jsou dnešní svistva v benzinech přinejmenším nastejno.
Dokonce si myslím, že proti tomu jsou dnešní svistva v benzinech přinejmenším nastejno.
-
JardaRůžička
O tom oleji do fritézy píše sidi. Ale (pro objektivitu) nepíše nic o tom KDY to bylo.
Připouštím, že to tak být mohlo, ale spíš mi to připadá jako "urban legend"sidi píše:a tak jsem koupil čistič na oděvy a olej do fritovacího hrnce.Nalel jsem to do motorky a v pohodě jsem dojel k pumpě.
Kdybych se já dostal do podobné situace, tak bych motorku odtlačil k nejbližší pumpě, nebo na místě odstavil a došel si pro benzín pěšky (párkrát se mi to stalo s Babetou, to byl naštěstí moped, tak se dalo odpojit motor a šlapat jako na kole - tedy téměř, od kola to má hodně daleko). Čistič na oděvy, pokud je na bázi technického benzínu, má velice nízké oktanové číslo - to žádnému motoru neprospěje pokud se neupraví kompresní poměr (v poli si nedovedu takovou úpravu vůbec představit) a s rostlinnými oleji může být problém s mísitelností v benzíně - to bych taky neriskoval, že vznikne z toho nějaká disperze. Možná ještě tak denaturovaný líh jako palivo s tím olejem - ten má aspoň oktanové číslo mnohem vyšší. Nebude to sice moc tahat, ale motoru by to nemělo ublížit.
Naposledy upravil(a) VTjr dne pát 23.01.2015 13:25, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Taky jsem kdysi do Š110 nalil litr nitroředidla, protože jsem ráno skočil do auta, a až u fabriky jsem si všimnul, že asi nedojedu na pumpu. Jenže na tu pumpu jsem spíš doskákal. Do starý Octávky jsem taky nalil kde co, a ta to schrousla. Jenže to byly vždy nouzovky, a taky trochu jiné motory. Rozhodně bych to nikomu neradil do dnešních modelářských motorů.
Nezněla původní otázka poněkud jinak? Tedy zda aditiva ano nebo ne? Radek
ICQ 638556901
Když jsem měl Tartru 57B tak v návodu bylo michat benzín,benzol a petrolej v určitém poměru, který si již nepamatuji. Kompres u Tatra byla 5.5 a u dnenšních aut kolem 9. Kompres byla malá,aby nedošlo ke samovznicení, protože se použival benzín natural.