Graupner MZ-24 (PRO) HOTT

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
arachna

Re: Gr-SJ MZ-24 HOTT

#346 Příspěvek od arachna »

...asi sis to trochu popletl. Tohle je o MZ-24
V MX-20 mam taky "holy clanky"
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#347 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše:... je tam cosi o tom kurvitku ...

ono je mu jedno ve kterem je radiu... ;-)
jyrry.webnode.cz
MiSe
Kontaktovat uživatele:

#348 Příspěvek od MiSe »

Pozn. to arachna a jyrry: kluci nechte těch osobních výpadů. Já si na tohle fórum chodím relaxovat a KONSTRUKTIVNĚ řešit problémy a zajímavosti kolem modelařiny, tak to tu nekažte a pojďte se vrátit k meritu věci bez vzájemného soupeření kdo chytřejší, má lepší vysílač, motor, baterii apod., to nikam nevede a jen se to tu zaneřádí :roll:

Otázka zní: Dokáže se nějaký znalec elektroniky odpovědně vyjádřit, co je to tedy v baterce MZ-24 za obvod a jaká je jeho přesná funkce (nemyslím naše dohady)? Pokud je to nějaký obvod hlídající bezpečné ukončení nabíjecího procesu, tak tam pochopitelně svůj význam má - a poměrně zásadní. Pokud je jeho funkce jiná - tak jaká přesně a jaký má důsledek vyřazení tohoto obdodu z baterie?
Nahradit origo baterii jiným typem s větší kapacitou by se mi taky líbilo, ale za origo 6000mAh chce Graupner nekřesťanské peníze a jiné mě známé typy se do té poměrně malé šachty ve vysílači MZ-24 nevejdou :(
Cellpro10, C60, iCharger106b; Graupner MZ-24 Hott; Jeti DS-16
www.letadelka.com
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#349 Příspěvek od jyrry »

Co se týká RC, radeji tu a tam vidim (na slusnem nabijeci) stav baterky, coz mi udelatko v packu znesnadni.
Udelatko zije vlastnim zivotem a pokud umi aku odpojit, nemel bych z nej ve vysilaci dobry pocit - doporucuji procist tu diskuzi o Robbe vysilacovych baterkach ve vysilacich Futaba, pak snad bude zrejmejsi o cem jsem tu psal.

P.S. v argumentech nevidim osobni vypady... :-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#350 Příspěvek od jyrry »

MiSe píše:... za origo 6000mAh chce Graupner nekřesťanské peníze ...

hledej Li clanky 14500 ("AA") s kapacitou 800-1000mAh (vyssi je vylhana), z tech jsem mel pack 1s5p puvodne; chce to ale solidniho dodavatele, prvni levnou varku jsem odlozil... Kdyz sectu cenu tech experimentu, jsem skoro na cene origo packu...
jyrry.webnode.cz
JMalik

#351 Příspěvek od JMalik »

arachna píše:Ta bateka vydrzi spolehlive pres 4h provozu ... a jiste je to v poradku, zes to z ty baterky "vyficel"

Jinak si myslim, ze hloupej je pouze ten napad, to z ni "vyficet" pro ty co nelitaj dele jak 4h v kuse ... :lol:

To jsi jenom zatím nezjistil co přesně ten vstupní obvod v baterce dělá ( mimo těch funkcí nabíječe, případně balanceru.......).
Jedna z jeho funkcí je odpojení aku při poklesu napětí pod stanovenou úroveň. Např. v telefonu to brání tomu, aby se nedostal procesor do nedefinovatelného stavu. V TX to má za výsledek okamžité ukončení činnosti, přesto, že napětí pro provoz TX je ještě dostatečné.
Ale to už se tady Xkrát řešilo.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
arachna

#352 Příspěvek od arachna »

...to ja vim a proto jsem psal, ze nebudu popisovat co obvod umi.
Jeste jsem nikdy nelital v kuse, tak dlouho, ze bych plne nabitou baterii vybil.
Nechodim litat kdyz mam baterii temer vybitou a v neposledni rade mam ke kazdymu radiu vzdy dalsi akupack...

A hlavne - dotaz padl na rychlost nabijeni clanku v MZ-24 a pripadna moznost nabijet jinym adapterem.
Proto jsem psal, ze je to v pohode mozne, protoze ma nabijeci obvod, ktery si proud a napeti resi sam. (zkracena verze, nebudu tu opisovat, co uz jsem jednou napsal...)

Je jen s podivem, ze ma vzdycky nekdo potrebu masirovat si EGO blabolama o vsem moznym misto toho, co by melo byt podstatou fora a to jsou FAKTA. :?
Lark

#353 Příspěvek od Lark »

Zírám co se to tady rozpoutalo :o
to arachna: Nechápu proč se čertíš? Sám píšeš, že elektronice nerozumíš, ale vehementně to kurvítko hájíš, jaká je to skvělá věc, bez jakýchkoli argumentů a popisu co všechno to vlastně má umět a dělat. Z těch fotek není vůbec jasné, jestli jsou ty články natvrdo propojené na obou pólech, nebo jsou propojené přes nějaký obvod, nebo přes ten obvod jde jen výstupní kabel? Mimochodem to připájení kabelů je teda pěkná prasečina. Taky není jasné jestli to tu baterku opravdu odpojuje, případně při jakém napětí, nebo jen omezuje nabíjecí napětí a proud. Na baterce je jasně napsáno, že se nesmí nabíjet větším napětím než 4,2V a vybíjet pod 2,5V.
Chtělo by to pořádně obkreslit zapojení té destičky, aby se daly dělat nějaké závěry. Můj odhad ale je, že je to jen pro sichr, kdyby to někdo připojil na větší napětí, aby články nebouchly. Balancování je, jak jsme ti už psali, u paralelního spojení článků naprostý nesmysl, protože napětí obou článků je totožné.
arachna

#354 Příspěvek od arachna »

...to jsi psal nekomu jinymu Larku :wink:
Zbytek Tveho prispevku necham bez komentare :lol:
Vubec to sem totiz nepatri. Vse, co jsem potreboval o baterce a obvodu zjistit jsem zmeril LABORATORNIMI PRISTROJI a jestli to Tebe nebo nekoho jinyho poburuje, tak je to jen a jen vas problem hosi :lol:

Klidne si nabijejte cim chcete, co chcete a jak chcete ... muj prispevek prosim at admin smazne a dal si tu tlachejte o tom kdo ma vetsiho bimbase ... :wink:
Lark

#355 Příspěvek od Lark »

Arachna, žádný omyl, psal jsem to tobě, protože rozčilovat jsi se začal ty. Ale to nechme stranou a snad se to dá řešit v klidu. To jak to nabíjíš je jen tvoje věc. Mě by jen zajímalo co jsi všechno na těch laboratorních přístojích zjistil. Jědiné co jsi uved, že to omezuje nabíjecí napětí a proud. Už jsi ale nezjistil co to udělá při poklesu napětí, a pro jakou hodnotu, což je pro mě zásadní parametr a jestli mají ty články obojí vývody propojené natvrdo, nebo přes nějaký obvod.
arachna

#356 Příspěvek od arachna »

Lark píše:Arachna, žádný omyl, psal jsem to tobě, protože rozčilovat jsi se začal ty. Ale to nechme stranou a snad se to dá řešit v klidu. To jak to nabíjíš je jen tvoje věc. Mě by jen zajímalo co jsi všechno na těch laboratorních přístojích zjistil. Jědiné co jsi uved, že to omezuje nabíjecí napětí a proud. Už jsi ale nezjistil co to udělá při poklesu napětí, a pro jakou hodnotu, což je pro mě zásadní parametr a jestli mají ty články obojí vývody propojené natvrdo, nebo přes nějaký obvod.

1. Tvuj omyl to je, ja nikdy nepsal, ze elektronice nerozumim. (to jsi psal MiSe)
2. Nikde jsem nepsal, ze me neco rozciluje, takze dalsi omyl, ale podivil jsem se nad tim jak si nekdo misto konstruktivnich rad masiruje osobni EGO.
3. Co jsem merenim zjistil ses me Ty ani nikdo jiny neptal, takze nebyl v danou chvili duvod motat nekomu hlavu hromadou radku a sloupcu s parametry mereni a vysledku. Otazka tu byla jasna, lze pouzit jiny nabijec ? Dulezite vysledky mereni ve vztahu k otazce jsem napsal.
4. Neni-li Ti z fotek neco jasne, mas moznost si to overit sam - staci Ti k tomu "cejchovany" zdoj s merenim napeti proudu a s moznosti proudove zateze ... a samozrejme rozebrat akupack 8)

...ma voucta :idea:
Lark

#357 Příspěvek od Lark »

arachna píše:1. Tvuj omyl to je, ja nikdy nepsal, ze elektronice nerozumim.
2. Nikde jsem nepsal, ze me neco rozciluje, takze dalsi omyl, ale podivil jsem se nad tim jak si nekdo misto konstruktivnich rad masiruje osobni EGO.
3. Co jsem merenim zjistil ses me Ty ani nikdo jiny neptal, takze nebyl v danou chvili duvod motat nekomu hlavu hromadou radku a sloupcu s parametry mereni a vysledku. Otazka tu byla jasna, lze pouzit jiny nabijec ? Dulezite vysledky mereni ve vztahu k otazce jsem napsal.
4. Neni-li Ti z fotek neco jasne, mas moznost si to overit sam - staci Ti k tomu "cejchovany" zdoj s merenim napeti proudu a s moznosti proudove zateze ... a samozrejme rozebrat akupack 8)

ad1: to se omlouvám.
ad2: pořád se tu oháníš masírováním ega, ale já nikde nevidím že by to tak bylo
ad3: to pravda není, protože jsem se tě dvakrát ptal na způsob propojení vývodů článků a dosud jsi se nevyjádřil. Ani tu hodnotu vypínacího napětí (pokud to vypíná) jsi neuvedl. A právě že ty zjištěné parametry by možná zajímaly víc lidí.
ad4: ověřit si to nemůžu, protože mám jiný akumulátor.
arachna

#358 Příspěvek od arachna »

Omluva se prijima :)
Jinak me ses ptal pouze jednou a to jestli se obvod zahriva. Zadna jina otazka na me vznesena z Tve strany nebyla (zkus se v tom zorientovat) :)
...ze Ti neni z fotek jasne jestli a jak jsou clanky propojeny jsi zminoval az v prispevku, ve kterem Tvuj omyl vznikl. Tedy v tom, kde jsi psal, ze elektronice nerozumim ...atd.

Sorry, ale uz se fakt nechci zadirat rozborem prispevku kohokoliv odsud. (musim "balit kufry") Jedine, ze bych k tomu mel FAKTicke zasadni pripominky nebo otazky. A je to i dlouhodoby duvod proc se tu radeji k nicemu nevyjadruju. Osobne mi to taky vadi, kdyz hledam na neco odpoved a musim precist mraky stranek nepodstatnych veci, ktere s tematem vubec nesouvisi :roll:

Pro me to tedy povazuju za uzavreny - diky F.
Kdyby mel nekdo zajem o cele mereni, tak od 17 - 22.8. muze napsat SZ
KamilB

#359 Příspěvek od KamilB »

nazdar páni,
som pred dokončením môjho prvého termického vetroňa F5J/400 a preto by som vás chcel poprosiť či by ste mi niekto nemohli napísať ako ho naprogramovať do MZ24 aj s mixami a priradením ku prepínačom ako to používate.
Ja s takým typom lietadiel zatial nemám skúsenosti čo sa týka programovania, akurát viem že páka motora je u f5J nefunkčná (ja mám M1), ja mám ale predstavu že by to bol normálne motor ale k nej by bol priradený jeden prepínač ktorý by bol nadradený a po prepnutí by sa motor nedal spúšťat. Neviem ale či dobre uvažujem.
Ďakujem za rady
semi
Kontaktovat uživatele:

#360 Příspěvek od semi »

KamilB píše:nazdar páni,
som pred dokončením môjho prvého termického vetroňa F5J/400 a preto by som vás chcel poprosiť či by ste mi niekto nemohli napísať ako ho naprogramovať do MZ24 aj s mixami a priradením ku prepínačom ako to používate.
Ja s takým typom lietadiel zatial nemám skúsenosti čo sa týka programovania, akurát viem že páka motora je u f5J nefunkčná (ja mám M1), ja mám ale predstavu že by to bol normálne motor ale k nej by bol priradený jeden prepínač ktorý by bol nadradený a po prepnutí by sa motor nedal spúšťat. Neviem ale či dobre uvažujem.
Ďakujem za rady

To je celkem hodně práce. Já používám jen režim Termika a Přistání (to mám nastavené pomocí ButterFly) a mix směrovky do křidélek. Páku plynu mám vždy jako motor, ale v tom ButterFly (když je aktivován nějaký režim), když se přidává plyn tak to kormidla zároveň posunuje do neutrálu, což mi taky moc nesedí. Chtěl jsem Přistání nastavit prostě jen na přepínač, aby to vysunulo klapky, křidélka a výškovku s křivkou (aniž by na cokoliv měla plynová páka vliv) - to se mi nepodařilo.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“