mhabr píše:Jsem si nevšiml, že by někdo chtěl imitovat uječený zvuk žhavíka.
Ja som ani nenapísal, že by to niekto chcel.
mhabr píše:Jsem si nevšiml, že by někdo chtěl imitovat uječený zvuk žhavíka.
macil píše:Nezdá, zatiaľ som pri vedomí. Ide o rovnakú snahu napodobiť niečo, čo v modeli nie je. Či už zvukom, alebo vzhľadom.
VTjr píše:Já v tom ale jistý rozdíl vidím.![]()
To, co tu "mhabr" vyjmenoval, maketuje součásti skutečné velké předlohy. I ta busta pilota maketuje skutečného živého pilota velkého letadla. Zatím co maketa zhavícího motoru- prostě mi připadá naprosto uletěné stavět model, který je maketou (tedy spíš replikou) jiného modelu, který ale nebyl maketou ničeho reálného, velkého, ale pouze účelovým hornoplošným trénerem (předpokládám podle vzhledu čumáku).
![]()
Navíc z hlediska pravidel historiků (kde se repliky opravdu cíleně staví) to taky nemá valný význam, protože ty mezní letopočty (tuším 1950) prakticky vylučují dobu, kdy se začalo masově létat se žhavíky.![]()
Takže i já se taky přikláním k názoru, že by to mělo smysl, pouze kdyby to byla maketa některého ze známých a tehdy sériově vyráběných benziňáků (např Baby Cyclone, nebo Brown Junior a pod.) a ne nějakého masového levného spotřebního žhavíku typu ASP S-40. To je po všech stránkách pak opravdu lepší do toho modelu vrazit skutečného funkčního žhavíka. Bude to lehčí a výkonnější, ale hlavně při dnešních cenách žhavíků, mnohem levnější.
mhabr píše:Já ale komentoval ten zvukový modul ...
Bomber píše:Uletěné to není.Jen s tím možná přišli příliš brzo,v době,kdy nám ten levný spotřební ASP S-40 přijde nezajímavý,smradlavý,mastný,uječený,nespolehlivý a elektrikou překonaný.
To samé byly ve své době zmiňované Baby Cyclone,Brown Junior.Nebo se tak moc pletu?
mhabr píše:Takže i nefunkční makety zbraní na maketových modelech válečných strojů jsou jen zbytečnou snahou napodobit něco, co v modelu není?
A busta pilota je v pořádku? Taky nic nepilotuje.
A maketa letadlové lodi s kity letadel, která taky nikdy nepoletí taky není v pořádku?
Lark píše:Přes to všechno si ale myslím, že když už by to měla být replika, tak tu maketu spalováku bych si představoval z nějakého lehkého materiáu a ne jen nějaký upravený, těžký hliníkový odlitek.