Použití LIDARu na koptéře?

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
OK2BUH

Použití LIDARu na koptéře?

#1 Příspěvek od OK2BUH »

Toto je zajímavé: http://yellowscan.lavionjaune.com/category/news/
LIDAR vytvoří laserovým scanem digitální model krajiny a potom už to letí samo. Zatím je to trochu velké a těžké. Ukázky scanů na té stránce je potřeba napřed načíst a potom otáčet myší.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Použití LIDARu na koptéře?

#2 Příspěvek od Ancistrus01 »

Je to mazec!
Už se těším až to za pár let bude menší a snad i levnější :) s tím bych si moc rád hrál :)
Troll

#3 Příspěvek od Troll »

To teda zírám . Před pár lety se tohle zařízení začalo testovat na skutečných vrtulnících jako varovný systém proti srážce s překážkami. Dokonce to tam i ukazuje, jak daleko a kde jsou překážky od konců rotorových listů a vrtulky. Super věc pro přistávání do omezeného prostoru nebo v noci .Jenomže je to bohužel jenom pro takové ty movitější provozovatele jako například vojáci. Ale že by to někdo tak brzo použil i pro copteru, to by mne teda nenapadlo. To jsem zvědav, čeho se ještě dožiju. 8O
Kamikaze591

#4 Příspěvek od Kamikaze591 »

V tomto případě to nebude až tak pro koptera samotného jako spíš pro sběr kvalitních dat ;)
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Ancistrus01 »

Kamikaze591 píše:V tomto případě to nebude až tak pro koptera samotného jako spíš pro sběr kvalitních dat ;)

Já si myslím, že i pro koptéra :) přecejen, díky tomu se vyhne překážkám, dokáže prokličkovat budovou a tak dále...

Připomíná mi to schénu z Promethea, jak pomocí dronů mapovaly ten komplex na cizí planetě. Tenkrát jsem si říkal, že by bylo super, kdyby něco takového bylo. A myslím že bude :)
Troll

#6 Příspěvek od Troll »

Jenomže to už pak nebude modelařina jak ji vnímám já. Nebude to o vlastní šikovnosti, úsilí a odměně za to, že jsem se to naučil řídit.Že se můžu a i musím zlepšovat. To bude prostě automat. Hezký, sofistikovaný, drahý a taky nudný. Nehrozí že to někde každou chvíli rozmlátím,že budu muset spravovat, že se budu muset naučit létat ještě líp.... Adrenalín,relax, zábava i většina toho hezkého zmizí :(
OK2BUH

#7 Příspěvek od OK2BUH »

Neboj, nezmizí. Pro dobrého pilota to bude výzva zkusit to proletět "ručo fučo" tak dobře jako ten automat. A špatnému to možná pomůže nadělat méně škody. :)
Troll

#8 Příspěvek od Troll »

Ale ano, zmizí. :( Zůstane jenom pár divných co se odlišují a málokdo chápe proč ( jako třeba já :lol: ) Jen se podívej kolik lidí lítá coptery ručně jenom se základní stabilizací a kolik používá různé nadstavbové režimy. Jakmile dáš lidem možnost zvyknout si na něco lepšího, nikdo se k obtížnějšímu nevrátí. Kolik lidí v autě umí správně brzdit když je tam ABS? Kolik lidí co má v autě automat ( dobrý) si příště koupí manuální převodovku ?
OK2BUH

#9 Příspěvek od OK2BUH »

To je bohužel negativní důsledek pokroku. Ti co u toho byli od začátku museli hodně umět a ti co přišli později už to mají jednoduché. My radioamatéři jsme dopadli stejně. :)
Tady ty moderní vymoženosti mne baví ale nikdy bych s tím neletěl pokud bych neměl jistotu, že to v případě potřeby zvládnu ručně bez nich.
radevica

#10 Příspěvek od radevica »

Jak padá cena a hmotnost dochází k rozvoji tohoto odvětví. Myslím si, že o bezpečnostním využití (myslím pro let) nemůže být na kopterách zatím vůbec řeč. Jde výhradně o sběr 3D dat. A je to stejné jako s fotogrammetrií - do určité velikosti území je stále více a více efektivní nasadit stroj bez člověka s předem vloženým "snímacím projektem" = trasou, který je nějaký čas ve vzduchu a pak přiveze data. Přece jen - malé skenery dnes stojí už pouze tisíce dolarů + k tomu nějaký ten nosič v podobě třeba koptery. Výsledek porovnání s cenou skutečného letadla, jeho obsluhou a náklady na provoz je zřejmý. A že stroj bez člověka nevydrží moc dlouho ve vzduchu? Tak zájmovou oblast prostě nalétne na několik startů.
Avšak takto pořízená data, ať už z LIDAR, nebo pro fotogrammetrii, čeká poměrně velmi náročný (výkon, čas...) postprocessing. Současné skenery produkují 100-ky tisíc až miliony 3D bodů za sekundu, v současnosti neexistuje žádný systém umístitelný na palubu (něčeho relativně malého), který by toto v reálném čase zpracovával a výsledky používal jako vstup pro řízení letu...tedy ne v tom smyslu, že by se v reálném čase vytvářel 3D model okolí a tato data vstupovala do řídícího systému
Příklad zařízení využívaného na koptérách http://velodyne.com/lidar/web/pdf/doc/VLP-16.pdf. Pěkná hračka...
OK2BUH

#11 Příspěvek od OK2BUH »

Ano je to tak, jedná se jen o sběr dat. Letět v reálném čase by to nestíhalo. Na druhé straně existují dnes UAV které jsou schopny letět podle vloženého digitálního modelu terénu. Takže šlo by možná ten terén napřed prolítat a naskenovat, potom zpracovat a dále by to lítalo už samo . Dal jsem to sem pouze jako zajímavost, zatím je to pro nás finančně nedostupné. Toto je taky pěkné:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tA6RV0K2taQ[/youtube]
radevica

#12 Příspěvek od radevica »

Hmm, ano to je pěkné. Asi tam mají toto http://velodynelidar.com/lidar/hdlproducts/hdl32e.aspx
nebo nějakou variantu.
A přesně - tak by to šlo, naskenovat, pak hodiny postprocessingu a výsledky (3D model terénu, třeba i zjednodušený/optimalizovaný) pak nakrmit výkonný řídící letový systém. Nakonec i na tom videu je vidět omezení=současné možnosti - jak je i samotné vykreslování náročné, jak se zobrazují detaily postupně a to jim to jistě neběží na nějakém kancelářském PC ořezávatku :-). Prostě třeba za 10 minut skenování (letu) se jedná o cca 0,5 miliardy 3D bodů, u takto malého skeneru. Ale samozřejmě se dočkáme ještě věcí, jak se budou měnit možnosti zpracování, vyvíjet technologie, atd... Samotná technologie už je tady spoustu let, nové je to, že to pokročilo až sem, že už takové systémy uveze i tak malý UAV, což otevírá nové možnosti.
Další kapitolou v postprocessu je nutné odfiltrování chybných měření (šum)...Fyzikální zákony nejde obejít tak snadno jako ty z parlamentu :-) takže to sice chrlí "levně" obrovské množství dat, ale za cenu, že významné procento jsou jednoduše nesmysly, které se musí identifikovat a odfiltrovat.
No jo, na naše stroje si to asi v dohledné době nekoupíme, ale pokecat je dobré, to musíme...:-)
OK2BUH

#13 Příspěvek od OK2BUH »

Kdybychom se složili a koupili jeden společný LIDAR (stačilo by i vypůjčit), tak bychom si mohli naskenovat část krajiny a potom tam chodili poletovat nebo třeba i závodit. Samozřejmě pod vizuálním dohledem. Myslím, že třeba Pixhawk by ten hotový digitální model stíhal zpracovávat v reálném čase. Otázka jestli by nás to bavilo, mě stačí k radosti normální poletování, toto mě zajímá jen z technického hlediska. Výhoda by byla v tom, že by se dalo lítat velmi rychle a nešlo by do ničeho vrazit.
azrael

#14 Příspěvek od azrael »

Len tak na okraj. Lidar pre navigaciu od 3drobotics je v priprave a pixhawk ako taky umoznuje ulozit na sd kartu vyskovy profil terenu pre navigaciu, ale zatial len pre lietadla (arduplane).
DJI F330 (KK 2.1.5), Tarot 680Pro (X8 mod, Pixhawk)
FrSky Taranis, X8R
janko.hrasko

#15 Příspěvek od janko.hrasko »

uff, nechcel by som spracavavat ten DEM celeho Ceska.. :D
staci mi v robote odstranovanie artefaktov na vode, oblakoch a nasledne generovanie DTM zatial pre relativne malu cast Slovenska :)
poznamka: nas DEM je generovany z leteckych snimok a nie z lidaru ale spracovanie bude podobne
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“