Jaký akumulátor do auta

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký akumulátor do auta

#16 Příspěvek od lubo1 »

Woita píše:Ahoj všichni,
potřebuji pro otce koupit novou baterku do auta, bude to cca 72Ah (starý Peugeot 405, diesel, 1,9).

Mám zálusk na Bull, ....
Děkuji za tipy!

Mal som - bez najmenších problémov vydržala 7 rokov - potom išla aj s autom "do sveta".... Skutočne nebol problém. Doporučil mi ju kolega, ktorý mal Bannerku vyše 10 rokov bez problémov. Rozdiel v cene oproti Varte bol asi 200-300 Sk....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od RimmerCZ »

Ja kupoval Perion 74Ah, jak do Peugeota 605 v nafte, tak Citroen C5 v nafte. Vzdycky v pohode, C5tku jsem po 4 letech po nove baterce prodal a fungovala. Hlavne byla za babku, tehda snad v akci v mistni prodejne dilu za 1200 nebo tak nejak.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
Woita
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Woita »

On ten prvotní důvod koupě u mě pominul, táta nakonec vytáhnul z garáže nějakou starší baterku a ona docela dobře ještě maká, takže teď bezprostředně kupovat nebudu, je možné že jestli uhodí mrazy, tak pak pojedu do prodejny hned.

Ale jsem rád jaká se vyvinula diskuse, vždycky je dobrý slyšet názory těch co mají v dané oblasti vlastní zkušenost.
Pro mě z toho vyplynula buď ta Bannerka (tam bych čekal že bude sloužit spoustu let), a nebo pak nějaká levná, jako třeba ta Perionka, maximálně kdyby se to ukázalo jako špatná volba, tak za 3 roky by se holt koupila nová. Řekl bych si: "Za ty prachy..."

Děkuju všem kdo poradili!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
tomashr

#19 Příspěvek od tomashr »

coro píše:Ja som teda Banner ešte asi nemal, ak nie kedysi veľmi dávno, ale nezdá sa mi v tom popise jedna vetička:
"... baterie, která je určena pro vozidla s nízkým počtem přídavných spotřebičů."
Môže sa za ňou skrývať v preklade niečo také, ako že "nabiješ si párkrát model z auta alebo necháš auto stáť viac ako týždeň a baterka je v prdeli.".
Ale ja teda som len koncový používateľ a nemám moc skúseností. (až na dve baterky s vápnikom ako je táto, a obidve sú už vyhodené...).

Teraz som nedávno kupoval do auta, podľa najlepšieho svojho súkromného vedomia a svedomia, túto (a nepomohlo tak aj menil štartér, tá staručká 7 ročná Varta Silver za to asi nemohla): EXIDE 72AH/720A P+ PREMIUM /EA722/ za cca 80 Eur.

Vyšší štartovací by teoreticky nemusel mať zmysel, ale ak znamená nižší vnútorný odpor (čo zrejme aj ano) tak vo výsledku sa baterka rýchlejšie aj nabije - a to znamená že sa možno stihne dobiť aj krátkou cestou z obchodu či práce, kde by sa mäkšia nemusela stihnúť. Ale teda to je asi už len špekulácia a platí hlavne pre špeciálne časté ale krátke cesty.
tomashr

#20 Příspěvek od tomashr »

coro píše:Ja som teda Banner ešte asi nemal, ak nie kedysi veľmi dávno, ale nezdá sa mi v tom popise jedna vetička:
"... baterie, která je určena pro vozidla s nízkým počtem přídavných spotřebičů."

Tahle věta s velkou pravděpodobností znamená, že jde o ryze startovací baterii. Ty mají velký startovací proud, ale obvykle z nich ani náhodou nemáš šanci vybít celou jmenovitou kapacitu. Nedá se to označit za chybu, je to prostě tak navrženo, auto s nimi obvykle startuje dobře i v chladu. Jenže když máš v autě pár věcí s trvalým odběrem i v zaparkovaném autě (třeba GPS monitor), občas pouštíš rádio a třeba něco dobíjíš ještě s vypnutým motorem, tak se při odstavení auta na pár dní pak nestačíš divit a i životnost jde dolů.
Dneska je proto snaha řešit aku i do aut spíš ve stylu "semitrakčním", které budou o něco horší v absolutní hodnotě maximálního proudu, ale právě že jim tolik nevadí hlubší vybíjení. Tahle změna technologie je obecně dobrý nápad, který má smysl, nemohu se ale zbavit dojmu, že se to některým výrobcům úplně nedaří a životnosti to neprospělo.

Obecně si ale myslím, že rozdílné zkušenosti lidí s životností aku jsou v první řadě dost o stylu užití. Pokud auto jezdí denně a každá cesta je dost dlouhá pro dobití, tak akumulátor vydrží daleko déle, než když někdo jednou za týden popojede pár kilometrů, nebo třeba i jezdí hodně, ale s naprostou převahou "poskoků po městě" v délce pod 5km a pak nový start...
JosefSvejk

#21 Příspěvek od JosefSvejk »

tomashr píše:
Obecně si ale myslím, že rozdílné zkušenosti lidí s životností aku jsou v první řadě dost o stylu užití. Pokud auto jezdí denně a každá cesta je dost dlouhá pro dobití, tak akumulátor vydrží daleko déle, než když někdo jednou za týden popojede pár kilometrů, nebo třeba i jezdí hodně, ale s naprostou převahou "poskoků po městě" v délce pod 5km a pak nový start...

To je podle mě z této diskuze nejdůležitější informace. Osobní zkušenosti s jednotlivými značkami naopak nemají statisticky téměř žádný význam.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
coro

#22 Příspěvek od coro »

Ad štartovací prúd - je to strašiak, ale myslím že sa ho ľudia boja prehnane.. kedysi mi dvojliter benzín chytil aj na 10článok NiCD (N-1000SCR) keď som vymlátil olovo, a teraz bez strachu priam úplne bežne štartujem na 4s A123 (1p, len 2300mAh "do vreckka") ešte aj náhodným oklostojacim či susedom čo ráno občas nemajú "šťavu" (ja mám 2l diessel. Tú sadu som začal voziť so sebou pred 2 rokmi keď strašne mrzlo a staré olovo ráno neudržalo ani ručičky prístrojov)..

Takže 600A bežný voz určite nepotrebuje, možno si zoberie takmer 200A ale možno ani nie, alebo aspoň sa uspokojí aj s menším.. Ostatne na štartéroch je uvedený výkon, a je cca 1800-2200W.
Takže si osobne myslím, že podstatná je zase, tak ako takmer vždy, tá vec čo v bežnom cenníku uvedená nie je. A to je, podľa mňja, to ako rýchlo sa je schopný dobiť, alebo prípadne ako sa rýchlo zničí ak zostane občas nedobitý naplno. Tá "trakčná" časť veci.
Máza

#23 Příspěvek od Máza »

Ahoj, nevěřte nálepkam na baterce všechny jsou stejny.
Hitec Aurora 9x ,asw-27 1:3,6.Sonic,Blizzárd-Reichárd,Xtreme-Azero
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od TERAZKY »

Skôr ako na značke záleží na roku výroby batérie :!: :!: :!: Tento údaj veľmi úzkostlivo bude predajca tajiť, tak pozor na to.

V novom aute máte i čerstvú batériu od subdodávateľa a tá vydrží bežne 7 rokov :!:
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“