Velka reklama-mala kvalita

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Velka reklama-mala kvalita

#16 Příspěvek od Drondys »

bubko píše:Čo by som dal za 20 cyklov :mrgreen: Mne sa nafuknu po 2-3 cykloch a končia a tak pri desiatom. Nanotech 6600 2s 65C, vybijane na 3V ( možno ešte menej) za 6 min. To len tak na odlahčenie :mrgreen:

Po ukončení vybíjení odpoj lipolku a nechej ji cca 10 minut v klidu bez odběru. V průběhu tohoto odpočinutí se napětí článků lipolky ustálí a může být vyšší než při měření těsně po ukončení letu. Ustálené napětí po odpočinutí lépe vyjadřuje aktuální stav hloubky vybití jednotlivých článků lipolky. Teprve po tomto odpočinutí tedy změř napětí jednotlivých článků lipolky.

Pokud bude po tomto odpočinutí napětí jednotlivých článků lipolky pod 3,6V na článek pak vybíjíš příliš hluboko přes 90% a měl bys zkrátit dobu provozu na jedno nabití tak abys lipolku vybíjel méně hluboko. Pokud opakovaně vybíjíš lipolky příliš hluboko pak není nic neobvyklého v tom, že ti brzy "odchází do věčných lovišť", a to platí obecně i pro lipolky jiných značek.

Pokud bys vybíjel lipolky optimálně tj. cca z 80% pak by po ukončení vybíjení a zmíněném odpočinutí cca 10 minut měly mít jednotlivé články lipolky napětí okolo cca 3,7V na článek.
HonzaS

#17 Příspěvek od HonzaS »

petrfm píše:To říkám furt, zlatej hobbyking a turnigy :lol: Létám je dva roky a ještě se mi žádná nenafoukla. Jedna nanotecha se teda začíná kulatit, ale ta šla pod 3.6V na článek, čili to vidím jako svou chybu.

Jo? Zrovna nanotechy bývají super :? už jsem si objednal pár sad, které byly na vyhození všechny, hned od začátku. Tuhle zimu jsem si do akrobatů koupil GensAce, protože za nanotechy jsem vyhodil peněz už dost.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Drondys

#18 Příspěvek od Drondys »

Při hlubokém vybíjení přes 90% lze očekávat problémy i s jinými značkami lipolek obecně nevyjímaje značky jako jsou třeba GensAce, Hyperion apod. Někdy jsou problémy i s trvale vyšším odběrem než je zhruba nadpoloviční deklarovaný dle C na aku. Třeba TomasC psal v jiném tématu viz tento odkaz jak mu odešlo pár nových sad GensAce prakticky hned po pár cyklech.
bubko

#19 Příspěvek od bubko »

Tie baterky používame v rychlostných lodiach. Doba jazdy 6 min. Je to daň za to že stojíš na bedni :D Každý elektrón, ktorý z baterky vytiahneš, sa počíta.
Drondys

#20 Příspěvek od Drondys »

bubko píše:Tie baterky používame v rychlostných lodiach. Doba jazdy 6 min. Je to daň za to že stojíš na bedni :D Každý elektrón, ktorý z baterky vytiahneš, sa počíta.

Tak samozřejmě pokud jde o vítězství v soutěži pak lze chápat, že je to bez ohledu na hloubku vybití i za cenu brzké likvidace aku třeba i po pár cyklech. To je ovšem zcela jiný případ, který nemá nic společného s používáním při němž uživatelé obvykle očekávají delší výdrž aku co do počtu cyklů a neměli by tedy takto nešetrně s lipolkama zacházet pokud nejsou ochotni se smířit s tím, že jim lipolka vydrží třeba jen pár cyklů.
Lark

#21 Příspěvek od Lark »

Karlosino píše:Protoze je tu na muj prispevek dost ohlasu,tak doplnim nekolik udaju.Jednalo se o dva kusy baterii.Doba, ktera uplynula od nekolikereho kontaktovavani prodejce,je temer ctyri mesice!!
Nechci zatezovat udaji o hodnotach,tak jen doplnim, ze pouzivam jeden kvalitni nabijec.Ostatni baterie, co mam-GENS ACE jsou OK a dokonce i baterie ktera byla v setu, kdyz jsem kupoval model pred tremi lety,pouzivam dodnes.Dva regulatory, se kterymi jsem spokojen.
Nikoho nepresvedcuji,jen konstatuji.Mazak Lark si muze baterie od BIG HOBBY objednat a odzkouset.Treba se prodejce uz polepsil a nechce nechat rozrustat skupinu nespokojenych zakazniku...

Trochu nechápu tvojí aroganci. Nebo to oslovení mám chápat jinak? Pořád si sem nedal jediný parametr a výrok že "používáš jeden kvalitní nabíječ", pod tím si může každý představit co chce. Taky nechápu proč bych si měl ty baterky objednávat. To je snad tvoje volba. Nejsem žádný tester. Jinak zásady provozu ti asi nejlíp popsal Drondys, takže nemá cenu to opakovat. Taky jsem nikde netvrdil, že třeba nemáš pravdu, ale tvoje argumenty, že nechceš zatěžovat údaji o hodnotách jsou právě o ničem.
coro

#22 Příspěvek od coro »

bubko píše:Tie baterky používame v rychlostných lodiach. Doba jazdy 6 min. Je to daň za to že stojíš na bedni :D Každý elektrón, ktorý z baterky vytiahneš, sa počíta.

Je to offTopic ale neodpustím si:
Súťaže posúvajú technológie dopredu a je to len dobre. Ale súťaže kde sa napríklad baterka zničí za pár jednotiek nabití, majú podľa mňa jednoducho nezmyselné (nekompletné) pravidlá, pretože to je cesta úplne nikam a vývoj načisto zbytočný.
Keby Vám nejaká FAI označkovala baterky, obmedzený počet samozrejme, a musel by sa na ne odjazdiť celý seriál súťaží, tam by sa ukázalo niečo k veci a podporilo to čo je technologicky na úrovni.
Lebo takto Vám môžu rovno skrátiť čas zo 6 na 2 minúty či menej, a bude sa súťažiť o lepší jednorázový kondenzátor..
Samozrejme to je len pohľad na techniku a nie na zručnosti, ale aj tá tam v mnohých kategóriách je a má byť.
drak789

#23 Příspěvek od drak789 »

Taky jsem měl BIG-power 3300 6S 35C byly tvrdé až do konce. To ještě neznamená že jsou dobré. Můj problém byl v rozhazovaní článků na to taky umřely. Dali dvě sezony. Po dolítání vlažné takže jsem je nepřetěžoval. Mé zkušenosti z 90% když se baterky nafukují je to přetěžování. Bohužel lidi ty C berou vážně a nenechávaní tam žádnou rezervu a pak se diví, že se jim nafukují. Další problém je vybíjení do smrti. To je jenom můj názor a nikým se tady nehodlám dohadovat. Letu zdar.
bubko

#24 Příspěvek od bubko »

coro píše:Je to offTopic ale neodpustím si:
Súťaže posúvajú technológie dopredu a je to len dobre. Ale súťaže kde sa napríklad baterka zničí za pár jednotiek nabití, majú podľa mňa jednoducho nezmyselné (nekompletné) pravidlá, pretože to je cesta úplne nikam a vývoj načisto zbytočný.
Keby Vám nejaká FAI označkovala baterky, obmedzený počet samozrejme, a musel by sa na ne odjazdiť celý seriál súťaží, tam by sa ukázalo niečo k veci a podporilo to čo je technologicky na úrovni.
Lebo takto Vám môžu rovno skrátiť čas zo 6 na 2 minúty či menej, a bude sa súťažiť o lepší jednorázový kondenzátor..
Samozrejme to je len pohľad na techniku a nie na zručnosti, ale aj tá tam v mnohých kategóriách je a má byť.

Je to tak. Mňa to tiež sere, ale nenarobím s tým nič.
igorb

#25 Příspěvek od igorb »

nic o tom neviem ako jazdite a nechcem do toho kecat, ale este by bolo dobre sa zamysliet ci je to skutocne tak, je dost mozne ze ak ju vybijas do kolena a padne ti napetie, tak malinko vecsia baterka ktoru by si vymlatil nie do 99% jej kapacity ale iba do 95% by ti na konci dala viac energie ako prispela vahou ... co mate limitovane? vahu? papierovu kapacitu? skutocnu kapacit?

a ked uz ide rec o tych nanotechoch ... nejakych 5 rokov alebo kolko lietame skoro vylucne nanotechy 6s2600 25C ... urobim na nich tak 300 az 400 5 minutovych letov, vytiahnem z nich vzdy rovnaku energiu, lietam rovnaky cas rovnaku zostavu a vyhadzujem ked zistim ze som po lete v kolene (cize ked jej padne kapacita na zhruba 2200mah), inak jej degradaciu nepoznam, lebo elektronika zreguluje ... lietam JEDNU baterku, to znamena odletim, nabijme, odletim ... zistili sme ze jedna zo serii tychto natotechov dala len necelych 60 letov ... a to viacerym z nas ... takze to treba brat tak ... proste niekedy sa nezadari, treba s tym pocitat je to proste spotrebka
Shorty

#26 Příspěvek od Shorty »

petrfm píše:To říkám furt, zlatej hobbyking a turnigy :lol: Létám je dva roky a ještě se mi žádná nenafoukla. Jedna nanotecha se teda začíná kulatit, ale ta šla pod 3.6V na článek, čili to vidím jako svou chybu.

K tomu bych se přidal. Jediná, která se mi nafoukla daleko dřív před koncem života byla jedna, co jsem nechal omylem připojenou a hodně se vybila přes a druhou jsem dávil celou dobu skoro naplno. Jinak jsem před pár dny vyhodil jednu ze setu. Nebyla nafouklá, ale už nedržela. A tu jsem měl doma 5 let. Doma jsem ji nechal jen jako zdroj k starší vysilačce pro vnuky k lodi.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
bubko

#27 Příspěvek od bubko »

igorb píše:
nic o tom neviem ako jazdite a nechcem do toho kecat, ale este by bolo dobre sa zamysliet ci je to skutocne tak, je dost mozne ze ak ju vybijas do kolena a padne ti napetie, tak malinko vecsia baterka ktoru by si vymlatil nie do 99% jej kapacity ale iba do 95% by ti na konci dala viac energie ako prispela vahou ... co mate limitovane? vahu? papierovu kapacitu? skutocnu kapacit?

a ked uz ide rec o tych nanotechoch ... nejakych 5 rokov alebo kolko lietame skoro vylucne nanotechy 6s2600 25C ... urobim na nich tak 300 az 400 5 minutovych letov, vytiahnem z nich vzdy rovnaku energiu, lietam rovnaky cas rovnaku zostavu a vyhadzujem ked zistim ze som po lete v kolene (cize ked jej padne kapacita na zhruba 2200mah), inak jej degradaciu nepoznam, lebo elektronika zreguluje ... lietam JEDNU baterku, to znamena odletim, nabijme, odletim ... zistili sme ze jedna zo serii tychto natotechov dala len necelych 60 letov ... a to viacerym z nas ... takze to treba brat tak ... proste niekedy sa nezadari, treba s tym pocitat je to proste spotrebka

Máme obmedzenú hmotnost na 280g. A to je ten kameň úrazu. A potom vidíš konektory priamo na plechoch článkov. :oops:
HonzaS

#28 Příspěvek od HonzaS »

Dokud se vám tam vejdou konektory... :lol: přímo připájený do baterky je v hale taky používáme ;-) A to se ještě řeší jaké, aby nebyly moc těžký! :lol:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jyrry »

Dovolím si přidat svoji zkušenost.
Používám baterie Turnigy (tento údaj vám snad musí stačit, nebudu vám mást hlavu nějakými hodnotami). Slušně s nimi zacházím, používám dva kvalitní nabíječe a několik regulátorů se kterými jsem spokojen. Vybíjím je na stanovenou mez určitým proudem, nabíjím povoleným proudem a starám se o ně opravdu správně. Vůbec se mi nenafoukly a to je mám až 3 sezóny. Každému doporučuji si je koupit, jsou fakt velmi dobré.
8) 8) 8)
jyrry.webnode.cz
xGrany

#30 Příspěvek od xGrany »

Ja si k vanocum poridil do T-rexe 450 nove baterie zippy 3s 2200 40C. Dal sem jim dva cykly jen takoveho lehounkeho poletovani na rozhybani a vybijim,ze po ustaleni napeti mam 3,7-3,8V na clanek. No a k memu prekvapeni dnes po 5ti cyklech na baterkach je jedna takrka po smrti,je proste meka a u druhe to je uz taky trochu znat. Pred litanim mam baterky v teple a po litani zase do tepla. A dnes u nas byly 2°C,takze mraz jim taky neublizil. Pak mam baterie podstatne levnejsi turnigy 3s 2200 25C a u tech nepoznam po zhruba 60ti cyklech rozdil a oproti zippy jsou podstatne tvrdsi. Hned jak sem dal zippy do vrtulniku a roztocil,tak sem poznal ze zippy nebudou uplne idealni...Tak asi zustanu u turnigy nebo GensAce...
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“