Co v Austrálii?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co v Austrálii?

#31 Příspěvek od arda1 »

TO Drondys - tys to věděl nebo klasika strejda a tetička jako já ? Radek
ICQ 638556901
OK2BUH

#32 Příspěvek od OK2BUH »

Tak položím otázku na kterou neznám odpověď: Při cestě na Měsíc v modulu Apollo používali k navigaci sextant. Ale jak? Námořní sextant potřebuje vidět obzor na vodní hladině. Letecký bublinkový sextant zase potřebuje zemskou gravitaci. Nikde o tom nemohu nic zjistit.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od arda1 »

Strejda vypliv tohle - https://www.google.cz/webhp?sourceid=ch ... %20sextant - to první jsem si přeložil a zní to zajímavě- Radek
ICQ 638556901
LittleFalco

#34 Příspěvek od LittleFalco »

To tedy cumim.. Uz tenkrat takovyhle prcek..
V armade byl zavedeny UAZ s inercnim navigacnim systemem. Nikdy jsem to nevidel, ale rikalo se o tom, ze se s tim muselo jezdit pomalu, jinak to precesni sila setrvacniku dokazala v zatacce prevratit-a to byly osmdesata leta. Pry to bylo rozmerne,ale velmi presne.
Zpátky doma, v kopcích :-)
OK2BUH

#35 Příspěvek od OK2BUH »

Já zase čumím jak Google poslední dobou schytřel. Já jsem to hledal před deseti lety a nenašel jsem nic.
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od kouba159 »

OK2BUH píše:No hlavně tam vyzkoušej, když vytáhneš špunt z umyvadla, jestli se ten vodní vír točí opravdu na druhou stranu než na severní polokouli (Coriolisova síla). :D

Vliv Coriolisovy síly na vodní vír v umyvadle je dávno vyvrácený FAKE.

Zdroj:
http://fyzmatik.pise.cz/491-jak-se-vypo ... frice.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Coriolisova_s%C3%ADla
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
vitaa

#37 Příspěvek od vitaa »

"To mi nemusíte hlásit,to přece vidím" :D na co sextant,namířím raketu na Měsíc a letím, né? :lol:

(asi to nebylo tak jednoduchý,ale nedalo mi to.. :) )
OK2BUH

#38 Příspěvek od OK2BUH »

Ještě je zajímavý efekt když někdo zabloudí na poušti, tak se bude stáčet a nakonec dojde na místo odkud vyšel. Nemá to nic společného s Coriolisovou sílou. Na severní polokouli se bude stáčet doprava, na jižní doleva, tedy opačně než bychom čekali. Dokáže to někdo vysvětlit?
gardenroute

Coriolisova síla...

#39 Příspěvek od gardenroute »

kouba159 píše:Vliv Coriolisovy síly na vodní vír v umyvadle je dávno vyvrácený FAKE....
Fake a lakadlo na hloupe turisty je samozrejme to rovnikove video z Ugandy, tam to tak fungovat nemůže, ale mnohokráte jsem se na jizni polokouli (a tim myslim na samem jihu, kam občas jezdim) presvedcil, ze to tam skutecne toci na druhou stranu.

Za svych pobytu v S.A. jsem to zkousel v ruznych umyvadlech na ruznych mistech jizni Afriky, točilo se VZDY to na druhou stranu nez u nas. Trochu chápu, ze se to leckdo snazi vedecky popirat, nicmene realita je takova jaka je :)

Vlastní video (33 sec.) jsem upnul k jihoafrické expedici z r.2003 na mém Y.T. kanale, zde je pro ty neverici (a opravdu zkouseno i v jinych umyvadlech na jinych mistech, vždy to točilo proti směru hodinových ručiček), neni to zadny fake. Toto jsem natocil v penzionu u mé tehdejší domácí na běžném koupelnovém porcelánovém umyvadle ve Wilderness na pobřeží Garden Route (Western Cape), na samém jihu jižní Afriky...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_3qwWPsW0uU[/youtube]
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
OK2BUH

#40 Příspěvek od OK2BUH »

Ještě můžeme zahájit akademickou debatu jak by se chovaly naše koptéry na ISS. Akcelerometrům by chyběla stejnosměrná složka gravitačního zrychlení. Gyroskopům by chyběla Coriolisova síla otáčení Země, ale ta by zřejmě byla nahrazena rotací ISS kolem Země. Motory by musely mít reverz jinak by to nešlo dostat zpátky, vznášelo by se to i zaarmované. :D
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“