Sikorski Ilja Muromec verze Veh

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kofejn
Kontaktovat uživatele:

Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh

#46 Příspěvek od kofejn »

Jaké je servo křidélka nevím a vidět není. Tuším že HS65 nebo 56. Určitě né 81, co mám v poznámkách, protože to vrčelo.
Plocha horního křídla je cca 33dm2, spodního 13dm2 a výškovky 9 a jeto jen agama na napínacím laku. Jinak něco o stavbě mám napsané tady: http://hynekj.sweb.cz/g3/g3.html . Po loňské havárii, kdy mi ulítla kladka, jsem udělal nějaké drobné úpravy.
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
mt_beran

#47 Příspěvek od mt_beran »

kofejn = Moc pěkná práce, ale nerozumím, proč už jsi to nedotáhl na soutěžní maketu - dobře, možná ne na světomistrovskou, ale maketu.. Přece tomu fakt chybí strašně málo.. :) Možná mám v těch kategoriích hokej..

Jak je to vlastně s definicí maketa-plomaketa-čtvrtmaketa, pochopil jsem že F4X jsou různé makety (jen spalovací?), F5X elektro.. Pak je v pravidlech něco jako velké polomakety (jen spalovací? nebo i elektro?)..

Nemáte někdo nějaký článek, kde by to bylo nějak přehldně vysvětleno, abych věděl co tam musím mít aby to byla správná polomaketa? :) Né že bych chtěl zrovna soutěžit a už vůbec ne v maketách.. Ale abych neříkal polomaketa něčemu, co není ani čtvrtmaketa. :D
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od RCModely »

Neřeš to, stav to tak, jak nejlíp umíš. F4H to jsou řekněme polomakety ty musí model sedět podle třípohledu a na bodování potřebuješ 5 fotek z boku zezadu, zepředu a třeba ze spodu nebo z vrchu. (a baravné schéma) Bodovači ti tam stejně najdou chyby, jako každému jinému:-) Modelařina je náš koníček, tak je třeba si ho užívat. Neexperimentuj s potahem, kvůli hmotnosti můžeš vše pokazit. Maketáři převážně používají Profikover ( Kopal,- Tax atd ) a výsledek je perfektní. Šetři na konstrukci, tam nejvíc narůstá hmotnost. Stav model na létání. Většinou vidím modely předimenzované a tam, kde by mělo přidat, zase něco chybí.
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od RCModely »

mt_beran píše:kofejn = Moc pěkná práce, ale nerozumím, proč už jsi to nedotáhl na soutěžní maketu - dobře, možná ne na světomistrovskou, ale maketu.. Přece tomu fakt chybí strašně málo.. :) Možná mám v těch kategoriích hokej..

Jak je to vlastně s definicí maketa-plomaketa-čtvrtmaketa, pochopil jsem že F4X jsou různé makety (jen spalovací?), F5X elektro.. Pak je v pravidlech něco jako velké polomakety (jen spalovací? nebo i elektro?)..

Nemáte někdo nějaký článek, kde by to bylo nějak přehldně vysvětleno, abych věděl co tam musím mít aby to byla správná polomaketa? :) Né že bych chtěl zrovna soutěžit a už vůbec ne v maketách.. Ale abych neříkal polomaketa něčemu, co není ani čtvrtmaketa. :D

Jinak na stránkách SMČR jsou pravidla, tak si je přečti a doufám, že tě uvidíme příští sezonu na některé soutěži :wink:
mt_beran

#50 Příspěvek od mt_beran »

Neřeším, názor už mám, a souhlasím na 100%, jen jsem ho chtěl konfrontovat s oficiální definicí.. já to vidím takhle, ale nikomu to nevnucuju:

1/4 maketa = dobře vypadá a vcelku věrně kopíruje předlohu na pohled z 3metrů a více. Všechno co se nazývá maketa a polomaketa a je to koupené hotové ARF, PNF, nebo skoro-hotové z shopu a nestojí vysloveně ranec.. nic proti tomu.. Nebo něco co se dá vystřihnout z dobrého rozsypu za 100 hodin a méně, zkrátka nepárám se s tím.. Kategorie pro ty, pro které je stavění nutné zlo, které zdržuje od pobytu na letišti, ale chtějí lítat s něčím co vypadá jako opravdové éro..

1/2 maketa = výborně vypadá, má maketové prvky, zblízka se ale v detailech odchyluje od originálu.. to co se dá zvládnout postavit za méně než rok - např. přes zimu.. Vyvážený zájem o trávení času lítáním a stavěním.. Moje Ca.3 je myslím taková skoro-polomaketa s chybama (moje první stavba) - v mém případě 8 měsíců, cca 200 hodin vymýšlení a 200 hodin stavění, zkušenější by to dal určitě za půlku. :) Tady se já cítím komfortně, hlavně mně baví vymýšlet něco co není stavebnicoidní..

3/4 maketa = ani znalý laik nepozná bez dokumentace odchylku od originálu. Např. to co staví třeba Bomber a nazývá "ani ne polomaketou". Všecho kde se řeší např. nejen porty, ale i šití pod porty. :) Perfekcionisti co taky rádi lítaj..

1/1 maketa = třeba to G.3 od Kofejna (z mého pohledu maketa s drobnými chybami), dále pak špičkové soutěžní makety.. pozná se podle toho že jí i zkušený modelář staví déle než rok (pokud tedy nemá špičkovou stavebnici).. :) To holt není pro každýho, protože já bych se s tím bál lítat.. Tady myslím už musí dost převažovat zájem o dokonalé stavění před trávením času ve vzduchu, jinak moc nechápu proč nestačí 3/4 maketa i pro perfekcionistu..

PS. IM bude polomaketa na lítání, ale zkusí eliminovat minulé vzhledové nedokonalosti, takže porty jo, šití ne..
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od kofejn »

Kategorie neřeším, éro stavím pro sebe. 8)
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jyrry »

Aha, tak si musím pro sebe zavést termín 1/16 maketa... No ještě že své výplody označuji jako "model F7F" a tak... :roll:
Ale hlavně že mě baví s tím lítat :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od hoblik »

Také stavím éra pro radost, ať si je kastuje kdo chce a jak chce.. :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od RCModely »

hoblik píše:Také stavím éra pro radost, ať si je kastuje kdo chce a jak chce.. :D

A voo toom to je :lol:
JardaRůžička

#55 Příspěvek od JardaRůžička »

hoblik píše:Také stavím éra pro radost, ať si je kastuje kdo chce a jak chce..
To je přesně můj přístup k modelařině. Již hóódně dlouho...
mt_beran

#56 Příspěvek od mt_beran »

hoblik píše:Také stavím éra pro radost, ať si je kastuje kdo chce a jak chce.. :D

..ode mne asi špatně definováno, záměr byl srovnat si v hlavě (sám pro sebe) s ostatními správný popis soutěžních šuplíků a přitom složit poklonu pár konkrétním modelům/modelářům.. :)

Nechci už moc rozpitvávat toto O(ff)T(opic), které jsem tady neměl asi vytahovat.. spíš hurá do stavby IM, ale nedá mi to, takže musím vystřelit krátkou filozofickou obhajobu "šuplíků a kast":

Před +100 lety jsme měli jen jednu kategorii - LETADLO. O 2 roky později tu už byly kasty průzkumák-stíhačka-bombardér a nebo z jiného řezu kastu s kruhama a kastu s křížema.. (a splést si tyhle kasty se moc nevyplatilo, naštěstí byla příslušnost poměrně jasně opticky rozpoznatelná na několik set metrů), dnes je jen na letadla a jejich modely škatulek o hodně víc.

Tím chci říct, že každé velké (zvětšující se, vyvíjející se), nebo objemné téma, kde se potkává (za libovolným účelem) čím dále víc lidí, se účelově a samovolně začne škatulkovat, kategorizovat, resp. kastovat.. Vlci samotáři to mohou ignorovat a anarchisti na to házet bomby, přesto je to jediný způsob jak do vznikajícího chaosu vnést jakýs-takýs pořádek, aby z toho nebylo pověstné hledání jehly v kupce sena a aby si někdo (tj. TEN KDO CHCE-POTŘEBUJE, ne nutně KAŽDÝ) mohl porovnat jabka s jabkama a ne s hruškama..

Každý může mít ve své dílně jakýkoli systém.. Klidně všechno nářadí, dráty, šroubky a matice na jedné hromadě uprostřed místnosti, je to jen a jen jeho svobodná volba.. Ale jen dokud tu dílnu nemusí sdílet několik lidí. Pak už musí přijít na řadu šuplíky, jinak to jaksi přestává fungovat. A když jich jsou desítky a více, už musí být šuplíky solidně a viditelně popsané atd.

Aj tento web má svou specializaci, své kasty a svoje kategorie. Třeba hvězdičky podle toho kolik toho naplkám (bez ohledu na kvalitu plkání). Pokud má tento web pomáhat, potřebujeme sdílet zkušenosti a to jde pouze pokud jsou jablka u jablek a hrušky u hrušek. Ne všechno zvládne bratr Google. 8) A pokud by chtěl někdo soutěžit, měl by vědět jak jsou nastavené levely v šuplíku, do kterého se cpe..

Což celé vůbec není v rozporu s tím, že stavím "PRO RADOST", nebo "JEN PRO RADOST".
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od RCModely »

Vůbec se neobhajuj, vždyť je jedno, jestli je to kříž, nebo hvězda, nebo civil, je jedno jestli s tím lítáš na louce,na akci na soutěži. Je ale důležité, že ti to dělá radost.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od TomasC »

Jsem rád, že Excel pomohl.
Koukal jsme na to a je to hodně drsné. 1gram na VOP = 7gramů na dovážení.
Ale 50% bych nechal a vsadil na nějakou stabilizační elektroniku. Pak to musí fungovat.

Ohledně pravidel. Ideální je na nějakou soutěž přijet a rovnou s modelem. Samozřejmě, že se chyby najdou, jak na modelu, tak v dokumentaci, ale jinak se to člověk nedozví.
MOžná budou nějaké školení pro bodovače, tak pokud bude zájem mohu zde nechat info.
mt_beran

#59 Příspěvek od mt_beran »

TomasC píše:Jsem rád, že Excel pomohl.
Koukal jsme na to a je to hodně drsné. 1gram na VOP = 7gramů na dovážení.
Ale 50% bych nechal a vsadil na nějakou stabilizační elektroniku. Pak to musí fungovat.

jo super užitečná pomůcka.. :)

Mám doma nepoužité tříosé gyro OrangeRX3 co jsem chtěl použít v Ca.3, tam to bylo dost těsné s místem (neodhadl jsem dobře kolik místa zabere ten temelín co mám pod maketovou posádkou - 3 régly, servokabely, paralelní propojení baterek a rozbočovačka do réglů), ale v IM bude před těžištěm místa 5x tolik, takže ho určitě nebude problém zapojit..

Ps. dík, pošli, rád se nachytřím hlavně v těch polomaketách..
mt_beran

#60 Příspěvek od mt_beran »

Ne že bych se úplně flákal. Učím se DevCAD, aby to kreslení nepadlo celé na ok-glidera a jde mi to fakt ztuha..

V rámci příprav mi nedávají spát tuny (1000+) nýtů a šití pod porty. Psal jsem sice, že na šití rezignuju (je jich asi odhadem 3500 jen na křídlech a výškovce), ale vrtají mi.. Nýty jsou v měřítku 1:10 - tipuju - 1-1,5 mm a kupované nalepovací nýty pro menší měřítka 1:5 jsou tedy mimo. Fólioosnova na šití kterou použil Bomber pro šití na Avii 534 je super, ale v měřítku 1:10 mi to přijde taky nerálné - potřebuji švy něco jako 0,5-1 mm x 3-4 mm..

Nejdřív jsem si vymyslel stříknout na žebra v místě portů přes šablony trochu UHU lepidla a nalepit jako šití zrnka kmínu. To by bylo stylové, když si vzpomenu na úspěch chladičových mřížek na Ca.3 z nalakovaných italských těstovin.. Nicméně lepení 3500 zrnek kmínu pinzetou mně nějak neláká, navrch to neřeší problém nýtů (pokud někdo nevíte o koření ve tvaru placičky 1 mm) :D

Pak mne napadl postup, který ještě budu muset optimalizovat (není to jestě jak bych si představoval), ale částečný úspěch se dostavil hned napoprvé - tmel nebo lepidlo pajcnuté prstem přes řadu obdélníkových nebo kulatých dírek v šabloně z krycí samolepící folie. Postup dávám do dílny, tady jen testovací první pokus..
Přílohy
IMG_1565.jpg
Odpovědět

Zpět na „Makety“