Jednoduchá a promyšlená stavebnice v rozsypu - kterou

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Jenda_84

Jednoduchá a promyšlená stavebnice v rozsypu - kterou

#1 Příspěvek od Jenda_84 »

A je to tu zase.
Vím že tu je přehršle vláken o první stavbě a o výběru rozsypu. Všude se rozebírá kvalita materiálu a podobně, ale mě zajímá hlavně konstrukce modelu a návod. Mám za sebou stavbu historika Hepcat podle plánku Z. Rašky z RCrevue. Stavba mi trvala neúměrně dlouho protože nemám prakticky žádné zkušenosti a vymyslet sem tam nějaké, pro zkušeného modeláře jednoduché, konstrukční řešení mi zabralo třeba celý den, protože u plánku prostě žádný návod nebyl. Teď stavím házedlo mimi a narážím na podobné problémy. Bohužel nemám kolem sebe nikoho, kdo by mi dal nějakou radu a na fóru zas člověk dostane rad tolik, že pak vlastně neví, co vybrat.
Ale k vlastnímu dotazu:
Rád bych si pořídil nějaký cvičný hornoplošník v rozsypu 1 - 1,5 m rozpětí s křidélky a elektropohonem, ale nevím po čem sáhnout. Hlavní požadavek je kvalitní a srozumitelný návod a promyšlená konstrukce, kde není třeba nějakého složitého vymýšlení. Co jsem si tu tak pročítal, tak mi jako nejlepší volba vychází stavebnice od p. Hiesböka. Konkrétně El Marabu, případně jeho větší varianta. Je to správná volba, nebo byste doporučili ještě něco jiného?
Dík za odpovědi
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

Re: Jednoduchá a promyšlená stavebnice v rozsypu - kterou

#2 Příspěvek od Jindra_S »

Za sebe mohu doporučit SIG Four Star 20 - stavebnice v rozsypu, složí i někdo, kdo předtím neskládal (=já), není nutné vymýšlet složité postupy. Skládá se to skoro samo. :) Je to dolnoplošník, ale pokud sis vybíral hornoplošníka kvůli snadnějšímu ovládání, pak se není čeho bát, tenhle dolnoplošník je velmi hodný.
Stránky výrobce: http://www.sigmfg.com/IndexText/SIGRC106.html, u nás dodává tuším Pelikán.

Jinak dělají ještě hornokřídlého Pipera, ale s tím nemám osobní zkušenost.
-
matOrix

#3 Příspěvek od matOrix »

Odporucam niektory z modelov od p. Hiesboka. Relativne jednoduche a v pripade potreby aspon mne osobne p. Hiesbok vzdy poradil... Na strankach na niektore modely ma foto navod krok po kroku aj s vysvetlenim... No a ked nieco pokazis - do dvoch, troch (zalezi od posty) dni mas doma krabicu nahradnych dielov, ktore budes potrebovat...
http://www.letadel-modely.cz
Hitec, PA Extra MX, EG PRO, RS352 RCF, ESA Combat Zero, RCF Edge 540T HotRed, Marabu XL
hates

#4 Příspěvek od hates »

Krasne se stavi SIG Piper 1/6 ted jej dodelavam a zatim zadne extra zaludnosti nebyly.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Ale jeho startový chování :roll: Pár lidí tu Pipera mělo a všichni se shodli, že takový pozemní rejdič se jen tak nevidí.
Jirka
JardaRůžička

#6 Příspěvek od JardaRůžička »

Také jsem ho měl a také mi zezačátku rejdil. Chce to ale jednoduchou zásadu - nenaložit mu rovnou plný plyn. Stačí půl (samozřejmě konkrétní hodnota bude individuální podle poměru motorizace k velikosti) a on poslušně jede a najednou s překvapením zjistíš, že vlastně už letí; teprve potom podle potřeby naložit naplno. Veškeré přidávání přitom plynule, žádné divočení.
hates

#7 Příspěvek od hates »

U toho pipera to rejdeni je nejspis normalni. Velke kridlo a kratky trup. NIcmene ja to udu asi resit pomoci gyra na smerovku. Nejake vrtulnikove mam v supliku tak uvidim co bude delat s tim gyrem. Samozrejme ze mod nurmal a ne headlock. TO bych se asi divil az by mi rejdil po plose bokem :-D
paveld

#8 Příspěvek od paveld »

hates píše:Krasne se stavi SIG Piper 1/6 ted jej dodelavam a zatim zadne extra zaludnosti nebyly.
.

V mojí stavebnici byly všechny předsekané díly nepoužitelné.
Rovněž návod je pro začátečníka nevhodný.
Konstrukčně nevhodně řešené uložení VOP.
Velmi špatně se řídí při pojíždění a při vzletu-řízené ostruhové kolečko
moc nepomohlo.
Záludné chování při nízkých rychlostech - není vhodný pro začátečníka,
zato pokročilý modelář se s ním vyřádí - obstojně akrobatí - s odpovídajícím pohonem.
hates

#9 Příspěvek od hates »

To ulozeni VOP je fakt strasne, ale clovek pri chvili nadavani to nejak dohromady da. Spise je tam problem s potahnutim, protoze se prvni potahuje SOP a potom se tam zalepuje VOP.

Ja to udelal tak, ze jsem potahl VOP pouze z jedne strany a mel jsem jiz pripravene koliky na jedne pulce a zalepeny. Tu jsem mohl potahnout celou. Potom jsem narval epoxid do pripravenych navrtanych otvoru v trupu a nasadil koliky na druhou stranu a stahl svorkama. Cele jsem to musel jeste fixovat aby to bylo rovne, ale povedlo se. No a potom potahout horni cast jedne pulky VOP. Je to na nervi ale povedlo se. I mezera mezi trupem a VOP je jak na originale :-D.

Ostruhove kolecko jsem nedelal to ze stavebnice, ale koupil jsem odpruzenou ostruhu s pruzinami.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od corsair »

toho většího Marabu-kamarád poprvé stavěl z rozsypu a kromě toho,že zblbnul nějaké závěsy klapek či co vlastní nepozorností tak celkově klídek plus pohodička, myslím,že pokud by jsi sem dal hlasování Marabu hravě vyhraje.
Jenda_84

#11 Příspěvek od Jenda_84 »

Popravdě se rozhoduji, jestli si pořídit FunCuba nebo něco konstrukčního. Velké Marabu se tomu FunCubovi podobá asi nejvíc, takže je to horký favorit. A pokud to někdo zvládl postavit jako první stavebnici, tak bych to snad zvládl i já.
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
corsair
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od corsair »

Marabu je legoidní to zmákneš levou zadní, nehledě na podporu českého výrobce
hates

#13 Příspěvek od hates »

Bavi te stavet nebo litat, tot otazka. Konstrukcni vzdy lita lip nez pena. a lepe to i vypada. Pokud chces litat nejlepe jeste letos tak ber funcub. pokud te bavi stavet a litat chces az treba pristi rok na jare, ber rozsyp. Pokud chces malo stavet a litat jeste letos ber konstrukcni ARF.
Jenda_84

#14 Příspěvek od Jenda_84 »

Mě baví obojí, teda když to jde. Právě že mě zatím od stavění vždycky odrazovaly ty slepé uličky, kterými jsem bloudil. Občas mi model ležel i pár měsíců než jsem se odhodlal a pohnul se stavbou, protože jsem prostě nevěděl, co dál. Když jsem pak model konečně dodělal, tak mi ho skoro bylo líto poslat do vzduchu, protože jsem se bál, že ta hromada práce přijde vniveč.
Čím dál víc se mi líbí to malé Marabu. Je skladnější a snad bude i dřív hotové. Navíc krom motoru bych snad všechno vybavení měl někde v šuplíku a taky bych si chtěl zase zkusit potahování papírem (teda pokud mě manželka s lakem nevyhodí z bytu). Navíc proti FunCubovi ještě zbyde třeba na Toro nebo nějakou podobnou ptákovinu na vyblbnutí.
Jenda_84

#15 Příspěvek od Jenda_84 »

Ještě k těm konstrukčním ARF (tak trochu mimo):
Dá se sehnat i něco jiného než dováží Pelikán a Astra?
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“