No ať používají-já se jen ptám na co-jinak až si budu chtít rozházet články a potažmo vyhodit baterky lupnu je přez balancer.Ale zatím necítím potřebu a obchodníci aspoň mají kšefty.
arda1 píše:No ať používají-já se jen ptám na co-jinak až si budu chtít rozházet články a potažmo vyhodit baterky lupnu je přez balancer.Ale zatím necítím potřebu a obchodníci aspoň mají kšefty.
Ano, a proto jsou balancery vestaveny skoro do vsech drazsich a lepsich nabijecek
Jedine spravne nabijeni Li-Pol baterii je, aspon dle me, hezky clanek po clanku. Nikdy ty clanky nejsou stejne, kazdy starne trosku jinak, meni se mu vnitrni odpor a kapacita. Nekomu snad prijde normalni kdyz se jeden clanek ma balancerem vybijet do druheho a tim srovnavat napeti mezi nimi?? Me rozhodne ne.
V tomhle musim souhlasit s Ardou. Jedine co si u baterek chci pohlidat, je neprekroceni napeti 4,2V na clanek -> proto jen omezovac. Jinak at si clanky ziji vlastnim zivotem.
Kazdopadne opodstatnenost pouzivani balanceru nebo ne, je tezko prokazatelna. Vetsina Li-Pol baterii zdechne driv na pretezovani, vybijeni do mrte a nebo proste jen na svou zivotnost. Kdyby uz chtel nekdo delat test, pozitivniho nebo negativniho vlivu balanceru, chtelo by to aspon stovku ruznych baterii - aby to vubec melo nejakou vypovidaci hodnotu. Nak
To že se tyto balancery serxxx do všeho není zaviněno nějakým přínosem k baterkám-je to na ochranu stupidních userů co si neumí manuálně nastavit režim lixx a počet článků a pak se dějou věci.Takhle se defakto nemůžou seknout-připojí přez balančák a nabíječ si nabíjí sám. Třeba Tema je dle mě opravdu špičkový a dost drahý nabíječ a kupodivu žádný balancer nemá-to stejný Schulze a pod-jenže to jsou nabíječe pro lidi, co si nespletou režim lixx s nixx apod.
Co tě štve? Že jsem napsal že balancer je pouze jakási ochrana baterek před uživateli?Ale vždyť je to pravda.Pro baterky to nic nepřinese(pokud jsou články v pohodě) a pokud nejsou tak je dorazí-toť vše,Pokud tohle považuješ za blábolení pak mi je to líto.
ja pouzivam Jeti Char 3.3 a pri nabijeni Lipol obcas zapojuji omezovac od Zajice. Ten vsak pri nabijeni ani neblikne protoze je nastaven na 4,23V/cl. a Char 3.3 nenabiji vice jak 4,15V/cl.