Stavěl někdo RC polomaketu stíhačky S 90

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
J.Horst
Kontaktovat uživatele:

Stavěl někdo RC polomaketu stíhačky S 90

#1 Příspěvek od J.Horst »

Ahoj stavěl někdo někdy RC polomaketu stíhačky S 90 z plánku od J. Fary? Jedná se mě o stavbu přesně podle plánku. Potřeboval bych nějaký fotky ze stavby, ať vim jak na to. Díky
VTjr

Re: Stavěl někdo RC polomaketu stíhačky S 90

#2 Příspěvek od VTjr »

Při vší úctě k bohaté tvorbě pana Faru, já osobně jsem ty jeho plánky bral většinou jen jako volnou inspiraci, ale téměř vždy jsem je přepracoval, protože z hlediska pevnosti konstrukce téměř pokaždé obsahovaly nějaké zásadní návrhové prohřešky. Vždy se to dalo postavit mnohem pevnější a jen s minimálním nárůstem hmotnosti.
Ale tuhle stíhačku jsem nestavěl. Stavěl jsem ale např. od něho upoutanou S-199 (fakticky pováléčný ČS mezek Bf-109).
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Buckeye-Blitz

#3 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Stavěl jsem podle zmíněného plánku model S-90. Upravil jsem si plánek podle svých potřeb na rozpětí 85 cm, elektropohon, váha i s baterií 530 g. Na rozdíl od předlohy jsou křídla potažena 0,8 mm balsou, vynechal jsem přechody trup-křídlo, některé maketové detaily a přizpůsobil jsem velikosti, samozřejmě, i použitý materiál. Fotky ze stavby nemám. Nejobtížnější na stavbu je asi trup (ten jsem stavěl přesně podle plánku), u křídel jsem ponechal pouze žebra a hlavní nosník podle plánku. Protože se mi zalíbila barva materiálu, tak jsem stříknul jen některé části modelu (které nejsou z balzy) a model jako celek nechal v přírodní barvě.
Přílohy
PB061333.JPG
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
J.Horst
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od J.Horst »

Moc pěkný éro. Mě tam v plánku nejsou moc jasný žebra. Daný je K2 až K13 (tuším) mezi nima je udělám pomocí bločku. Ale je tam žebro K1 a mezi K1 a K2 jsou ještě dvě žebra, která nejsou označená. Je to taky K1 jen upravená délka o zkosení křídla? Děkuji
hashpi
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od hashpi »

Od Fary mám doma spoustu plánků a všechny postavená éra lítají bez problémů. Většinou to jsou pak WW2 Pevnost taky dobrá. Občas si taky něco upravím, co mi zrovna líp vyhovuje, ale jen drobnosti. Fara měl a podle mne bude mít ještě hodně dlouho nejlepší plánky. S 90 zatím ještě nemám, ale časem na ni taky dojde :mrgreen:
VTjr

#6 Příspěvek od VTjr »

Ale jó, ja mám na to moc kritický inženýrský pohled. :lol:
Prostě mi vadí když je nosník jen z jedné lišty, nebo z dvou, ale bez stojiny, vadí mi neuzavřené torzní skříně, nebo když jsou jen poloviční (tedy tuhý potah jen nahoře) a spousty jiných zdánlivě drobných prohřešků proti statice, pružnosti a pevnosti, které když odstraním a udělám to pořádně, tak hmotnost naroste opravdu jen minimálně, ale pevnost a tuhost násobně. :wink: Dokonce správnou konstrukcí draku se dá ta hmotnost i ušetřit, protože pak se mohou použít třeba tenčí a lehčí materiály bez toho, aby se pevnost snížila.

Ale uznávám zas, že pan Fara měl i dobré konstrukce a taky, že musel vycházet z tehdejších materiálových možností, takže často i kvůli tomu se dost improvizovalo. Byly doby, kdy balza nebyla k dostání vůbec a vše se stavělo jen z tuzemského materiálu (to naštěstí skoro ani nepamatuji), ale pak byly období, kdy balza byla, ale musel jsi vzít prostě to, co bylo v krámu, nebo nic. :( Třeba 2mm balza velmi často nebyla. No prostě se po ní slehla zem a dala se koupit jedině v Praze. Jednička zase byla jen strašně měkká, A vybírat tvrdost a směr řezu - to zapomeň :mrgreen: , bral jsi to, co zbylo. Třeba u nás v Žilině se dvojka hned rozebrala pod pultem ještě než otevřeli krám po přejímce zboží, tak na mne většinou zbyla z tenčích jen trojka, čtyřka a občas ta nepoužitelná měkká jednička. Samozřejmě sinější prkénko přišlo i na víc peněz. A tak jsme stavěli z trojky místo dvojky a vylehčovali, hoblovali brousili. I když si myslím, že to nebyl asi zrovna Farův problém, byl z Prahy a určitě měl značné konexe, takže asi měl co chtěl a potřeboval. Dokonce pochybuji vůbec jestli to kupoval. Některé kluby byly slušně zásobovány (no ten náš, bohužel moc ne).
corsair
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od corsair »

možná by bylo fajn upravit název ve vlákně na Focke-Wulf FW 190, které v poválečném ČSR dostali ono označení S-90... to vše proto aby méně znalý netápali co to je S-90
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Sice jsem tenhle model (zatím) nestavěl, ale už jsem pracoval s plánky zvětšovaný z Modeláře. Dělal jsem Pipera PA-15 a musel jsem plán zvětšit z formátu A4 do měřítka 1:1 (zvětšoval jsem na kopírce a pak překreslil na pauzák). Už na té A4ce jsem našel rozměrové nesrovnalosti, hloubka křídla na plánu byl poměrně výrazně rozdílná od hloubky na trupu, takže jsem to musel dodatečně upravit. Netuším, jestli to byla chyba vzniklá při kreslení pane Farou, či při reprodukci v časopise, v každém případě se hloubka lišila cca o 1 cm (což zase v tom měřítku není málo). Takže doporučuju si plán před začátkem stavby důkladně proměřit a případně upravit (já to u svého plánu S-90, alias Fw 190, nedělal, nebyl důvod).
Jinak pokud potřebuješ pomoc s nějakými stavebními operacemi, napiš konkrétně o co jde a určitě ti tu někdo poradí. Např. trup nebude od věci stavět na závitové tyč - v přepážkách necháš kříž s otvorem v ose, našroubuješ v patřičných roztečích přepážky a pak obšiješ, až budeš mít trup natolik hotovy, že bude držet fazónu, dá se ty vyndat a trup dostavět. Kříž se pak z přepážek vyndá, takže neuzavřít dřív :wink: . Nebo si třeba udělat nějaký vhodný forychtung, kde budeš mít ustavené přepážky a v něm budeš lepit. O křídlech tu debata v minulosti byla a v poslední době jsem někomu dával odkaz na přípravek na stavbu křídla (v tomto vlákně viewtopic.php?f=15&t=69003).
Hitec Aurora 9X
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od StanleyT28 »

100_9805.JPG

100_8987.JPG

Stavěl jsem od J. Fary Jaka 3 a Airacobru. Obě éra lítala fantasticky, stavba byla bezproblémová, trup byl bedničkové konstrukce s bočnicemi, tohle bude možná stejné? Není potřeba žádný přípravek, staví se to dobře na rovné desce. Pár drobností jsem si udělal po svém, jinak se mi plány líbily :-)
V kobře jsem měl 4ku eláčko, to bylo super, v Jakovi potom jen 2,5ku. Když se povedl hodit, bylo to super, nakonec jsem ho rozflákal, protože ani s vrhačem se to né vždy povedlo a tak z toho byl skoro každý druhý start pád po křídle. Když se ale chytil, nemělo to chybu. S podvozkem by to asi fungovalo, ale obě jsem stavěl bez. Pokud budeš éro stavět, jsem zvědavý na fotky :-)
Standa
J.Horst
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od J.Horst »

Krásný éra! Chtěl jsem se zeptat, jak děláte ty obtisky?

StanleyT28 píše:
100_9805.JPG

100_8987.JPG

Stavěl jsem od J. Fary Jaka 3 a Airacobru. Obě éra lítala fantasticky, stavba byla bezproblémová, trup byl bedničkové konstrukce s bočnicemi, tohle bude možná stejné? Není potřeba žádný přípravek, staví se to dobře na rovné desce. Pár drobností jsem si udělal po svém, jinak se mi plány líbily :-)
V kobře jsem měl 4ku eláčko, to bylo super, v Jakovi potom jen 2,5ku. Když se povedl hodit, bylo to super, nakonec jsem ho rozflákal, protože ani s vrhačem se to né vždy povedlo a tak z toho byl skoro každý druhý start pád po křídle. Když se ale chytil, nemělo to chybu. S podvozkem by to asi fungovalo, ale obě jsem stavěl bez. Pokud budeš éro stavět, jsem zvědavý na fotky :-)
Standa
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od StanleyT28 »

Díky, ale zvlášť ke kobře se nesmělo moc blízko, ve vzduchu už to vypadalo celkem k světu :D

Ty znaky jsem si upravil ve vektorech v Corelu a potom jen v počitači příslušně vybarvil a vytiskl na běžný papír. Takové rychlé řešení, pro mě dostačující.Tyhle éra jsem barvil matnýma Rewelkama a na ty jsem to lípnul disperzí, drželo to po přelakování výborně. Na lesklý povrch u jiného modelu jsem to tam přilepil přes tenkou oboustrannou lepicí pásku, tam bych řekl, že se to moc nechytí.
hashpi
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hashpi »

VTjr píše:Ale jó, ja mám na to moc kritický inženýrský pohled. :lol:
Prostě mi vadí.....

S tímhle s tebou naprosto souhlasím. Ty drobné úpravy, jsem taky myslel konstrukci křídla. Profil si stejně vyjedu z "Profili" a nosníky , náběžku a odtokovku si stavím podle sebe. Nejvíc mi vadí, když je odtokovka na tupo bez zářezů přilepena k žebrům a další podobné drobnosti jak píšeš. Kolikrát radši stavím křídlo pláňkováním z 1.5 -2 balsy a u odtokovky pak mezi spodní a vrchní potah přidám tenkou skelnou tkaninu. U motoru pak hodně otáčím motor hlavou do boku a nebo dolů, aby se pokud možno schoval do trupu. Jinak jsem zatím nenašel lepší plánky. Ještě nejsou špatné plány od Royala Marutaky. Těch mám doma spoustu hlavně WW2 :mrgreen:
VTjr

#13 Příspěvek od VTjr »

hashpi píše:S tímhle s tebou naprosto souhlasím. ...

Přesně takové jsou i mé pocity a postupy. Taký mám radši odtokovku ze dvou dvojek s laminátem uprostřed než ty trojúhelníkové lišty. :wink:

Každopádně je lepší nějaký plánek než žádný. A upravit lze všechno, pokud víme jak. :wink:
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od StanleyT28 »

To máte pravdu s tou odtokovku, to jsem ouplně zapoměl, už je to pár let a byly to mé první stavěná éra, takže jsem to jen provedl dle plán ku. Ale těch ran co to schytalo a tam to nikdy kupodivu nepovolilo 8)
Celkově to bylo dost odolné
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“