Já bych to poučení hlavně viděl, že se nemá létat (a zejména v nějaké obydlené aglomeraci) s nedostatečně připraveným RC letadlem obecně. Koptéra bez funkčního nouzového F.S. je hodně velká ignorace. Možná jsi sem fotku těch trosek mohl dát pro varování...matlos píše:...Na závěr poučení pro všechny: Dávejte si sakra pozor nad čím létáte, uletět a spadnout může každý copter
Uletěl mi copter - ale proč?
- gardenroute
Re: Uletěl mi copter - ale proč?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
MartyTorx píše:A failsafe nastavuji u každého přijímače. Bez toho bych neletěl.
Mne to pripadá úplne postavené na hlavu.
Vložiť pred relatívne výkonný počítač mikrofailsafe ako barličku, ktorá mu čosi pošle,
aby ten blbec pochopil že nie je signál, lebo keď len naozaj nie je signál tak to nechápe.
(ak je počítač blbec, tak to je len prenesené, lebo blbec je samozrejme ten čo ten program písal..)
To že najeký príjmač nastavíš na nejaké fixné hodnoty a povyšuješ to nad podľa mňa normálne riešenie, t.j. že tam je riadiaca jednotka s komplet informáciami o stúpaní, polohe a všetkom možnom a mohla robiť čo povieš.. Keby tá riadiaca jednotka nebola blbá, nebolo by čo riešiť..
Možno naopak:
A ak si náhodou niekto kúpi trochu lepšie naprogramovanú riadiacu jednotku, možno bude riešť ako zabrániť príjmaču posielať tomu nejaký vymyslený signál keď sa náhodou stratí spojenie - to aby ten počítač mohol správne reagovať.
Copak se asi stane s kopterou(NAZA) když za letu na GPS stratí signál z družic ? Přemýšlejte.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
- gardenroute
Nu, usilovně jsem přemýšlel dle Tvého doporučení, a co si tedy myslíš, že se asi tak staneDJIvison píše:Copak se asi stane s kopterou(NAZA) když za letu na GPS stratí signál z družic ? Přemýšlejte.
Asi zapomínáš, že GPS "za letu" jen pomáhá základní ATTi stabilizaci koptéry (kompas, gyroskopy, akcelerometry, barometr), kdy na rozdíl od ATTi režimu pomáhá držet okamžitou polohu. Mimo to, že bude hlásit (pokud más iOSD) ztrátu GPS, tak to poletí jako v režimu ATTi, nestane se NIC.
Koptéra s NAZA vůbec GPS k letu nepotřebuje a mnozí i bez ní létají
- JosefSvejk
Spíš by mě potom zajímalo, co udělá, když už poletí v režimu fail safe s návratem "domů" a ztratí signál GPS. Přistane hned.. 
Mám vyzkoušeno, že za letu v GPS pokud ztratí signál GPS přejde do ATTI, a pak záleží na větru, poloze, pohotovosti a zkušenosti "pilota", ale v mnoha případech ulítne !
Nebo taky stačí neopatrně brnknout o přepínač GPS ATTI FS, nebo pokud má vakl kontakt.
Naposledy upravil(a) DJIvison dne ned 19.10.2014 10:40, celkem upraveno 1 x.
- gardenroute
Takto ta otázka položena nebyla, ptal se 'za letu'. Nepsal nic o zvláštních režimech, nicméně DJI tuto nezvyklou situaci (3.svetova ?, totální havárie GPS) nepopisuje, a pravděpodobně dojde k druhé variantě FS, tzn. okamzite pristani
- gardenroute
A odpovídal jsem Ti snad něco jiného ?DJIvison píše:Mám vyzkoušeno, že za letu v GPS pokud ztratí signál GPS přejde do ATTI, a pak záleží na větru, poloze, pohotovosti a zkušenosti "pilota", ale v mnoha případech ulítne !![]()
A co by asi měl jakýkoliv jiný letový kontroler (nejen NAZA) při takove ztrátě udělat ??? TO už nesouvisí s tim co udělá NAZA, ale s tim jak umis/neumíš letat a reagovat na krizove situace, tak do toho neplet NAZA !
Tak se totiž chová KAZDA koptera bez GPS, a měl by jsi se nejdříve naučit poradne letat bez GPS, aby Ti to tak v tech 'mnoha pripadech' neuletalo [emoji3]
Tím ovšem není úplně vysvětleno proč ulítne, měla by totiž při ztrátě signálu z ovládání přistát ! 
- gardenroute
Ty jsi ale popleta viď?
Měl by jsi ujasnit nejdříve základní pojmy a dojmy, Kazda NAZA má v konfiguraci možnost nastavení toho, co má při FS (a to je ztráta signálu z ovladani) udělat. Pleteš tady několik věcí dohromady
Měl by jsi ujasnit nejdříve základní pojmy a dojmy, Kazda NAZA má v konfiguraci možnost nastavení toho, co má při FS (a to je ztráta signálu z ovladani) udělat. Pleteš tady několik věcí dohromady
Nepletu, při ztrátě signálu v ATTI přistane (v normální situaci). A ztráta signálu GPS je taky možná, lítám nad řekou a občas se signál pod stromy ztratí, ATTI taky zvládám, ale jsem starší člověk a pokud koptera je dál, tak než se zorientuji co se děje může být pozdě, pane chytrý(to je reakce na to, že se má každý naučit ATTI).
No a je to zase o pilotovi a ne o řídící jednotce. Když máš problém se v dálce zorientovat, tak tak daleko nelítej a nesváděj potom problém na řídící jednotku. Taky jsem starší člověk a tím pádem vím o čem píšeš. Je to tvůj problém a ne Nazy.
- JosefSvejk
gardenroute píše:Takto ta otázka položena nebyla, ptal se 'za letu'.
To je mi ale úplně jedno, já jsem položil vlastní otázku
- gardenroute
Ale pleteš se popleto, velmi, a ještě se uchyluješ k hloupým invektivám, takže naposledy, protože komu není rady, tomu není ani pomociDJIvison píše:Nepletu, při ztrátě signálu v ATTI přistane (v normální situaci). A ztráta signálu GPS je taky možná, lítám nad řekou a občas se signál pod stromy ztratí, ATTI taky zvládám, ale jsem starší člověk a pokud koptera je dál, tak než se zorientuji co se děje může být pozdě, pane chytrý(to je reakce na to, že se má každý naučit ATTI).
Ztráta "signálu" pro FailSafe znamená ztrátu komunikace letadlové Rx s Tx, a nemá to nic společného s GPS a jeho ztrátou, pleteš tady "jabka s vyjetým olejem", tyto 2 zcela jiné věci, které nemají spolu NIC a NIC společného.
Pokud neumíš létat bez GPS je to tvůj vlastní problém, a jak Ti již napsal @jirka_d, nemá to nic společného s jednotkou NAZA a s Tvým stářím či mládím, ale s tím, že si asi neprostuduješ pořádně, co Tvá řídící jednotka dělá či nedělá, a neumíš létat (přes proklamace opaku) v ATTi. Asi vůbec nechápeš pilotování koptéry, když něco takového nejen požaduješ, ale dokonce se to tady snažíš propagovat jako nějakou vadu či závadu.
Apropo, to je mimochodem pěkná békovina, pokud by jsi chtěl, že má koptéra sama přistát při ztrátě GPS signálu, to je skutečně nekonečná kravina s dalekosáhlými důsledky
Nechápu v čem máte rozpor. Při ztrátě signálu je přece úplně jedno jestli dotyčný umí nebo neumí lítat v atti (samozřejmě by to měl umět). Nezbývá mu než s rukama v kapsách čekat jak to dopadne. Kdyby současně vypadl i GPS signál, tak je to dvojitá smůla, nicméně i taková situace může nastat. Třeba sršící izolátor na VN, nebo rozkmitaný koncový stupeň dokáží zarušit současně GPS i ovládání. Teď je otázka jak se má řídící jednotka zachovat. Když přistane do vody nebo na strom, tak nás to nepotěší. Když poletí dál s větrem, tak je šance se z toho rušení dostat (to ale pak není žádný failsafe). Takže univerzální návod co je nejlepší neexistuje, záleží na situaci.