Laminování na skle
Re: Laminování na skle
Kolega to dělal takhle:
http://inc.wz.cz/2014/07/2014-07-24-Min ... delek.html
http://inc.wz.cz/2014/07/2014-07-24-Min ... delek.html
- vilgefortz
Zkusil jsem jen akrylovou barvu ve sprayi a dopadlo to takto.
https://www.dropbox.com/s/gs272z0yxgkkufo/2014-09-15%2008.42.12.jpg
Opet neodlepitelne, ale jde to aspon oskrabat skrabkou. Ten PVA jakoby se od tama vytratil.
EDIT: tak nevytratil, jen nejde odlepit od toho skla. asi to bude chtit vazne vosk pod to jeste.
https://www.dropbox.com/s/gs272z0yxgkkufo/2014-09-15%2008.42.12.jpg
Opet neodlepitelne, ale jde to aspon oskrabat skrabkou. Ten PVA jakoby se od tama vytratil.
EDIT: tak nevytratil, jen nejde odlepit od toho skla. asi to bude chtit vazne vosk pod to jeste.
- vilgefortz
Vasa píše: používám základní separační vosk pod PVA, má Havel
cim ten vosk na to sklo nanest? Mam ten zakladni od havla. Konzistenci je tak jak hustsi jogurt.. Stetec?
Ja jsem pouzil Diavu (viz odkaz na moje stranky od Ticcina). Nanesl jsem to jednoduse - papirovou kuchynskou uterkou. Cilem je, aby se separator nanesl v souvisle vrstve.
Je logicke, ze se ho timhle zpusobem vzdy nanese vic, nez je potreba - udela to "kocoury" o vysce nekolika desetin. Ono je to v tomto pripade jedno - sklo je hladke a naneslo by se to dobre klidne i prstem.
Necha se to zaschnout a pote se to rozlesti - ja opet papirovou uterkou - ostatni doporucuji flanelovy hadr. Rozlestenim se vlastne veskery prebytecny separator odstrani a zbyde tenky "mastny" film.
Na PVA jsem se na internetu docetl dost protichudne nazory. Nekdo jej pouziva a neda na nej dopustit a nekdo naopak ze zasady ne - vzdy ale az po separatoru.
Proc nejde oddelit vyrobek, ktery je mezi dvemi deskami skla (alspon tak jsem to pochopil) muze byt i v tom, ze je vzdy vyhodnejsi oddelovat vyrobek, kde je okoli alespon trochu pruzne - coz sklo neni ani omylem. Pokud by to slo, tak bych volil metodu: sklo->separtor->sklolaminat->igelit (nebo jiny "mastny" plast)->sklo (nebo jina rovna deska...lamino) + zatizit (pripadne vakuum).
M.
Je logicke, ze se ho timhle zpusobem vzdy nanese vic, nez je potreba - udela to "kocoury" o vysce nekolika desetin. Ono je to v tomto pripade jedno - sklo je hladke a naneslo by se to dobre klidne i prstem.
Necha se to zaschnout a pote se to rozlesti - ja opet papirovou uterkou - ostatni doporucuji flanelovy hadr. Rozlestenim se vlastne veskery prebytecny separator odstrani a zbyde tenky "mastny" film.
Na PVA jsem se na internetu docetl dost protichudne nazory. Nekdo jej pouziva a neda na nej dopustit a nekdo naopak ze zasady ne - vzdy ale az po separatoru.
Proc nejde oddelit vyrobek, ktery je mezi dvemi deskami skla (alspon tak jsem to pochopil) muze byt i v tom, ze je vzdy vyhodnejsi oddelovat vyrobek, kde je okoli alespon trochu pruzne - coz sklo neni ani omylem. Pokud by to slo, tak bych volil metodu: sklo->separtor->sklolaminat->igelit (nebo jiny "mastny" plast)->sklo (nebo jina rovna deska...lamino) + zatizit (pripadne vakuum).
M.
I.N.C. píše:Ja jsem pouzil Diavu (viz odkaz na moje stranky od Ticcina). Nanesl jsem to jednoduse - papirovou kuchynskou uterkou. Cilem je, aby se separator nanesl v souvisle vrstve.
M.
...a to bychom měli oslavit...
sorry za OT
David B.
- Standa Stuchlý
a co takhle požít folii DUROFOL. Položit klidně na stůl, nastříkat barvou a zalaminovat. Po vytvrzení jde laminát i s barvou snadno sloupnout, protože povrch durofolu sám funguje jako separátor. Konečný výsledek je stejný, jako pracná laminace na sklo. Dokonalý povrch, jen nesrovnatelně snadnější provedení. A sranda nakonec, folie se dá použít opakovaně. Ke koupi snad v každé prodejně pro modeláře. Já používám sílu 0,4mm. Jo, a lisují se z ní i kabiny, krytky na serva a spousta dalších věcí.
Tak ať se to konečně podaří
- vilgefortz
Standa Stuchlý píše:a co takhle požít folii DUROFOL. Položit klidně na stůl, nastříkat barvou a zalaminovat. Po vytvrzení jde laminát i s barvou snadno sloupnout, protože povrch durofolu sám funguje jako separátor. Konečný výsledek je stejný, jako pracná laminace na sklo. Dokonalý povrch, jen nesrovnatelně snadnější provedení. A sranda nakonec, folie se dá použít opakovaně. Ke koupi snad v každé prodejně pro modeláře. Já používám sílu 0,4mm. Jo, a lisují se z ní i kabiny, krytky na serva a spousta dalších věcí.
no ja nevim, jestli mam nejaky pech, ale mne nejde od laminatu moc odlepovat ani ten durofol
- Standa Stuchlý
ten durofol nesmí být poškrábaný. Dělám na něm povrch křídel a bez problémů. Ničím nenatírám, neleštím. Jen utřu od prachu. Jednoduše nastříkám barvu a po zaschnutí nalaminuju. Po vytvrzení odlepím na rohu a sloupnu. Zatím se mi nestalo, že by to nešlo, nebo se to trhalo.
A to co máš jako durofol, je fakt durofol?
- vilgefortz
Standa Stuchlý píše:ten durofol nesmí být poškrábaný. Dělám na něm povrch křídel a bez problémů. Ničím nenatírám, neleštím. Jen utřu od prachu. Jednoduše nastříkám barvu a po zaschnutí nalaminuju. Po vytvrzení odlepím na rohu a sloupnu. Zatím se mi nestalo, že by to nešlo, nebo se to trhalo.
v modelarstvi koupeny durofol. nekdy to odlepit jde, nekdy ne. Je fakt, ze barvu jsem na to nezkousel. Ale uz mam ten vosk, treba mi to pres to sklo konecne pujde.
Jeste mam problem, ze jsem si trochu neuvazene koupil polyesterovy gelcoat + tuzidlo (peroxid), ale gelcoat neschne - resp. porad trochu lepi a je takovy spis gumovy. Nevim, zda to tak ma byt, nebo je opet nekde chyba. Tuzidla davam dle navodu 2 % hmotnostne. (naposled jsem zkusil 20g polyesteru a 0.4g tuzidla, rozmichal a i po nekolika dnech je to naomak lepkavy) Past vedle pasti
- vilgefortz
I.N.C. píše:Ja jsem pouzil Diavu (viz odkaz na moje stranky od Ticcina). Nanesl jsem to jednoduse - papirovou kuchynskou uterkou. Cilem je, aby se separator nanesl v souvisle vrstve.
M.
zkousel jsem rozlestovat svedskou uterkou a prijde mi, ze to z toho skla zmizi uplne, ze tam nezbyde vubec nic. zda se mi to, nebo to lestim az moc?
To by prave melo to "vono".
Ja jsem si ted provedl kapkovy test. Kapnul jsem kapku vody na odmastenou cast skla a na cast, kde je perfektne rozlestena Diava. Ta kapka bez separatoru je krasne kruhova a nizka. Kapka v miste, kde je Diava je takova vyssi a ma jasne hrbolate okraje.
Test pravdy je ale samozrejme to, kdyz se na tyhle mista kapne prislusny epoxid a necha se vytvrdit.
M.
Ja jsem si ted provedl kapkovy test. Kapnul jsem kapku vody na odmastenou cast skla a na cast, kde je perfektne rozlestena Diava. Ta kapka bez separatoru je krasne kruhova a nizka. Kapka v miste, kde je Diava je takova vyssi a ma jasne hrbolate okraje.
Test pravdy je ale samozrejme to, kdyz se na tyhle mista kapne prislusny epoxid a necha se vytvrdit.
M.
- vilgefortz
I.N.C. píše:To by prave melo to "vono".
M.
nejak se nemuzu zbavit dojmu, ze je to olestene az na hole sklo a nic na tom skle nebylo. Rozhodne je stejne pruhledne, jako kdyz se umyje okenou. A druha vec je, ze v hadre se delaji zmolky toho vosku.
Jen pro jistotu, ta nanesena vrstva se ma nechat zaschnout, nez se zkousi lestit?
Ano - necha se zaschnout a pak se rozlesti. Formy z pryskyrice se separuji voskem nekolikrat (3 a vice krat), sklo staci jednou.
Ja pouzil nove sklo (7mm), Diavu, L285-tku a tkaninu.
- vilgefortz
I.N.C. píše:Ano - necha se zaschnout a pak se rozlesti. Formy z pryskyrice se separuji voskem nekolikrat (3 a vice krat), sklo staci jednou.
Diky. No ja zjistil, ze se ten vosk spis na tom skle srazi a hadra ho rovnou otre cely dolu. Takze asi nevhodny vosk na sklo. Po zaschnuti jde okem videt mista, kde je vosk, a kde se odparilo rozpoustedlo a zustalo jen hole sklo. Mozna ze ta diava by byla vhodnejsi, je-li vyzkousena..
Co jsem zkoušel separovat Diavou, tak se nanesla tenká vrstva, nechala se zcela zaschnout-vznikly drobné krupičky "pevného" vosku, které se musely pořádně rozleštit do rovnoměrné vrstvy, to byla pěkná fuška, ale zase se to pak pěkně lesklo.