Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
dospěl jsem k nemilé zkušenosti s hodinami řízených radiovým signálem. Měl jsem za to, že jsou naprosto přesné - ale omyl. Často přihazuji na Aukru na různé modelářské aukce a mám ve zvyku přihazovat v posledních sekundách. Najednou jsem zjistil při příhozu 20 sekund před uzavřením aukce.... že je tato už uzavřena.
Po kontrole s jiným "přesným časem" na netu jsem zjistil rozdíl až 30 sekund. Takže opravdu nevím, kde najít ten jedinný správný čas.
Jedině zbýva to vychytat o kolik sekund je rozdíl proti času, na kterým jede Aukro a podle toho s tím už počítat...
Pokud nejdou ty hodiny přesně, mají špatný signál. Většinou bývá někde na displeji symbol, který ukazuje, že se hodiny synchronizují. U různých hodin to může být různě často. Když se synchro nepodaří, běží hodiny "klasicky" podle krystalu a můžou se hodně rozejít. Zkouška signálu je jednoduchá. Vypnout hodiny (vyndat baterky) a znovu zapnout. Potom uvidíš, za jak dlouho se čas automaticky nastaví. Mělo by to být do pár minut. Pokud se nenastaví, zkus změnit polohu hodin, odstranit případné kovové předměty nebo elektroniku v bezprostřední blízkosti. Jinak přesný čas máš na časových serverech na netu.
Naposledy upravil(a) JosefSvejk dne ned 26.10.2014 20:05, celkem upraveno 1 x.
Bohužel neumím odpovědět na to, kde sehnat opravdu přesný čas v tom více méně absolutním slova smyslu. Teoreticky by ho měly dost dobře ukazovat právě ty rádiem řízené hodiny - ale pozor na to, jak často ty konkrétní hodiny synchronizují čas a jestli vůbec mají signál.
Jenže na poslední sekundy Aukra nepotřebuješ znát skutečný přesný čas! Naopak se musíš synchronizovat právě na čas Aukra, i kdyby ten jejich server měl hodiny někam posunuté...
Přesně jak píše Švejk. Musí mít dobrý signál. Mám je na meteostanici v kanclu a občas je musím vynést na jiné místo, aby se čas aktualizoval. Kupodivu zrovna dneska se nastavily dobře, ale není tomu tak vždy. Taky jsem měl párkrát smůlu na aukru, ale poslední dobou mě celkem vychází aktualizovat si předem čas na internetu a odkliknu v posledních 5 vteřinách. Dost často mám štěstí a aukce vyjde, pokud mě nevypadne přihlášení, což se mě už taky párkrát stalo.
Mám hodinky i budík řízený radio signálem. Ta komunikace mezi hodinami a vysílačem není trvalá, ale probíhá v pravidelných intervalech. Takže když momentálně nechytí signál, tak používá vlastní krystal a synchronizace proběhne při další komunikaci. Ten čas je přesný a nikdy se mi nestalo, že by tam byl rozdíl. Sedí to na vteřinu i s časem počítače, když je počítač synchronizován s time.windows.com. Spíše tipuji, jak už tady bylo zmíněno, že jim čas uletěl na serveru aukro.
• Rozdíly vůči GMT jsou těmito hodinkami vypočteny na základě světového času Universal Time Coordinated (UTC). • UTC je celosvětový vědecký standard pro časomíru. To se zakládá na pečlivě udržovaných atomových hodinách (cesium), které dodržují takt přesně v rozsahu mikrosekund. Sekundy jsou přidané nebo odečtený podle toho je nezbytné držet UTC v synchronizaci s oběhem Země. Referenční bod pro UTC je Greenwich v Anglii.
Příjem kalibračního signálu: Automaticky přijme pětkrát za den v 0:00, 1:00, 2:00, 3:00 a ve 4:00 ráno (dodatečně automaticky přijme v 5:00 ráno když nebyl žádný z předchozích pěti úspěšný): manuální příjem, zobrazení času posledního příjmu signálu. Příjem kalibračního signálu: Rugby, Anglie (volací znak: MSF, četnost: 60.0 kHz, rozsah: přibližně 1,500 km); Mainflingen, Německo (volací znak: DCF77, četnost: 77.5 kHz, rozsah: přibližně 1,500 km)
Zrovna teď mám na projekčním budíku 19:43, protože se mi špatně synchronizoval v noci. Občas to dělá, že ujedou celé hodiny, minuty jsou v pořádku. Zjistil jsem, že je to tím, že je budíček na nočním stolku vedle základny "utrženého sluchátka". Když ho dám dál, tak se do rána "chytne". Jednoduše je to asi tím, že jsem tady ve vzdálenosti na prahu dosahu vysílače DCF77 u Frankfurtu. Na aukru mám kolem 300 nákupů a nikdy jsem problém s jejich časem nezaznamenal.
JosefSvejk píše:Jednoduše je to asi tím, že jsem tady ve vzdálenosti na prahu dosahu vysílače DCF77 u Frankfurtu.
Nevím, kde v ČR bydlíš, ale dosah vysílače je cca 1500km a z Mainflingen to je do Olomouce cca 600km a Česko už moc dál za Olomouc nepokračuje. S časem jsem neměl problém i v Turecku a v Řecku a to už je kousek dál jak do OL.
Jinak to, co píšeš se mi za 8 let co tyto strojky používám nikdy nestalo. Je na to 100% spolehnutí. Možná je problém u tvého budíku, který nemá možná vlastní krystal.
Samozřejmě má vlastní krystal, synchronizace probíhá jen párkrát denně. Ale když je to rušení nebo slabý signál (spíš než vzdáleností to teda bude asi způsobeno něčím jiným - malá citlivost, kopcovitý terén kolem, železobetonové stěny...), tak někdy zkrátka načte nesmyslně hodiny. Myslím, že to je nějaká chyba toho budíčku, protože ostatní dvě zařízení v domácnosti to nedělají (ale taky se někdy nechytnou i celý den po resetu).
pajax007 píše:Zdarec Já mám vždycky vedle počítače zapnutou televizi a puštěnej teletext. Zatím se mi nestalo že by čas neseděl. Pajax007
Tak s tím se nedá než nesouhlasit. Mám tři televize. Když na jedné zapnu analog na jeden kanál, na druhé tentýž digitálně a na třejí ještě něco jiného, liší se tak o tři vteřiny.
Ze studia to běží najednou, ale zpracování a přenosová cesta nejsou identické. Ke mně to přiběhne v různou dobu.
Kdyby ti stačila jedna televize tak průměrná chyba je 1 /slovy jedna/ sekunda což je pro potřeby odklinknutí příhozu 5-10 sekund před koncem aukce zcela dostačující. Pajax007