Elektrovětroň 2,5-3m do termiky do 6000,-
Elektrovětroň 2,5-3m do termiky do 6000,-
Vím, že už to tu bylo mockrát, ale ....chtěl bych pořídit pomalého klapkového elektrovětroně do termiky pro použití varia o rozpětí 2,5 až 3m. Něco co bude vidět dobře na obloze. Favoritem je zde často zmiňovaná Proxima II od Raicharda. Do užšího výběru jsem ještě vybral Mistrala také od Reicharda, pak Genesise V od Kostky (ale ten má už docela malý rozpětí 2,5m), dále Siouxe Large od Valenty a Grace tango od Azera. Původně jsem ještě chtěl Lagunu také od Kostky, ale píše se, že nemá moc dobré letové vlastnosti. Motor bych viděl nějaký z HK např. Turnigy 3639 1100 kV (někdo ho tu použil), baterku Turnigy 3čl. 4000mAh, regulátor mám 40A s 6A BECem a mám nová serva HS-81, ta by se dala snad také použít min. na křidélka a směrovku? Co by jste mi doporučili a jaký setup - motor, vrtule, regl, baterka, serva?
RC Taranis,HK-450,Flash,Swing,Y-UFO,Quad s HK pilotem,Miniquad s KK2.0 ,několik samokřídel...atd..
Re: Elektrovětroň 2,5-3m do termiky do 6000,-
tomik33 píše:------------
pokud jsi spíš začátečník , z větších er máš ještě respekt a vedle dalších svých hraček chceš ještě něco na POHODOVOU termiku, tak bych asi doporučil něco málo přez dva metry pod 600g--Daidalos, Ambrozie, něco levnějšího dělá tuším i Reichard, pokud to má být větší a opět termické ero, tak bych volil rozpětí určitě víc přez 3 metry. s těmi 600 gramovkami mužeš blbnout s termikou před nosem, třímetrovka vyjde kuli nutnému pohonu těžká a v podstatě vizuelně malá na dohledání nutných výraznějších bublin už né pouze před nosem. 3,5 metru mi přijde tak akorát v ekonomickém provedení era---živější 3 metrovka natažená vizuelně ještě o pár čísel aby byla lépe vidět na větší vzdálenost.
2,8--3,2 metru ekonomické, dýhopolyšové ero mi přijde tak trochu mimo mísu--universální na nic, přestupní stanice.
Prostě na termiku něco přez dva metry cca 600g, nebo pak přez 3,5m super, ale to, mezi tím spíš sportovní era--baterky--svah.
Bez debaty, pokud se cítíš na víc, jak na 3m ero, pokud ho dostaneš pak do vzduchu, ten pocit, že je tam už opravdu kus era dělá taky své a samozřejmě to létá s větším rozpětím opravdu dobře, je to ppodstatně pohodovější létání a víc na pohodu, než s menším erem.
Kdo řiká že Laguna nemá dobré letové vlastnosti ? Myslím tím klasiku ne V.
Já sem z ní nadšenej .. super autobus co lítá sám ... V čko bylo dost tupé na směrovku, ale mám teď klasiku a sem spokojen a to ještě jí nemám odladěnou ... lítá už teď líp jak Proxima I i II (měl jsem obě) minimálka uplně někde jinde ...
Já sem z ní nadšenej .. super autobus co lítá sám ... V čko bylo dost tupé na směrovku, ale mám teď klasiku a sem spokojen a to ještě jí nemám odladěnou ... lítá už teď líp jak Proxima I i II (měl jsem obě) minimálka uplně někde jinde ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Tak něco nalítáno už mám s 2m Swingem od Kostky a teď mám Breze 1,6m koupeného ve výprodeji na MH za hubičku, ale ten právě není moc vidět a je rychlej.
Víc než 3m by se mi líbilo, ale potřebuju něco co se dá ještě hodit z ruky a nestojí to bez výbavy 10.000,-
K té Laguně je pravda, že jsem četl o motýlu vzadu. Tak ji opět zařazuju, jediný co se mi nelíbí, že má třídílné křídlo (sundavací uši), to už jsem měl u Swinga a přišlo mi to velice nepraktické, tak jsem ho vozil v autě vcelku což u 3metrovky je trochu problém.
Víc než 3m by se mi líbilo, ale potřebuju něco co se dá ještě hodit z ruky a nestojí to bez výbavy 10.000,-
K té Laguně je pravda, že jsem četl o motýlu vzadu. Tak ji opět zařazuju, jediný co se mi nelíbí, že má třídílné křídlo (sundavací uši), to už jsem měl u Swinga a přišlo mi to velice nepraktické, tak jsem ho vozil v autě vcelku což u 3metrovky je trochu problém.
RC Taranis,HK-450,Flash,Swing,Y-UFO,Quad s HK pilotem,Miniquad s KK2.0 ,několik samokřídel...atd..
tomik33 píše:Tak něco nalítáno už mám s 2m Swingem od Kostky a teď mám Breze 1,6m koupeného ve výprodeji na MH za hubičku, ale ten právě není moc vidět a je rychlej.
tomik33 píše:
Víc než 3m by se mi líbilo, ale potřebuju něco co se dá ještě hodit z ruky .
tak to já si dojdu ještě pro pivo a nějak to doprobereme
vydrž Prtka, vydrž
tak jsem po návratu z hosapody sesmolil zase mé oblíbené 4 stránky A 4 ,pak to párkrát po sobě přečetl a dosapěl k závěru, že zavzdušnělý modelář nechce slyšet názor Pepin, tak jsem to očesal a upravil.
PS:modelář je idiot, co bude hledat stejně pořád něco nového a jiného, ale v principu,. co se týče termických větronu, je opravdu fajn si honit pro zábavu okolo hlavy nějakou do 600g dvoumetrovku--někdo dá přednost F3K, nebo pak opravdu létat s něčím přez 3,5m pod 3kg, pro zájmové létání není potřeba tu váhu tlačit níž, sportovní ero--3,5m 3kg je fakt super, to jde i s obyč pohonem vypustit symbolickým náznakem pohybu ve směru letu naprosto bez problému.
PS:modelář je idiot, co bude hledat stejně pořád něco nového a jiného, ale v principu,. co se týče termických větronu, je opravdu fajn si honit pro zábavu okolo hlavy nějakou do 600g dvoumetrovku--někdo dá přednost F3K, nebo pak opravdu létat s něčím přez 3,5m pod 3kg, pro zájmové létání není potřeba tu váhu tlačit níž, sportovní ero--3,5m 3kg je fakt super, to jde i s obyč pohonem vypustit symbolickým náznakem pohybu ve směru letu naprosto bez problému.
Já si myslím, že pokud je limit na model bez vybavení 6000, tak se toho moc u třímetrovky vymyslet nedá. V podstatě mě nic moc jiného než Laguna nenapadá - už i třeba konstrukční Gracia/Grafas od Topmodelu je dražší.
Otázkou je, zda při tomto limitu nejít raději jen do 2,5m, třeba Avia od Topmodelu http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=6995 vůbec není špatné letadlo. Pepin se sice občas vyjadřuje svérázně, ale pravdou je, že třímetrovky jsou dost nešťastný střed mezi "drobky" a "pořádnými modely" a hlavně to platí právě u těchto levných variant. Třeba http://www.hobbyarena.cz/Models/K3000/index.php už by dobrá volba byla, ale ve verzi s plnou mechanizací křídla se taky do 6000 nevejdeš.
Výše uvedené se samozřejmě týká nových modelů, z druhé ruky by se asi dal sehnat třeba Cirrus od Reicharda za cenu v udaném limitu.
Mimochodem, z ruky jde hodit v pohodě i pětimetrovka, omezení na hod z ruky je spíš ve velikosti trupu. Účelové modely se vesměs hází v pohodě, problém by byl až s polomaketami...
Otázkou je, zda při tomto limitu nejít raději jen do 2,5m, třeba Avia od Topmodelu http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=6995 vůbec není špatné letadlo. Pepin se sice občas vyjadřuje svérázně, ale pravdou je, že třímetrovky jsou dost nešťastný střed mezi "drobky" a "pořádnými modely" a hlavně to platí právě u těchto levných variant. Třeba http://www.hobbyarena.cz/Models/K3000/index.php už by dobrá volba byla, ale ve verzi s plnou mechanizací křídla se taky do 6000 nevejdeš.
Výše uvedené se samozřejmě týká nových modelů, z druhé ruky by se asi dal sehnat třeba Cirrus od Reicharda za cenu v udaném limitu.
Mimochodem, z ruky jde hodit v pohodě i pětimetrovka, omezení na hod z ruky je spíš ve velikosti trupu. Účelové modely se vesměs hází v pohodě, problém by byl až s polomaketami...
Ja mam z tech ruznych Lagun a Proxim pocit dočasného řešeni. Nejsou to špatne modely, ale on nakonec nějaky ten kompozitovy třimetr vyplave a vedle trimetroveho kompozitu pak třimetrovy dyhopolyš přestane davat smysl a k doplněni letky mi tam spiš sedi mějake to kacko, rcenko a větši sportovni jecko
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
tomik33 píše:Motor bych viděl nějaký z HK např. Turnigy 3639 1100 kV (někdo ho tu použil), baterku Turnigy 3čl. 4000mAh, regulátor mám 40A s 6A BECem a mám nová serva HS-81, ta by se dala snad také použít min. na křidélka a směrovku? Co by jste mi doporučili a jaký setup - motor, vrtule, regl, baterka, serva?
Když to necháš tak jak si to napsal, tak bych si k tomu koupil právě nějakou tu lehkou konstrukční 2,5metrovku. Tím docílíš už jen toho, že to bude ve stoupání živé.
Klidně něco jako je ten Genesis (Alegro od Azera), nebo třeba Lineu elektro od Topmodel. Jo a na toho 3639 bych zkusil listy Ae. 12,5/7,5. Aku by Ti mohla stačit klidně jen 3Ah. Termiku si s tim zalétáš si myslim zcela bez problému.
- Andrews
- Kontaktovat uživatele:
Řeším podobné dilema od jara a zatím jsem rozhodnut pro Etalona XXL od LSmodel. Ale ještě neobjednáno 
Taky pokukuju po Etalonu XXL. Hlavně proto, že jsem na začátku roku koupil na inzerát olítanou starší verzi Ambrosie, ještě bez křidélek (ale už se vztlaky) a bylo to naprosto úžasný relaxační éro jak do klidu, tak kupodivu i do slabšího větru, jen jsem se občas přistihnul, že řídím se směrovkou i neexistující křidélka. Taky jsem se s rozpětím 220 cm a váhou 550g nemohl pustit moc vysoko a gondolka byla tak malá, že se mi tam vešel jen 5kanál MZK Twin a k tomu se ještě nedá připojit vario, tak jsem neměl ani přehled o výšce. Ale musím říct že ono to lítalo a kroužilo naprosto samo, to byl relax ležet v trávě a jen občas nasměrovat model zase k sobě. O Etalonu xxl jsem začal přemýšlet v průběhu léta, kdy jsem zjistil, že za rozumný peníze nic takovýho jako Ambrozii natáhnutou na o půl metru větší rozpětí nekoupím a nechtěl jsem ani drahý kompozitový speciál F5J ani folií potažené lehouše od Reicharda, nebaví mě pořád žehlit vrásky. Párkrát mě napadlo, že když si pořídím Etalon, tak Ambrozii prodám a ono se to minulou neděli vyřešilo samo, kdy pro samé kochání se modelem , který už 5 minut kroužil sám v termice, mi o pár minut plynule ulítnul na postupnou ztrátu vizuálního kontaktu. Plynule pro to, že to zmenšování modelu bylo tak neznatelný, že jsem dokonce v jednu chvíli furiantsky pronesl "už bych se měl začít bát?"
a o 10 minut později už jsem boj vzdal, vypnul vysílač a jen doufal, že nastavený failsafe (kroužení s naplno vytaženými vztlaky) je přece jen něco platný. Takže teď to v dešti hnije někde v kukuřici nebo v lese, na hlavu či majetek to nikomu evidentně nespadlo, protože nikdo mi na telefon uvedený na křídle naštvaně nevolá.Omlouvám se za OT, jen chci říct že velikosti rozpětí není nikdy dost a třeba kamarád s kompozitem Sharon 3,7 M taky stejně lítá na hranici vidu, to už tak prostě je, samotnýmu je mi po dvou sezonách třímetrovka Sirius s výhledem do budoucna malá a myslím si na 4metr.
já právě měl na termiku od 1,5 - 3,2 m letadla a jak blbě vidím tak sem teď sakra rád za lagunu, navíc nejsem aktuálně vylítanej tak sem rád že to je hodné, stabilní a každý poryv si s tím nehraje
Etalon 2,5m je super, taky jsem ho měl a dodneška lituju jeho ztráty (problém mezi ušima
)
u mne to bylo rozhodnutí co největší za rozumné peníze, to že to nemá top výkony mi nevadilo, hlavně že to lítalo a je velké pro slepce jako sem já
jinak za etalona bych se taky přimlouval, pravda je to dosti povedené letadlo, ambrosia je super, ale ta cena ...
Etalon 2,5m je super, taky jsem ho měl a dodneška lituju jeho ztráty (problém mezi ušima
u mne to bylo rozhodnutí co největší za rozumné peníze, to že to nemá top výkony mi nevadilo, hlavně že to lítalo a je velké pro slepce jako sem já
jinak za etalona bych se taky přimlouval, pravda je to dosti povedené letadlo, ambrosia je super, ale ta cena ...
SOVA is YouR CO-pilot
Taky jsem tento problém řešil. Vybral jsem Absolutiona od VH Model ve zvětšené verzi 3,2 m. Váží 3 kg přesně a létá dobře. Byl jsem se podívat na soutěž F5J a musím říct, že lehké kompozity jsou úplně o něčem jiném. Takže teď řeším, jestli k tomu nějakou 100palcovku s letovkou kolem 800 gramů, jak píše pepin, nebo celokompozit kolem 360 cm rozpětí a váhou ke 2 kg.
Asi bych teď šel do lehčího éra při rozpětí přes 3 metry, kdybych se rozhodoval znovu.
Asi bych teď šel do lehčího éra při rozpětí přes 3 metry, kdybych se rozhodoval znovu.
moje Laguna 3m a 2,2 kg ... měl jsem i F5J 3m a 0,98 kg :-d pravda to lítá vždycky :-d jen nesmí foukat
do nulek mám F3K ...
do nulek mám F3K ...
SOVA is YouR CO-pilot