Motor AXI 2203/46 má jen tři upevňovací ramínka.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Zápotocký88

Motor AXI 2203/46 má jen tři upevňovací ramínka.

#1 Příspěvek od Zápotocký88 »

Koupil jsem motor AXI 2203/46 pro deskový 3D model z EPP s rozpětím 80cm. Dosud jsem používal pro podobné modely motory Hyperion HP Z1705-14, se kterými jsem byl spokojený, ale motory se v ČR špatně shání. Když jsem motor AXI dostal, byl jsem nemile překvapen, že motor má jen 3 upevňovací ramínka. Ty jsou sice do kříže po 90 stupních, ale kříž je neúplný, jedno ramínko chybí. To je podle mého názoru velký nedostatek, protože při tahu motoru se v místě chybějícího ramínka motor zvedá od podložky a mění se jeho vyosení. Jde o to, že u většiny malých modelů z EPP nebo depronu je materiál modelu pružný a pro upevnění motoru se většinou používá jako motorová přepážka kříž z tenké překližky nebo laminátu přilepený na EPP. Protože kříž je také pružný, počítá se s tím, že po přišroubování motoru ve 4 bodech následně spolupůsobí mechanicky upevňovací čtyřramenný kříž na letadle s křížem motoru. Pokud na motoru jedno rameno chybí, motor se v tahu vyklání ze své polohy.

Výrobce píše na svých stránkách, že se tím zjednouší nastavení vyosení motoru, ale podle mých zkušeností je nastavení s chybějícím ramínkem komplikovanější. Úspora váhy je vynecháním jednoho upevňovacího ramínka zcela zanedbatelná (vypočítal jsem cca 0,03g). Není mi tedy jasný důvod tohoto řešení. Mou reklamaci na konstrukční vadu výrobce Model Motors neuznal.

Vyřešil jsem to tak, že po nastavení vyosení motoru a jeho vyzkoušení jsem motor přivázal nití za žebro v místě chybějícího ramínka a tuto niť jsem prosytil vteřinovým lepidlem. Je to však nouzové řešení a k tomuto jinak kvalitnímu motoru se jaksi nehodí. Výrobce by měl upravit konstrukci a motor vyrábět se 4 ramínky, jak je obvyklé.
REX

Re: Motor AXI 2203/46 má jen tři upevňovací ramínka.

#2 Příspěvek od REX »

Já tento motor mám v jednom letadle a nemám s tím žádný problém, dokonce je přišroubovaný pouze 2ks šroubů. Mám ho v konstrukčním akrobatu, 86cm rozpětí.

Že ti výrobce neuznal reklamaci, tomu se vůbec nedivím, na stránkách to má popsané tak není co řešit!

A podle mě, když přilepíš na depron (EPP) kříž pro uchycení motoru, musí to taky v pohodě držet, pokud budou šrouby dostatečně dotažené. A deproňáka i EPP Sbacha z Factory jsem měl.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
JK
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JK »

Pokiaľ je motorové lôžko dostatočne pevné, nie "gumové", nemôže s tým byť problém. Tie patky motora sú nadimenzované dostatočne, problém je skutočne len v "gumovitosti" lôžka.
T16SZ
Lark

#4 Příspěvek od Lark »

Když ti to tolik vadí, proč si neuděláš kříž nový, podle svých představ? Stačí na to pilníky a vrtačka. :D
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Milan Nes »

podle mne naprostá zbytečnost ...

i pylonové motory v pohodě drží jen dva šrouby ... tady je sice velké rameno na vrtuli ale 0,0, prd výkon
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Honza.V

#6 Příspěvek od Honza.V »

Používám motory axi několik let a s tím že má tři upevňovací ramínka problém rozhodně nemám. Pokud by se zdálo, že se vyosení motoru během letu mění, rozhodně to není chybou motoru, je to pouze špatně přidělané. Kdyby měl motor dvojnásobný tah, veřím že by tři ramínka stále stačila.
Ticcino

#7 Příspěvek od Ticcino »

No, já AXI nepoužívám, ale mít tři nožky po 90st mi přijde divné. Argument zjednodušeného vyosování mi přijde jako výmluva. Ale třeba se pletu.
Když tři nožky, tak po 120st.
Honza.V

#8 Příspěvek od Honza.V »

Kdyby nohy byly po 120° tak by byl problém s uchycením do křížové konstrukce halovek, proto se dělá po 90°
honzis

#9 Příspěvek od honzis »

Rovina je urcena 3 mi body a tim je to dano. Letam s nim nekolik let a bez problemu. :)
Zápotocký88

#10 Příspěvek od Zápotocký88 »

Výrobce skutečně zdůvodňuje na svých stránkách 3 ramínka usnadněním vyosení (že má motor jen tři ramínka jsem si však přečetl, až když jsem motor koupil). Souhlasím s tím, že by se nastavení zjednodušilo v případě, že by byla tři ramínka po 120 stupních a souhlasím taky s tím, že by tam zas byl problém vůči křížovému trupu deskových modelů (po 90 stupních) s tvarem motorové přepážky. Ale 3 ramínka po 90 st. je podle mého názoru úplný nesmysl. Pokud chci u motoru AXI 2203/46 s třemi ramínky po 90 st. např. prostřední rameno podložit, musím podložit i obě zbylá ramena zhruba o 1/2 tloušťky podložky toho prostředního ramene, protože motor se opře o pahýl po zrušeném ramenu, který je mimo osu motoru a tím se zvedají i ta dvě krajní ramena. Stejné je to při vyosení motoru v jiném směru, prostě to geometricky nefunguje a vyosování se nijak nezjednoduší.

Kromě toho vyosení se dělá jen jednou, ale řádně upevněný motor je zapotřebí napořád, při každém letu.

Je možná pravda, že by se zesílením kříže na letadle vychylování motoru zmenšilo, ale když se honím za lehkým motorem, který je 3x dražší než čínský, tak nevím proč mám přidávat mnohem větší váhu na zesílení kříže na letadle jen proto, že někdo měl nápad vynechat u motoru jedno ramínko. U standardně dodávaných upevnění motorů u modelů 80 cm od RC Factory a VA Models se motor vychyluje. Kdo píšete, že jste spokojeni, tak jste si toho možná ani nevšimli. Ostatně za letu se musí kompenzovat různé náhodné vlivy, třeba vítr, kroucení modelu aj., ale proč má - podle mého názoru dost podivný a technicky nezdůvodnitelný konstrukční nápad - další náhodný vliv přidávat?
mac

#11 Příspěvek od mac »

Ac niekedy, ked citam tvoje navrhy uprav epp modelov, vyzeram nejako takto 8O , v pripade vyosovania mas logicky pravdu, ze s tromi ramenami na 90st nie je jednoduchsie. Nemas ale pravdu v tom, ze by to nedrzalo, pokial sklotextitovy kriz drzi na modeli pevne, uchytenie tromi srobmi s axikom ani nehne.
Ticcino

#12 Příspěvek od Ticcino »

Honza.V píše:Kdyby nohy byly po 120° tak by byl problém s uchycením do křížové konstrukce halovek, proto se dělá po 90°

IMO nebyl. 1mm sklotextit a není problém.
Ať tak nebo tak, věřím že i stávající řešení 90st je funkční, nicméně se hlásím do skupiny lidí, kterým toto řešení přijde divné.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jyrry »

Pro halové C/L GeeBee dělám bižuterii která "umí" lecjaký motorek :-)
geebee_R3_bizu.gif
jyrry.webnode.cz
Zápotocký88

#14 Příspěvek od Zápotocký88 »

mac píše:Ac niekedy, ked citam tvoje navrhy uprav epp modelov, vyzeram nejako takto 8O , v pripade vyosovania mas logicky pravdu, ze s tromi ramenami na 90st nie je jednoduchsie. Nemas ale pravdu v tom, ze by to nedrzalo, pokial sklotextitovy kriz drzi na modeli pevne, uchytenie tromi srobmi s axikom ani nehne.

No je dobré, že tak vypadáte jen někdy :D. Kdybyste si jen o těch úpravách nečetl, ale zkusil je, tak by se to určitě srovnalo :D .

Že motor s třemi ramínky dobře nedrží mám vyzkoušené. Model z EPP s připevněným motorem za 3 ramínka jsem podepřel pod křídly a zatížil v ose vrtule 300g, což je odhaduju síla, která může působit na upevnění motoru. V místě chybějícího ramínka se motor viditelně oddálil od povrchu upevňovacího kříže na letadle. Kříž na letadle mám z 1mm překližky dodávané ve stavebnici modelu a je celoplošně přilepený na EPP. U laminátu 1mm to může být trochu lepší, ale nemyslím, že dobré. Jde o to, že vše pruží a pokud se motor s úplným křížem spojí na konci 4 ramínek s křížem na letadle, tak vznikne z obou křížů sendvič, nebo chcete-li deskový nosník, jehož pevnost jako celku je výrazně větší, než pevnost jednotlivých křížů i než prostý součet jejich pevností. Dokonce i přišroubování jen dvěma šrouby u úplného kříže vyhovuje, pokud se zbylá ramena při vyosování motoru podepřou "podklínují" třeba špičkou párátka, pokud jsou nad povrchem a zalepí. Aspoň já to tak mám u jednoho letadla a taky to drží.

Z Model Motors mi napsali na mé výhrady, že motor vyrábějí od r. 2006 a že za celou tu dobu nezaznamenali jediný případ, že by si někdo stěžoval na problém s montáží motoru. Také napsali: „Je pravda, že většina pilotů, kteří motor používají, nepoužívají překližku a sklolaminát, což už v hale teměř není vidět, ale již léta používají uhlíkové výztuhy, přepážky apod., které jsou významně tužší“. Jenže já chci použít to, co mi dodá výrobce modelu ve stavebnici, to je právě překližka nebo laminát, nejsem žádný závodník, chci létat rekreačně na louce.

Ve skutečnosti mi výrobce motoru nesdělil žádné relevantní důvody, proč vyrábí motor jen s 3 ramínky po 90st. Statistiku jako důvod neberu, není to žádný technický argument. Zažil jsem mnohokrát, že se něco vyrábí, je to špatně a nikdo si nestěžuje.

Celkem chápu, že výrobce konstrukci nezmění, to by bylo přiznání chyby v konstrukci a třeba by chtěli majitelé těchto motorků výrobek vyměnit. Ale na trhu chybí motorek se stejným výkonem, ale s nižší váhou tak 16g. Takový motorek bych si rád koupil. Ale samozřejmě jen kdyby měl všechna 4 ramínka. Vývoj jde dopředu a věřím, že se brzy takový motor objeví.

Motor AXI 2203-46 jsem musel v místě chybějícího ramínka přivázat nití a zalepit.JPG
JK
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JK »

A teraz pichnem do osieho hniezda :) : Keby do stavebnice dal výrobca solídne motorové lôžko a nie 1 mm preglejku, nebolo by treba špekulovať o pätkách na motore. Ja osobne vidím problém tu a nie na motore. Osobne motorové lôžko=prepážku robím aj na minimaketách poháňaných 5-7 gramovým motorom z 3 mm topoľovky (možno zbytočne dimenzované) s primeraným odľahčením a nie je problém, ako tu už niekto písal, ani pri pripevnení motora 2 skrutkami, nie to ešte tromi po 90°. Motor pripevňujem skrátenými skrutkami pre upevnenie serv, diery sú po prerezaní závitu "vystužené" riedkym CA lepidlom. Vylomí sa skôr prepážka, ako by sa pohol motor...
T16SZ
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“