Zdravím
Stala se mi taková zajímavá věc:
O víkendu jsem byl létat s EasyGliderem a při prvním startu měl motor zvuk spíš jako spalovací a vůbec netáhl. Po přistání jsem zjistil, že jsou uvolněné upevňovací šrouby. Provedl jsem opravu (musel jsem opravit izolaci kabelů, kterou uvolněný motor prodřel) a dotáhl upevnění motoru. Při nasazování vrtule jsem si ale všiml, že se osička v rozsahu cca 30 stupňů protáčí. Pokud mě paměť neklame, tak dřív k tomu nedocházelo. Motor navíc při rozběhu do nízkých otáček cuká jako by nevěděl, na kterou stranu se točit. To mi na větroni moc nevadí, protože při spuštění jde rovnou na maximum, ale celé mi to nějak vrtá hlavou hlavně proto, že model neměl žádnou havárii.
A teď proč se ptám: Je ještě únosné mít takovýhle motor v modelu, nebo bych měl radši koupit nový?
Dík za odpovědi
Protáčení hřídele u NTM 3530
Protáčení hřídele u NTM 3530
Naposledy upravil(a) Jenda_84 dne stř 13.08.2014 9:43, celkem upraveno 1 x.
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
Re: Protáčení hřídele u NTM 3630
Jenda_84 píše:... jsem si ale všiml, že se osička v rozsahu cca 30 stupňů protáčí. ...
Na motoru utáhni červíka zde:
Také zkontroluj magnety, zda jsou na svých místech.
jyrry.webnode.cz
Re: Protáčení hřídele u NTM 3530
Dík za upozornění, už jsem chybné označení motoru opravil. Červíka jsem si nevšiml, až budu mít model v ruce, určitě ho prověřím. Na magnety jsem koukal jen tak zběžně a ničeho jsem si nevšiml. Motor jde hladce a tiše, takže problém bude asi jen v tom volném červíku. Dík
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
To je zajímavé.
Zatím všechny motory co jsem měl, měly hřídel v podstatě nalisovanou, takže červík tam měl jen dekorační funkci.
Zatím všechny motory co jsem měl, měly hřídel v podstatě nalisovanou, takže červík tam měl jen dekorační funkci.
No ono keď elektro má zvuk ako spalovák, ako píše v prvom príspevku, tak to je iná záťaž na materiál a možno to predtým tak bolo, že bola nalisovaná a červík len dekoračný, ale potom to už nemusí tak byť.
Napriek tomu by mohlo stačiť červíka pritiahnuť. Je možné že je zalepený ale to predtým bola možno aj celá oska, väčšinou to je takým tým "ala loctite" a ten povolí teplom - to keby nešlo červíkom ani pohnúť. Druhá možnosť je, že ten červík dotiahnutý predtým bol a teraz je tam vnútri "na kašu".
O to všetko ale podľa mňa nejde, ide mi skorej o to že keď sa kúpi nový motor a je to slabou prepážkou, chytí aj ten ten "zvuk spalováku" a bude po prvo lete na tom rovnako, ak nie horšie. Riešilo sa to veľakrát, napr vo vlákne o funcub...
Napriek tomu by mohlo stačiť červíka pritiahnuť. Je možné že je zalepený ale to predtým bola možno aj celá oska, väčšinou to je takým tým "ala loctite" a ten povolí teplom - to keby nešlo červíkom ani pohnúť. Druhá možnosť je, že ten červík dotiahnutý predtým bol a teraz je tam vnútri "na kašu".
O to všetko ale podľa mňa nejde, ide mi skorej o to že keď sa kúpi nový motor a je to slabou prepážkou, chytí aj ten ten "zvuk spalováku" a bude po prvo lete na tom rovnako, ak nie horšie. Riešilo sa to veľakrát, napr vo vlákne o funcub...