Maketa spalováku

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
macil

Re: Maketa spalováku

#16 Příspěvek od macil »

mhabr píše:Jsem si nevšiml, že by někdo chtěl imitovat uječený zvuk žhavíka.

Ja som ani nenapísal, že by to niekto chcel.
mhabr

#17 Příspěvek od mhabr »

macil píše:Nezdá, zatiaľ som pri vedomí. Ide o rovnakú snahu napodobiť niečo, čo v modeli nie je. Či už zvukom, alebo vzhľadom.

Takže i nefunkční makety zbraní na maketových modelech válečných strojů jsou jen zbytečnou snahou napodobit něco, co v modelu není?
A busta pilota je v pořádku? Taky nic nepilotuje.
A maketa letadlové lodi s kity letadel, která taky nikdy nepoletí taky není v pořádku?
:D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

mokusacu...
jyrry.webnode.cz
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

Já v tom ale jistý rozdíl vidím. :wink:
To, co tu "mhabr" vyjmenoval, maketuje součásti skutečné velké předlohy. I ta busta pilota maketuje skutečného živého pilota velkého letadla. Zatím co maketa zhavícího motoru :roll: - prostě mi připadá naprosto uletěné stavět model, který je maketou (tedy spíš replikou) jiného modelu, který ale nebyl maketou ničeho reálného, velkého, ale pouze účelovým hornoplošným trénerem (předpokládám podle vzhledu čumáku). :mrgreen:
Navíc z hlediska pravidel historiků (kde se repliky opravdu cíleně staví) to taky nemá valný význam, protože ty mezní letopočty (tuším 1950) prakticky vylučují dobu, kdy se začalo masově létat se žhavíky. :!:
Takže i já se taky přikláním k názoru, že by to mělo smysl, pouze kdyby to byla maketa některého ze známých a tehdy sériově vyráběných benziňáků (např Baby Cyclone, nebo Brown Junior a pod.) a ne nějakého masového levného spotřebního žhavíku typu ASP S-40. To je po všech stránkách pak opravdu lepší do toho modelu vrazit skutečného funkčního žhavíka. Bude to lehčí a výkonnější, ale hlavně při dnešních cenách žhavíků, mnohem levnější. :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
mhabr

#20 Příspěvek od mhabr »

Já ale komentoval ten zvukový modul ...
ifin

#21 Příspěvek od ifin »

No vida... A je z toho opet plodná debata. Na smetiště s tím.
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?
Bomber
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Bomber »

VTjr píše:Já v tom ale jistý rozdíl vidím. :wink:
To, co tu "mhabr" vyjmenoval, maketuje součásti skutečné velké předlohy. I ta busta pilota maketuje skutečného živého pilota velkého letadla. Zatím co maketa zhavícího motoru :roll: - prostě mi připadá naprosto uletěné stavět model, který je maketou (tedy spíš replikou) jiného modelu, který ale nebyl maketou ničeho reálného, velkého, ale pouze účelovým hornoplošným trénerem (předpokládám podle vzhledu čumáku). :mrgreen:
Navíc z hlediska pravidel historiků (kde se repliky opravdu cíleně staví) to taky nemá valný význam, protože ty mezní letopočty (tuším 1950) prakticky vylučují dobu, kdy se začalo masově létat se žhavíky. :!:
Takže i já se taky přikláním k názoru, že by to mělo smysl, pouze kdyby to byla maketa některého ze známých a tehdy sériově vyráběných benziňáků (např Baby Cyclone, nebo Brown Junior a pod.) a ne nějakého masového levného spotřebního žhavíku typu ASP S-40. To je po všech stránkách pak opravdu lepší do toho modelu vrazit skutečného funkčního žhavíka. Bude to lehčí a výkonnější, ale hlavně při dnešních cenách žhavíků, mnohem levnější. :lol:

Uletěné to není.Jen s tím možná přišli příliš brzo,v době,kdy nám ten levný spotřební ASP S-40 přijde nezajímavý,smradlavý,mastný,uječený,nespolehlivý a elektrikou překonaný.
To samé byly ve své době zmiňované Baby Cyclone,Brown Junior.Nebo se tak moc pletu?
https://www.rcalbum.cz/hledat?q=martin+hynek
https://hynekmyto.rajce.idnes.cz/
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

mhabr píše:Já ale komentoval ten zvukový modul ...

No asi neumím číst, nebo nerozumím psanému textu. :? Když znovu a znovu čtu Tvůj předchozí příspěvek tak ho nedovedu pochopit jinak - o zvuku tam není ani slovo. :lol:
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

Bomber píše:Uletěné to není.Jen s tím možná přišli příliš brzo,v době,kdy nám ten levný spotřební ASP S-40 přijde nezajímavý,smradlavý,mastný,uječený,nespolehlivý a elektrikou překonaný.
To samé byly ve své době zmiňované Baby Cyclone,Brown Junior.Nebo se tak moc pletu?

Souhlasím. 8) Bude to mít smysl, když vznikne nějaká kategorie novějších historiků, kde by se ten kriticky rok posunul dejme tomu na 1980. Do takové bych se pak i docela rád zapojil. Protože mne modely z tzv. "zlatého věku" před rokem 1950 jednak nic neříkají (to jsem ještě nejmíň 10 let nebyl na světě) a taky se mi většinou ani moc nelíbí a o jejich aerodynamických letových vlastnostech ani nemluvím. Proe mne byla zlatým věkem (a možná i většiny tady diskutujících padesátníků-šedesátníků) sedmdesátá léta, ale o ta jaksi zatím není zájem. :( Tedy z hlediska nějaké kategorie. Přitom právě v té době už ty modely vypadaly mnohem hezčí, byly technicky mnohem víc propracované a taky jejich letové vlastnosti byly už úplně někde jinde. :wink:

P.S. u veteránů aut je pravidlo tuším jen stáří víc než 30 let. Čili kritický rok se neustále posouvá a dnes už může být veteránem i Škoda 105L z první série o Škodě MB-1000 a Š100 ani nemluvě. Přitom to nijak neubírá na kráse a hodnotě i těch nejstartších veteránu z předválečných let nebo i začátku 20. století.
Ale pravidla historických modelů jsou neoblomná - do 1950 a dost. Jenou jsem měl takovou debatu s protagonistem a organizačním funkcionářem této kategorie, zrovna na téma, jestli by ten datum nemohl byt klouzavý jako u aut. Reakce byla velice konzervativní - prostě oni si mezi ty jejich létající rohaté obludy žádné hezké modely let 70. nechtějí pustit.
Lark

#25 Příspěvek od Lark »

Přes to všechno si ale myslím, že když už by to měla být replika, tak tu maketu spalováku bych si představoval z nějakého lehkého materiáu a ne jen nějaký upravený, těžký hliníkový odlitek.
macil

#26 Příspěvek od macil »

mhabr píše:Takže i nefunkční makety zbraní na maketových modelech válečných strojů jsou jen zbytečnou snahou napodobit něco, co v modelu není?
A busta pilota je v pořádku? Taky nic nepilotuje.
A maketa letadlové lodi s kity letadel, která taky nikdy nepoletí taky není v pořádku?
:D

Ale preboha, veď ja som nikde nič také nenapísal. Ja som ani nič neriešil, či nehodnotil význam toho. Sú to naše hračky a každý si na to môže naložiť čo chce a riešiť, či si nevšímať reakcie iných.
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:Přes to všechno si ale myslím, že když už by to měla být replika, tak tu maketu spalováku bych si představoval z nějakého lehkého materiáu a ne jen nějaký upravený, těžký hliníkový odlitek.

A když už, tak přímo do prostoru klikového mechanismu rovnou implementovat vhodný inruner a ten odlitek využít jako chladič. :idea: Prostě prodávat elektromotor ve tvaru repliky spalováku bez nějakých komplikovaných pružných spojek bez kterých je tak dlouhá sestava při zástavbě do běžného trupu prakticky nemožná.
BUBI

#28 Příspěvek od BUBI »

Mne to pripadá ako keby som capovi odrezal rohy, namontoval mu tam zhody dvanástoráka a vyhlásil ho za jeleňa.
Jano Bubeník
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

:lol: :lol: :lol:
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Kuba78 »

kolegove modelari, vy jaksi zapominate ze HK je predevsim cinsky obchod s cinskym modelarskym zbozim a uvedomte si ze ty veci vyrabi a vyviji Cinane. A mentalita cinana je uplne jina nez nase. My premyslime - ma takovy vyrobek smysl, nema.. ma smysl jej zkusit vyvijet a pak vyrabet, pro koho asi tak bude urcen, jak se bude prodavat, co budu delat kdyz se nebude prodavat..
kdezto cinsky soudruh se jde rano vykakat, pri tlaceni ho osviti napad "ejhle, to tu jeste nebylo" a je jedno jestli je to lek na rakovinu (s vedlejsim ucinkem zavedeni svetoveho miru) nebo nejaka naprosta kravina pro iphone ktera zaujme pouze japonskou skolacku se sebedestruktivnimi sklony. dulezite je ze to jeste nikdo nema a bude prvni, tak rychle dokonci svuj business na one mistnustce kam i cingischan chodil pesky, maze do fabriky, do obeda to parta sikovnych cinanku navrhne, pres poledne se udelaji formy a vecer to visi na dx.com s nalepkou "100k kusu skladem" - diky tomu ze to cele stoji par dolaru si to nakonec nekdo koupi a tech "nekdo" bude pri velikosti potencialniho trhu (i kdyby to byla jen cela Cina) radove vic nez kdyby si to koupili vsichni modelari v ceske republice dvakrat..
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“