Laserová hračkopopisovačka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Lark

Re: Laserová hračkopopisovačka

#31 Příspěvek od Lark »

jyrry píše:On ten SF není blbý, nevím co všichni máte s tím CAMem a G-kódem, vždyť to musí být opruz :mrgreen:

My ti netvrdíme že SF je blbý a pro tvoje potřeby asi ideální. :D Ten "G-kód" má ale velkou výhodu, protože je to normální textový soubor v kterém se můžeš hrabat dle libosti (pokud víš jak) :lol: v obyč. textovém editoru. Má to ale i svá rizika. Pokud se upíšeš, tak je z toho většinou pořádná bouračka. :mrgreen: Další velká výhoda je, že je poměrně přenositelný mezi různejma mašinama. Většinou stačí upravit hlavičku programu.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jyrry »

Lark píše:... Ten "G-kód" má ale velkou výhodu, protože je to normální textový soubor v kterém se můžeš hrabat dle libosti (pokud víš jak) :lol: v obyč. textovém editoru. Má to ale i svá rizika. Pokud se upíšeš, tak je z toho většinou pořádná bouračka. ....

G-kód píšu (obvykle v notepadu) v práci, vím o co jde. Vím že se stačí upsat o číslíčko a mašina rázně zaboří klepeta do karuselu nebo zmuchlá tabuli plechu 1,5mm jako kapesník (doslova).
Ale pro to frézování mi přijde StepFour dost názorný, prostě v něm udělám vše co od frézování (toho mého) požaduju. Ty dotazy na G-kód mi napovídají že si lidi myslí že SF je nějaká nedomrlá hračka ale ono se v něm dá dělat opravdu slušně a efektivně, podle mně.
Nenapadám G-kód, však jsem u té mé rýpací poznámky dal řádného ksichtíka...
jyrry.webnode.cz
Lark

#33 Příspěvek od Lark »

Souhlas, vždyť jsem taky psal, že pro tvoje potřeby je SF asi ideální, a to i při tvé skladbě ostatního SW. :D Ono taky mít doma jen pro vlastní modelaření plnokrevný CAD/CAM je asi utopie, protože to by to muselo na sebe taky vydělat. No a kdy by pak člověk ale modelařil? :mrgreen:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jyrry »

Lark píše:... mít doma jen pro vlastní modelaření plnokrevný CAD/CAM je asi ...

brnkačka, jak občas čtu :mrgreen:
SF se nedá najít na uložto a potřebuje HW klíč na LPT (přes něj posílá step a dir přímo driverům); koupil jsem ho tenkrát za 7000,- s veletržní slevou. Ten krásný pocit mít něco neukradeného... :mrgreen:
Ostatně vím o dvou (nemalých) modelářských firmách kde SF jede naplno...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jyrry »

Ještě k tomu G-kódu; já programuju vysekávačky kde vyplodím max. desítky a výjimečně stovky řádků, používám hlavně M-kódy pro řízení sekání, pohybuju se na plechu v X a Y, osa Z mi rotuje nástroji, vzdálenosti jednotlivých úderů jsou v jednotkách až desítkách mm.
Jak vypadá G-kód pro frézku, kde to jede v setinách (pro jednoduchost) a programy mají tisíce řádků, to by mně zajímalo nahlídnout na to...
jyrry.webnode.cz
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jofrey007 »

Vlasta2 píše:tomu rozumím, já se chtěl jen ubezpečit, co znamená věta .... Su potrebne nejake upravy aby sa do dalo pouzit na modelarske ucely . Jelikož nemám CNC frézku, tak to je pro mě jen jako zajímavost ... :)

je potrebne upravit samotny originalny cinsky laserovy stroj a to napr. dorobit posuv stola, kvoli dodrzaniu ohniskovej vzdialenosti pri roznych hrubkach materialu, urobit ofukovanie rezu (zhasanie plamena) a pod. srandy
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jyrry »

jofrey007 píše:... urobit ofukovanie rezu (zhasanie plamena) ...

8O
tak to jsem na frezce zatim (temer) nepotreboval...
jyrry.webnode.cz
Lark

#38 Příspěvek od Lark »

jyrry píše:Ještě k tomu G-kódu; já programuju vysekávačky kde vyplodím max. desítky a výjimečně stovky řádků, používám hlavně M-kódy pro řízení sekání, pohybuju se na plechu v X a Y, osa Z mi rotuje nástroji, vzdálenosti jednotlivých úderů jsou v jednotkách až desítkách mm.
Jak vypadá G-kód pro frézku, kde to jede v setinách (pro jednoduchost) a programy mají tisíce řádků, to by mně zajímalo nahlídnout na to...

Těch řádků může být i podstatně víc. Pro kopírování i několik milionů. Ruční zásahy se dělají třeba přepsáním hlavičky pro konkrétní stroj, nebo se upravuje nájezdová "Z", případně otáčky a posuvy. To se ale dělá většinou pomocí Vyhledat/Nahradit. Nebo se vkládají M-kódy pro zastavení, pro umožnění výměny, nástroje, zap/vyp chlazení ... To si ale většinou upravuje obsluha stroje, aby nemuseli přerušovat práci. Měli jsme několik řídicích systémů a pokud byly programy vydané pro určitý stroj, a pak si páni mystři usmysleli, že se to bude dělat jinde (o víkendu, nebo na noční), tak si to obsluha upravila sama. Jinak se programy běžně převydávaly přímo z CAMu, právě kvůli možnosti chyb, nebo protože konkrétní obsluha byl trotl, který uměl mačkat jen zelené a červené tlačítko. :lol: Měli jsme tam taky borce, který se snažil spouštět místo programu obrázek JPG a přišel za náma, že je program špatný, že mu to nejede. :lol: :lol: :lol:
petrfm

#39 Příspěvek od petrfm »

tks píše:Já mám čínský z ebay 50W s pracovní plochou 30x50cm. Topolovku řežu spolehlivě s nastavením 13mm/s a 100% výkonu. :-( Dá se i rychleji, ale potom to některá místa neprořeže a to je v pytli.
Řezat v 11 v noci se možná dá, ale v bytě asi rozhodně ne. Už proto, že to docela dost smrdí a kouří a bez odvětrávání ven se s tím moc dělat nedá. Ale je možné, že mám nějaký vadný kus či to zatím neumím správně nastavit. Přešel jsem teď na březovou překližku, která je homogennější a mnohem méně smrdí.

Muzu jen poprosit o info, kterou masinu jsi konkretne kupoval? Mas to kompletni stroj, nebo jenom laser na CNC? Shanim neco na popisovani, rezani ani netreba, stacilo by mi gravirovat loga a napisy do ruznych materialu.

EDIT : uz jsem jich par nasel. Libi se mi, jak cinani umi zuzitkovat odpad, vyvezt ho za hranice a jeste na tom vydelat :lol: Ty male gravirovacky jsou v podstate vykuchane floppy a CDrom mechaniky :-) K tomu kousek plexiskla a elektronika a elektroodpad se vesele prodava do celeho sveta :lol: Takhle kdyby premysleli nasi eko aktivisti.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jofrey007 »

petrcorrado píše:50w výkonu laseru je hodně. My řežeme 80w laserem, nicméně topolovku 3mm pouze na 10% výkon. Rychlost řezu je 15mm/s. Na tom vloženými videu je to hodně opálený. To se stává buď špatnou ohniskovou vzdáleností, nebo velkým výkonem a pomalým posunem. Pokud je to správně nastavený, řez je pouze mírně hnědý a z vrchu není nic poznat, jen tenká linka. Hodně dělá čistota optiky, nalepují se na ní splodiny z kouře ( víceméně to lepidlo v překližce ).

Tak som stroj precistil (zrkadla, sosovky) a ejhle - topolovku 3mm mi to uspokojivo prereze s vykonom cca30% (40W trubica) s posunom 10mm/s
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Arcicorsa »

Tak mi to nedalo, s představou že stvořím nějaké to CNC si hraji už dlouho ale stále jsem se k tomu nedostal i když komponenty už jsou ale nějak to ne a ne dát dohromady... Tak jsem si z dlouhé chvíle vytvořil kapesní laser popisovačku z toho co dům dal no a světe div se ono to funguje.. Mechanika je ze dvou CD mechanik, laser z DVD palírny trochu upraven a vytuněn skleněnou optikou (výkon něco kolem 200mW), o řízení motorů se starají dva drivery A4988 a o interpretaci G kódů se stará Arduino UNO, pak nějaký ten tranzistor na spínání laseru a PC které do Arduina sype G kódy po sériové lince.. Toť vše a už to pálí a popisuje.. Černý papír to propálí a vyřeže to co se tomu řekne, dřevo to popíše, do černého plastu to pálí tak 0,5mm.. Je to sice hračka ale mám radost z toho že to jde 8) a kupodivu je to i celkem přesné :wink: .. Zatím je to BETA verze a časem to nějak vyladím aby se to dalo vystavit na poličku :mrgreen: ..

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-H5gXpVCpiw[/youtube]
Přílohy
IMG_5191.JPG
IMG_5190.JPG
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jyrry »

Prima výtvor, koukám že i krytky z case našly své využití :-)

Toto by si leckdo mohl (možná i měl) zapamatovat i pro všelijaké jiné příležitosti:
Arcicorsa píše:... Je to sice hračka ale mám radost z toho že to jde ...

;-)
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#43 Příspěvek od JosefSvejk »

Pěkné. Dělal sis to podle kompletního návodu nebo ses jen někde inspiroval a zbytek vymýšlel?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Arcicorsa »

TO Jyrry: Nic nezůstalo na zmar, když recyklace tak se použije vše :mrgreen:

TO JosefSvejk: spíš mě inspiroval první příspěvek takže mechanika se dělala tak jak to přišlo pod ruku a podle dostupného materiálu. Laser + optiku jsem dělal podle sebe s využitím nějakých starších projektů. Na elektronice řízení není co vymýšlet, dva drivery zapojené přímo do Arduina a každá osa používá signály STEP/DIR takže nic převratného. Co se týče programu v Arduinu tak jsem sáhl po ověřeném FW GRBL V.9g (https://github.com/grbl/grbl), programovat G code interpreter by bylo asi na dlouho a nad mé programátorské schopnosti (GRBL zabere skoro veškerou paměť Atmega328). No a pro převod obrázků na G kódy používám Inkscape + rozšíření "LaserEngraver" (dají se použít i jiné prográmky ale tento mi vyhovuje) a pak z toho padají soubory s příponou .nc ve které jsou G kódy se souřadnicemi a to už posílám pomocí jakéhokoli "serial G code sender" prográmku (našel jsem asi pět různých). Toť vše :D .
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
petrfm

#45 Příspěvek od petrfm »

Fantazie, doted jsem si hral s myslenkou, ze si objednam to heblo z ciny, ale porad jsem bojoval s tim, ze budu kupovat za takove prachy defakto odpad :-) Ale nechtelo se mi patlat prave s tim driverem a softem, tam to je naservirovano vsechno az pod nos, az na to, ze to je vsechno pro win.
Ta tvoje varianta je docela dobre rozchoditelna i pod linuxem, to se mi libi, jdu objednat laser a vyhrabat nejake stare mechaniky, i kdyz skoro prd usetrim, budu z toho mit mnohem lepsi pocit :-)

Arcicorsa píše:TO Jyrry: Nic nezůstalo na zmar, když recyklace tak se použije vše :mrgreen:

TO JosefSvejk: spíš mě inspiroval první příspěvek takže mechanika se dělala tak jak to přišlo pod ruku a podle dostupného materiálu. Laser + optiku jsem dělal podle sebe s využitím nějakých starších projektů. Na elektronice řízení není co vymýšlet, dva drivery zapojené přímo do Arduina a každá osa používá signály STEP/DIR takže nic převratného. Co se týče programu v Arduinu tak jsem sáhl po ověřeném FW GRBL V.9g (https://github.com/grbl/grbl), programovat G code interpreter by bylo asi na dlouho a nad mé programátorské schopnosti (GRBL zabere skoro veškerou paměť Atmega328). No a pro převod obrázků na G kódy používám Inkscape + rozšíření "LaserEngraver" (dají se použít i jiné prográmky ale tento mi vyhovuje) a pak z toho padají soubory s příponou .nc ve které jsou G kódy se souřadnicemi a to už posílám pomocí jakéhokoli "serial G code sender" prográmku (našel jsem asi pět různých). Toť vše :D .
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
Odpovědět

Zpět na „Dílna“