Uletěl mi copter - ale proč?

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Uletěl mi copter - ale proč?

#61 Příspěvek od Drondys »

macil píše:Žiadna verzia MultiWii nemá implicitne aktivovaný failsafe. Je to z dôvodu, ktorý spomína kolega o príspevok vyššie.

To lze právě považovat za chybný postoj. Klidně by mohl být postoj k tomu opačný v tom smyslu, že pokud bude dodáno s firmware, který umožňuje failsafe nebo pokud se firmware, který umožňuje failsafe poprvé nahrává pak by to mělo být s implicitně aktivovaným failsafe a teprve následně pokud by uživatel chtěl použít jinou formu failsafe tak by si to mohl vypnout nebo změnit příslušným konfiguračním softem.
macil

#62 Příspěvek od macil »

Nie som si istý, či by sa v takom prípade nevyskytlo oveľa viac zblbnutých riadiacich jednotiek po aktivácii FS so zle nakofigurovaným, resp. zle odkonfigurovaným, či upraveným FS.
OK2BUH

#63 Příspěvek od OK2BUH »

Bohužel v tomto případě by to nešlo, protože se napřed musí nastavit otáčky pro konkrétní váhu stroje a teprve potom aktivovat. Těžký stroj by spadl jak hruška a lehký by letěl nahoru. Otáčky nejsou vázány na baročidlo. Já se přiznávám, že se mi tento způsob failsafe nelíbil a nepoužíval jsem ho dokud jsem si nevymyslel RTH failsafe.
Drondys

#64 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:Bohužel v tomto případě by to nešlo, protože se napřed musí nastavit otáčky pro konkrétní váhu stroje a teprve potom aktivovat.

Šlo by to řešit tak, že by otáčky nebyly nastavené a řidící deska s implicitně aktivním failsafe bez nastavených otáček by při pokusu o vzlet vůbec nevzlétla a signalizovala by chybu a po připojení konfiguračního softu by byl uživatel krok za krokem rovnou proveden celým postupem nastavení.
OK2BUH

#65 Příspěvek od OK2BUH »

@Drondys To by ale chudák nemohl ani vyvážit vrtule. Myslím, že už to moc komplikuješ. To co píšeš by mělo platit pro hotový výrobek, který si může koupit i laik. Pokud se někdo rozhodne postavit sám koptéru, tak je předpoklad, že už je to osoba znalá, která o tom něco ví. A pokud nečte, tak ať mu to třeba ruce urazí. Podobně třeba radioamatéra nikdo nehlídá jestli si při stavbě zařízení nesáhne na 1000 V a jestli jeho zařízení splňuje parametry ČTÚ odpovídá sám za sebe.
macil

#66 Příspěvek od macil »

MultiWii je opensource. Výrobca HW doň nemusí nahrať žiadny systém. To je už na samotnom staviteľovi, ktorý si tento systém zvolí a nakonfiguruje, vrátane prípadného FS.
Drondys

#67 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:Pokud se někdo rozhodne postavit sám koptéru, tak je předpoklad, že už je to osoba znalá, která o tom něco ví.

Toto téma je ukázkou toho, že tomu tak rozhodně vždy není a pokud by dotyčný měl větší smůlu tak to mohlo skončit ještě daleko hůř a mohl na to doplatit třeba i někdo úplně cizí kdo s tím neměl nic společného.

OK2BUH píše:A pokud nečte, tak ať mu to třeba ruce urazí. Podobně třeba radioamatéra nikdo nehlídá jestli si při stavbě zařízení nesáhne na 1000 V. A pokud nečte, tak ať mu to třeba ruce urazí.

To je hodně špatný pohled na věc, který dle mého názoru rozhodně nevede ke zlepšení situace. Kupříkladu i průmyslové komponenty třeba pro síťové napětí se v řadě případů vyrábějí podle určitých norem, které se snaží předcházet různým potenciálním problémům zejména co se týče bezpečnosti i když se počítá, že s nimi budou pracovat převážně znalí profesionálové.
Drondys

#68 Příspěvek od Drondys »

macil píše:MultiWii je opensource. Výrobca HW doň nemusí nahrať žiadny systém. To je už na samotnom staviteľovi, ktorý si tento systém zvolí a nakonfiguruje, vrátane prípadného FS.

Můj názor je ten, že se v tomto ohledu dělá právě ze strany tvůrců pořád málo ve smyslu předcházení problémům ve vztahu k potenciálním rizikům při podobných opomenutích. Bohužel tvůrci jsou někdy příliš arogantní než by se snížili k opatřením, která by to zlepšila. Holt je tady vidět zřejmý postoj ve stylu "Když se nechce je to horší než když by to opravdu nešlo" a každá výmluva proč by to nemělo jít je pak dobrá. :(
macil

#69 Příspěvek od macil »

Ľudia zleniveli a osprosteli, ale ani tak nemožno prenášať zodpovednosť za činy tých, čo nerobia nič, na tých, čo sa niečo robiť snažia.
Drondys

#70 Příspěvek od Drondys »

macil píše:Ľudia zleniveli a osprosteli, ale ani tak nemožno prenášať zodpovednosť za činy tých, čo nerobia nič, na tých, čo sa niečo robiť snažia.

Nikdo tady nepřenáší odpovědnost, ale situace je taková, že by to chtělo více snahy předcházet těmto potenciálním problémům zejména od těch co to tvoří a velmi dobře tomu rozumí a více počítat i s tím, že s tím budou pracovat i začátečníci, kteří budou dělat chyby.
macil

#71 Příspěvek od macil »

MultiWii nie je viazaný na konkrétny HW a jeho konfigurácia sa robí aktiváciou (odkomentovaním), prípadne ešte úpravou parametrov v príslušných inštrukciách, podľa použitého HW. V základe je všetko deaktivované. Neviem si dosť dobre predstaviť nejaké defaultné nastavenie FS.
Drondys

#72 Příspěvek od Drondys »

Nemá cenu se o tom dále dohadovat. Prostě se smiřme s tím, že na to máme různé názory, navzájem se nepřesvědčíme a tím to končí. Můžeme jen doufat, že další podobné případy v budoucnu jako byl zmíněn v úvodu tohoto tématu snad nebudou mít tragičtější následky.
DJIvison

#73 Příspěvek od DJIvison »

Uletěl mu copter - ale proč? ?
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
zdzd

#74 Příspěvek od zdzd »

JosefSvejk píše:Pokud má člověk ještě stroj pod kontrolou, tak snad nelétá nad vesnicí (resp. nad obydlenou částí). Potom ať klidně spadne.
Proč vlastně koptéry uletí? Protože modely, či jejich elektronika se občas pokazí (nemluvíme-li o chybě pilota). Dříve letadlo po ztrátě signálu nebo při jiné poruše většinou spadlo (a že takových ran bylo), uletěl občas nějaký "výškový" větroň. Koptéry jsou ale často konstruovány tak, aby uměly létat autonomně a např. při ztrátě signálu se pokusily o vlastní záchranu letem na bezpečné místo (RTH). Ovšem tento systém nemůže být taky 100% dokonalý, může být špatně nastavený apod. Potom i pár metrů vzdálený stroj při ztrátě signálu může díky své "inteligenci" nabrat směr neznámo místo toho, aby hezky spadl (nebo přistál) hned.
Je tady tedy dilema, jestli (mnohdy opravdu drahý) stroj za každou cenu zachraňovat a riskovat ještě větší průšvih uletěním a nebo ho nechat spadnout s velkým rizikem poškození či ztráty.

Žádné dilema neexistuje. V případě problémů kolmo na zem a co nejrychleji. Tak nemůže vzniknout žádná škoda, protože rozumný člověk létá jen tam kam vidí a kde není nic k poškození. Autonomní let odněkud někam hrozí srážkou s něčím, třeba záchranářským vrtulníkem.

Záchrana modelu je zcela podružná oproti prevenci ohrožení kohokoliv.

A kdo létá nad místy, která nemá pod kontrolou ani dohledem, nepatří mezi rozumné.
gardenroute

#75 Příspěvek od gardenroute »

To je pořád dokolečka dokola... Myslím, že tu nikdo žádné dilema neřeší, takže je zbytečné si opět přihřívat svou vystydlou polívčičku :-(
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“