Nové GPS UBLOX

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové GPS UBLOX

#136 Příspěvek od Ancistrus01 »

Pánové když už jsme u toho, myslím, že Pixhawk něco podobného umí... Náhodou jsem na zmínku o tomto narazil na RcGroups, ale ještě jsem to nějak do hloubky nezkoumal... Jedná se o EKF (Extended Kalman Filter) - měl by právě vyhodnocovat data ze všech senzorů a vyrušit například drift GPS.
Mělo by to fungovat takto: GPS vyhodnotí skok o 100 metrů doprava, akcelerometr nic nezaznamená => GPS chytla chybu... atd.
Více na copter.ardupilot.com
A RcGroups.com příspěvek #1795 a dále...

Edit: Tak koukám na to, bude až ve verzi 3.2 která je za rohem! Takže v pohodě
Naposledy upravil(a) Ancistrus01 dne pon 10.11.2014 17:22, celkem upraveno 1 x.
OK2BUH

#137 Příspěvek od OK2BUH »

Paráda! Toto je ten správný směr. Jdu stavět koptéru s Pixhawkem. My té Naze ještě ukážem zač je toho loket. :)
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od Ancistrus01 »

OK2BUH píše:Paráda! Toto je ten správný směr. Jdu stavět koptéru s Pixhawkem. My té Naze ještě ukážem zač je toho loket. :)

BTW. Přesunul bych se do vlákna o Pixhawku! Našel jsem další úžasnou bezpečností věc, kterou Pix od verze 3.2 bude podporovat! Bravo! Jen tak dál
ananas

#139 Příspěvek od ananas »

Tak Naza je uz stara tak to je jasne ze pixhawk bude mit vice možností :-) a sam bych nyni sel do pixa s ublox 8 ale zatim mi staci Naza a slape vpoho tak neni duvod menit..
Amper

#140 Příspěvek od Amper »

Chlapci z Litvy se probrali a konecne odeslali Ublox 8.

Nad dalsi diskusi o PX se presouvam do viewtopic.php?f=132&t=68988&p=1169627&hilit=pixhawk#p1169627
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
OK2BUH

#141 Příspěvek od OK2BUH »

Amper píše:Chlapci z Litvy se probrali a konecne odeslali Ublox 8.

To není Litva ale Lotyšsko (Riga).
Takže máš to doma?
Amper

#142 Příspěvek od Amper »

aha, jsem videl zkratu LV :-)

Jeste ne, v systemu bylo odeslani minuly tyden. Tracking number dodali dneska a to rika ze to podali dneska. Kdyz dorazi do konce tydne tak budu dost stastny.

Nechces nekam seknout overeny config pro coptera at to clovek nemusi vse naklikavat ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od Ancistrus01 »

Amper píše:Nechces nekam seknout overeny config pro coptera at to clovek nemusi vse naklikavat ?

Jojo to by byla paráda!
OK2BUH

#144 Příspěvek od OK2BUH »

Já už se tady dvě hodiny trápím abych vám stáhl ten config. Některé položky to stáhne a u některých to opakuje, pak to napíše "fail due timeout" položku to vynechá a pokračuje dál. Zkoušel jsem to při různých rychlostech. Na druhém PC to samé. Tak jsem vzal NEO6M a taky to tak dělá. Jsou dvě možnosti: dělám něco blbě nebo mají bug v poslední verzi U-center. Asi se na to vykašlu a zítra vám to napíšu po položkách, není toho tolik.
jaroslav.falcon

#145 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Zdravím,

pánové nevíte zda se dá 8 koupit někde v "hříbečku" s ledkou , kompasem a stojánkem.
Pokud to tady někde už bylo tak se omlouvám, že jsem to nenašel.
Dik.
OK2BUH

#146 Příspěvek od OK2BUH »

jaroslav.falcon píše:Zdravím,

pánové nevíte zda se dá 8 koupit někde v "hříbečku" s ledkou , kompasem a stojánkem.
Pokud to tady někde už bylo tak se omlouvám, že jsem to nenašel.
Dik.

To jsem nenašel, leda koupit prázdný hříbeček.

Jinak jste si asi všimli, že od začátku měsíce máme o jeden GPS satelit méně. PRN8 je vypnutý do odvolání a nový PRN3 zatím nezprovoznili. Takže v určitou denní dobu klesne počet viditelných GPS satelitů na 6. V současné době jede 30 GPS a 24 Glonass. Rusi už mají nahoře další 4.
OK2BUH

#147 Příspěvek od OK2BUH »

Protože se mi nepodařilo stáhnout config, tak to napíšu aspoň ručně. V U-center nesmíte nikdy zmáčknout čtvrté tlačítko zleva (takové chlupaté G), to zapíná debug mód, který sice vypadá v PC zajímavě ale řídící jednotka by to nepochopila. Když se to stane tak reset a začít znova.
Potom dát View/configuration view a měnit položky v jednotlivých menu. Změnu v každém menu zapsat Send. Proti defaultu jsem měnil toto:

Menu GNSS
V pravém sloupci "enable" nechat zaškrtnuté jen GPS a Glonass. Vypnout SBAS! Protože Multiwii NAVb7 by ho zaplo zpátky tak mu dát Channels min=0 max=0 a může si ho zapínat jak chce.

Menu NAV5
Dynamic Model si nastavte jak chcete. Pokud bude dobrý Kalman filter v řídící jednotce tak bych tady dal airborne 4G. Teď tam mám portable. Dále můžete nastavit Min SV elevation na 10 stupňů. Mělo by to zvýšit přesnost polohy ale pár satelitů ubyde a bude větší drift. Nechal jsem tam 5 stupňů.

Menu NAVX5
Tam jsem dal počet satelitů v navigaci min=3 max=22.

Menu PRT
Target UART1 nastavit rychlost pro Pixhawk a APM 38400. Pro Multiwii to co máte v config.h. Protocol out pro MWii se nastavuje UBX+NMEA, protože MWii si pomocí NMEA příkazu toto přepne na UBX a potom už pokračuje UBX. Kdyby tam to NMEA na začátku nebylo, tak se to nezinicializuje. Jak je to u APM nevím.

Menu RATE
Measurement Period = 200ms Navigation Rate = 1. Tím by automaticky mělo naskočit 5 Hz. Víc nedávejte, řídící jednotky by se zlobily. Pixhawk by snesl víc ale musel by to mít v programu.

Menu TP5
Zde si můžete nastavit blikání ledky bez fixu a s fixem dle vlastní libosti.

Na závěr musíme jít do menu CFG a toto vše uložit do flash. Modul MAX M8Q nemá flash, tam to jde uložit jen do BBR dokud se nevybije baterka.
Amper

#148 Příspěvek od Amper »

jen poznamka - jedu GPS na 57600 (MPNG i PixHawk) a je to v cajku vcetne toho ze si to PixHawk sam nasel
OK2BUH

#149 Příspěvek od OK2BUH »

Já jedu v MWii taky na 57600. Tak můžeš ten Pixhawk prověřit, GPS modul umí až 921600.
kraro

#150 Příspěvek od kraro »

OK2BUH: teď jsem trochu mimo "mísu" ..... mám Pixhawk a nějak jsem neporozuměl, co bych měl s tím konfiguračním souborem dělat ...... můžeš mne trochu popostrčit vpřed ;)
Thx
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“