Laminování na skle

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
vilgefortz

Re: Laminování na skle

#31 Příspěvek od vilgefortz »

Prorock píše:Co jsem zkoušel separovat Diavou, tak se nanesla tenká vrstva, nechala se zcela zaschnout-vznikly drobné krupičky "pevného" vosku, které se musely pořádně rozleštit do rovnoměrné vrstvy, to byla pěkná fuška, ale zase se to pak pěkně lesklo.

no ja kdyz lestim, tak uz ale odiram ten vosk pryc. bavlnenou hadrou.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Woita »

Já na sklo úspěšně použil včelí vosk (koupil jsem v Dárkových předmětech" svíčku ze včelího vosku), rozpustil na řídkou kapalinu v acetonu nebo nitroředidle, a natíral štětcem. Pak hadrem po zaschnutí (minuta, ředidlo vyprchá rychle) rozleštil. Separovalo to skvěle, ale povrch nebyl hladký jako zrcadlo, takový jako nepatrně do matna, tedy ne nějak matný, jen ten lesk nebyl úplně jako blesk. Dělal jsem na tom karbonové desky. Kromě toho ne zcela lesklého povrchu byly fajn.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
vilgefortz

#33 Příspěvek od vilgefortz »

Standa Stuchlý píše:a co takhle požít folii DUROFOL. Položit klidně na stůl, nastříkat barvou a zalaminovat. Po vytvrzení jde laminát i s barvou snadno sloupnout, protože povrch durofolu sám funguje jako separátor. Konečný výsledek je stejný, jako pracná laminace na sklo. Dokonalý povrch, jen nesrovnatelně snadnější provedení. A sranda nakonec, folie se dá použít opakovaně. Ke koupi snad v každé prodejně pro modeláře. Já používám sílu 0,4mm. Jo, a lisují se z ní i kabiny, krytky na serva a spousta dalších věcí.

Tak ať se to konečně podaří :-)

jo, tohle zafungovalo. natahl jsem ten durofol jeste pva separatorem a krasne se to slouplo. Kamarad chemik mi tvrdi, ze mozna pouzivaji ostatni jine skla, pry to moje je asi hydrofilni. A naopak durofol je hydrofobni, tak to cele zafungovalo. Asi se s tim spokojim takto. Jen je trochu problem koupit durofol, kde neni zadny kaz (ryha atd), ale to uz si nejak poradim.
vilgefortz

#34 Příspěvek od vilgefortz »

I.N.C. píše:Ano - necha se zaschnout a pak se rozlesti. Formy z pryskyrice se separuji voskem nekolikrat (3 a vice krat), sklo staci jednou.
Ja pouzil nove sklo (7mm), Diavu, L285-tku a tkaninu.

aha, se jeste divam, ze ta diava je jen lestenka, ja zkusil pouzit i bistrol, akorat byl problem, ze mi ho ten pva ze skla v podstate umyl.
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od RCModely »

[quote="vilgefortz"]Zdravim,

trochu se trapim s laminaci na skle. Mam sklo, koupil jsem od Havla PVA separator, odmastil jsem sklo lihem, prelestil ho bistrolem, nanesl separator, pak laminat a pak jsem to nedokazal odlepit. Drzelo to na skle jako cert.

Ahoj, tenhle postup jsem popisoval v RCM 8/2013 str. 11-13 a RCM 1/2014 str. 11-15. Pokud dodržíš postup, tak se ti to nemůže přilepit. V článcích je popsán postup jak separací voskem, tak bystrolem následně PVA
I.N.C.
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od I.N.C. »

"...aha, se jeste divam, ze ta diava je jen lestenka....."

Tady pozor! Ja se na konkurencnim foru docetl, ze tech Diav je vicero typu, ale k separaci je pouzitelna jen jedna - Diava pasta na parkety. Diskuze je zde:

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1359834

Pouzivam tedy jen tuto pastu na parkety.

M.
vilgefortz

#37 Příspěvek od vilgefortz »

I.N.C. píše:"...aha, se jeste divam, ze ta diava je jen lestenka....."

Tady pozor! Ja se na konkurencnim foru docetl, ze tech Diav je vicero typu, ale k separaci je pouzitelna jen jedna - Diava pasta na parkety. Diskuze je zde:

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1359834

Pouzivam tedy jen tuto pastu na parkety.

M.

mne to nakonec zacalo fungovat i s tim bistrolem, kdy jsem zjistil, ze je potreba si vylozit 'ihned prelestit' jako nechat uplne zaschnout a pak velmi lehce prelestit, aby to zustalo polomatne to sklo. Pak na to PVA a pak kdyz na to dam neco aspon trochu ohebneho (tj. ne desku), tak to pak i nejak odlepim, oplachnu a vysledek je prijatelny.

Se zakladovym voskem od havla se to nedari. Nikdy dostatecne nedrzi na skle, jak se zacne trochu lestit, tak se vydroluje pryc. Asi bych to musel nekde nazivo videt, jak se spravne lesti. Kdyz to stejne udelam misto na skle na kuchynske desce, tak se to nedroli a cele to funguje, jen se do vyrobku otiskne ten mikrorelief kuchynske desky.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od maroslong »

Tu je krásne vidieť, aká dlhá a kľukatá je cesta špekuľovania a hľadania rôznych alternatívnych metód a materiálov... Keby si použil rovno osvedčené postupy a matroš, napríklad L285, Blue Wax a nejakú značkovú tkaninu, máš to dávno hotové. Inak Diava funguje tież, konkrétne pasta na parkety. A Durofol sme kedysi v začiatkoch používali pri vákuovaní krídel F3K a tiež sme ho pre istotu raz separovali Blue Waxom. A nikdy s tým problém nebol. A neviem čo máš stále s tým gelcoatom... Na výrobu laminátovej dosky žiadny gelcoat netreba.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“