jyrry píše:On ten SF není blbý, nevím co všichni máte s tím CAMem a G-kódem, vždyť to musí být opruz
My ti netvrdíme že SF je blbý a pro tvoje potřeby asi ideální.
jyrry píše:On ten SF není blbý, nevím co všichni máte s tím CAMem a G-kódem, vždyť to musí být opruz
Lark píše:... Ten "G-kód" má ale velkou výhodu, protože je to normální textový soubor v kterém se můžeš hrabat dle libosti (pokud víš jak)v obyč. textovém editoru. Má to ale i svá rizika. Pokud se upíšeš, tak je z toho většinou pořádná bouračka. ....
Lark píše:... mít doma jen pro vlastní modelaření plnokrevný CAD/CAM je asi ...
Vlasta2 píše:tomu rozumím, já se chtěl jen ubezpečit, co znamená věta .... Su potrebne nejake upravy aby sa do dalo pouzit na modelarske ucely . Jelikož nemám CNC frézku, tak to je pro mě jen jako zajímavost ...
jofrey007 píše:... urobit ofukovanie rezu (zhasanie plamena) ...
jyrry píše:Ještě k tomu G-kódu; já programuju vysekávačky kde vyplodím max. desítky a výjimečně stovky řádků, používám hlavně M-kódy pro řízení sekání, pohybuju se na plechu v X a Y, osa Z mi rotuje nástroji, vzdálenosti jednotlivých úderů jsou v jednotkách až desítkách mm.
Jak vypadá G-kód pro frézku, kde to jede v setinách (pro jednoduchost) a programy mají tisíce řádků, to by mně zajímalo nahlídnout na to...
tks píše:Já mám čínský z ebay 50W s pracovní plochou 30x50cm. Topolovku řežu spolehlivě s nastavením 13mm/s a 100% výkonu.Dá se i rychleji, ale potom to některá místa neprořeže a to je v pytli.
Řezat v 11 v noci se možná dá, ale v bytě asi rozhodně ne. Už proto, že to docela dost smrdí a kouří a bez odvětrávání ven se s tím moc dělat nedá. Ale je možné, že mám nějaký vadný kus či to zatím neumím správně nastavit. Přešel jsem teď na březovou překližku, která je homogennější a mnohem méně smrdí.
petrcorrado píše:50w výkonu laseru je hodně. My řežeme 80w laserem, nicméně topolovku 3mm pouze na 10% výkon. Rychlost řezu je 15mm/s. Na tom vloženými videu je to hodně opálený. To se stává buď špatnou ohniskovou vzdáleností, nebo velkým výkonem a pomalým posunem. Pokud je to správně nastavený, řez je pouze mírně hnědý a z vrchu není nic poznat, jen tenká linka. Hodně dělá čistota optiky, nalepují se na ní splodiny z kouře ( víceméně to lepidlo v překližce ).
Arcicorsa píše:... Je to sice hračka ale mám radost z toho že to jde ...
Arcicorsa píše:TO Jyrry: Nic nezůstalo na zmar, když recyklace tak se použije vše![]()
TO JosefSvejk: spíš mě inspiroval první příspěvek takže mechanika se dělala tak jak to přišlo pod ruku a podle dostupného materiálu. Laser + optiku jsem dělal podle sebe s využitím nějakých starších projektů. Na elektronice řízení není co vymýšlet, dva drivery zapojené přímo do Arduina a každá osa používá signály STEP/DIR takže nic převratného. Co se týče programu v Arduinu tak jsem sáhl po ověřeném FW GRBL V.9g (https://github.com/grbl/grbl), programovat G code interpreter by bylo asi na dlouho a nad mé programátorské schopnosti (GRBL zabere skoro veškerou paměť Atmega328). No a pro převod obrázků na G kódy používám Inkscape + rozšíření "LaserEngraver" (dají se použít i jiné prográmky ale tento mi vyhovuje) a pak z toho padají soubory s příponou .nc ve které jsou G kódy se souřadnicemi a to už posílám pomocí jakéhokoli "serial G code sender" prográmku (našel jsem asi pět různých). Toť vše.