Napájení reglu (a motoru) ze síť.zdroje při zkouškách ??
to: JerryK - jo to máš naprosto pravdu. Nechtěl jsem to zprvu zbytečně rozpatlávat, šlo mi o princip. Ale počítám i s regulací výstupního napětí toho zdroje (rafinovaně a jednoduše - regulační transformátor na vstupu toho zdroje) samozřejmě veškeré měření na výstupu, takže bude možné simulovat i jemnou změnu napětí, v podstatě od nějakých šesti V až do maxima - kolem 11 V, což vychází na tři LiPolky. Já vím, že je to trochu samoučelné celé, ale prostě mě to tak nějak baví.... věci na celou regulaci mám, tak proč to nezkusit... teď jsem jen dokoupil Watts up meter, tak to bude dokonalé 
Jak řešíš ten regulační obvod? máš nějakej plán? to by mě celkem zajímalo. Třeba to že bych vzal 2 autobaterie, dal do serie a udělal si nějakej vysokoproudej regulátor napětí.
Ono to asi nebude nic těžkýho ale já elektroniku umim jen interpretovat ale už né navrhovat. (mosfety bych ještě dohromady dal ale ten balast kolem už moc ne)
Ono to asi nebude nic těžkýho ale já elektroniku umim jen interpretovat ale už né navrhovat. (mosfety bych ještě dohromady dal ale ten balast kolem už moc ne)
to Robertek -no právě, ta regulace na té straně výstupu, tomu sem se chtěl vyhnout, proto to chci regulovat na prImární straně celého toho systému snižováním VSTUPNÍHO síťového napětí (regulační autotrafo)
Při použití bat. zdroje by regulace taky šla, ale pak je snad nejjednodušší opatřit si třeba 50 Amp. klasickej regl. (zde ale reguluješ jen střídu pulzů, stále s plnym napětím )
Ale pokud by ti šlo o opravdu NAPĚTOVOU regulaci, to j. sniživat napětí na vstupu do dalšího už regulátoru pro motor, anebo rovnou do motoru, to je jedno, to by asi byl malinko problém s uchlazením ztrátového výkonu....řádově až stovek watů. Ale i to by se dalo (aktivní chlazení a fety paralelně) Jenže tady jsme u jadérka věci
Sám to navrhnout neumim, ale asi by se dalo "zesílit" nějaké známé zapojení lineárního regulátoru, kde se celé "ubrané" napětí krát protékající proud (V x A = W) mění na teplo.
A proč ty baterie do série?? Počítáš se zkoušením až třeba do 24 V ??
Pak by ty ztráty na regulaci při třeba 30 Amperech a 10 voltech na motoru byly dost děsivé ( 14v x 30 A = 420 W na uchlazení)
Při použití bat. zdroje by regulace taky šla, ale pak je snad nejjednodušší opatřit si třeba 50 Amp. klasickej regl. (zde ale reguluješ jen střídu pulzů, stále s plnym napětím )
Ale pokud by ti šlo o opravdu NAPĚTOVOU regulaci, to j. sniživat napětí na vstupu do dalšího už regulátoru pro motor, anebo rovnou do motoru, to je jedno, to by asi byl malinko problém s uchlazením ztrátového výkonu....řádově až stovek watů. Ale i to by se dalo (aktivní chlazení a fety paralelně) Jenže tady jsme u jadérka věci
Sám to navrhnout neumim, ale asi by se dalo "zesílit" nějaké známé zapojení lineárního regulátoru, kde se celé "ubrané" napětí krát protékající proud (V x A = W) mění na teplo.
A proč ty baterie do série?? Počítáš se zkoušením až třeba do 24 V ??
Pak by ty ztráty na regulaci při třeba 30 Amperech a 10 voltech na motoru byly dost děsivé ( 14v x 30 A = 420 W na uchlazení)
rakos píše:to Nak : no právě...ale tak by taky mohli napsat PROČ nepoužívat. Vždyť dobře vyhlazenej zdroj by neměl být problém snad. Potažmo i trochu zvlněnej....jestli třeba nějaká interference kmotočtů? zbytek síťového a spínacího v reglu ?? ....čert ví....
Tak jsem ještě vyzkoušel tu upravu příspěvkudobrý
Lebo pri spínaní indukčnej záťaže (motora) reglom musia kondíky na regli zachytiť dosť veľké rázy. A tie kondíky zase také veľké byť nemôžu, aby na to stačili (a navyše bacha, elyty rýchlo starnú!) - preto nie zdroj. Hlavne nie s regulovaným prúdom.
Aj keď použiješ dlhé káble k normálnym aku, mal by si na ne pridať kondíky - napr. schulze píše že každých 20cm. Inak hrozí že kondík na regli a hneď nato aj celý regl vyhorí vplyvom vysokého napätia..
Takže zdroj v reále môžeš použiť, ale nutne treba niekde pred reglom (blízko reglu) pridať poriadne low ESR kondíky (písalo sa o tom že aké typy hlavne v súvislosti s Lipol a hlavne Yuntong).
...dík za vysvětlení. Co je kondenzátor , potažmo elektrolyt atd vim, ale co je low ESR mi zustává utajené. Low bude zřejmě něco jako malý...nízký...(viz slovník) ale ve spojení se slovem " poriadné " se mi to zdá trochu protichůdné (malý...ale poriadný ??)
A to ESR ?? Když budeš moct tak ještě napiš...dík
A to ESR ?? Když budeš moct tak ještě napiš...dík
http://www.tichytomas.info/clanek.php?id=22 mozna to neco malo vysvetli
a jeste http://www.gme.sk/index.php?action=low_esr&sk=&lk=
Nak
a jeste http://www.gme.sk/index.php?action=low_esr&sk=&lk=
Nak