Laminování na skle

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
vilgefortz

Laminování na skle

#1 Příspěvek od vilgefortz »

Zdravim,

trochu se trapim s laminaci na skle. Mam sklo, koupil jsem od Havla PVA separator, odmastil jsem sklo lihem, prelestil ho bistrolem, nanesl separator, pak laminat a pak jsem to nedokazal odlepit. Drzelo to na skle jako cert.

Tak jsem si to zkousel na malych kouskach znova, zdalo se, ze jsem mozna poprve toho PVA separatoru nanesl malo. Pridal jsem a jako vzorek jen pouzil kousek papiru s epoxidem. Odlepit to slo, ale v podstate to odtrhlo PVA od skla, nikoli ze by se odlepil epoxid od PVA. To je ocekavane? Delam to cele blbe? Napr. tim, ze jsem na to sklo nedal zadny vosk? Neni pro me podstatne, jestli mi PVA udela/neudela krasny povrch, jde mi spis o to, aby to slo odlepit ;)
dudaj

Re: Laminování na skle

#2 Příspěvek od dudaj »

Nepoužívám PVA, ale vždy jsem ho bral spíš jako ochranu separačního vosku - který jsi nepoužil a sklo navíc odmastil.
Vem kus igelitu a použij ho místo separátorů a máš klid.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od maroslong »

Perfektne naseparovať sklo je dosť problém. Dával som niekoľko vrstiev Blue Waxu, PVA nepoužívam. Ak ti nezáleží na super povrchu, je najjednoduchšie na sklo napnúť PE fóliu a môžeš celé separovanie úplne vynechať.
EDIT: Hm, predbehol si ma o minútu :)
krtek2k

#4 Příspěvek od krtek2k »

Přesně , ale ne mikroten, musí to bejt zakrejvací igelit , mají to v rolích v baumaxech a železářstvích , i ten povrch je pak dostatečnej, když se použije úplně nová čerstvě odmotaná folie :) Je to asi tak 1000x rychlejší , než patlat separátory :)
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

Na skle jsem si vyráběl karbonové desky. Použil jsem jenom včelí vosk rozpuštěný v acetonu, natřel štětcem a po zaschnutí vyleštil hadrem. Výsledek nebyl 100% lesklý, ale celkem to dopadlo dobře.
Měl jsem ale jiný problém: Na takto naseparované sklo jsem štětcem natíral L285ku, a tvořily se mi tam na tom mastném vosku ostrůvky, nedokázal jsem natřít jednolitou vrstvičku pryskyřice. No holt jsem na to položil první vrstvu karbonové látky, shora ji natřel a pokračoval dál šími vrstvami látky.
Ta dolní vrstvička se mi ve výsledku zdálo, že není dostatečně prosycená pryskyřicí.
Někde jsem tedy udělal chybu, možná jsem měl tu první látku prosytit někde bokem a na to navoskované sklo položit už prosycenou tkaninu. Je to tak?
(Pozn. Nahože pak byla strhávačka a odsávací rohož, tam to bylo O.K. Nevakuoval jsem, jen přiložill druhé sklo a zatížil velkými hrnci s horkou vodou. Ještě ráno byla ta voda teplá a pryskyřice bya vytvrzená).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
vilgefortz

#6 Příspěvek od vilgefortz »

ja jsem nasel na mojehobby takovyto navod:

Sklo před aplikací PVA odmasti líhem a přetři Bistrolem - a hned vylešti . K leštění použij Švédskou utěrku , protože má mikrovlákna a na povrchu skla vytvoří opačný náboj - to znamená povrch nepřitahuje prach.

A jak je nejlépe aplikovat PVA? Štětec podle mě zanechá "šmouhy"(stříkání?)

Jemný moltoprén . Koupíš v OBI - prodávají jako jemný moltoprénový váleček ( šíře 5 a 10cm).
Po vyleštění skla rozmaž PVA po povrchu jako bys to sklo myl. Pak namočený váleček zmačkni v ruce až z něj odteče všechno přebytečný PVA a sklo dlouhýma tahama - jeden vedle druhého " učesej" . Vrstva bude jednolitá bez pěny a bublinek a díky Bistrolu dokonale smočená. Po zaschnutí je takhle natažený PVA jako zrcadlo

cili tam o vosku nemluvi u skla, akorat mi tento postup asi nejak moc nefunguje, tak me zajimalo, kde delam chybu. Jen tahle diskuse je z 2005, tak uz trochu stara.
Vasa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Vasa »

vilgefortz píše: Odlepit to slo, ale v podstate to odtrhlo PVA od skla, nikoli ze by se odlepil epoxid od PVA. To je ocekavane?

tady píšeš že to odlepit šlo, tedy sundat ze skla, to že PVA zůstane na laminátu je správně, naopak na formě (na skle) zůstat PVA nemá, PVA má zůstat na výrobku, z toho potom PVA umejěš vodou
vilgefortz

#8 Příspěvek od vilgefortz »

Jeste jsem ted zjistil, ze strikaci tmel od duplicolor (ktery jsem chtel pouzit misto gelcoatu) to PVA nejak narusuje-rozpousti a prilepi se az na sklo, takze to bude asi ten duvod, proc se to nepovedlo..
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od maroslong »

A čo to vlastne vyrábaš? Lebo nerozumiem načo si tam striekal tmel, dokonca namiesto gelcoatu a načo tam mal byť pôvodne gelcoat?
vilgefortz

#10 Příspěvek od vilgefortz »

Chci tak olaminovat rovnou depronovou desku, aby mela pokud mozno rovny hladky povrch (nemusi to byt zrcadlo). Kdyz pouziju jen laminat, tak to bude hrbate. Proto jsem chtel prvne na PVA striknout tmel, ktery to srovna a ktery pak eventualne lehce prebrousim. Akorat ten tmel asi nejak rozpousti PVA a chyta rovnou na sklo.
Vasa
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vasa »

vilgefortz píše:Chci tak olaminovat rovnou depronovou desku, aby mela pokud mozno rovny hladky povrch (nemusi to byt zrcadlo). Kdyz pouziju jen laminat, tak to bude hrbate. Proto jsem chtel prvne na PVA striknout tmel, ktery to srovna a ktery pak eventualne lehce prebrousim. Akorat ten tmel asi nejak rozpousti PVA a chyta rovnou na sklo.

ta deska bude mít povrch jaky povrch má to sklo nic hrbatého nebude, to se bát nemusíš, takže laminovat rovnou bez tmelu. Jinak na to naseparované sklo můžeš stříknout nějakou barvu (dvousložková akrylátová-autolak) pokud to chceš mít barevné, nebo třeba bezbarvý lak, na formu v podstatě v každém případě měla přijít rovnou barva, a teprve až potom laminát, barevný výrobek jde lepe vyndat z formy, než jenom laminátový, ten naopak může ve formě nechávat tečky epoxidu, apak musíš formu pracně čistit
vilgefortz

#12 Příspěvek od vilgefortz »

Vasa píše:ta deska bude mít povrch jaky povrch má to sklo nic hrbatého nebude, to se bát nemusíš, takže laminovat rovnou bez tmelu. Jinak na to naseparované sklo můžeš stříknout nějakou barvu (dvousložková akrylátová-autolak) pokud to chceš mít barevné, nebo třeba bezbarvý lak, na formu v podstatě v každém případě měla přijít rovnou barva, a teprve až potom laminát, barevný výrobek jde lepe vyndat z formy, než jenom laminátový, ten naopak může ve formě nechávat tečky epoxidu, apak musíš formu pracně čistit

presne to jsem udelal, akorat ta barva byla akrylatovy tmel a ten jsem ted pokusne zjistil, ze narusuje ten separator a lepi se az na to sklo. Takze bud ten gelcoat nebo jiny separtor, kterymu ten akryl tmel nebude vadit (nemyslim, ze je problem v tom, ze je to tmel, barva by asi delala totez, hadam, ze je problem v tom acetonovem rozpoustedle, co v tom strikacim tmelu je).
Vasa
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vasa »

[/quote]

presne to jsem udelal, akorat ta barva byla akrylatovy tmel a ten jsem ted pokusne zjistil, ze narusuje ten separator a lepi se az na to sklo. Takze bud ten gelcoat nebo jiny separtor, kterymu ten akryl tmel nebude vadit (nemyslim, ze je problem v tom, ze je to tmel, barva by asi delala totez, hadam, ze je problem v tom acetonovem rozpoustedle, co v tom strikacim tmelu je).[/quote]

s akrylatovou barvou na PVA dělám naprosto běžně, stejně jako spouta jiných, takže v tom problem nebude
vilgefortz

#14 Příspěvek od vilgefortz »

Vasa píše:s akrylatovou barvou na PVA dělám naprosto běžně, stejně jako spouta jiných, takže v tom problem nebude

a je pod tim PVA jeste vosk? Mozna to s voskem funguje lip nez hole sklo + PVA. Vyzkousel jsem si na kousku, ze kdyz to natahnu PVA tak, ze tam je opravdu sloupnutelna vrstva a na to pva striknu tim sprayem, na to dam trochu epaku a papir a po zaschnuti to utrhnu, tak jsou kusy barvy ze spraye prilepene primo na skle...

S tim gelcoatem se to nestalo, ten se normalne sloupl. U neceho (tusim epoxidovy gelcoat) jsem videl upozorneni, ze se nesmi redit, ze redidlo narusi PVA.

Mozna ta akryl barva vysycha rychleji nez ten tmel, ze ma v sobe min redidla, tezko rict.
Vasa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vasa »

[/quote]

a je pod tim PVA jeste vosk? [/quote]

používám základní separační vosk pod PVA, má Havel
Odpovědět

Zpět na „Dílna“