Nové GPS UBLOX

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlasta2

Re: Nové GPS UBLOX

#181 Příspěvek od Vlasta2 »

jestli tomu dobře rozumím, tak "otevřené" řídicí systémy budou docela slušně profitovat z nového UBLOX a systémy jako NAZA (bohužel) se budou jen dívat, jak by to bylo prima, kdyby ......
tohle je přímo otrava - https://www.youtube.com/watch?v=i5q1iM6_37U :)
OK2BUH

#182 Příspěvek od OK2BUH »

Dočkáte se taky. Zatím si můžeme tipovat za kolik DJI takový upgrade nabídne. Ale měli by si pospíšit jinak jim to někdo ohakluje a pěkně se napakuje. :)

Tady se to už jednomu podařilo. Převádí pomocí arduina Ublox na Naza protokol. Ale nedá. :)
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2290346
Amper

#183 Příspěvek od Amper »

Kdyby nekdo pujcil nejakou Nazu s GPSkou a nevadilo mu pripadne zacouzeni tak bych se na to klidne podival. Nebylo by to hned a rychle ale mrknul bych se :-)

Sice Nazu nemam (jsem happy majitel Pixhawk klonu ktery s 8ckou nema problem :-D ) ale zni to jako zajimava vyzva tak bych se na to klidne zkusil podivat.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Drondys

#184 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:Dočkáte se taky. Zatím si můžeme tipovat za kolik DJI takový upgrade nabídne. Ale měli by si pospíšit jinak jim to někdo ohakluje a pěkně se napakuje. :)

Tady se to už jednomu podařilo. Převádí pomocí arduina Ublox na Naza protokol. Ale nedá. :)
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2290346

Se spíš divím tomu, že když je to tak jednoduché jak zmiňuje pawelsky v tom tématu na RC Groups "...and actually pretty easy to do...", tak že to už nějaká čínská manufaktura nechrlí a neprodává třeba někde na eBay apod. i když kdoví a třeba už se to i někde prodává akorát na to nikdo ze zdejších ještě nenarazil. :D
OK2BUH

#185 Příspěvek od OK2BUH »

Tomu jsem se divil už dřív, proč Číňan neokopíroval tu DJI GPS s tou NEO6? Kdyby to dával za polovinu tak by na tom měl úžasný zisk. Že by dokázali kopírovat jenom hw a sw neuměli?
Drondys

#186 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:Že by dokázali kopírovat jenom hw a sw neuměli?

Tomu se mi nechce věřit. Když dokázali udělat přijímače kompatibilní s Hitec, Futabou apod. a udělat k nim i vlastní SW tak tohle oproti tomu musí být triviální záležitost. Ono i ten Pawelsky i když dělá jako, že nic, tak kdoví jestli už nemá v merku nějakou manufakturu a něco už taky nechystá do výroby. 8)
Amper

#187 Příspěvek od Amper »

Nebo mu DJI poslalo cisla patentu ktere tim porusuje :-) Nezapominejme ze DJI ma silnou americkou pobocku, neni to jen chinskej buchac plastu.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#188 Příspěvek od OK2BUH »

Tady je ta původní debata na rcgroups:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1995704
Drondys

#189 Příspěvek od Drondys »

Amper píše:Nebo mu DJI poslalo cisla patentu ktere tim porusuje :-) Nezapominejme ze DJI ma silnou americkou pobocku, neni to jen chinskej buchac plastu.

V EU moc patentů platných není a v nějaké čínské manufaktuře tam už jsou vysloveně na úrovní asi tak jako WC papír. Pokud jde o to, že jiní výrobci z Číny se do toho moc nehrnou tak to bych viděl spíš v tom, že DJI je hlavně v čínských rukou a tak to má zřejmě dobře pojištěno zejména v Číně kde si hlídají, aby jim žádná jiná Čínská manufaktura jak se říká "nelezla do zelí" jinak by si je tamní soudruzi pěkně podali. :D
OK2BUH

#190 Příspěvek od OK2BUH »

Já se budu muset do té Číny zajet podívat, zajímá mě jak tam ty konkurenční vztahy vlastně mají. Ale asi bych to stejně nepochopil. Někdy si to kradou mezi sebou, někdy se bojí. Asi záleží na tom jak velký soudruh stojí v čele. Jednou mi česká pošta ztratila zásilku z Číny, uznali to ale nechtěli vyplatit náhradu, že to musí reklamovat odesílatel. Tak jsem psal Číňanovi ať zajde na poštu. Nic. Tak jsem mu pohrozil, že to budu hlásit na Aliexpress. Snad 10x prosil ať to nedělám ale na tu poštu stejně nešel. Oni se něčeho bojí.
Drondys

#191 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:...Asi záleží na tom jak velký soudruh stojí v čele...

Řekl bych, že soudruzi, kteří mají nějaké možnosti to či ono zařídit se do čela firem asi moc nepohrnou. Z hlediska různých firem budou stát spíš v pozadí mimo firmy s různými vazbami přes rodinné příslušníky, známé apod., budou brát tučné "výpalné" a na oplátku pak zařídí to či ono. DJI má v tomto ohledu holt asi velmi dobře zaplacené soudružské známosti. :D
OK2BUH

#192 Příspěvek od OK2BUH »

Tady je ten průser který jsme tušili. I když se podaří ohacklovat Naza protokol, tak to bude fungovat jen s NEO6, protože řídící jednotka se ptá na HW a FW modulu. Ti jsou chytří jak jeleni. :)
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=27058649&postcount=120
Ale tam by se dalo podsunout to co chce slyšet, ne? :)
Drondys

#193 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:Tady je ten průser který jsme tušili. I když se podaří ohacklovat Naza protokol, tak to bude fungovat jen s NEO6, protože řídící jednotka se ptá na HW a FW modulu. Ti jsou chytří jak jeleni. Ale tam by se dalo podsunout to co chce slyšet, ne?

Přesně tak. Mělo by jít řídící jednotce podhodit i informaci o HW a SW NEO6 i když v reálu by tam bylo něco jiného. Naza přece nemá šanci se na to něco jiného dostat pokud mezi ní a tím něčím jiným bude převodník, který veškerou komunikaci včetně těch odpovědí na dotazy k verzi HW a SW GPSky zajistí tak, aby se to vůči Naze tvářilo jako by tam bylo NEO6. Ostatně konkrétní HW a SW verzi, kterou vrací ta GPS jednotka od DJI tam pawelsky ověřuje a popisuje v odpovědi viz tento odkaz. Celou datovou zprávu od DJI GPS V2 o délce 18 bajtů tam vypisuje marv2097 viz tento odkaz.

55 AA 30 0C 00 00 00 00 02 01 00 06 01 01 01 06 4E 80

Takže tato datová zpráva by zřejmě měla být použitelná pro Nazu jako podhozená infomace o verzi HW a SW GPS jednotky.
OK2BUH

#194 Příspěvek od OK2BUH »

Tak se snažte. Já Nazu nemám a vydělávat na tom nemůžu, protože bych to neuměl naprogramovat. :)
kraro

#195 Příspěvek od kraro »

Dnes jsem se konečně dostal k Neo 8, ale netuším jak tuto GPS připojit k PC když tu nemám žádný USB vstup :-( A podle kabelů usuzuji, že do Pixhawku nepůjde, protože tady jsou 2 x 4 pin a Pix. mám 4 a 6 pin.
Ale do APM by to jít mohlo. V čem to máte vy ostatní?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“