Jak zjistit potřebné napětí

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
SirBaron

Jak zjistit potřebné napětí

#1 Příspěvek od SirBaron »

Zdravím. Předem říkám, že jsem laik co se týče elektroniky. Učím se metodou pokus-omyl.
Měl bych dotaz jak zjistit potřebné (doporučené) napětí nějakého spotřebiče, na kterém to není uvedeno a zda je to vůbec možné zjistit. Nejedná se mi o konkrétní věc, ale o to jakým způsobem to lze změřit, vypočítat, nebo tak.

Například mám DC motorek u kterého není uvedeno napětí. Můžu toto napětí jako laik zjistit třeba multimetrem, nebo něčím jiným, abych věděl kolik voltů do motorku pustit a nezničit ho ?

To samé třeba u žárovky, Ledky atd... (vím, že Led diody mají stanovené napětí i podle barvy, ale řekněme, že tuto informaci prostě nemáme)

Dodnes, jsem toto zjišťoval již zmíněnou metodou pokus-omyl. Prostě jsem pomalu napětí přidával, dokud jsem nebyl spokojen s výkonem daného spotřebiče, ale už jsem tak o dost věcí přišel :D
Nikdy neříkej, že něco NEJDE. Vždycky se najde hlupák, který neví, že to nejde a udělá to !
Torm

Re: Jak zjistit potřebné napětí

#2 Příspěvek od Torm »

Obávám se, že požaduješ vařeného sněhuláka... Pokud není známo, jaký by spotřebič měl mít příkon / odběr, lze povolené napětí jen odhadnout a to vyžaduje dost velké zkušenosti při dost vysoké pravděpodobnosti popravy přístroje. Pokud je očekávaný odběr známý, lze při opatrném zvyšování napětí měřit proud a jakž takž přesně si provozní napětí určit měřením nebo i výpočtem, pokud jde o spotřebič se stabilním režimem odběru.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
2952

#3 Příspěvek od 2952 »

Pokus omyl je drahá metoda...spíš bych šel metodou strýčka google :-)
zdzd

#4 Příspěvek od zdzd »

SirBaron píše: Ledky atd... (vím, že Led diody mají stanovené napětí i podle barvy, ale řekněme, že tuto informaci prostě nemáme)

Dodnes, jsem toto zjišťoval již zmíněnou metodou pokus-omyl. Prostě jsem pomalu napětí přidával, dokud jsem nebyl spokojen s výkonem daného spotřebiče, ale už jsem tak o dost věcí přišel :D

U LED naprosto zákonitý výsledek. LED se nekrmí napětím, ale proudem a žádné napájecí napětí stanovené nemají. Mají jen nějaký napěťový úbytek. Pokud na ně dáš nižší napětí, nesvítí. Pokud jen o málo vyšší, shoří.

Jinak řečené tvá metoda nedává žádné užitečné výsledky, ale zato dělá průvan v peněžence.

Mnohem užitečnější bude zapojit hmotu mezi ušima a krmit ji znalostmi.
SirBaron

#5 Příspěvek od SirBaron »

2952 píše:Pokus omyl je drahá metoda...spíš bych šel metodou strýčka google :-)

Strýček google je součást metody pokus-omyl :D Většinou tam najdu obrázek třeba motorku co vypadá úplně stejně, použiju uvedené napětí a zjistím, že podobnost motorku byla čistě náhodná :D. Většinou se ale jedná o motorky co mi donesou kamarádi z různých tiskáren, hraček a podobně, takže ta ztráta není nijak brutální :) Občas se mi ale dostane do ruky motor, který vypadá robustně a podle pastorku z oceli soudím, že výkon bude asi trochu větší. Tam už je mi ho pak líto.
Nikdy neříkej, že něco NEJDE. Vždycky se najde hlupák, který neví, že to nejde a udělá to !
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Nakadah »

Ber to tak, že pokud má něco shořet, tak ať to shoří :) nak
Lark

#7 Příspěvek od Lark »

Tím googlem bylo myšleno spíš aby si studoval zákonitosti a principy různých součástek a obvodů. Ne aby si hledal podobnou součástku. Pak si dokážeš různé zákonitosti sám odvodit. U LEDek a jiných elektronických součástek, katalogové listy (DataSheet). U motorů a třeba žárovek je to dost těžké jen pokusem zjistit. Když budeš opatrný, nedostaneš plný výkon, když nebudeš, shoří. :lol:
2952

#8 Příspěvek od 2952 »

Tvůj "výzkumný záběr" je příliš široký a beru ho spíš jako hru: -) ..různé motorky z různých tiskáren a pod., nemáš šanci použít...většinou nejsou ani stejnosměrné či střídavé, ale třeba krokové, některé mají hallovy snímače umístěné na desce plošného spoje...Z motorků a nebo "klouzátek" beru právě ty hlazené hřídele, nebo tyčinky s nadějí, že je někdy někde použiju...Jinak pak všechny šroubky ..není marné mít kam sáhnout, když něco hledám. Jedno ale funguje na 100 procent: Když potřebuji n stejných šroubků-v krabičce jich bude vždy n-1...případně n-x ....kde x=1 až nekonečno :-)))
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

SirBaron píše:Měl bych dotaz jak zjistit potřebné (doporučené) napětí nějakého spotřebiče, na kterém to není uvedeno a zda je to vůbec možné zjistit.

Obrať se s důvěrou třeba tady. Možná budou mít i větší pravděpodobnost úspěšnosti než ty se svou metodou pokus-omyl. :lol:

Když neznáš parametry tak nejlépe je se toho prostě zbavit. Možností je celá řada ať už vyhodit, zlikvidovat, někomu darovat nebo prodat s tím, že se třeba někdo najde kdo si ty parametry nějak odvodí a bude to tedy ochoten koupit. 8)
JardaRůžička

#10 Příspěvek od JardaRůžička »

SirBaron píše:Předem říkám, že jsem laik co se týče elektroniky. Učím se metodou pokus-omyl.
Myslím to naprosto v dobrém - ale takhle se elektronika naučit prostě nedá, stejně jako se nedá postavit budova bez základů. Sem tam se Ti náhodou něco povede, ale (jak už tu někdo napsal) mezitím dost zchudneš.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Maverick »

muzeme o tom vest spory, muzeme s tim nesouhlasit ale to je tak jedine co se s tim da delat...
Díky za toto fórum.
varok

#12 Příspěvek od varok »

SirBaron: Nebude trošku problém i v tom, že elektromotorky třeba DC vyrábí taky asi v číně, nebo je jedno kde, ale spousty druhů, které se mohou vzhledově podobat, ale parametry mají každý jiné? Příklad: máme tři stejné DC elektromotorky, vzhledově stejné. Jeden je ale na 3V, druhý na 12V a třetí na 24V. Když připojíme ten poslední 24V na napětí 3 nebo 12V, nic se většinou nestane, jen nebude mít požadovaný výkon. Když ale připojíme elektromotorek 3V na napětí 24V, možná to chviličku vydrží, ale po pár sekundách se odporoučí.
Na vzhled nejde až tak vsázet.
coro

#13 Příspěvek od coro »

Konkrétne DC (komutátorové) motory a žiarovky je možné metódou pokus-omyl otestovať celkom dobre a bez zničenia. Slúži na to vec zvaná laboratórny zdroj, presnejšie zdroj s nastaviteľným nielen napätím ale aj prúdom.
Takže je možné odhadnúť ako by to mohlo byť a pustiť to a pritom opatrne zvyšovať napätie až do stavu kedy to podľa zvuku (motorček) alebo jasu (žiarovka) nie je tak akurát maximum.
Už LED je problém lebo ju možno zničiť za príliš krátku dobu, napríklad ak ten laboratórny zdroj má na výstupe nejaký kondenzátor, čo často má, tak stačí dať vyššie napätie a pripojiť - obmedzenie prúdu to nesihne lebo ju zničí už to čo v sebe má ten nabitý kondík. Ale ak sa začne zvolna o malého napätia, ešte stále by sa dalo..

Ale teda nie všetko sa dá skúšať, väčšina zložitejších vecí ani nie, ako sa tu aj píše..
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“