Na RCmanii jsem od roku 2010. Je to rok, kdy jsem domů pořídil první PC a pak to jelo. Za krátko jsem pořídil simulátor AeroFly PDL a tam jsem často létal s jednoduchým letounem Edge:
Už tenkrát jsem si říkal:" Herdek, to by šlo dobře stavět". Ale nic, čas šel dál a na letadlo jsem zapomněl.
Po nějaké době jsem instaloval program gogle SketchUp a Zkoušel s tím něco tvořit- ze začátku se moc nedařilo, mozek samouka to nechápal.
Za delší dobu jsem to přeci jen dokázal trochu pokořit a vytvořil jsem jednoduchý model č.1.
No a právě MR.Yak je pokračování mého učení PC tvorby, je to model č.2.
Proč MR.Yak??? Nějak jsem to musel pojmenovat, abych mohl ukládat vyexportované soubory. Dál MR. je zkratka pro mistr, nebo snad i pan a jsou to také moje iniciály. Yak 55 byla zase předloha pro tvorbu bočnic trupu, tak je to Mistr Yak
Takovou poslední kapkou k zahájení akce byly videa na YouTube s letounem jménem LAM Yak:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p_Z1Mf3qyz8[/youtube]
Můj Yak je směska těch dvou eroplánů , je zhruba čtvercový 1,8x1,8m a bude ho pohánět benzíňáček JC28ccm.
Jak jde čas a pokrok, tak zjištuji, že zde už nemám co přispívat, protože se zde řeší věci, kterým moc nerozumím. Jsou to různé koptery a programování čehosi- nevyrůstal jsem v tom a netuším o co jde.
Nicméně rád sleduji konstrukční vlákna jako má Bomber,LV,Hoblík,jozefbb,Ok-glider,StanleyT28 a další..
Pokusím se tyto ogary nabodobit a budu zde dávat fotky mého pokusu letošního propršeného léta. Možná to poletí, možná ne- no poznáme:
První čmáry bočnic trupu jsou na připojeném snímku. Trochu jsem se snažil o zajímavou kresbu, bo uvažuji, že éro bude potaženo převážně transparentně. Všechno jse zatím kreslil pouze 2D:
Trup je o pár % nataženej na výšku- nechtěl jsem dokonalou podobnost se vzorem, chtěl jsem jednoduchou a rychlou stavbu.
Postupně jsem stále v 2D přidával další přepážky a podélníky:
No ale pak přišel boj s křídlem(ufff 3D je dřina)- až na třetí pokus se to celkem povedlo. První dva pokusy vykazovaly jisté nesouměrnosti. No jo no, poprvé jsem se podle učebnic p.Mikače pokoušel o lichoběžníkové křídlo a dělal jsem chyby.
Na obrázcích bude zatím první ,"zmršené" křídlo. Začal jsem vytažením profilu do prostoru a rozmístěním pomocných rovin, kde budou žebra:
Dnes zatím končím, zítra asi večer přidám další obrázky. -MR-