Sikorski Ilja Muromec verze Veh

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mt_beran

Re: Sikorski Ilja Muromec verze Veh

#16 Příspěvek od mt_beran »

K těžišti asi takhle..

Vycházím z toho co mi dalo Caproni. U Ca.3 mám malinko "nosnou" výškovku s o dost menší plochou (poměrem) a na kratším trupu než u IM. Myslel jsem, že to bude velký průšvih, protože mám 20 cm za těžištěm tlačný motor s réglem, maketovou kapotáží a střelce s kulometem, dohromady 320 gramů. Tažné motory jsou u Ca.3 za náběžkou. Baterky a 2 régly (cca 550 g) jsou v průměru asi 28 cm před těžištěm. Dovažoval jsem jen 100g aby těžiště vyšlo ve 40% hloubky křídla.. Lítá to dobře a stabilně (i přes ten šílený poměr rozpětí a délky) a asi by se dalo šoupat těžištěm o 5% na obě strany. Stabilizaci jsem měl připravenou, ale nezapojil jsem jí..

U IM je delší trup, větší VOP, kratší čumák, ale pořád mi vychází, že dostanu cca 2kg cca 20 cm před těžiště (motory a maketové kryty jen 15-17, baterky a régly 23-25cm, obojí bude asi po 1kg)... Nyní kupecké počty (1:10)- Odhaduji, že trup za těžištěm a kormidla budou mít "dílčí" těžiště cca 1M za celkovým (celková délka je asi 1,6m, čumák počítám 12,5 cm, křídlo asi 26 cm hloubky) a tedy odhadem trup (od těžiště dozadu) s kormidly a drátováním se musí váhově vejít do 400g a nebude se muset ani dovažovat.. Vážil jsem konstrukční křídlo (potahované balsou až k nosníku) s podobnou plochou jako VOP u IM a včetně potahu (fólie) mělo cca 200g (1,5mx0,2m).. Každý gram navíc pak samozřemě 5g do čumáku.. Křídla předpokládám vyjdou jako u Ca.3 co do těžiště asi neutrálně = celkem počítám asi další 2 kg. Takže letovka kolem 4,5 maximálně 5 kg i s dovážením na 40:60.. Pokud jsem se teda někde nesekl. Pozn. počítám to bez dovažování na střed spodního křídla, což bude asi 45:55 celkově (spodní křídlo je mírně předsazené)..

PS. Zatím to odečítám jen z A4, tak to berte s rezervou.
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP
mt_beran

#17 Příspěvek od mt_beran »

Jo, zapomněl jsem, za každou radu jsem vděčný.. :)
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od RCModely »

mt_beran píše:Jo, zapomněl jsem, za každou radu jsem vděčný.. :)

Počítej s tím, že to bude éro do klidu. Ale předloha je to úžasná. Co se týká těžiště, šetřit, šetřit, šetřit, v zadní části trupu.
mt_beran

#19 Příspěvek od mt_beran »

RCModely = jojo, superlehká kostra vzadu.. Potahování bez zkroucení bude vyšší dívčí.. :)

Ahoj,

kdyby měl někdo nápad/zkušenost, jaký potah by byl lehký, trochu vydržel a zároveň imitoval barvu plátna.. Ca.3 mám potažené čajovaným tenkým japanem, ale to by tady bylo moc křehké. Samozřejmě čajovaný vlies je možnost, ale nemám zkušenost jak to vyjde s váhou.. Existuje nějaká matná tenká "plátnoidní" folie vhodné barvy ??

Předem díííky
PetrD

#20 Příspěvek od PetrD »

Solartex antik, ale chtělo by to přidat nějakou patinu, s tím nemám zkušenost...
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od RCModely »

na tak malé éro asi použít hedvábí, nebo profikover, ale odsranit lepidlo a přižehlit tak, že kostru natřeš balzalokem.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od JirkaA »

Ceconite plus lak.
OK2WY
doubravka
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od doubravka »

JirkaA píše:Ceconite plus lak.

ceconit je tezkej..
lítat neumim,ale o to víc mě to baví. :-)
mt_beran

#24 Příspěvek od mt_beran »

Tak z toho nejsem úplně moudrej.. Tušíte někdo jak je to s váhou, vlies x solartex x hedvábí (to je pro mně hluboký versmír 9) x ceconite (v tomhle jsem taky nepolíbený..). ..a pracností? folie se mi jeví nejjdnodušší, vlies je trochu pakárna, ale dá se.. vím že byly nějaké články, které to srovnávaly..
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od HavelAircraft »

Já bych doporučil papír,vlies nebo jiné podobné tkaniny které ti tu kostru zpevní.hedvábí jako potah jsem taky viděl a jako imitace plátna je to moc hezké,ale člověk který to potahoval říkal že s tím je hodně práce to vypnout už při přilepení protože lak to nenapne tolik jako papír
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od TomasC »

Teď jsem si pořádně přečetl vlákno o Ca3 a PARÁDA!!! viewtopic.php?f=120&t=61209

Navrhuji udělat momentové porovnání alespoň nejtěžších věcí.

Udělal jsem Excel a dosadil do něj to co jsi napsal. Asi by to tedy chtělo přidat trošku více komponent.

Z toho co jsi psal mi to už přijde s větší šancí, stavíš zalehko. Ale stejně počítej, že takové letadlo s těžištěm na 50% bude divočina na řízení.

Obrázek výpočtu i Excel přikládám.
Přílohy
momenty.xlsx
(12.32 KiB) Staženo 98 x
Untitled.png
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od RCModely »

mt_beran píše:RCModely = jojo, superlehká kostra vzadu.. Potahování bez zkroucení bude vyšší dívčí.. :)

Stavbu ocasních ploch bych doporučit takhle, popisoval jsem to v RCM metrová výškovka v kostře 100g jednoducé, pevné, nebude se ti kroutit.
Přílohy
DSC07232.JPG
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od JirkaA »

doubravka píše:ceconit je tezkej..

Když to vezmeš hodně naředěným lakem, jseš váhově líp jak oracover. A dělá se s ním fantasticky!
OK2WY
mt_beran

#29 Příspěvek od mt_beran »

RCModely:

Pěěknéé. Tak nějak bych si to představoval. Akorát se s tím kroucením bojím, že ta VOP u IM bude ve štíhlosti žeber o hodně hubenější.. do 7-8 mm max., přifouknout na 9-10 by to asi šlo. U Ca.3 mám jen ohnutou 5 mm EPP desku s 5x5 balsou na náběžce i odtokovce a v bočním pohledu to vypadá tak akorát když se to srovná s plánkem.. Ale váhově to je asi ono.

TomasC:

Super, díky, jdu na to, doplním co mám, později možná i lehce rozeberu kus Ca.3 abych zvážil a odhadnul co nemám zvážené.. Škoda že jsem ho zrovna o víkendu "vykladkoval" k zimnímu spánku. :)
Přílohy
IMG_1509.jpg
mt_beran

#30 Příspěvek od mt_beran »

Takže co jsem zjistil k potahu je:

Ceconite lite 2 = 35 g/m2 (+ lak = cca 58 g/m2)
Vlies = 24 g/m2 (+ lak ?? tedy cca 47 g/m2 pokud je to jako u Ceconite)
Fibafilm = vliesová folie = ??? parametry neznámé

Folie:
Solartex (antik) / Oratex (antik) = ?? 80 g/m2 ? (64-110 g/m2 říká Pecka, švýcaři říkají 50-65g/m2)
Koverall = 42 g/m2 plus asi barvení (Solarlac antik?)
Solarfilm lite = 20 g/m2 + Solarlac antik

Papíry:
Japico = 19 g/m2 (+ lak ?? tedy cca 40 g/m2)
Plyspan = 13 g/m2 +lak
Japan = 12, 17, 21 g/m2 +lak

Ten Ceconite myslím nevychází špatně.. Tušíte jestli se dá "čajovat" ??
Solartex/Oratex budu asi muset zvážit, kdyby to bylo pod 70g, bude to vážný favorit, ale ke 100g už by to bylo moc..
Jinak asi Vlies by byla jistota.

Co si myslíte o barveném Solartexu lite? váhově je to asi nejlepší (35 g/m2 ?), asi to bude ale cvičit.. na druhou stranu dráty to podrží.

..ále faktem je, že to EPP s čajovaným tenkým japanem a stříknuté 3x matným lakem je asi fakt docela konkurenceschopné,
i když chápu že žbrdlinky jsou žbrdlinky.. :)
Odpovědět

Zpět na „Makety“